Pystysuora puutarha: vihreämpää ja kauniimpaa elämää

Pystysuora puutarha on yksi kestävimmistä kaupunkien puutarhanhoitotrendeistä viime vuosina. Sisä- ja ulkoseinät on suunniteltu vihreillä kasveilla, sekä koristeellisia että syötäviä. Pystysuoralla puutarhalla on monia etuja ja haittoja. Kiinnitämme huomionne molempiin seuraavassa artikkelissa. Jaamme myös joitain suunnitteluvinkkejä.

Joissakin tapauksissa pystysuora puutarha on kuin taideteos

tavalliset puutarhalajikkeet istutetaan pystysuoraan

Pystysuora puutarha: erilaiset strategiat

Pystysuoran puutarhan luomiseen on useita erilaisia ​​strategioita. Jotkut kasvit voidaan asettaa suoraan seinäliitoksiin. Tämä on ihanteellinen paikka mehikasveille. Myös muut suuret kasvilajit sopivat erinomaisesti. Toiset voidaan kiinnittää teräsverkkoihin tai puulaatikkojärjestelmiin.

Kun rakennat pystysuoraa puutarhaa, voit joko aloittaa maaperästä tai kasvien tyypistä. Ohjeita pystysuoraan puutarhanhoitoon lavoilla löydät täältä. Maaperän tyypistä ja kasveista päätettäessä on tietenkin otettava huomioon myös seinien materiaali ja muut rakennuksen erityispiirteet. Löydät monia hyödyllisiä vinkkejä kaupunkipuutarhanhoitoon ja “vihreisiin mattoihin”, joita kutsutaan myös pystypuutarhoiksi tässä artikkelissa.

Tässä tapauksessa toit kotiisi syksyn loiston

pystysuora puutarha syksy koristelu DIY

Edut

Pystysuoralla puutarhalla voi olla monia etuja. Tämä on muun muassa lisä- ja luonnollinen eristys. Siellä käytetyt kasvit virkistävät ilmapiiriä ja levittävät kauniita tuoksuja. Lisäksi niillä on luonnollisesti upea koristeellinen vaikutus, joka muuttaa kotisi keidas.

Pystysuora puutarha on myös erittäin hyödyllinen monille ihmisille psykologisesta näkökulmasta. Se saa sinut tuntemaan olosi hyvin lähellä luontoa, vaikka asut keskellä kaupunkia.

Pystysuora puutarha opettaa sinulle paljon kasveista ja luonnosta, vaikka asut kaupungissa. Lopuksi pystysuorassa puutarhassa voi olla myös monia hyödyllisiä yrttejä. Voit käyttää näitä omassa keittiössäsi.

Talojen välinen tila voidaan myös erottaa väliseinällä

vihreä matto väliseinä talojen välillä

Haitat

Pystysuoran puutarhan hoito ei ole yhtä työlästä kuin tavallisesti. Joten sinun on otettava aikaa ja kuluja. Jopa puutarhan rakentaminen on erittäin vaativa prosessi. Luonnonläheisyys ei sovi kaikille: vihreät kasvit houkuttelevat myös monia hyönteisiä, mikä voi olla ongelma joillekin perheille. Erityistä huomiota tarvitaan, kun kotitaloudessa on allergioita.

On myös joitakin myrkyllisiä kasveja – tämä voi olla erittäin vaarallista lapsille ja eläimille. Joten sinun on otettava huomioon kaikki tavanomaisen puutarhan turvallisuussäännöt, myös pystysuora.

Lopuksi sinun on oltava tietoinen siitä, että jotkut kasvit voivat heikentää vanhojen rakennusten vakautta. Tämä voi tapahtua erityisesti, jos pystysuora puutarha asennetaan suoraan seinien liitoksiin ja voi vahingoittaa rakennuksen rakennetta.

Tällainen pystysuora puutarha olisi ihanteellinen minimalistiseen muotoiluun

minimalistinen vihreä puutarha

Käytännön vinkkejä

Asennus- ja hoitotyypit vaihtelevat pystysuorasta puutarhasta riippuen siitä, millainen kehys ja mitkä kasvit valitaan. On kuitenkin joitain yleisiä vinkkejä. Ensinnäkin sinun on säädettävä valitut kasvit pystysuoran puutarhan sijaintiin. Useimmat tarvitsevat aurinkoisen tai osittain varjostetun paikan. Varjoisille paikoille on kuitenkin myös sopivia kasveja.

Näitä ja muita yleisiä puutarhanhoitosääntöjä on myös noudatettava näissä tiloissa.

pystysuora puutarha diy parveke koristelu

Suunnitteluideoita

Pystysuora puutarha yksinkertaisesti kirjoittaa itsensä erilaisiin suunnittelukonsepteihin. Tämä on esimerkiksi loistava vaihtoehto tavalliselle vihreälle julkisivumuotoilulle, jossa on kiipeilykasveja. Voit myös käyttää pystysuoraa puutarhaa kaiteilla ja terassikaiteilla. Tämä toimii toisaalta kauniina koristeena, mutta myös loistavana yksityis- ja tuulisuojana. Voit käyttää sitä luomaan upeita korostusseiniä sisätiloihin.

kodin vihreä keidas seinän suunnittelu

vihreä pystysuora puutarha pihalla

pystysuora puutarha aksentti seinä parveke

pystysuora-puutarha-suuren lasijulkisivun edessä