Ötödik havi terhességi diéta: élelmiszerek, amelyeket be kell vonni

Az egészséges és biztonságos terhesség érdekében a szervezetnek megfelelő mennyiségű tápanyagra van szüksége. A kiegyensúlyozott 5. hónapos terhességi étrend nagyon sokat segít abban, hogy a baba egészséges legyen, és hozzájárul a magzat fejlődéséhez is. Bár megértjük, hogy étrendjét bizonyos vallási és etikai meggyőződések korlátozzák, ekkor fontos lesz konzultálni orvosával, és összeállítani egy tervet, amely segít a biztonságos terhességben.

Az öt hónapos terhességi étrend fontossága:

Az egyik fő oka annak, hogy az étrend a középpontban áll, az az, hogy terhesség alatt az anya kalóriaszükséglete nő. A kalóriafogyasztása azonban csak néhány százával emelkedik.

A teste is több vastartalmat igényel, és a vér mennyisége nő a terhesség alatt. Ezért elengedhetetlenné válik, hogy sok vasban gazdag étrendet tartalmazzon a terhesség 5. hónapjában, hogy biztosítsa, hogy mind ő, mind a baba elegendő oxigénellátást kapjon.

Anyának lenni olyan pillanat, amelyet ápolni kell. Az idő elengedhetetlen az anya számára ahhoz, hogy enni kell. A terhesség ötödik hónapjában a babának elegendő táplálékot kell kapnia.

Ötödik havi terhességi diéta

5 hónapos terhességi étrend:

Tehát hogyan kell kinéznie egy 5. hónapos terhességi étrendnek?

1. Gyümölcsök és zöldségek: Ettől nincs menekvés. Napi öt adag gyümölcs és zöldség legyen a cél. A frissek általában több vitamint és más alapvető tápanyagot tartalmaznak. Mivel a természetes cukor sok gyümölcsöt tartalmaz, kiváló energiaforrássá is válik.

2. Fehérje: A fehérje származhat tofuból és szójatermékekből. A quinoa egy másik kiváló fehérjeforrás a szervezet számára.

3. Szénhidrátban gazdag ételek: A keményítőtartalmú szénhidrátban gazdag ételek, mint a tészta, a burgonya és a kenyér elengedhetetlenek. Magas energiatartalmúak, ezért a terhességi étrend alapvető alkotóelemévé válnak.

Mit enni?

1. Elég vízmennyiség:

A terhesség idején az anyának két személyről kell gondoskodnia. Az étkezés mellett a megfelelő mennyiségű víz is fontos. A terhesség alatt a székrekedés sok nő számára nagyon nyilvánvaló probléma. Az ételek mellett egy pohár vizet kell inni. Ez minden bizonnyal segít elkerülni a székrekedést. Ez a módja annak, hogy a test hidratált legyen.

2. Terhes nők számára szükséges fehérjetartalmú ételek:

A fehérje a legfontosabb összetevő az energiaellátáshoz a szervezetben. Ebben az időben a testnek energikusnak kell lennie ahhoz, hogy biztonságosan hordozza a gyermeket a méhében. A megfelelő mennyiségű fehérje nagyon fontos a test fizikai növekedéséhez. Leginkább az izmok, a bőr és más szervek erős növekedését biztosítja. A fehérjetartalmú élelmiszerek tojás, szójadarab, diófélék stb.

3. Saláta:

A zöld saláta terhes nők számára nagy igen! Ebben a szakaszban hatékonyak a saláták, amelyek nyers zöldségeket, például sárgarépát, káposztát, uborkát és friss paradicsomot tartalmaznak. Minden összetevő ásványi anyagokat és rostot tartalmaz, ami az orvos tanácsának megfelelően a terhesség 5. havi étrendjének része. Gondoskodnia kell arról, hogy a zöldségek frissek legyenek.

