Fed lever kost: Hvad skal man spise og undgå?

Vi må alle have hørt om fedtophobning i vores krop, der øger vægten. Men har du nogensinde hørt om en fed lever? Spredning af fedt i leveren forårsager en fed lever og skyldes flere årsager: alkoholmisbrug, genetik eller en usund livsstil. Ved at følge en fed lever kost kan du håndtere dette sundhedsmæssige problem, før det bliver livstruende.

Selvom der er flere symptomer, er det nødvendigt at holde øje med de tidlige tegn på en fed lever. Læs mere om knowhow, hvis specifikke ændringer i din livsstil kan medføre positive ændringer for dit helbred.

Fedtlever Kost Diagram Menukort Hvilken slags mad skal man tage

Fødevarer, der skal medtages i din daglige diætmenu til fedtlever:

Nogle af de tidlige symptomer på en fed lever er fordøjelsesbesvær, for tidlig grånende hår, dårlig ånde, oppustethed. Vi præsenterer dig for en liste over nogle af de fødevarer, du kan inkludere i din kost for en sund lever.

1. Havregryn:

Kostfibre og omega-3 fedtsyrer i havregryn gør det til en af ​​de populære fødevarer til vægttab. Derudover vil du kunne tabe overskydende fedt, hvilket hjælper med at vende NAFLD ved regelmæssigt at indtage havregryn (1). Du kan enten tilberede havregryn med en knivspids salt og yoghurt eller med mælk og honning. Hvis du vil spise havre til frokost, kan du tilberede grøntsager som gulerod, broccoli og svampe.

2. Hvidløg:

Hvidløg er en almindelig ingrediens, du kan finde i enhver indisk husstand og betragtes som en superfood. Det hjælper med at beskytte dig mod forskellige sygdomme, herunder alkoholisk og alkoholfri fedtlever, fordi den har en kraftig antioxidant kaldet allicin. Derudover hjælper det med at reducere fedtmasse i din krop ved at skylle ud toksiner og reducere betændelse (2) (3). Selvom det er bedst at indtage rå hvidløg om morgenen, kan du tilføje det til dine supper, salater og pommes frites, hvis du foretrækker det.

3. Kaffe:

En af de mest elskede drikkevarer på verdensplan er kaffe, der spiller en hepatobeskyttende rolle og har stimulerende virkninger (4). Desuden kan kaffe tilbyde beskyttende virkninger mod leverdysfunktion, ifølge en undersøgelse foretaget på midaldrende japanske mænd (5). Derfor er forbrug af to til tre kopper kaffe om dagen den perfekte dosis for en sund lever.

4. Fed fisk:

Fed fisk er fyldt med omega-3 fedtsyrer, er en af ​​de bedste fødevarer til at helbrede fedtlever, der genskaber forholdet mellem omega-3 og omega-6 til normale niveauer og derved fremkalder vægttab og reducerer inflammation. Desuden kan indtagelse af fisk rig på omega-3 fedtsyrer være den bedste måde at behandle NAFLD og NASH ved at hjælpe med at reducere fedtet i leveren (6). Nogle af de fede fisk, du kan forbruge, der reducerer fedt i leveren, er vildfanget laks, sølvkarpe, makrel og hilsa.

5. Olivenolie:

Olivenolie er endnu en af ​​de bedste fødevarer til fedtlever, der øger glukosemetabolismen, øger glukosefølsomheden og effektivt forbedrer blodlipidprofilen. Desuden hjælper de enkeltumættede fedtsyrer i olivenolie med at forbedre tilstanden hos patienter, der lider af NAFLD (7). Du kan bruge olivenolie til at forberede stegte grøntsager, salatdressinger, stege og bagning. Brug af fire til fem spsk olivenolie om dagen kan være nyttigt.

6. Fuldkorn:

Fuldkorn hjælper med at reducere kolesterol og taber fedt, da de er rige kilder til kostfibre. Du kan beskytte dig selv mod alkoholfri fedtsygdom ved regelmæssigt at indtage fuldkorn som amarant, quinoa, brune ris, byg, rug osv. (8) (9). To til tre portioner fuldkorn om dagen kan være meget gavnligt for din fede lever.

7. Bær:

Blåbær, hindbær og tranebær kan hjælpe med at beskytte din lever mod skader, da den indeholder antioxidanter kaldet polyphenoler. Fedme og forhøjet kolesterol går hånd i hånd med ikke-alkoholisk fedtsygdom; du kan stimulere immunsystemet ved at indtage bær regelmæssigt (10).

