Top 10 fordele ved mandler (Badam) til sundhed, hud og hår

Starter din mor din dag med at spise en håndfuld gennemblødte mandler? Udover at snacke på disse lækre nødder, giver hun dig også lejlighedsvis massage eller to med sød mandelolie. Nogensinde spekuleret på hvorfor? Fordi mødre ved bedst! Mandler er fyldt med ernæringsmæssig godhed for at holde dig energisk hele dagen sammen med at få din hud og hår til at skinne naturligt. Læs med for at forstå 10 evidensbaserede mandelfordele for sundhed, hår og hud sammen med mulige bivirkninger.

fordele ved at spise mandler (badam)

Selv videnskaben er enig i, at mandler giver mange fordele for sundhed og skønhed på grund af mange vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er til stede i dem. Ikke underligt, hvorfor mandler hyldes som “Superfoods” og endda “King of Nuts”!

Ernæringsmæssige fordele ved mandler:

Her er ernæringsprofilen for mandler pr. 100 gram portion:

 • Kalorier i alt – 575
 • Kulhydrater i alt – 21,7 g
 • Samlet fedt – 49,4 g
 • Protein – 21,2 gram
 • E -vitamin – 131% af DV
 • Folat -12% af DV
 • Riboflavin – 60% af DV
 • Thiamin – 14% af DV
 • Calcium – 26% af DV
 • Mangan – 114% af DV
 • Kobber – 50% af DV

Andre vigtige næringsstoffer-Omega-3 og 6 fedtsyrer, selen, zink, kalium, jern, fosfor, kalium osv..

Bevisbaserede sundhedsmæssige fordele ved mandler:

Nedenfor er 10 dokumenterede anvendelser af mandler (Badam Benefits) til sundhed, hår og hud. Lad os tage et kig på dem.

1. Kan fremme et sundt hjerte:

Mandler, når de indtages sammen med en afbalanceret kost og aktiv livsstil, kan minimere risikoen for hjertesygdomme. En undersøgelse fra 2018 viser, at mandler kan reducere LDL -kolesterolniveauer og øge HDL -niveauet i kroppen for at opretholde et sundt hjerte (1). Undersøgelsen siger også, at mandler er rige på næringsstoffer som E -vitamin, kalium, magnesium osv., Som kan nedbringe forhøjede lipider i blodet for at forhindre kardiovaskulære problemer som blokeringer, hjerteanfald, slagtilfælde osv..

2. Kan regulere blodsukkerniveauer:

En kinesisk undersøgelse afslører, at mandler kan reducere blodglukoseniveauerne, når de indgår i en diabetisk diæt (2). Det er kendt, at mandler også kan sænke det glykæmiske indeks for andre fødevarer, der indtages sammen med det. Endvidere var mandelforbrug forbundet med lavere lipidprofilmålinger hos diabetespatienter, hvilket kan føre til en lavere risiko for hjerteproblemer hos patienter med type-2 diabetes.

3. Mandel fordele ved fordøjelse:

Tarmflora spiller en central rolle i at fremme bedre fordøjelse og hurtigere absorption af næringsstoffer fra maden. I mangel af disse mikrober vil vores fordøjelsessystem være tilfældigt og føre til mange lidelser. En undersøgelse viser, at mandelforbrug kan have præbiotiske virkninger på maven, hvilket kan øge tarmmikroflora (3). Varierede vækstrater blev observeret i de forskellige typer organismer ved at ændre måden, hvorpå mandler indtages (i form af en pasta, med skræl, finthakket) osv..

4. Kan reducere sulten mellem middagen:

Hvis sulten ved middagsmad får dig til at indtage en masse junkfood, er det tid til at tilføje mandler til din kost for at undertrykke det. En britisk undersøgelse foretaget i 2019 viser, at snacking af rå mandler var effektivt til at undertrykke appetitten sammenlignet med andre typer af kaloriefødevarer (4). Bortset fra at øge mætheden, nærer mandler også din krop med proteiner, fibre og andre essentielle næringsstoffer, der kræves af kroppen.

