26 súlyos koffein mellékhatás – tudnod kell

A legjobb módja a friss reggeli elindításának egy csésze forró kávéval! Míg a kávé egy adag azonnali energiát adhat és felfrissítheti az elmét, a túlfogyasztása súlyos mellékhatásokhoz vezethet. Az ok – koffein! Tehát mi a koffein? A kávé és még az italok is, mint a tea vagy a kakaó, tele vannak koffeinnel, egy kémiai vegyülettel, amelyről ismert, hogy serkenti az elmét és a testet. Ennek az elemnek a túlzott bevitele tönkreteheti a rendszert, és akár korai halálhoz is vezethet. Az ilyen problémák megelőzése érdekében segítünk megérteni néhány kevésbé ismert koffein mellékhatást az egészségünkre.

A koffein mellékhatásai, amelyeket tudnia kell

Mi az a koffein?

A koffein a német „Kaffee” szóból származik, ami szó szerint kávét jelent. Ez az egyik legnépszerűbb pszichoaktív gyógyszer, amelyről ismert, hogy ellazítja az idegeket, és nyugtató hatást gyakorol a testre és az agyra. Ismert arról is, hogy javítja a teljesítményt a mentális éberség javításával. A koffeint kávé, tea, sötét csokoládé és akár pirula formájában is beveszik.

Hogyan befolyásolja a koffein a szervezetünket?

A koffein úgy működik, hogy stimulálja a központi idegrendszert, ami az agyi funkciók aktiválását eredményezi. A mentális éberség javításával együtt a koffein segíthet a fejfájás, a lassúság és a migrén kezelésében is. Nagy mennyiségben történő fogyasztása azonban fejfájást is kiválthat, szorongást okozhat, sőt tönkreteheti a bél egészségét. Ezenkívül nulla tápértékű élelmiszer, és nem kínál energiaértéket a szervezet számára.

Ajánlott koffeinadag a szervezetben:

Tehát mennyi koffein túl sok a szervezetnek? A kutatások szerint körülbelül 400 mg koffein biztonságos korlátnak tekinthető egy felnőtt szervezet számára. Ez körülbelül 4 csésze kávét, 10 kóla italt vagy két koffeintalapú energiaitalt jelent. A koffein semmilyen formában vagy dózisban nem biztonságos a gyermekek számára!

Váratlan koffein mellékhatások az egészségre:

Ha többet szeretne tudni arról, hogy mi lehet a baj a szervezetben a magas koffeinbevitel mellett; ezt az útmutatót az Ön rendelkezésére bocsátottuk. Fokozza ismereteit a koffein vegyület sötét oldaláról és mellékhatásairól.

a túl sok koffein mellékhatásai

1. Növeli a szorongást:

A napi étrend koffein túladagolásával ellentétes eredményekkel kell szembenéznie. Ennek a kémiai vegyületnek a túl sok mennyisége a szervezetben csak súlyosbodó szorongáshoz, szélsőséges esetekben pedig rendellenességekhez vezet. Biztosan negatív hatással lehet a hangulatra, és olyan hangulatingadozásokat okozhat, amelyeknek igazán nem fog örülni. Ez a koffein egyik rövid távú hatása.

2. Krónikus álmatlanságot okoz:

A koffein alvásra gyakorolt ​​hatása az orvosi világ számára teljesen ismert! Bár a koffein egyik előnye a mentális éberség, megakadályozza a szervezet alvását és pihenését, és álmatlansághoz vezet. Ez azonban csak túlzott fogyasztás esetén lehetséges. Egy -két pohár nem igazán árt. Az alvási nehézségek csak másnap fárasztanak és letargiáznak.

3. Növeli a vérzési rendellenességeket:

A koffein egyik fő negatív hatása a vérzési szintre gyakorolt ​​hatása. A szakemberek szerint a koffeinről ismert, hogy súlyosbítja és fokozza a vérzési rendellenességeket azoknál az embereknél, akik már szenvednek tőle. Ez a vegyi anyag egyik mellékhatása, amiről tudnia kell, és komoly fenyegetésekhez vezethet.

4. Felvázolja a szívverést:

Ez az egyik nagyon extrém mellékhatása ennek a vegyi anyagnak, amelyet híresen koffeinként ismerünk. A megnövekedett pulzus csak nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri problémákra, például a rohamokra és a stroke -ra, és sok esetben akár halálhoz is vezethet. Győződjön meg róla, hogy minden nap alacsony koffeintartalmat fogyaszt, és kerülje el teljesen, ha már szívproblémái vannak.

5. Laza széklet és hasmenés:

A nagy mennyiségű koffein befolyásolhatja az emésztőrendszert, és toxinok és baktériumok felhalmozódásához vezethet, ami vizes bélmozgást okoz, és hasmenéshez vezet. Lehet, hogy ez az egyik finom mellékhatás, de érdemes ezen a listán szerepelni.

6. Kiválthatja a hányingert és a hányást:

A túl sok koffeinbevitel különféle mellékhatásai között el kell hinnie, hogy több mint 1-2 csésze bevétele általában hányingert és hányást okoz. Ez bizonyított tény, és mellékhatás, amely sok kellemetlenséget okoz.

