Muutettu bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot muutamassa tunnissa

Tutkijat ovat löytäneet mutatoituneen bakteerientsyymin, joka kykenee hajottamaan PET -muovipullot lähes kokonaan muutamassa tunnissa. Todisteena konseptin esittelystä uutta entsyymiä käytettiin hajottamaan tonni muovipulloja. Vain 10 tunnissa se oli hajottanut 90% roskat! Tämä käy ilmi Nature -lehdessä äskettäin julkaistusta artikkelista. Itse asiassa tutkijat näkivät uskomattoman entsyymin vuonna 2012, kun sen ominaisuudet löydettiin vahingossa 100 000 mikro -organismin seulonnassa. Siitä lähtien sitä on tutkittu ja parannettu.

Carbios, Kehityksen takana oleva ranskalainen yritys toivoo saavuttavansa teollisen mittakaavan kierrätyksen vain viidessä vuodessa. Tätä varten se on tehnyt yhteistyötä Pepsin ja L’Oréalin kaltaisten yritysten kanssa prosessin nopeuttamiseksi. Se myös allekirjoitti sopimuksen biotekniikkayhtiö Novozymesin kanssa uuden entsyymin tuottamisesta suuressa mittakaavassa. Tämä tehdään käyttämällä sieniä massatuotantoprosessissa. Lisäksi Carbios aikoo toistaa entsyyminsä testin vuonna 2021 esittelylaitoksessa lähellä Lyonia Ranskassa.

Entsyymi syö käytännössä PET -muovipulloja

Mutoitunut bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot tunnissa bakteereja mikroskoopin alla

Muutettu bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot muutamassa tunnissa, ja bakteerit syövät lemmikkieläinten muovijätettä

Entsyymi ei vain hajota muovipulloja, se tekee paljon enemmän!

Läpimurton jännittävin osa ei ole vain nopeus, jolla entsyymi voi hajottaa muovipullot. Mutatoitunut bakteeri -entsyymi itse asiassa hajottaa muovin, jotta se voidaan kierrättää uusiksi korkealaatuisiksi vesipulloiksi. Tämä on merkittävä edistysaskel verrattuna huonolaatuiseen muoviin, joka syntyy nykyisistä kierrätystekniikoista.

PET -muovi on suurin ympäristön saastuttaja

Mutaatiobakteerinen entsyymi hajottaa muovipullot muutamassa tunnissa. Kierrätä muovipullojätteet oikein

“Nykyisten arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti vuosittain tuotettavasta 359 miljoonasta tonnista muovista 150-200 miljoonaa tonnia kertyy kaatopaikoille tai luonnolliseen ympäristöön”, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan, joka kuvaa heidän työtään.

Tutkijat toivovat nyt kääntävänsä tämän hälyttävän tilaston päälaelleen. Ja se heidän mutatoituneella bakteeri -entsyymillään. Tällä hetkellä se voi kierrättää vain polymeeripolyeteenitereftalaattia (PET). PET on kuitenkin maailman laajimmin käytetty kestomuovipolymeeri, ja sitä käytetään muovipullojen, polyesterivaatteiden, elintarvikepakkausten, pakkausten ja paljon muuta. Kyllä, luonto todistaa yhä uudelleen, että se löytää aina tavan käsitellä jätteemme. Toivottavasti tämä entsyymi merkitsee muovijätteen loppua.

Entsyymi näyttää tältä mikroskoopilla

Mutoitunut bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot tuntikausina ranskalaisille tutkijoille

Muutettu bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot muutamassa tunnissa. Tutkijat kehittävät entsyymibakteereja

Pian emme löydä enää roskia valtameristä

Muuntunut bakteeri -entsyymi hajottaa muovipullot muutamassa tunnissa Muovinen lemmikki meressä