Jóga Nidra – Hatékony módszer a pihenésre és a fiatalításra

Az erőteljes jógapózok és hosszú tartások nem mindenkinek szólnak. Inkább évekbe telhet, amíg ugyanazt elsajátítják. Másrészt a jóga nidra vagy a jógikus alvás egy egyszerű meditáció, amelyet mindenki gyakorolhat és elsajátíthat. Ezt az egyszerű technikát nemcsak könnyű elsajátítani, hanem sokrétű előnyökkel is jár. Kényelmes pihenés közben Savasanában az ember átutazhat a Pancha Maya Kosha -n, és így telve lehet a teljesség érzésével. Nincs többé szüksége arra, hogy évekig várjon az ászanák gyakorlására és elsajátítására, hogy felszabadítsa magát. Inkább a jóga nidra pózok gyakorlásával megszabadulhat a stressztől és a szorongástól, és szinte azonnal tele lehet belső békével és tudatossággal. Ebben a cikkben végigvezetjük Önt a Jóga Nidra elvégzésének lépésein, és elmeséljük a Jóga Nidra különböző egészségügyi előnyeit is.

A jóga nidra hatékony módszer a pihenésre és a fiatalításra

Mi a jóga Nidra?

A jóga Nidra alvásmeditáció az a módszer, amellyel a test félig tudatos állapotba kerül, vagyis az alvás és az ébredés közötti állapotba. Ebben a szakaszban a személy teste teljesen ellazultnak érzi magát, és mentes a szorongásoktól és zavaró gondolatoktól. A jóga nidrát oktató vezetésével végzik. A test összes többi érzéke visszahúzódik, és csak egy érzék dolgozik az útmutató utasításainak felvételén.

Jóga Nidra és a végrehajtandó lépések

Jóga Nidra kezdőknek:

Mielőtt elkezdené gyakorolni a jóga nidrát, elengedhetetlen, hogy ismerje annak bizonyos aspektusait. Olvassa el az alábbi tippeket, hogy megtudja, hogyan végezzen jóga Nidra meditációt.

1. Használjon békés helyet:

A jógát semmilyen formában nem lehet gyakorolni zajos vagy túlzsúfolt területen, különösen a Nidra jógát. Ezért, mielőtt elhatározná magát a jóga nidra gyakorlásához, olyan helyet kell választania, amely lehetővé teszi, hogy gyakorolja ezt a csodálatos művészetet, anélkül, hogy bármilyen zavart tapasztalna. A legjobb, ha ezt a verandán vagy az erkélyen gyakorolja kora reggel. Segít megtapasztalni a világ szépségét, és megtanít értékelni is. Ha ez a lehetőség nem megvalósítható az Ön számára, akkor sötét és kiürített helyiséget is használhat. Nincs semmi olyan, mint a jóga Nidra szorongáskontrollra.

2. Tartsa üresen a gyomrát:

Teli gyomorral nem végezhet semmilyen gyakorlatot. Ez felpuffad, és letargiát érez. Annak ellenére, hogy a Yoga Nidra a nyugtatásról és a pihentetésről szól, képesnek kell lennie arra, hogy felfogja ezt. Ha elmulasztja ezt az érzést, nem fogja tudni megérteni a jóga Nidra valódi jelentését vagy jelentőségét. Ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt ezt megtenné, tartsa üresen a gyomrát. Ügyeljen arra, hogy az étkezések között 2-3 óra szünet legyen.

3. Tartsa magát kényelmesen:

Hangulatosnak és melegen kell tartania magát, hogy teljes mértékben ki tudja használni ezt az ülést. Fogd a legjobb takaródat, és takard le tetőtől talpig. A jóga testtartás után a tested forró lesz, és amikor lefekszel a Nidra -hoz, észre fogod venni, hogy a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, és a tested hidegnek érzi magát. Az ilyen érzés elkerülése érdekében azt tanácsoljuk, hogy tartson maga mellett takarót. A fej alá vékony és puha párnát is helyezhet, így kényelmes és nyugodt.

4. Légy megfigyelő:

A következő dolog, amit tenned kell, hogy éles megfigyelővé válj. Figyelje meg testének minden egyes érzését, és lazítson, amennyire csak tud. Töltsön el egy kis időt békében és nyugalomban, és próbálja kihasználni a körülötte lévő békés légkört. Ez segít a szervezetnek tisztában lenni a környezetével. A jobb oldalad felé is fordulhatsz, és még néhány percig ott fekszel. Ne felejtse el időt szakítani. Ez a jóga Nidra gyakorlat egyáltalán nem a sietségről szól. Az egész arról szól, hogy megtapasztalod az örömöt a körülötted lévő világban, és belülről érzed a béke érzését.

