Mi a mellnagyobbítás és hogyan kezelhető otthon?

Elég normális és természetes, hogy a szervezeted a szülés második és ötödik napján megnöveli a mellét. A mellek nehézkessé válnak, fájnak és hatalmas mennyiségű tejet kezdenek termelni. A többlet mennyiséget néha az emlőszövetben található extra vér és nyirokfolyadék okozza. Ez a teltségérzet azonban a szülés után három héten belül eltűnik, és így enyhíti a melleket. A mell most puha lesz, és akkor is jól fogja érezni magát, ha bőséges a kínálat.

Az izgalom megnehezíti a csecsemők etetését is. A csecsemők képtelenek lesznek átfogni a kemény areolát. Ez fájdalmat okozhat a mellbimbóiban, és csökkentheti a tejellátást is. Azonban soha ne gondolja meg kétszer, hogy látogassa meg orvosát, ha fájdalma elviselhetetlenné válik, és lázas lesz.

A mellnagyobbodás okai?

Ennek egyik oka lehet a baba nem etetése. Általában a gyermek születését követő néhány napon belül ki kell ürítenie a melleket, és le kell szállnia a tejjel. Tehát nem mindegy, hogy mennyivel kevesebbet termelnek. Ha nem üríti ki, akkor nagyobb valószínűséggel hajlamos a mellrágásra. Azonban még azok is szenvednek, akik kiürítették a mellzsákot. Néha akadályozhatják a tejcsatornákat. A csatornák általában akadályozottak, ha szűk melltartót visel.

A mellnagyobbodás tünetei:

Íme néhány jele és tünete a mellnagyobbodásnak, amelyekre figyelni kell.

  • Kemény melleid lesznek. Ez azt jelenti, hogy szilárdabbá válnak, ami azt az érzést kelti benned, hogy még a legkisebb érintésnél is kiürítheti a tejet.
  • A duzzadt mell egy másik dolog, amire figyelni kell. Bár gyakori, hogy a mellei nagyok lesznek a szülés után, néha a mellek túl nagyok lesznek, és így kezelhetetlenek. Ha etetés után nem térnek vissza normál helyzetükbe, szippantsanak.
  • Amikor a tej felhalmozódik, a mellbimbók ellaposodnak, és az arula is kemény lesz. Ez megnehezítheti a baba táplálkozását az anyatejből.

Otthoni jogorvoslatok a mellnagyobbításhoz:

Az alábbiakban felsoroljuk a felgyorsult mellgyógyszereket. A mellnagyobbítás most otthon is elvégezhető a könnyen hozzáférhető összetevőkkel. Nézz meg néhányat közülük.

1. Cserélje ki a melltartóját:

Ügyeljen arra, hogy ne viseljen szoros melltartót. Viseljen szoptató melltartót, amely kényelmet és megkönnyebbülést nyújt a felborult mellektől. A megfelelő melltartó viselése nemcsak az elakadás kezelésére, hanem annak biztosítására is szükséges, hogy a mellei szilárdak maradjanak és ideális formában maradjanak. Keresse meg a megfelelő melltartót.

2. Káposzta levelek:

Tudta, hogy a káposztalevél meggyógyítja az elborult melleket? A leveleket duzzanat vagy gyulladás kezelésére lehet használni, és a hűvös levél megkönnyíti a fájdalmat. Egyszerű hűtőszekrényben a leveleket, és helyezze őket a mell körülbelül húsz percig. Ha ez elkezd melegedni, viseljen kényelmes melltartót. Ne felejtse el ezt naponta, kétszer megtenni a legjobb eredmény érdekében.

3. Hideg csomagok:

A fájdalom enyhítésére hideg csomagolást alkalmazhat a mellére. Csomagoljon néhány kockát jéggel egy puha törülközőbe. Enyhe nyomással jól nyomja meg a mellrészeket. Végezze el ezt naponta többször, kétszer, és valóban hatalmas megkönnyebbülést tapasztal.

4. Hő:

kipróbálhatja a nedves meleget, vagy egyszerűen csak zuhanyozhat, és ügyeljen arra, hogy a meleg víz nagy részét az érintett területre irányítsa. Ez nyomást gyakorol a tejre, és így hatalmas megkönnyebbülést nyújt.

5. Masszázs:

a másik módszer a mellfájdalom megoldására az enyhe mellmasszázs kipróbálása. A mellmasszázs serkenti a laktációt, és kényelmet nyújt a duzzadt és szilárd érzés miatt. Finom nyomást gyakoroljon, és kövesse egy bizonyos mintát a hatékony mellmasszázs érdekében. Nyugodtan és ne gyakoroljon nagyobb nyomást a szükségesnél.

Egyéb módszerek a mellnagyobbodás kezelésére:

  • Próbáljon mellszívót használni. Teje ki a mellek felesleges tejét. Ez óriási megkönnyebbülést jelent, ha ténylegesen leveszi rólad a terhet.
  • Próbáljon napi 8-10 alkalommal etetni a babát. Ez nemcsak a baba számára egészséges, hanem kényelmet nyújt.
  • A rendszeres szoptatás is elengedhetetlen. Így a baba ragaszkodik a táplálékforrásához, és ezzel együtt vigaszt nyújt a fájdalmas anyának.

A mellrángás néha komoly aggodalomra adhat okot. Mindig konzultáljon orvosával, ha mély fájdalmai vannak. Inkább válassza a választott gyógyszert, különösen azért, mert szoptató anya. Fontos, hogy gondolkodjon előre, és várja a napokat, amikor felnevelik őket. Ez csak egy fázis, és sikeresen átesik ezen.