9 effektive ayurvediske midler mod hårvækst og hårfald!

Hår er et meget fremtrædende træk ved vores krop med sin egen individuelle karakter. Der er ingen tvivl om, at både mænd og kvinder ønsker lækkert og sundt hår. Desværre skader forurening, stress og skadelig livsstil vores hår på forskellige måder. Det er ikke underligt, at hårplejebranchen i dag er en forretning på flere milliarder dollars; på samme tid fører disse kemikalieladede produkter til skadelige virkninger på hår og krop. I dette scenario finder ayurvediske behandlinger for hårvækst og hårtab popularitet for sin høje effektivitet og sikre resultater.

Ayurvediske midler mod hårvækst & amp; Hårfald

Ayurveda er en 5000-årig medicinsk videnskab i det gamle Indien, der bruger plantebaserede komponenter til behandling af forskellige sygdomme. Ayurvedas system behandler grundårsagen til sygdom end håndtering af de overfladiske symptomer, hvilket gør det til den mest effektive medicinske behandling i verden. Ifølge ayurvedisk hårplejesystem er hårproblemer et resultat af ubalancer forårsaget i kroppen på grund af forskellige faktorer som uegnet kost, stress, skadeligt miljø osv. Så når de forfatningsmæssige ubalancer er rettet, helbredes hårproblemer automatisk.

Lad os se på dosha eller energisammensætning i kroppen, årsager til hårproblemer og nogle vigtige ayurvediske midler mod hårtab.

Doshas i Ayurveda:

Ifølge ayurvedisk videnskab styres kroppen af ​​tre doshaer, nemlig Vata, pitta og Kapha. Enhver ubalance i disse doshaer skaber sygdom eller lidelse i kroppen, herunder hårtab. Der er mange grunde til hårtab hos en person, for at forstå, hvad der forårsager det, skal vi forstå kroppen og dens ubalance. Efterhånden som kropstype og ubalance ændres fra person til person, ændres årsagen til hårfald og dets ayurvediske behandlingsmetode. Lad os se nærmere på de tre doshas med hensyn til hårtab:

1. Vata Dosha:

Vata dosha repræsenterer luft og rumelementer i kroppen. Det er ansvarligt for bevægelse og vitalitet i kroppen. Når Vata dosha er i balance, vokser håret hurtigt, ser tyndt ud og er lige eller krøllet. Når det er i ubalance, bliver det tørt, kruset og uregerligt med spaltede spidser, og håret kan blive tyndt, gå i stykker eller falde. Vata ubalance er forbundet med ernæringsmæssige mangler og underproduktion af naturlige olier, som gør hovedbunden og håret tørt og underernæret.

2. Pitta Dosha:

Pitta Dosha repræsenterer brandelementet i kroppen og er ansvarlig for alle metaboliske aktiviteter i kroppen. Når Pitta dosha er i balance, er håret blødt, medium i tykkelse og glat. Når det er ubalanceret, fører det til hårfald, skaldethed, for tidlig grånende, hovedbundsproblemer som irritation og betændelse. Pitta ubalance kan lide betændelse i kroppen. Denne betændelse kan skade hårsækkene og rødderne og også påvirke produktionen af ​​hårproteiner og melanin.

3. Kapha Dosha:

Kapha dosha repræsenterer vand- og jordelementerne i kroppen og er ansvarlig for stabilitet og styrke i kroppen. Når Kapha dosha er i balance, vokser håret hurtigt, tykt, skinnende og skinnende. Når det er i ubalance, bliver håret fedtet og livløst. Kapha ubalance er forbundet med overdreven produktion af naturlige olier, sved og ophobning af toksiner i kroppen, hvilket gør hovedbunden fedtet og giftig for korrekt hårvækst.

Så ifølge det ayurvediske koncept er overdreven ubalance i pitta dosha årsagen til tyndere hår, hårfald og skaldethed. Pitta -ubalance skaber overskydende varme i kroppen, hvilket forårsager surhed, udslæt, vrede, stress, angst osv. Overdreven indtagelse af fed og krydret mad, varme klimatiske forhold, forbrug af kød, alkohol og rygning er kendt for at forværre pitta. Vata dosha forårsager også hårfald og hårbrud på grund af dårlig ernæringsmæssig rækkevidde til hårsækkene og håret.