7. Depressziót okozhat:

A koffein általában hatással van egy személy mentális állapotára. A koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása nagyon komoly hatással lehet az agyra. Lehet, hogy túlaktiválja az agyat, majd hirtelen elkezd fordított hatásokat mutatni, amelyek depresszióhoz vezetnek.

8. Növeli a vérnyomást:

A koffein egyik káros hatása a megnövekedett vérnyomás. Azok, akiknek magas vérnyomásproblémáik vannak, csak súlyosbítani fogják a koffein túlzott fogyasztásával. A lehető legnagyobb mértékben csökkenteniük kell ezeket a vegyszereket az étrendben. A koffein szívre gyakorolt ​​hatása is nagyon komoly!

9. Gyakori vizelés:

A koffein határozottan túlzott és gyakori vizelési problémákhoz vezet az emberekben. Ez egy ismert ok, és ezt magad is tapasztalhatod. Ez negatívan befolyásolhatja a mindennapi életmódot. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit kerülni kell a koffeint. Ez a koffein egyik fő hatása az emberi egészségre.

10. A központi idegrendszer és az agy hatásai:

A túl sok koffeinbevitel gyakori fejfájást okoz, mivel a koffein gyorsan stimulálja a központi idegrendszert és az agyat is. Habár a migrén és a fejfájás elleni orvosságként hat, meg kell akadályoznunk, hogy negatív hatást fejtsünk ki. A koffein túladagolása hallucinációhoz és zavartsághoz is vezethet, ami a koffein idegrendszerre gyakorolt ​​egyik fő hatása. Néha a túladagolás a görcsök miatti halálhoz is vezethet. A hirtelen visszavonulás negatív hatással lenne ránk is, mivel remegést okozhat. Ez a koffein egyik nemkívánatos hatása az agyra.

11. Növeli a meddőség és vetélés kockázatát:

A koffein túladagolása megnehezítené a nők teherbe esését, mivel a koffein csökkenti a meddőséget. A kutatások kimutatták, hogy a koffein 27%-kal csökkenti a nők teherbe esési képességét. A túl sok koffein növeli a vetélés kockázatát. A koffein stimulánsként hat, ami terhesség esetén növeli a baba pulzusát. Bár a koffein kevés bevitele nem halálos, de túl sok fogyasztása komoly problémákat okoz.

12. Hatások az emésztésre:

A savasság a koffein szervezetre gyakorolt ​​egyik fő hatása. Emellett gyomorpanaszokat, emésztési zavarokat és gyomorégést is okoz. Azok az emberek, akiknek súlyos emésztési problémáik vannak vagy gyomorproblémáik vannak, mint például a fekély, ajánlatos, hogy ne legyen gyakori, vagy kérjenek tanácsot az orvostól. A koffein nem éppen szomjoltó, és nem működik a víz alternatívájaként, mivel a szervezet megszabadul a víztől. A szervezet vízszintje a koffein túladagolásával csökken. Valójában a koffein hirtelen abbahagyása hányást és hányingert okozna.

13. Növeli a csontritkulást:

Nagyobb koffeinbevitel esetén csontritkulást vagy csontritkulást okoz. Fennáll a csonttörés veszélye, amely elsősorban a bevitt koffein mennyiségétől függ. A koffein zavarja a kalcium felszívódását, és a vizelettel kiürül. A csontritkulásban vagy gyenge csontokban szenvedő embereknek lépéseket kell tenniük a koffeinbeviteli kapacitás korlátozásával. Napi 2-3 csésze kávéra kell korlátoznunk magunkat. A D -vitamin és a kalcium összekapcsolódik a csontképződésben, ami problémát okozhat főleg azoknak, akik öröklött rendellenességben szenvednek.

14. Bipoláris zavar:

Aki alapvetően bipoláris zavarban szenved, annak rosszabb hatása lenne, ha növelné a koffeinbevitelt. Javasoljuk, hogy korlátozza az alacsony mennyiségre, különben óriási hatással lenne az egészségére. A koffein magasabb szintre aktiválja a bipoláris zavarokat, ami súlyos problémákat okozhat. Csak kontrollált módon fogyasszon koffeint. Különböző energiaitalok vagy más anyagok bizonyos százalékban koffeint tartalmaznak, ezért fogyasztásuk során ellenőriznünk kell.

15. Mellszöveti ciszta nőknél:

Sok tanulmány kimutatta, hogy a kisebb mennyiségű koffeint tartalmazó nőknél kisebb a kockázata a fibrocisztás emlőbetegségnek, mint azoknak, akik több koffeint fogyasztanak. A kutatók bebizonyították, hogy komoly problémája van, mivel növeljük a koffeinbevitelt, és jóindulatú emlőcisztát okozna. A jóindulatú emlőciszta miatt nem jelent komoly veszélyt, de a mell fájna és csomós lenne. Látható, hogy a koffeinbevitel csökkentése csökkenti a ciszták számát és méretét is. Éppen ezért megfelelően ellenőrizni kell étkezés közben, ki tudja, hogy koffeint tartalmaz -e kis százalékban, és gyakran fogyasztjuk..