4. A pohár tej:

A tejtermékek közül a tej nagyon fontos a terhesség alatt. A tej a terhesség 5. hónapjában ajánlott az étrendben a kalciumhoz. A termék magas kalciumtartalmú, ami szükséges a csontok fejlődéséhez. Erősíti a fogakat és az izmokat is. Sokan kényelmetlenül érzik magukat tejet inni a terhesség alatt. Ebben az esetben rendelkezzen más tejtermékekkel, amelyek megfelelnek az egészségének.

5. A csirke magas fehérjetartalmú:

A friss csirke egészséges étel a terhesség alatt. Ha belefáradt a zöldségekbe, főzzön csirkét a magas fehérjetartalom elérése érdekében. Más húsokhoz képest a friss csirke biztonságos terhességi étrendként. Jobb kerülni más húsokat, mivel ezek nem veszélyesek az egészségére ebben a döntő időben.

6. A gyümölcsök elég egészségesek:

A gyümölcsöket nagyon fontosnak tartják egy terhes hölgy számára. Miután hordozta gyermekét, hagyja abba a szokást, hogy naponta gyümölcsöt fogyasszon. A gyümölcsöket különösen az orvos tanácsolja. Friss gyümölcsöket fogyasztva elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tud biztosítani a babának. Ugyanolyan fontos, mint mások a baba természetes növekedéséhez.

7. Egyél zöld zöldségeket:

Különösen ebben az időben a zöldségek nagyon ízléstelennek és unalmasnak hangzanak, de a baba számára egy nap alatt meg kell kapnia a szükséges mennyiségű zöldséget. Ez kötelező opció az 5. havi terhességi étrend táblázatban. Az olyan zöldségeket, mint a spenót, a brokkoli és a bab, érdemes fogyasztani a terhesség alatt. Rajtad kívül a kicsivel együtt semmiféle hiány nem szenved.

8. Hal:

A hal jó fehérjeforrás. Különösen a kis halak nagyon szükségesek ebben az időszakban. Győződjön meg róla, hogy higiéniával főtt. A nem higiénikus ételek károsíthatják a babát. Próbálja meg elkerülni a tengeri halakat terhesség alatt. Olyan káros elemeket tartalmaznak, mint a higany, amelyek befolyásolhatják a baba fejlődését.

9. A gabona fontos szerepet játszik:

A gabonafélékből készült termékek a kenyér, a búza, a rizses kukorica nagyon hatékony terhességi étrend. Mindezek a termékek tele vannak E -vitaminnal és B -vitaminnal, amelyek fontosak a baba normális növekedéséhez. Az ilyen termékek biztosítják a két szükséges elemet is, mint a vas és a magnézium. A baba táplálása nagymértékben függ az ilyen típusú termékektől.

10. Szénhidrát:

Mi a helyzet a szénhidrátokkal, mint az ötödik terhességi étellel? A szénhidrátokban gazdag ételek, mint a burgonya, a tészta és a kenyér, tele vannak energiával. Így egész nap aktív marad.

Mit nem szabad enni?

Ezek voltak az egészséges ételek az 5 hónapos terhesség alatt. Mi van azokkal a dolgokkal, amelyeket nem szabad enni? Itt egy lista.

1. Kerülendő gyümölcsök:

Bár a gyümölcsök teljesen egészségesek lehetnek, némelyikük biztosan visszaeséssel jár.

  • A trópusi gyümölcsöket jobb elkerülni a terhesség teljes ideje alatt. Különösen a papaya, az ananász, a gránátalma felelős a vetélésért. Ezentúl az ilyen gyümölcsök egyáltalán nem jóak abban az időszakban.
  • Ezen kívül a csomagolt gyümölcsöket is szigorúan kerülni kell. Általában tartósítószereket tartalmaznak, amelyek káros baktériumokat hoznak létre a termékben.

