Hastapadasana (előrehajlító póz) – Hogyan kell csinálni és előnyei

A mai világban rengeteg egészségügyi problémával állunk szemben, amelyekre a jógát jobb és hatékonyabb megoldásnak tekintik a mesterséges gyógyszerekhez és kezelésekhez képest. A jógakor pózjait már régen követték, és még mindig divatban vannak. A 21. század kezdetétől számos egészségügyi probléma halmozódott fel, amelyek közül néhány súlyos.

Bár számos semlegesítő megoldás létezik ezekre a betegségekre, a természetes megoldás mindig a legjobb megoldás. Ebben az esetben a természetes életmód a megfelelő jóga elvégzését jelenti.

Hastapadasana (előrehajló póz) - Hogyan kell csinálni és előnyei

Szakértők és orvosok gyakran javasolják a jógát, mint hatékony megoldást számos betegség és egészségügyi rendellenesség kezelésére. Az ókorban a megfelelő gyógyszerek hiánya miatt az emberek számos betegségben szenvedtek. De elpusztultak? Nem! Boldogan éltek és éltek anélkül, hogy a szervezetüket mesterséges gyógyszerek adagjaival látnák el, hanem megfelelő jógaórákkal.

Mindannyian tisztában vagyunk a jóga előnyeivel. A Bhagavad Gitában azt mondták, hogy „a jóga az én utazása, az énön keresztül, az én felé”. A megfelelő reggeli jógafoglalkozások biztosíthatnak számunkra egy jobb napot, amelyben jobban tudunk koncentrálni, jobban tudunk dolgozni és jobban alszunk. A jóga csökkenti a túlzott stresszt, és a meditáció megfelelő formája is. A jóga csökkentheti a hajhullást, a hátfájást, a gyomorpanaszokat, a székrekedést és néhány más jelentős betegséget. A Hastapadasana a jóga egyik népszerű formája, amellyel csökkenthetjük a stresszt és az izomfájdalmakat.

Ennek a jógának a testtartását előrehajló jógának hívják, ahol először egyenesen állunk, majd kinyújtjuk a karokat, és előre hajlítjuk a hátat úgy, hogy a karok érintkezzenek a lábujjakkal. Ez valójában a legegyszerűbb jógapóz, és szinte minden korosztály számára kompatibilis. Ezzel együtt ez az egyik leghatékonyabb jógapóz.

Bár ez a testtartás mögötti előreállás könnyűnek tűnik, vannak bizonyos döntő lépések, amelyeket be kell tartani, hogy a mozgás hatékony legyen. A jóga gyakorlása közben fontos kérdés a kéz és a láb testtartása. A testtartást és a technikát soha nem szabad elhanyagolni, különben nem lesz eredmény. A Hastapadana vagy az előreálló kanyar nem más. Íme, hogyan fogod csinálni.

♦ Hogyan kell csinálni Hastapadana:

Először álljon egyenesen, és tartsa lábát és karját a test mellett. Most nyomjon egyenlő nyomást mindkét lábára, hogy kiegyensúlyozza a testsúlyt, és lassan nyújtsa karját a feje fölé, miközben lélegzik.

Most lélegezzen ki, és lassan hajoljon előre, hogy a karja hozzáérjen a lábához. Tartsa ezt a pozíciót legalább 30 másodpercig, és ne felejtse el lélegezni. Lélegezzen mélyen, miközben ezt a testtartást tartja.

E testtartás során a kezeket és a lábakat egyenesen kell tartani, a gerincet pedig egyenesen kell tartani. Most mozgassa a mellkasát a térd felé úgy, hogy kissé felemeli a csípőt, és nyomja le a sarkát a talaj felé. Finoman mozgassa a fejét a lábak felé, és folytassa a légzést. Most itt az ideje kilépni ebből a testtartásból. Lassan mozgassa a karját előre és fel, majd térjen vissza álló helyzetbe. Lélegezzen ki, és tegye oldalra a karokat.

♦ Előrehajló póz előnyei:

A Hastapadasana nyújtja az izmokat, és bemelegítő gyakorlatként elvégezhető a nehéz emelés előtt. Másodszor, újjáéleszti az idegrendszert és elősegíti a megfelelő vérkeringést. A jóga elvégzése után a hasi szervek tónusosak és a gerinc rugalmassá válik.