16. Éles fejfájást okoz:

A koffein nagy mennyiségben történő bevétele túlműködik az idegrendszerben, és súlyos fejfájást okozhat. Még a hirtelen koffein -visszavonás is elég bosszantó lehet, és fejfájást okozhat. Az agyad folyamatosan hozzászokik a koffein hatásaihoz, és megnehezíti a fenntartását nélküle. Ezért érzi magát kínosan a reggeli kávé nélkül.

17. Gyomor -bélrendszeri problémákat okoz:

A koffein növelheti a szorongás szintjét, ami viszont befolyásolhatja a gyomor egészségét. Kiválthatja a savas refluxokat és a vastagbél aktivitását. A koffein hashajtó is, amely növelheti az emésztőrendszer izomösszehúzódásait és gyakori bélmozgást válthat ki. Ezért nem ajánlott nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása.

18. Kiszáradás és szájszárazság:

A koffein vízhajtóként működik. Ha a koffein feleslegben halmozódik fel, ki tudja öblíteni a vizet a szervezetből, és kiszárítja azt. A túlzott kiszáradás szívproblémákhoz, szájszárazsághoz és akár a bőr repedéséhez is vezethet. Ha már gyakori vizelési problémái vagy vesebetegségei vannak, tartózkodjon a koffeintől!

19. Menstruációs problémákat okozhat:

Ha PMS problémái vannak, a koffein ronthatja! A koffeinről ismert, hogy súlyos menstruációs görcsöket, gyomorproblémákat és érzelmek egyensúlyát váltja ki. A tanulmányok szerint a koffein hosszú ideig adhat. A koffein vízhajtó hatása erős vérzést és fájdalmas görcsöket okozhat.

20. Elhízás:

A túlzott koffeintartalom hirtelen súlygyarapodást okozhat. Idegességet, álmatlanságot és stresszt vált ki, ami befolyásolhatja étkezési szokásait. Ezért túl sok csésze kávé vagy tea növelheti a kalóriaszámot, valamint a zsírsejtek kóros visszatartását a szervezetben.

21. Hallucinációkat okozhat:

A koffeinről ismert, hogy hallucinációkat vált ki, amelyek az agyi funkciók túlaktiválása miatti magas érzésből fakadnak. A koffein alapú italok túlzott fogyasztása fokozza a hajlamot a hangok meghallgatására, önmagukkal való beszélgetésre, és még olyan emberek látására is, akik nincsenek ott. Ezek a hatások azonban ideiglenesek lehetnek!

22. Május allergiát okozhat:

A koffein bizonyos allergiás reakciókat válthat ki azoknál az embereknél, akik érzékenyek erre a szerre. Néhány tapasztalt fő tünet a fejfájás, idegesség, ingerlékenység, szorongás, fokozott szívverés, stb..

23. Veszélyes a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegekre:

A koffein növelheti a vércukorszintet, ha túlzott. Csökkenti az inzulinérzékenységet is, ami még nehezebbé teszi a cukorbetegeket. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a koffein befolyásolja a szénhidrát -anyagcserét, ezért nem ajánlott krónikus cukorbetegeknek.

24. Gátolja a bőr kollagén termelését:

Azok, akik túl sok koffeint fogyasztanak, ráncokat és öregedési jeleket okozhatnak a kollagénveszteség miatt. A koffeinről ismert, hogy csökkenti a kollagén szintézisét, ami elengedhetetlen a bőr egészségéhez. Ez az oka annak, hogy a koffeinfüggők idősek a kollagén károsodása miatt. Ez a koffein egyik fő mellékhatása a bőrön.

25. Májusban károsíthatja a hallást:

Egy másik ok, amiért a koffein rossz lehet az Ön számára, az a fülre gyakorolt ​​hatása. Azok, akiket koffein túladagolás okoz, halláskárosodást tapasztalhatnak, ami néha visszafordíthatatlan lehet. A koffein és a TTS (Temporary Threshold Shift) kombinációja a magas akusztikában tartós károsodást okozhat a fülében.

26. Akne kiváltója:

Kíváncsi vagy, miért van tele arcod csúnya foltokkal és pattanásokkal? Ennek oka lehet a szervezet túlterhelése koffeinnel. Bár a koffein közvetlenül nem járul hozzá a pattanásokhoz, fokozhatja a stresszt a szervezetben, ami hormonális egyensúlyhiányt okozhat. Ez okozza a pattanásokat az arcon és a testen

Most, hogy megértette a koffein mellékhatásait, itt az ideje, hogy uralja a kávé utáni vágyat! Míg a kávé felpezsdítheti érzékeit, és azonnali „magas” érzést kelthet, a túlzott fogyasztása biztosan károsítja a testet és a lelket. A kávé mellett az úgynevezett „energiaitalok” is nagyon veszélyesek, és nem az ajánlott módszerek az energiarendszer erősítésére. Tehát mérje fel életét a naponta fogyasztott kávéskanalak számával!