Akarna Dhanurasana (Archer póz) – Hogyan és előnyök

A jóga örökké a hagyományos gyökerekben van. A nagyszüleinktől kezdve a nemzedékig, a jóga mindig is könnyű formája volt az egészséges test fenntartásának, miközben kihívást jelentett a mentális zavarokkal szemben. Az utóbbi években azonban a jóga teljesen új formát öltött, és vonakodva elkülönítette magát a fitnesz és a testmozgás vadonatúj kategóriájába. A jóga nemcsak az elméd lelki stabilitásának és nyugalmának megőrzésének dúsított formája, de ugyanakkor jó fitnesz rutin is. A sok mai jóga testtartás között Akarna Dhanurasana vagy lövő íj póz lenne a neve.

Hogyan kell csinálni?

Akarna Dhanurasana (íjász póz) Hogyan és előnyök

Ez egy szórakoztató testtartás, amely magáról a pózról kapta a nevét, ahol a lábad egy egyszerű hajlított íjat képez, amely készen áll a lövésre. Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnhet, mindenkor szem előtt kell tartania, hogy egy kezdő számára ezeket a pozíciókat nehéz lehet elérni, és ha túl nagy erővel érik el, nyugtalan izomfájdalmat vagy ideghúzást okozhat. Ennek a gyakorlatnak nincs megfelelő légzési folytatása. A gyakorlat során a feladat az, hogy végrehajtsa az adott pózt, miközben összehangolja a testével, hogyan kell az életerőt normális szinten tartani egy mély légzéssorozaton keresztül.

Kezdje azzal, hogy ül egy szőnyegen, a gerinc és a nyak egy vonalban, egyenesen, miközben maga kinyújtott lábakkal ül előtted. Most vegyünk egy mély lélegzetet, és kezdjük el hajlítani az egyik lábunkat a térdtől, és közben hajlítsuk kifelé. Az ezt megelőző belégzés nem feltétlenül jelenti azt, hogy vissza kell tartania a lélegzetét, mivel azonnal elengedheti. Hajlítva hozza a lábát az arcához, tartsa a lábujját, és a másik kezével nyújtsa a másik lábát, amelynek továbbra is egyenesnek és kifeszítettnek kell lennie. Fogja meg a lábujját, és rögzítse a pozíciót, mély lélegzetet gyakorolva. Hajlított lábának párhuzamosnak kell lennie a fülével, de ne hajlítsa meg teljesen a velőt. Amikor leengedi, engedje el a lábát az eredeti helyzetbe, és kezdje a másik oldalával.

Hogyan segít nekünk?

  • A Dhanurasana vagy lövő íj póz számos test előnyéről ismert, az egyik a hasizmok erősítése. Általában amikor masnivá faragja magát, nyomást gyakorol a hasi területre. A szervezet, amely leküzdi ezt a nyomást, segít erősnek tartani a hasát. Így segíthet az emésztési vagy bélproblémákon csak azzal, hogy erős a hasa.
  • Ez egy jó gyakorlat azoknak a nőknek, akik menstruációs problémáktól szenvednek, ahol a petefészket tartalmazó hasizom is edzésre kerül az alku keretében. Ez kinyújtja a petefészek falait, rugalmassá téve azt. Ezt azonban ne hajtsa végre a menstruációs ciklus során.
  • Amíg a testét lövő íjpózba borítja, a csontvelő és a hátizmok nyújtódnak és csavarodnak, ezáltal megnyitva a csomókat az izmokban. Így biztosíthatja a hátfájásmentes politikát a testében. A nyújtások és a csavarások jól sikerülnek, ha rugalmassá teszik a hátizmokat.
  • Az alsó hát rugalmassága újabb áldás, amelyet ebből az ászanából szerezhetünk meg, ahol a comb és a vádli izmait ismét rugalmasság próbára teszik.
  • Ha azt mondom, hogy ez a jóga közvetlenül kapcsolódik a depresszió időbeli csökkenéséhez, akkor megkérdőjelezi ezt a kijelentést. Azonban erre is van bizonyított válaszunk. Az ókori kínaiak hittek a qui (chi) szabad áramlásában, ami a testen átívelő energia, amely közvetlenül kapcsolódik a szellemi jelenlétéhez. Ezzel az ászanával elkerülheti a test csomóit és akadályait, biztosítva, hogy a qui akadálytalanul áramoljon.