Hogyan használjuk a dátumokat a cukorbetegséghez?

A cukorbetegeknek feltétlenül cukorvágyuk van. Mivel a cukorbetegség olyan rendellenesség, amely a szervezetben megnövekedett cukorszinttel jár, nagyon óvatosnak kell lenni az étkezési szokásaikkal kapcsolatban. A cukorbetegek kötelesek kerülni a cukorfogyasztást közvetlen formában, például fehér cukrot, édességeket, cukorkákat és cukorral töltött desszerteket stb. Az orvosok azonban megengedik nekik, hogy ezeket az élelmiszereket olyan gyümölcsökkel helyettesítsék, amelyek természetesen édesek, mint a mazsola, a datolyaméz és mások. A dátum kiváló helyettesítő, mivel számos előnnyel jár. Ez a cikk a dátumok leírásával, tápértékével, a dátumokkal kapcsolatos mítoszokkal, a cukorbetegek számára nyújtott előnyökkel és a datolya fogyasztásának módjaival foglalkozik.

A datolya a Perzsa -öbölből származó datolyapálma termése. Rendkívül szívós gyümölcs, amely képes elviselni az időjárási szélsőségeket. Ez egy kicsi húsos gyümölcs, amelyben a pép egyetlen magot vesz körül. Nagyon tápláló, ez a gyümölcs egészséges helyettesítője a snackeknek, a fehér cukornak és más mesterséges édesítőszereknek, különösen a cukorbetegek számára.

A dátumok tápértéke:

A fruktóz és a glükóz a bőséges cukorforrás. Egy csésze apróra vágott datolya körülbelül 415 kalóriát, 110 szénhidrátot és körülbelül 95 g cukrot tartalmaz. Majdnem 287 kcal energiát biztosít. Cukortartalma legalább 29 % fruktózt és legalább 41 % glükózt tartalmaz.

Mítosz a dátumokról:

Az egyik leggyakoribb mítosz az, hogy a cukorbetegeknek utálniuk kell még a természetes édességeket és gyümölcsöket is, például a datolyát és a mazsolát, amelyek magas kalóriatartalmúak. Ez nem igaz, a cukorbetegek élvezhetik a dátumokat, bár óvatosnak kell lenniük, és lapot kell tartaniuk az adagon.

Hogyan hasznosak a dátumok a cukorbetegek számára??

  • A dátumok fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek megfelelnek a cukorbetegségben szenvedő személy követelményeinek. Ez az egyik egészségesebb alternatíva a természetes cukor számára, amely tilos a cukorbetegek számára.
  • A glikémiás index nagyon alacsony: A cukorbetegek kötelesek csak olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyeknek nagyon alacsony a glikémiás indexe, hogy fenntartsák a cukorszintet. 35,5 és 49,7 között változik azokban az időpontokban, amelyek alkalmassá teszik a cukorbetegek étrendjébe való felvételre.
  • Szénhidrátok jelenléte: A szénhidrátok azonnali energiaforrás, mivel tele vannak fruktózzal és glükózzal. Minden 100 gramm datolya körülbelül 75 gramm szénhidrátot tartalmaz, így amikor a cukorbetegek alacsonynak érzik magukat, tartsanak kéznél egy csomag datolyát, hogy felfrissítsék magukat.
  • A dátumok nem zavarják a vércukorszintet, és hosszabb ideig telítettnek érzik az embert.

A dátumok fogyasztásának módjai:

A cukorbetegeknek előnyben kell részesíteniük a friss datolya gyümölcsöt a szárított és koncentrált formában. A dátumok számát úgy kell beépíteni, hogy a napi bevitel ne haladja meg a 15 gramm szénhidrátot és a 60 kalóriát. A datolya különféle kombinációkkal fogyasztható, amelyek kiválóak a cukorbetegek számára.

  • A 3-4 dátum 150 ml tejjel levéve kiváló módja a szervezet energiaellátásának.
  • Egy másik egészséges kombináció lehet apróra vágott datolya fél csésze joghurttal.
  • Este harapnivalót keres, majd vegyen egy kis ökölnyi diót, például pisztáciát és mandulát, és keverje össze körülbelül 2-3 datolyával (apróra vágva). Ez biztosítja, hogy a gyomor hosszabb ideig tele legyen.
  • Egy súlyosan cukorbeteg embernek orvoshoz kell fordulnia, mielőtt bevenné étrendjébe.

A datolya egészséges helyettesítője a szintetikus cukornak, mivel természetes cukorforrás; a cukorbetegségben szenvedő személynek azonban mindig konzultálnia kell orvosával, mielőtt a dátumokat étrendjébe foglalja.