5. Tudatos kikapcsolódás:

A jóga Nidra nem a tudatos erőfeszítésekről szól, hanem a tudatos pihenésről. Vegyünk egy példát ennek megértéséhez. Abban a pillanatban, amikor meghallja a golyó szót, a labda képe jut az eszébe. Nem kell erőfeszítéseket tennie, hogy átgondolja alakját vagy tulajdonságait. Ugyanez történik a Nidra jóga gyakorlásakor is. Nem kell a lábadra vagy a kezedre koncentrálnod, vagy az orrodhoz érned ahhoz, hogy érezd magad. A testrészeit sem kell mozgatnia. Kicsit figyeljen rájuk, és vegyen néhány mély lélegzetet.

6. Használhat zenét:

Ahhoz, hogy a Yoga Nidra hatékony legyen, használhat jó és szelíd zenét. Kipróbálhat néhány lágy hangszert. Ez megnyugtatja az érzékeit és megfiatalítja belülről. Könnyűnek, nyugodtnak és nagyon frissnek érzi magát. Mivel a jóga elengedhetetlen eleme az ember életének, biztosan kipihenheti magát az örökké szép és lágy klasszikus zene dallamaira és ritmusaira.

Jóga Nidra gyakorlat

7. Tartson elegendő időt:

Ahhoz, hogy bármit rendszeresen gyakorolhasson, elegendő időt kell szánnia rá. Ezalatt azt értjük, hogy a nap egy adott időpontját meg kell mentenie magának, ahol gyakorolhatja a jóga nidrát. A jóga testtartása és a nidra között is rövid szakadéknak kell lennie. Ez az az idő, amelyet arra kell fordítania, hogy ellazuljon, és belülről érezze a világ szépségét.

8. Természetes, hogy elvonja a figyelmét:

Nagyon természetes dolog, hogy elterelődik a figyelmünk a jóga Nidra gyakorlásakor, de nincs szükség arra, hogy megfékezzük őket. Ha az egész folyamat során elaludt, ne érezze magát bűnösnek, amikor felébred. Mindez tanulási folyamat.

Hogyan gyakoroljuk a jóga Nidrát?

Ahhoz, hogy alváshoz jógázni tudjon, először bizonyos jóga testtartásokat kell végrehajtania. Nézze meg a jóga Nidra következő lépéseit:

 • Feküdjön egyenesen a hátára, és végezze el a holttestpózot.
 • Kezdje azzal, hogy figyelmét a jobb lábára irányítja.
 • Koncentrálj rá pár másodpercig.
 • Lazítsa el egyszerre a lábát.
 • Óvatosan felfelé is irányíthatja figyelmét a jobb térdre, combra és csípőre. Legyen tudatában a jobb jobb lábának, és ismételje meg ezt a folyamatot, amíg csak lehet.
 • Hasonlóképpen, fordítsa figyelmét testének minden részére.
 • Ide tartozik a köldök, a mellkas, a váll, a gyomor és a jobb kar.
 • Legyen tudatában a teljes bal lábának, és ismételje meg az egész eljárást.
 • Most lazítson, és hagyja a testét lélegezni néhány percig.
 • Vegyünk néhány lélegzetet, és kifújjuk a levegőt.
 • Ne felejtse el lassítani az egész eljárás során, mivel ez a körülöttünk lévő világ békéjének és nyugalmának megtapasztalásáról szól.
 • Ha egy kis kényelmetlenséget érez, akkor kissé magasabbra emelheti a lábát.
 • Ez némileg megkönnyíti a dolgokat.

A jóga Nidra előnyei

A jóga Nidra előnyei:

A jóga Nidra csodálatos módja a test ellazításának. A jóga Nidra meditációnak rengeteg előnye van. A jóga nidra előnyei közül néhányat itt sorolunk fel:

 • A jóga nidra mindenki által gyakorolható és elsajátítható technika. Ennek a technikának a gyakorlásában nincs korhatár, sem fizikai, érzelmi, mentális vagy spirituális korlátozás.
 • Megtapasztalhatja az ellazult testet és lelket. Gyakorold a jóga nidrát az elme és a test természetes gyógyítására.
 • Enyhítheti a stresszt és jobban érezheti magát.
 • Gyakorold a jóga nidrát a mély alváshoz és nyugtasd meg az idegrendszert.
 • Régi érzelmeket szabadíthat fel a testben.
 • Növelhető az öntudat.
 • Meg lehet találni a belső békét és legyőzni a negativitást.
 • A jóga Nidra legjobb része az, hogy semmilyen módon nem tévedhetsz vagy tévedhetsz.
 • Könnyen illeszkedik a napi rutinba.
 • Ez egy lehetőség arra, hogy megismerd belső énedet és valódi természetedet.
 • A jóga Nidra gyakorlásával gyorsan felszabadulhatnak a régóta fennálló érzelmek.

