A méz szemének 11 előnye

A méz az egyik leggyakoribb édesítőszer, amelyet minden háztartásban használnak. De tudtad, hogy a méz kiváló orvosság lehet a szemed számára? Igen! A méz tökéletesen helyettesíti a cukrot, amely édességet ad az ételnek, és számos szembetegség, például gyulladás, látásjavítás stb. Kezelésére szolgál. Ez a cikk részletes információkat tartalmaz arról, hogy a méz milyen előnyös a szem számára.

A méz használata és előnyei a szem számára

A méz előnyei a szemekben:

A méz kivételes kezelés számos szembetegség kezelésére, mivel nyugtató, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A speciális minőségű méz helyi alkalmazása a szemén vagy a bőrén tökéletes otthoni gyógyszer.

1. A szemfertőzés kezelése:

Függetlenül attól, hogy baktériumok, vírusok vagy más mikroorganizmusok okozzák, a méz az egyik legjobb gyógyszer a szemfertőzések gyógyítására. Ezenkívül a méz antibakteriális tulajdonságai miatt a szemfertőzések elengedhetetlen kezelése, a kutatások szerint (1). Forró vizet és mézet kell keverni egyenlő mennyiségben, és vattacsomóval kell felhordani ezt az oldatot a szemébe.

2. A szemgyulladás csökkentése:

A mézet helyileg alkalmazva csökkentheti az irritációt és a gyulladást. Ezenkívül segít elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat, hatékonyan csökkentve a gyulladást. De mielőtt bármilyen gyógymódot kipróbálna az érzékeny területeken, például a szemeken, konzultáljon orvosával.

3. Csökkentse a száraz és viszkető szemeket:

A mai elektronikus korban a szemszárazság gyakoribb, mint gondolnánk. Ha a szeme nem tudja előállítani a kenéshez szükséges mennyiségű könnycseppet, ez egy gyakori állapothoz vezet, amelyet száraz szemnek neveznek. A homályos látás, viszketés, fájdalom, a szem kivörösödése a száraz szemek néhány tünete. A méz segít hatékonyan kezelni a száraz szem állapotát (2) (3).

 • Készítsen szemmosót meleg vízzel és mézzel.
 • Ezzel a szemmosóval minden második éjszaka lefekvés előtt alaposan tisztítsa meg a szemét.
 • Természetes módon segít csökkenteni a szem szárazságát és viszketését.

4. A méz segíthet a szemek halványításában:

Sokan meglepődhetnek, de a méz használatával természetesen világosíthatja a szemszínét. Szüksége van megfelelő összetevőkre, megfelelő arányban és sok türelemre, hogy természetes módon világosítsa meg a szemét.

Hozzávalók:
 1. Nyers méz-egy csepp.
 2. Meleg palackozott víz-öt csepp.
Eljárás:
 • Keverjen össze egy csepp mézet öt csepp vízben, és jól keverje össze.
 • Tárolási célokra 1: 5 arányú összetevőket használhat.
 • Az oldat tárolásához használjon tiszta palackot.
 • A szem színének halványítása érdekében minden reggel és este tegyen három cseppet az oldatból a szemébe.

JEGYZET: Konzultáljon orvosával, mielőtt mézet cseppent a szemébe. Látásvesztéshez vezethet, ha bármit a szemébe helyez, anélkül, hogy orvosával konzultálna.

5. A látás javítása:

A méz számos alapvető vitamint és ásványi anyagot, valamint gazdag antioxidánsforrást tartalmaz, így hatékony kezelés a látás javításában (4) (5). Ezenkívül az optikai idegek megfelelő működéséhez megfelelő mennyiségű cinkre van szükség. Ezért a mézes szemcseppek rendszeres használatával védheti látását.

6. Csökkentse a szem ráncait:

Mindannyian rettegünk az öregedés korai jeleitől, nemtől függetlenül. A méz azonban fantasztikus a szem körüli finom vonalak és ráncok csökkentésében, eltekintve attól, hogy lágyító és nedvesítő tulajdonságaival kezeli a szem rendellenességeit (6).

 • Vigyen fel mézet az érintett területekre a szeme alatt.
 • Hagyja állni körülbelül 15 percig.
 • Mossa le meleg vízzel.

7. Segítsen világosítani sötét köreit:

A méz javítja a vérkeringést, ami jelentősen megvilágítja a sötét karikákat. Ezenkívül csökkenti az öregedéssel járó sötét karikákat a kollagén termelés fokozásával (7).

 • Vigyen fel egy kis mézet a szeme alá egy éjszakán át.
 • Ezután öblítse le a szemét kora reggel.