8. valnød:

Valnødder er en stor kilde til sunde fedtstoffer og antioxidanter, ifølge videnskabelig forskning. Derudover hjælper de med at øge insulinfølsomheden, reducerer betændelse ved at reducere lever triglycerider (11). Desuden hjælper valnødder med at reducere ophobning af leverfedt i en anden undersøgelse af franske forskere (12). Du kan tilføje valnødder til dine smoothies eller havregryn og indtage dem regelmæssigt.

9. Avocado:

Avocado er en af ​​de fede, men sunde frugter, der kan være meget gavnlige for dit helbred. Den er fyldt med enkeltumættede fedtsyrer (MUFA’er) og er smøragtig og mild. MUFA’erne hjælper med at øge det gode kolesterol (13), reducerer dårligt kolesterol og triglycerider i blodet, hvilket hjælper med at reducere betændelse og betændelsesinduceret vægtøgning. Derudover reduceres fedtet på din lever, når du generelt taber dig. Tab dig derfor ved at indtage en sund mængde avocado (14).

10. Grøn te

Grøn te er endnu en drik, der hjælper med vægttab og også indtages på verdensplan. Derudover hjælper det med at reducere niveauet af leverenzymer til stede hos patienter med NAFLD ved at reducere leverbetændelse og fedtreduktion i leveren, fordi grøn te er et lager af antioxidanter (15) (16). Du kan slippe af med det overskydende fedt ved at drikke tre til fire kopper grøn te.

11. Grøntsager:

Ernæringseksperter og læger anbefaler at indtage frisk frugt og grøntsager for at opretholde en sund krop. Derudover vil regelmæssig indtagelse af friske grøntsager og frugter hjælpe med at reducere fedt i leveren ved at reducere din fedtprocent. Høst sundhedsmæssige fordele ved forskellige slags næringsstoffer, der findes i hver mad, ved at inkludere forskellige farverige frugter og grøntsager i din kost.

Du kan tabe noget og hjælpe din lever med at komme sig ved at indtage tre forskellige frugter og fire portioner med fem forskellige frugter om dagen (17).

12. Mælk:

Mælk er en inkluderende del af enhver husstand, og vi bruger mejeri i den ene eller den anden form. Ifølge en undersøgelse foretaget på rotter i 2011 vil forbrug af mejeri beskytte din lever mod yderligere skader, da den har store mængder valleprotein (18).

13. Grapefrugt:

Grapefrugt har vist sig at øge immuniteten, da det er en rig kilde til antioxidanter. Naringin og naringenin er de to primære antioxidanter, der beskytter dine leverceller og reducerer betændelse, der beskytter din lever mod skader. Desuden fungerer disse forbindelser, der findes i grapefrugt, som et redskab til at bekæmpe NAFLD ved at øge de enzymer, der hjælper med at forbrænde fedt i leveren (19).

14. Broccoli:

Broccoli er en korsblomstret grøntsag, der har store mængder antioxidanter. Derfor hjælper det med at skylle alle toksiner ud af din krop, når det indtages regelmæssigt. Desuden beskytter det ifølge forskere din levers sundhed ved at sænke triglycerider i leveren og levermakrofager (20). Derfor kan du forhindre forringelse af fedtlever, hvis du indtager en lille kop grillet eller blancheret broccoli.

15. Gurkemeje:

Gurkemeje har en hepatobeskyttende virkning på grund af det primære bioaktive middel kaldet Curcumin. Det forbedrer lipidmetabolisme og insulinfølsomhed, reducerer inflammation, minimerer oxidativ stress og beskytter derved din lever mod skader eller leversygdomme (21) (22).

16. Soja:

Sojaprotein er endnu en god tilføjelse til en fed lever kost med antioxidanter kaldet isoflavoner, der reducerer fedtindholdet i kroppen og forbedrer insulinfølsomheden. Derudover har soja og valleprotein næringsstoffer, der reducerer fedtopbygningen i leveren, ifølge en undersøgelse foretaget i 2019 (23).

Fødevarer, du bør undgå med dit daglige måltid til fedtlever:

Med alle de fødevarer, der er nævnt i ovenstående afsnit, er her nogle fødevarer, du skal undgå, når du har en fed lever. Lad os gå igennem listen:

1. Alkohol:

Enhver, der ønsker at beskytte deres lever mod enhver skade, reducere alkoholforbruget eller fjerne det fra din kost, er nødvendig.

2. Sukker:

Selvom sukker er vanedannende, bidrager det til insulinresistens, hvilket resulterer i vægtøgning. Denne vægtforøgelse kan føre til NAFLD, hvis du ikke kontrollerer forbruget af sukker.

