Matsyasana (halpóz) jóga – hogyan kell csinálni és előnyei

A világ gyors ütemben halad, és egy szempillantás alatt annyi változás történik. Hogy lépést tudjunk tartani a tempóval, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni testünk egészségi állapotát. A legtöbben ma már kanapé burgonya, ironikusan. Ez számos betegséghez és betegséghez vezet; némelyikük figyelmen kívül hagyva megbéníthatja a testet és az elmét, vagy végzetes is lehet. A jóga művészetének és tudományának köszönhetően mostanában sokféle ászanát tanulhat meg, amelyek segítenek a testnek fitt és jó állapotban maradni hosszú távon. A mai napon itt vagyunk, hogy elmagyarázzuk az egyik legjobb jóga -ászanát, amely a Matsyasana jóga (halpóz), amely sok egészségügyi előnnyel jár.

Matsyasana (halpóz) jóga, hogyan kell csinálni és előnyei

Ismerje meg a Matsyasana jógát (halpóz):

Ismerje meg a Matsyasana jógát (halpóz)

A „matsya” kifejezés szanszkrit nyelven halat jelent. Ezért a névhez hasonlóan az ászanát végző személy úgy néz ki, mint egy hal. A póz legegyszerűbb formájában azt várja el tőled, hogy ívelt mellkassal feküdj a hátadra. Az ászana köztudottan számos előnnyel jár a test különböző részein. Az ászanát többnyire Padmasanában végzik, de továbbra is egyszerű módon, kinyújtott lábakkal.

Matsyasana (halpóz) jóga, lépések, előnyök, módosítások és óvintézkedések:

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik a lépésről lépésre szóló utasítások a matsyasana jógáról, az előnyök, módosítások és óvintézkedések, valamint a variációs képek, és mik azok a tippek a kezdőknek, akik könnyen és egyszerűen végezhetnek.

Matsyasana (halpóz) jóga, lépések, előnyök, módosítások és óvintézkedések

Matsyasana jóga lépések:

A matsasana hagyományosan lábakkal történik a padmasanában. Ennek az ászanának a padmasanából történő végrehajtása kissé nehéz, és ezért egy egyszerűbbet lenne jobb végrehajtani.

 • Kezdje azzal, hogy hanyatt fekve, a padlón hajlított térdekkel és lábával érinti a padlót.
 • Most lélegezzen be, és óvatosan emelje le a medencéjét a padlóról, csúsztassa a kezét a fenék alá, tenyerével lefelé.
 • A fenekét pihentesse a keze hátsó részén. Ne emelje le a fenekét a kezéről, amíg ez a póz be nem fejeződik.
 • Ebben a helyzetben ügyeljen arra, hogy az alkar és a könyök közel legyen a törzséhez.
 • Nyomja erősen a könyökét és az alkarját a padlóhoz. Belégzés közben.
 • Akkor most nyomja a lapockáit is a hátába.
 • Ismét belégzéskor emelje fel a fejét és a felső törzsét a talajtól. Most tegye le a fejét a padlóra. A hát ívétől függően a fej hátsó része vagy a korona egyedül a padlón nyugszik. Eközben kerülje a túlzott terhelést a fején, mivel az összepréselheti a nyakát.
 • Választhat, hogy kiegyenesíti a lábát a padlón, vagy megtartja a térdét. Ha az előbbit teszi, győződjön meg arról, hogy a combjai aktívak, és a lábak a sarokig ki vannak nyomva.
 • Maradjon ebben a helyzetben legalább 15-30 másodpercig. Ezután óvatosan engedje le a mellkasát és a fejét, és vigye a combját a hasába, és nyomja össze.

A Matsyasana jóga (halpóz) fizikai előnyei:

1. Az ászana segít megnyitni a hasizmokat és a nyaki izmokat.

2. A halpóz enyhíti a test mellkasi és hátsó gerincének feszültségét.

3. A hátizomzat és a nyaki izmok megerősödtek.

4. Serkenti a has és a torok szerveit is.

5. A Matsyasana jóga segíti a bordák közötti bordaközi izmok, a csípő psoas izmainak felső része és a bordák közötti intercostalis izmok nyújtását..

6. Segít nyújtani és stimulálni a has és a torok szerveit és izmait.

7. A rendszeres gyakorlás során az ászana segít a testtartás javításában is.

A Matsyasana jóga (halpóz) fizikai előnyei

A halpóz terápiás előnyei:

Matsyasana köztudottan „minden betegség pusztítója”. Ismeretes, hogy az alábbi állapotokban szenvedők részesülnek ebből az ászanából:

 • Hátfájás
 • Fáradtság, szorongás és stressz
 • Menstruációs kellemetlenségek
 • Légzőszervi problémák
 • Székrekedés

A halak terápiás előnyei

Matsyasana jóga módosítások:

1. Ha csökkenteni szeretné a gerincizmok terhelését, helyezzen a gerincére merőleges támaszt vagy felcsavart takarót. Helyezze a tartóelemet a lapockák alá, és óvatosan helyezze vissza rá. Ez lehetővé teszi, hogy a fej lágyan érintkezzen a padlóval.

2. Néha megterhelheti a nyakát, miközben ezt az ászanát végzi. Ebben az esetben jobb, ha súlyát inkább a csípőjére és az alkarjára helyezi át. Növelje meg a gerinc hosszát, és alakítson ki egy nagyobb hajlítást.

3. Helyezzen egy alátámasztót vagy takarót a feje alá, majdnem közelebb a koponya tövéhez, ha azt szeretné, hogy a hátsó hajlítás erősebb legyen a nyak megfeszítése nélkül. Tedd ezt a póz végrehajtása előtt, és hagyd, hogy a fejed a támaszon támaszkodjon, mint a földön.