8. Gyógyszer a kötőhártya -gyulladás (rózsaszín szem) ellen:

A rózsaszín szem vagy a kötőhártya -gyulladás olyan állapot, amely gyakoribb, mint szeretnénk elfogadni, és hogy ne terjedjen tovább, sokan kénytelenek szemüveget viselni. Ez az állapot könnyíti a szemét és viszket, és gyakrabban fordul elő gyermekeknél, izgatottá téve őket. Számos tanulmány szerint a mézet hatékony gyógymódnak tekintik a kötőhártya -gyulladás kezelésére (8).

9. Keratoconjunctivitis:

A keratoconjunctivitis olyan állapot, amelyben a szárazság gyulladást okoz a szaruhártyában és a kötőhártyában. A mézet tartalmazó mesterséges könnyek hatékony kezelést jelentettek a keratoconjunctivitis kezelésére, egy 60 résztvevő bevonásával készült tanulmány szerint (9). Ez a krónikus állapot hajlamos megjelenni az allergia megjelenésével.

10. Blepharitis:

A szempillák körüli duzzanatot és égést okozó állapotot blepharitisnek nevezik. Nyulakon végeztek tanulmányt a manuka méznek a blepharitis kezelésére.10). A manuka méz hatékonyabbnak bizonyult a blepharitis kezelésére, mint a kereskedelmi minőségű méz, bár továbbra is szükség van emberi kísérletekre (11).

11. Szaruhártya -problémák:

A szem külső rétegének felületén lévő sebek szaruhártya -fekélyek. A méz antibakteriális tulajdonságai felgyorsítják a fekélyek gyógyulását, miközben küzdenek a sebeket okozó fertőzésekkel. Így a méz egyedülállóan alkalmas ilyen típusú fekélyek kezelésére sebgyógyító tulajdonságaival és antimikrobiális hatásaival (12).

A méz mellékhatásai:

Bár a méznek számos lehetséges felhasználása van nemcsak a szembetegségek és az egészségügyi problémák kezelésére. De a lehetséges mellékhatások nem nagyon ismertek. Bár a mézet természetesnek tekintik, ez nem jelenti azt, hogy használata jó ötlet lehet. Íme néhány tipp, amelyet szem előtt kell tartania.

 • A nyers méz közvetlen alkalmazása a szemébe nagy nem. Ehelyett használjon manuka mézes szemcseppeket, vagy készítsen sterilizált mézcseppeket otthon.
 • Kombinálja a sterilizált vizet és a mézet, és kísérletezhet az arányokkal. A hűtés érdekében a keveréket az alkalmazás előtt hűtsük le.
 • Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen méhbetegséget kezelne, mivel a szem érzékeny.

A mézes szemcseppek készítésének lépései:

Íme néhány egyszerű lépés a mézes szemcseppek elkészítéséhez:

 • Vegyen friss fésűmézet és desztillált forrásban lévő vizet arányos mennyiségben, és alaposan keverje össze.
 • A sűrűségtől függően használja az oldatot naponta kétszer vagy háromszor.
 • Az oldat felvitele után viszkető érzést tapasztalhat, és fokozatosan csökken.

Mindannyian sokféleképpen használjuk a mézet mindennapi életünkben, de tudtad -e a méz hatékonyságát a szemed számára? Reméljük, hogy a méznek a cikkben említett előnyei a szem számára hasznosak és könnyen beilleszthetők a napi rutinba. Ne felejtse el tudatni velünk, ha ez a cikk hasznos volt!

Jogi nyilatkozat: A cikkben bemutatott tartalom kutatásokon alapul, és tájékoztató és oktatási célokat szolgál. Ez nem helyettesíti az orvosi tanácsokat, és konzultáljon szakemberrel, mielőtt figyelembe veszi ezeket az információkat a kezeléssel kapcsolatban.

GYIK:

1. Hogyan tároljuk a mézet?

Válasz: A mézet mérsékelt hőmérsékleten kell tárolni, akár a kamrában, akár a konyhai polcon. Nem ajánlott azonban a mézet hűtőszekrényben tárolni, mert félig szilárd masszát okozhat.

2. Biztonságos a kristályosított méz használata?

Válasz: A méz kristályosítása a természet módja a méz megőrzésének, és nem kell dobni. Csak annyit kell tennie, hogy a kristályosított mézes üveget egy tál meleg vízbe helyezi. Ezután addig keverjük, amíg a méz cseppedni nem kezd.

3. Van -e esély arra, hogy a méz rosszul megy?

Válasz: Ha gondoskodik a méz helyes tárolásáról, nincs esély arra, hogy a méz megromoljon vagy megromoljon.