3. Rødt kød:

Du risikerer dit kardiovaskulære helbred ved at øge LDL -kolesterol og triglycerider, når du indtager for store mængder rødt kød.

4. sodavand:

Risikoen for at udvikle fedtlever og fedme stiger, når du spiser sodavand, da de er fyldt med sukker.

5. Transfedtstoffer:

Hvis du er fan af stegte fødevarer, kiks, kiks, så husk, at du indtager transfedt. Risikoen for NAFLD, diabetes, fedme er tidoblet, når du overforbruger mad med transfedt.

6. Hvidt brød:

Fedtakkumulering resulterer, når du spiser hvidt brød, da dets glykæmiske indeks er højt, hvilket får dig til at forbruge mere uden at vide det, hvilket fører til fedtlever.

7. Salt:

Salt, når det indtages i overskud, kan forhindre glukosemetabolisme, fedme, fedtlever og diabetes og forårsage væskeophobning. Så hvis du vil beskytte din lever, skal du kun bruge minimale mængder salt.

Hvordan ændrer jeg min livsstil til en sundere lever?

Selvom ændringer i mad er nøglen til at beskytte din lever, kan et par ændringer i din livsstil hjælpe med at opretholde leverens sundhed.

 • Sørg for at være aktiv, mens du inkluderer regelmæssig motion i din daglige rutine.
 • Prøv at opretholde en sund vægt, som ikke kun hjælper med at reducere, men håndtere dine symptomer effektivt.
 • Prøv at indarbejde en stående arbejdsstation.
 • Start din morgen med at strække.
 • Gå på et løbebånd, mens du ser fjernsyn.
 • Undgå elevatoren og tag trappen.
 • Tag hobbyer som havearbejde.

En dags prøve på fedtlever kostplan:

Som det ses ovenfor, kan ændringer i din kost forhindre fedtleveren i at blive forringet yderligere. Derfor præsenterer vi dig for en enkel prøve på en dag til en fed lever kost:

Morgenmad:

 1. en kop havregryn med en skiver banan og mandelsmør.
 2. Brug fedtfattig eller skummetmælk til at forberede en kop kaffe.

Frokost:

 1. Grillet kylling- 3 oz.
 2. Olivenolie og balsamico eddike dressing i en spinatsalat.
 3. En lille kartoffel (bagt).
 4. En kop kogte grøntsager efter eget valg.
 5. Et æble.
 6. Et glas mælk.

Mellemmåltid:

 1. Skiver æbler med en spsk jordnøddesmør.

Aftensmad:

 1. Grillet laks – 3 oz.
 2. Blandet bønnesalat.
 3. En kop kogt Broccoli.
 4. En kop bær.
 5. Et glas mælk.
 6. En fuldkornsrulle.

De oplysninger, vi gav i denne artikel om de fødevarer, du skal spise, fødevarer, du skal undgå og en fed leverdiet, er ikke kun nyttige til at forhindre fedtophobning i din lever og påvirker hele dit helbred positivt. Du vil være i stand til at beskytte din lever og forbedre din livskvalitet ved at foretage de kostændringer, der er nævnt i denne artikel. Glem ikke at fortælle os, om denne artikel var nyttig, og del den med dine venner.

Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er kun til informationsformål og ikke en erstatning for lægehjælp. Det tilrådes at konsultere din læge, før du starter noget nyt. Websitet er ikke ansvarligt for de virkninger, det kan have på din krop.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvad er fordelene ved en fed lever kost?

Svar: Du kan opnå følgende fordele ved at følge den fede leverdiæt:

 • Du kan tabe dig sundt.
 • Det forhindrer dig i at blive diabetiker.
 • Sænker niveauet af LDL -kolesterol i din krop.
 • Det hjælper med at holde dig energisk hele dagen.
 • Forbedrer leverens funktion.

2. Kan drikkevand hjælpe med at holde din lever sund?

Svar: At drikke en tilstrækkelig mængde vand hjælper med at skylle de skadelige toksiner ud af din krop naturligt. Denne eliminering af toksiner holder din lever sund og dermed hele din krop.

3. Hvad er de klassiske tegn på, at din lever ikke fungerer korrekt?

Svar: Her er listen over nogle af de klassiske tegn, du skal holde øje med for at bestemme underliggende leverproblemer og konsultere din læge:

 • Oppustethed.
 • Ikke i stand til at tabe sig.
 • Manglende appetit.
 • Immunkompromitteret.
 • Forstoppelse.
 • Acid reflux og halsbrand.
 • Kronisk træthed.
 • Overskydende sved.
 • Forhøjet blodtryk.
 • Gulfarvning af hud og øjne.