5. Fjern fri radikal skade:

sundhedsmæssige fordele ved mandler

Frie radikaler er meget reaktive molekyler, der bliver parret med andre celler og beskadiger dem. En større mængde frie radikaler fører til oxidativ stress, en tilstand, der forårsager alvorlige sundhedsforstyrrelser, herunder kræft. En undersøgelse viser, at mandler er fyldt med antioxidanter som polyfenoler og flavonoider, som kan neutralisere de skadelige virkninger af frie radikaler for at forhindre celleskader (5).

6. Kan behandle anæmi:

Anæmi skyldes jernmangel, der påvirker både børn og voksne. En måde at håndtere denne tilstand på er at inkludere masser af jernrige fødevarer i vores daglige kost. Ifølge et papir publiceret om emnet “Fødevarebaserede metoder til bekæmpelse af jernmangel.”, Er mandler rige på jern og mikronæringsstoffer, som kan hjælpe med at tackle anæmi (6).

7. Kan forhindre kræft:

Regelmæssigt forbrug af mandler kan reducere din risiko for kræft. En undersøgelse viser, at mandler indeholder antioxidante vitaminer som alfa-tocopherol og phenolforbindelser, der har kemoforebyggende egenskaber (7). Det vides, at alfa-tocopherol, en vandopløselig form for E-vitamin, kan reducere forekomsten af ​​prostatakræft med 34% hos mænd (8). Regelmæssigt forbrug af mandler sammen med andre kosttilskud kan minimere risikoen for kræftrelateret dødelighed.

8. Kan forsinke tegn på hudaldring:

Mandler tilbyder mange fordele for din hud. Disse nødder er fyldt med essentielle fedtsyrer som Omega-3 og Omega-6, som beskytter lipidtab fra huden for at tilføre smidighed. En undersøgelse viser også, at regelmæssigt indtag af mandler kan reducere sværhedsgraden af ​​rynker hos ældre kvinder (9). Lokal anvendelse af mandler i form af pasta eller olie kan fjerne tørhed ved at virke som en barriere på huden.

9. Kan beskytte huden mod UV -skader:

Mandler er en rig kilde til E-vitamin, som har UV-beskyttende egenskaber. En undersøgelse fra 2016 fastslår, at E -vitamin fungerer som en fri radikal -scavenger for at beskytte huden mod UV -skader (10). Topisk anvendelse af mandelolie er kendt for at reducere strukturelle skader på hudceller betydeligt som følge af langvarig sollys, sammen med at forsinke risikoen for fotoaldering (11). Du kan bruge den som en naturlig solcreme på huden, hvilket også giver dig masser af næring.

10. Mandel fordele for hårvækst:

Hvis du vil flagre en skinnende og stærk manke, skal du have mandler med i din daglige kost. Mandler er rige på mineraler som zink og magnesium, som kan nære dine hårsække og styrke dem indefra. Endvidere er mandelolie fyldt med essentielle fedtsyrer, der dækker dit hår for at forhindre skader og øge trækstyrken. E -vitamin i denne olie kan reducere hårfald og tilføre dit hår glans.

Bivirkninger af mandler:

Lad os nu undersøge de negative virkninger af mandler:

 • Udslæt, vejrtrækningsproblem og hævelse hos mennesker med møtrikallergi
 • Kan nedsætte næringsabsorption (på grund af fytinsyre i rå mandler)
 • Kan forårsage fordøjelsesbesvær og maveproblemer
 • Kan føre til vægtforøgelse
 • Kan forårsage overdosering af E -vitamin
 • Bitter mandler kan forårsage cyanidforgiftning

Det er nogle af de fantastiske mandelfordele for hud, hår og sundhed! Du må blive overrasket over at vide, hvordan en ydmyg nød som mandler kan være så fordelagtig for dit helbred og din skønhed. Så næste gang din mor overtaler dig til at spise noget, skal du takke hende for at have introduceret dig for dens godhed!