2. Kerülje az üdítőitalokat:

Az üdítők sokak kedvencei, de sokan nem tudjátok, hogy kalóriákat tartalmaznak, amelyek nem tesznek jót az egészségnek. Az ilyen szénsavas termékek emésztési problémákat okoznak. Ez jó oka a túlzott súlygyarapodásnak. A felesleges kalória biztosan növeli a súlyát és megnehezíti a testét. A nehézsúly problémát okozhat a terhességben.

3. Utcai ételek:

Bármilyen finom is az utcai étel, a legjobb, ha kerülöd őket. Az utcai ételeket nagyon higiénikusnak tartják, legalábbis ezen a ponton, különösen a pizzák és a hamburgerek úgy hatnak, mint a várandós hölgy mérge. Győződjön meg arról, hogy a terhesség 5. hónapjának ételeként messze van tőle. Bár az étel nagyon finom, a baba általános egészsége érdekében próbálja meg elkerülni ezeket a zsíros ételeket egy bizonyos ideig.

4. Tea és kávé:

Bármennyire is szereted a teát és a kávét, koffeint tartalmaznak. A felesleges koffein nagyon veszélyes lehet a babára és az egészségére. Általában az orvos csak napi két csésze teát és kávét tanácsol. A termék jól ismert, hogy befolyásolja a pulzusszámot.

5. Hagyja abba az alkoholfogyasztást:

Talán ez a termék a legártalmasabb az összes közül. Legalább életének ezen a pontján szükséges, hogy teljesen kerülje az alkoholt. Nagyon káros lehet a babára.

6. Üres kalóriatartalmú ételek:

Az üres kalóriatartalmú ételekhez hasonló sütik, chips és cukorkák nem tesznek jót a szervezetnek. Sokukban magas a mesterséges cukor és némelyik zsír tartalma, és ezáltal teljesen befolyásolhatja a testsúlyát.

7. Nyers tojás:

Bár a tojás elengedhetetlen összetevője az öt hónapos terhességi étrendnek, az ételben használt nyers tojás vagy részben főtt tojás egyáltalán nem jó ötlet. A tojásokat jól meg kell főzni. Különben hajlamos lehet a szalmonella fertőzésre.

Fogyasztandó kiegészítők:

Vas: A vas az öt hónapos terhességi étrend egyik kötelező kiegészítője. Az egészséges táplálkozás az 5 hónapos terhességhez azt jelenti, hogy napi 27 milligramm vasat fogyaszt. Vegye be vastablettáit étkezés közben, hogy elkerülje a gyomorégést vagy hányingert.

Folsav: Egy másik kiegészítő a folsav. Naponta körülbelül 400 mcg folsavat kell bevennie legalább a 12. hétig.

Cink: Ne hagyja figyelmen kívül vagy ne ássa alá a cink fontosságát a terhesség 5. hónapjában fogyasztandó élelmiszerek listájában. A cinkhiány káros következményekkel járhat a terhes nők számára. A dúsított gabonafélék, a vörös hús, a bab és a dió rengeteg cinket tartalmaz.

Néhány tipp az 5. havi terhességi étrendhez:

  1.  Az ételnek egyensúlyban kell lennie az összes energiát adó élelmiszerrel, és tápanyagban sűrűnek kell lennie. Ezen tápanyagok hiánya vagy túlzott fogyasztása súlyos problémákhoz vezethet.
  2. Mindig a legjobb, ha a terhesség ötödik hónapjának ételt mutatja meg orvosának. Ő lesz a legjobb ember annak eldöntésére, hogy mi a jó és mi nem.
  3. Egyél időközönként. Így teljesnek érzi magát, és elkerülheti a szokatlan vágyakat. Ebéd és reggeli között fogyasszon energiát, például diót.

Az ötödik hónap az, amikor a baba légzése megindul, és sok létfontosságú szerv fejlődni kezd. Ezért legyen kész enni mindent, ami a baba jó fejlődéséhez szükséges. Még akkor is, ha utál valamit enni, tedd meg a babádért. Így jól fogja érezni magát és biztonságos lesz a szállítás.