Óvintézkedések a Nidra esetében:

Mielőtt elkezdené a jóga nidra használatát, a jóga nidra elvégzése előtt szem előtt kell tartania az alábbi óvintézkedéseket:

 • A Yoga Nidra számára mindig csendes helyet kell választani.
 • A helyiségnek szellőzőnek és szellőzőnek kell lennie.
 • Amikor nyílt helyen végzi, győződjön meg arról, hogy a test megfelelően le van fedve.
 • Kora reggel és közvetlenül lefekvés előtt a legjobb idő a jóga Nidra számára.
 • Soha ne végezze a Yoga Nidra -t közvetlenül étkezés után.
 • Az étel és a jóga Nidra között legalább 2 órás szünetnek kell lennie.

A jóga Nidra elindításának legjobb módja, ha csatlakozik egy órához, és követi az edző utasításait. A lépésről lépésre szóló utasítások segíthetnek abban, hogy az ember könnyen Nidra állapotba csússzon, hogy élvezze az élményt. Ha napi rendszerességgel csináljuk, akkor el lehet érni a tökéletességet, és egyedül is teljesíthetünk. A jóga Nidra a legjobb módja annak, hogy az érzelmek levágásával elszakadjunk a materialista világtól. Lehozza a negativitást az emberekben és olyan erős érzelmeket, mint a gyűlölet, a harag, a melankólia. Gyakorold rendszeresen a jóga nidrát, hogy megtapasztald ezt a csodálatos lelkiállapotot.

A jóga Nidra az önlazítás végső technikája, valamint a stressz és a feszültség oldása a testedből. Nyugodtabbá és békésebbé tesz, és tudatosítja valódi természetedet és mélyebb belső énedet. A jóga Nidra álmatlanságra gyakorlásának legjobb része az, hogy nincs korhatár, és bárki elsajátíthatja és megtapasztalhatja a boldogságot. Tehát gyakorol jóga Nidrát mostanában? Ossza meg velünk visszajelzését és érzéseit az alábbi megjegyzésekben, és motiválja olvasótársait, hogy gyakorolják ugyanezt, és szabaduljanak fel.

Gyakran Ismételt Kérdések & Válaszok:

Q1. Csinálhatsz jóga nidrát az ágyban??

Válasz: A jóga nidra olyan technika, amely pszichés alvást foglal magában. Ez nem igazi alvás, hanem tudatos állapot az alvás határán. Mélyebb átalakulás történhet a Yoga Nidra -val, amikor felismeri mélyebb belső énjét, és felismeri a belső lehetőségeit is, amelyekről eddig nem tudott. Segít a test és a lélek természetes gyógyításában is.

Q2. Melyek a jóga Nidra szakaszai??

Válasz: A jóga nidrának 8 szakasza van, amelyek közül a négy szakasz a következő: 1. szakasz – leülepedés, 3. szakasz – testforgatás, 4. szakasz – légzésismeret és 8. szakasz – externalizáció. Az alábbiakban a jóga Nidra 8 szakaszának neve szerepel.

 • 1. szakasz: Település vagy kezdeti relaxáció
 • 2. szakasz: Szándék
 • 3. szakasz: A test forgása
 • 4. szakasz: A légzés tudatossága
 • 5. szakasz: Érzékelés
 • 6. szakasz: Megjelenítés
 • 7. szakasz: Sankalp
 • 8. szakasz: Externalizáció

Q3. Mi a különbség a jóga nidra és a meditáció között?

Válasz: A jóga Nidra és a meditáció nem teljesen ugyanaz, és jelentős különbség van a kettő között. A Jóga Nidrában fekszel, és a különféle gyakorlatok a félig hipnotikus állapotba visznek, ami valahol az ébrenlét és az alvás között van. Meditáció közben egyenesen ül, gerincét felállítva, éber és tudatában marad.

Q4. A jóga Nidra helyettesítheti az alvást?

Válasz: A jóga nidra jógi alvás néven is ismert. Bár van különbség a tényleges alvás és a jógi alvás között, igaz, hogy 1 óra jóga Nidra ugyanolyan hatékony, mint 4 óra jó alvás. Tehát azok az emberek, akik csökkenteni szeretnék az alvásukat, hogy hatékonyan dolgozhassanak, próbálják meg gyakorolni a jóga nidrát.

Q5. Hogyan csináljunk jóga nidrát otthon?

Ans. A jóga Nidra otthoni gyakorlásának lépései a következők:

 • Keresse meg a Yoga Nidra utasításokról készült felvételt az interneten.
 • Keressen egy megfelelő helyet a jóga Nidra számára, és gondoskodjon takaróról és puha párnáról.
 • Olyan dolgok szükségesek, mint a füstölő pálca, gyertya stb., Hogy megfelelő hangulatot teremtsenek a jóga Nidra számára.
 • Viseljen kényelmes ruhát.
 • Legyen a szoba csendes és kényelmes.
 • Feküdj le csukott szemmel.
 • Vegyen néhány mély lélegzetet, és kövesse az audio utasításokat.
 • Legyen tudatában egész testének.
 • Készüljön fel arra, hogy visszatérjen tudatához.
 • Befejezésül gyakorolj újra néhány ászanát.