4. Ne vegye igénybe a támasz segítségét hosszabb ideig, mivel csak arra kell használni, hogy mélyebbre juthasson ebben az ászanában.

5. Továbbá az ászana úgy tekinthető, hogy jobb előnyökkel jár, ha padmasana lábakkal végezzük. Szinte közelebbi lehetőség a lábak felemelése a padlóról a padlóhoz képest közel 45 fokra.

Matsyasana jóga módosítások

Óvintézkedések a Matsyasana jógához:

Az ászana alkalmas bizonyos állapotú emberek számára, például:

 1. Magas vérnyomás, amely meghaladja a kontroll szintjét
 2. Glaukóma
 3. Migrén
 4. Álmatlanság
 5. Alsó hátproblémák (ennek ellenére az ilyen állapotú emberek ezt az ászanát támaszok segítségével és a térdek hajlításával végezhetik.)
 6. Nyakproblémák (még ebben az esetben is megoldható erősítő segítségével. De előtte tanácsos szakértővel konzultálni)
 7. Alacsony vérnyomás – mivel valószínűleg szédülést vált ki, miután befejezte

Óvintézkedések a Matsyasana jógához

Tippek kezdőknek:

A kezdők néha megerőltethetik a nyakukat, miközben ezt a pózt csinálják. Ha megfeszülést tapasztal e póz közben, akkor engedje le enyhén a mellkasát a talajhoz, vagy ahogy korábban említettük, használjon támaszt, például támaszt vagy felcsavart takarót..

Előkészítő és utólagos pózok:

Az előkészítő pózok, amelyek segítenék a matsyasana végrehajtását, Baddha Konasana, virasana, Bhujangasana, sputa virasana, dhanurasana A további pózok a következők lesznek: sputa virasana, setu bandha sarvangasana, gomukhasana.

A Matsyasana vagy a halpóz általános előnyei:

A legjobb matsyasana jóga vagy halpóz előnyei közé tartozik az a tény, hogy folyamatosan a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirigyekre összpontosít, ami szintén segíti a vérkeringést. Ismeretes, hogy ennek az ászanának a rendszeres gyakorlásával a szervezet megakadályozza, hogy a vér eljusson a lábakhoz, és ezáltal növeli az áramlást a reproduktív és kismedencei szervek felé, ahol nagyobb szükség van rá. A stagnáló vér és a kevesebb mozgás problémái is gyógyíthatók a jóga testtartás tökéletes gyakorlásával. A Jalandhara Bandha egy másik jógás testtartás, amelyet a fő testtartás kiegyensúlyozásával lehet gyakorolni. A matsyasana jóga gyakorlata szintén javítja az agy és az arc véráramlását, ezáltal ragyogóvá teszi a bőrt és jobban működik az agy.

A matsyasana lépések gyakorlása nagyon jó a reproduktív rendszer számára is. Ezért kell a nőknek gyakorolniuk ezt a testtartást, annak ellenére, hogy az elején meglehetősen nehéznek találhatják. Az elme ereje és a sok koncentráció lehet a kulcsa az ilyen jógás jógászatnak. Ez a testtartás segít a combok, a bordaközi izmok, valamint a test hasi részének alakformálásában is. A bordaközi izmoknak sok tonizálásra és tökéletességre van szükségük, mert segít a megfelelő légzésben, ami viszont nagyon jó asztma és hörghurut esetén. Ez megnyitja a tüdő és a mellkas összes elzáródását.

A Matsyasana vagy a halpóz néhány általános előnye

Az aranyér növeli a véráramlást a hátba, és ez segít a hátfájásban és mindenféle nyaki spondylitisben és más hasonló gerincbetegségekben. Ugyanez a matsyasana vagy halpóz sok jó hatást gyakorol a csecsemőmirigyre, és így nagymértékben javítja az ember általános immunrendszerét. Segít a gerinc lazításában is, és ezáltal megakadályozza a kerek vállakat. Ezt az ászanát megteheti a meditáció előtt, mert ennek gyakorlata lazítja a láb izmait, ami tovább segíti a meditációt.

Előnyök összefoglalva:

A matsyasana jóga vagy a halpóz gyakorlása különösen hasznos a nők számára, mivel amint azt korábban említettük, a vérkeringés kiegyensúlyozott, és több vér áll a medence és a reproduktív szervek rendelkezésére, amelyek nemcsak a szülés, hanem a testük alapvető elemei is. . A póz gyakorlásán kívül más betegségekből és problémákból is felépülhet, mint például asztma, hörghurut, nyaki spondylitis, aranyér és hátfájás..

A pozíció felszabadítása:

Ahogyan fontos tudni, hogyan kell tartani a pózt, és hogyan kell bejutni a tökéletes testtartásba, ugyanolyan fontos tudni, hogyan szabadítsuk fel a testtartást és hogyan lélegezzünk az idő alatt. Az első részt már fentebb tárgyaltuk. Ebben a részben a kioldási helyzetről beszélünk. Ennek oka az, hogy az elhamarkodott elengedés veszélyes idegproblémákat, fájdalmakat és feszültségeket okozhat. Ennek a póznak a feloldásához a legjobb, ha először elengedjük a lábujjainkat a könyök segítségével. Ezt követően elengedheti a nyakát, majd visszaállíthatja a fejét az eredeti helyzetbe, ahonnan elindult. Szánjon egy kis időt, és térjen vissza fekvő helyzetbe. Kövesse a matsyasana lépések gyakorlatát savasana és chakrasana segítségével.

Ez a jóga egyik fejlett testtartása, és sok változata volt az ősi korszakokhoz képest. Ma már ismerjük a matsyasana előnyeit, és ezért mindannyiunknak rendszeresen gyakorolnunk kell ezt.