Ayurvediske midler til hårvækst:

Forskellige faktorer som hormonel ubalance, sygdom i kroppen, høj feber, visse lægemidler, følelsesmæssig og mental stress osv. Udløser ubalancer i pitta og Vata doshas. Ayurvedisk behandling helbreder og forynger kroppens væv og systemer, der påvirker hårvækst og hårsundhed. Lad os se på de forskellige midler til behandling af hårtab til Ayurveda.

1. Ashwagandha:

Ashwagandha er en af ​​de mest gavnlige ayurvediske urter til hårtab. Det har høje antioxidantegenskaber, der skyller ud toksiner i hovedbundscellerne og øger blodcirkulationen, hvilket stimulerer hårsækkene til hårvækst. Det holder også hovedbunden sund og kontrollerer hovedbundsproblemer som skæl. Egenskaberne ved Ashwagandha er meget effektive til at kontrollere hormonet cortisol, som er ansvarlig for hårtab og træg hårvækst, når det udskilles i overskud. Det behandler også for tidlig gråning ved at stimulere melaninproduktion. Ashwagandha indtages ofte internt for at berolige forværret pitta og balancere pitta dosha.

Ingredienser:

 • Tre spiseskefulde tørret Ashwagandha pulver.
 • Tre spiseskefulde tørret Amla pulver.
 • Seks spiseskefulde vand.

Forberedelsestid: 25 minutter.

Brugsanvisning:

 • Bland alle de angivne ingredienser grundigt for at danne en glat pasta.
 • Påfør denne pasta på hovedbunden ved forsigtigt at massere hovedbunden, også dække håret fra rod til spids.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Vask med varmt vand og en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

2. Bhringraj:

Bhringraj, som navnet angiver, betragtes som ‘urtekongen’ i Ayurveda. Det beroliger nervesystemet og giver fremragende fordele for krop og hår. Denne urt bruges i vid udstrækning i ayurvediske præparater til at helbrede hårtab og vender skaldethed. Bhringraj olie er en effektiv ayurvedisk hårolie, der bruges meget i hovedbundsmassage til genvækst og forbedret søvn. Det viser sig at helbrede søvnløshed ved at berolige nerver og sind.

Ingredienser:

 • Seks spiseskefulde Bhringraj pulver eller en håndfuld friske Bhringraj blade.
 • Vand efter behov.

Forberedelsestid: 20 minutter.

Brugsanvisning:

 • Blend Bhringraj -bladene med tilstrækkeligt vand til at danne en glat pasta.
 • Hvis du ikke kan finde Bhringraj -blade, kan du bruge tørret Bhringraj -pulver og blande det med tilstrækkeligt vand til at danne en glat pasta.
 • Påfør pastaen på hovedbunden ved forsigtigt at massere hovedbunden, dæk også håret fra rod til spids.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Vask af med en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen

3. Shikakai:

Shikakai, der betyder ‘frugt til hår, bruges i vid udstrækning som hårvask i Ayurveda for sine effektive rensegenskaber. Det er højt i antioxidanter, der hjælper med at forbedre hovedbundens sundhed og øge blodcirkulationen i hovedbunden. Dette hjælper med at stimulere hårsækkene og hjælper med hårvækst. Det hjælper med at balancere de naturlige olier i hovedbunden og behandle hovedbundstilstande som skæl, kløende hovedbund osv. Shikakai ayurvedisk pulver er en meget god balsam, og det gør håret glat og blødt.

ingredienser:

 • Seks spiseskefulde tørret Shikakai pulver.
 • Vand efter behov.

Forberedelsestid: 20 minutter.

Brugsanvisning:

 • Bland Shikakai med vand til en glat pasta.
 • Skyl dit hår og brug ovenstående blanding som shampoo.
 • Masser forsigtigt din hovedbund, indtil den danner et let skum.
 • Vask med vand.
 • Gentag om nødvendigt.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

4. Neem ayurvedisk middel mod hårvækst:

Neem er en meget vigtig ingrediens i Ayurveda, da den har fremragende antibakterielle og svampedræbende egenskaber. For sund og hurtig hårvækst skal hårsækkene og rødderne være sunde og rene. Usunde hovedbundstilstande som skæl, eksem, psoriasis, fedtet hovedbund, tør og kløende hovedbund osv. Påvirker hårsækkene og rødderne, hvilket resulterer i hårfald og dårlig hårvækst. Neem hjælper med at behandle hovedbundstilstande og gøre hovedbunden sund og ren. Det hjælper med at forbedre blodcirkulationen i hovedbunden og styrker hårsækkene og rødderne og fremmer dermed hårvækst.

Ingredienser:

 • Seks spiseskefulde tørret neempulver.
 • Vand efter behov.

Forberedelsestid: 20 minutter.

Brugsanvisning:

 • Bland neempulveret i vand for at få en glat pasta.
 • Påfør neempastaen grundigt på hovedbunden og håret.
 • Massér forsigtigt hovedbunden.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Vask af med en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

5. Reetha Ayurvedic behandling for hårtab:

Reetha er en anden populær ingrediens i Ayurveda brugt som hårvask i århundreder. Dette renser hovedbunden og håret for fedt, snavs og andre forurenende stoffer, hvilket effektivt gør dem rene og sunde. Det gør hovedbunden sund og øger blodcirkulationen og fremmer dermed hårvækst. Det gør også håret glat, silkeagtigt og skinnende. Dette er også meget skånsomt, så det kan bruges som en almindelig hårvask uden at bekymre dig om at tømme de naturlige olier i hovedbunden.

Ingredienser:

 • En fjerdedel kop reetha eller sæbe nødder.
 • To kopper vand.

Forberedelsestid: 40 minutter.

Brugsanvisning:

 • Knus sæbe -nødderne og blød dem i varmt vand.
 • Lad det stå natten over.
 • Om morgenen koges blandingen i 10-15 minutter.
 • Lad være køligt.
 • Sigt det og saml vandet.
 • Brug dette vand til at vaske dit hår ved at hælde vandet i hovedbunden og gnide forsigtigt hovedbunden.
 • Masser hovedbunden, indtil den danner et let skum.
 • Skyl med frisk vand.
 • Gentag om nødvendigt.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen eller alternative dage som en almindelig hårvask.

6. Amla:

Amla er rig på C -vitamin, jern, fedtsyrer, caroten, gallinsyre og antioxidanter. Det er en meget brugt ingrediens til hårpleje i Ayurveda til behandling af hårtab og for tidlig gråning. Fedtsyrerne nærer og styrker hårsækkene og håret, som bekæmper hårfald. Jernet, caroten, antioxidanter og gallinsyre hjælper med at dybde rense hovedbunden og hårets rødder og stimulere blodcirkulationen i hovedbunden. Dette hjælper med at fremme hårvækst effektivt. Amla hjælper også med at behandle hovedbundstilstande som skæl, kløende og skællende hovedbund osv.

Ingredienser:

 • Seks spiseskefulde Amla pulver.
 • Vand efter behov.

Forberedelsestid: 30 minutter.

Brugsanvisning:

 • Bland Amla pulver og vand til en glat pasta.
 • Påfør denne pasta grundigt på din hovedbund og hår.
 • Massér forsigtigt hovedbunden, og sørg for, at blandingen absorberes godt.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Vask af med en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

7. Brahmi:

Brahmi er et andet vigtigt middel i Ayurveda. Dette hjælper med at berolige og berolige nerverne. Den afkøler sindet og hjælper med at forynge hovedbunden og håret. Det lindrer forværret pitta og forhindrer hvidt hår og hår at falde effektivt. Og øger hovedbundens blodcirkulation og hårsække, hjælper med hårvækst. Det gør også håret blankt.

Ingredienser:

 • 2 spsk tørret brahmi pulver.
 • To spiseskefulde tørret Amla pulver.
 • To spiseskefulde tørret Ashwagandha pulver.
 • Halv kop yoghurt.

Forberedelsestid: 30 minutter.

Brugsanvisning:

 • Bland alle de angivne ingredienser til en glat pasta.
 • Påfør pastaen grundigt på din hovedbund, dæk håret fra rod til spids.
 • Massér forsigtigt hovedbunden.
 • Lad det stå i en time.
 • Vask af med en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

8. Methi:

Methi eller bukkehornfrø er et andet effektivt middel mod hårproblemer. Methi hjælper med at forbedre hovedbundens sundhed og behandle hovedbundstilstande som skæl, bakterielle infektioner osv. Det øger hårvæksten ved at øge blodcirkulationen i hovedbunden. Det er et meget effektivt middel til reparation af beskadigede hårsække og hjælp til hårvækst. Methi tilføjer også glans og glans til håret.

Ingredienser:

 • Fire spiseskefulde methi.
 • Vand efter behov.

Forberedelsestid: 30 minutter.

Brugsanvisning:

 • Soak methi frø i tilstrækkeligt vand natten over.
 • Blend de gennemblødte methi -frø til en glat pasta.
 • Påfør denne pasta grundigt på hovedbunden, dæk også håret fra rod til spids.
 • Massér forsigtigt hovedbunden.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Vask af med en mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: To gange om ugen.

9. Kokos:

Kokosolie og kokosmælksterapi er en af ​​de bedste ayurvediske behandlinger for hårtab og vækst. De essentielle fedtstoffer, fedtsyrer og proteiner, der findes i kokosnød, hjælper med at nære hårcellerne og hårsækkene og forhindrer dermed hårtab. Kokos har mange antibakterielle og svampedræbende egenskaber, der hjælper med at forbedre blodcirkulationen i hovedbunden ved at fjerne frie radikaler og stimulere hårets genvækst. Regelmæssig massage af hovedbund med kokosolie giver meget effektive resultater til at forhindre hårfald og fremme hårvækst.

Ingredienser:

 • Frisk kokosmælk efter behov.
 • En spiseskefuld methipulver.
 • En halv teskefuld sort peber pulver.

Forberedelsestid: 30 minutter

Brugsanvisning:

 • Bland alle ingredienserne grundigt.
 • Påfør denne blanding grundigt på hovedbunden, dæk også håret fra rod til spids.
 • Massér forsigtigt hovedbunden.
 • Lad det stå i 30 minutter.
 • Skyl med mild urteshampoo.

Brugsfrekvens: Tre gange om ugen.

Foreskrevne ayurvediske livsstilsrutiner

Selvom den aktuelle anvendelse af ayurvediske midler er meget effektiv til behandling af hårproblemer, anbefaler Ayurveda kraftigt systemisk livsstilspraksis for at forbedre kroppens og hårets sundhed. Lad os se på nogle sunde ayurvediske livsstilsrutiner til behandling af hårproblemer:

 1. Kost spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af ​​hårproblemer. Ayurveda anbefaler kraftigt at inkludere frisk frugt, rå grøntsager og kølende mad i den daglige kost.
 2. Stress er en af ​​de vigtigste årsager til hårfald. Tilstrækkelig søvn og meditation hjælper med at berolige sindet og nerverne og hjælper i høj grad med at kontrollere hårfald og andre hårproblemer.
 3. Hovedbundsmassage med Brahmi, bhringraj, kokos eller amla olie skal udføres regelmæssigt
 4. Undgå alkohol, rygning, gærede og sure fødevarer, stegte og overdrevent salte fødevarer, da de øger pitta dosha
 5. Spis altid frisk og varm mad. Undgå forarbejdede fødevarer, da det forværrer pitta
 6. Forkæl dig med let træning eller yoga om morgenen eller aftenen, når atmosfæren er kølig, undgå træning i løbet af dagen, når atmosfæren er varm eller varm.
 7. Spis alkaliske eller søde frugter og grøntsager som vandmelon, muskmelon, gulerødder, broccoli, kartofler, bladgrøntsager, æbler, pærer osv..
 8. Vask aldrig dit hår med varmt vand, brug altid lunkent eller koldt vand.

Gamle medicinske teknikker er meget effektive til behandling af enhver sygdom uden bivirkninger. Ayurvediske midler mod hårtab retter sig ikke kun mod hårets sundhed, men hjælper også med at forynge væv og celler i kroppen. Der er en række faktorer, der forårsager hårproblemer. En ordentlig livsstil for et sundt sind og krop hjælper med at helbrede mange sygdomme, herunder hårproblemer. Hormonel ubalance og sygdom kan påvirke hårets sundhed alvorligt. Det er meget vigtigt at behandle lidelser og sygdomme med den rigtige medicinske behandling med grundig forskning.