Kaikki haaveilevat tulevasta parsakaudesta, mutta miksi parsa on niin suosittu?

Kauan odotettu parsakausi tulee pian

Lukuisten tutkijoiden mielipiteen mukaan parsaa kasvatettiin ensimmäisen kerran Kreikassa noin 2500 vuotta sitten – sen nimi on kreikan kielestä ja kirjaimellisesti käännettynä se tarkoittaa “varsi”. Aluksi vihanneksia käytettiin luonnonlääketieteessä monien terveyttä edistävien ominaisuuksiensa vuoksi. Erilaisia ​​reseptejä parsan valmistamiseksi löytyy edelleen maailman vanhimmasta keittokirjasta – “De re coquinaria” (Tietoja ruoanlaitosta), jonka roomalainen kirjailija ja gourmet Caelius Apicius kirjoitti 3. vuosisadalla. Parsaa pidetään herkuna, joka on suosittu nuorten ja vanhojen keskuudessa ympäri maailmaa, sille on ominaista kevyt ja miellyttävä maku, eikä sitä voida helposti verrata muihin vihanneksiin!

Parsa -aika – vain gourmetille, kiitos!

parsakauden reseptien valmistelu

Parsa on peräisin itäiseltä Välimereltä, Ranskassa sitä viljeltiin vasta vuonna 1400; noin sata vuotta myöhemmin myös englantilaiset ja saksalaiset alkoivat istuttaa vihanneksia. Parsa koki kukoistuksensa ja sai merkittävän merkityksen erityisesti Ludvig XIV: n aikana.

– makea ja joskus pistävä parsan maku teki syvän vaikutuksen Sun Kingiin, ja siksi tämän tyyppisiä vihanneksia kutsuttiin “kuninkaallisiksi vihanneksiksi” tästä hetkestä lähtien. Nykyään tuoretta parsaa voi ostaa kaupoista huhtikuun lopusta noin 25. kesäkuuta, ja sitä tarjoillaan ympäri maailmaa erilaisten herkullisien ensiluokkaisten ruokien lisänä.

Parsa -lajikkeet, jotka ovat lumonneet maailman vuosisatojen ajan

parsakauden vihanneslajikkeet

Pohjimmiltaan parsaa on noin 3000 lajiketta, mutta useimmissa tapauksissa vain kolme niistä on saatavilla markkinoilla – valkoinen, vihreä ja violetti parsa. Parsan valkoinen väri johtuu sen alhaisesta kolofyllipitoisuudesta ja johtuu siitä, että tämäntyyppisiä vihanneksia kasvatetaan maan alla. Alankomaat on johtava valkoisen parsan tuottaja. Violetti parsa, tai edelleen tunnettu ranskalainen parsa, on melko pieni verrattuna valkoiseen ja vihreään parsaan (vain 5–8 cm korkea) ja sen maku on melko hedelmäinen. Niin kutsuttu Vihreä amerikkalainen tai brittiläinen parsa on yleisin alhaisen hinnan ansiosta. Parsan valmistamiseen on monia erilaisia ​​tapoja – vihannekset voidaan paistaa, keittää tai grillata tai voit jopa nauttia parsan karkeasta kulutuksesta!

Parsakausi – ainutlaatuinen vihannes on hyväksi terveydellesi

parsa paistaa herkullista ruokaa

Parsa on varsin runsaasti K-, A-, C -vitamiineja ja foolihappoa, ja se tarjoaa myös B -ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3 ja B6), kuitua, mangaania, kuparia, fosforia, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja proteiinia! 180 grammaa parsaa sisältää 43,2 kaloria ja 4,66 g. proteiinia!

Syö terveellisesti ja nauti ainutlaatuisesta mausta

Syö parsakausi kunnolla

Foolihapolla on tärkeä rooli sydän- ja verisuonijärjestelmän terveydelle ja moitteettomalle toiminnalle – oletetaan, että päivittäinen kulutus on noin 400 mcg. tämä B -vitamiinikompleksin vitamiini vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Yksi annos parsaa päivässä tarjoaa noin 66% tarvitsemastasi foolihappoannoksesta! Parsaa käytetään myös niveltulehduksen ja reuman hoitoon, ja vihannes toimii myös ihon suojaavana aineena – se estää auringon aiheuttamia vaurioita ja ihon saastumista sekä hidastaa ikääntymistä. K -vitamiini varmistaa veren hyytymisen ja vahvistaa luita, kaikki B -ryhmän vitamiinit säätelevät verensokeria ja pitävät sen normaalilla tasolla. Parsan kulutus johtaa parempaan ja nopeampaan aineenvaihduntaan ja pienentää paksusuolen syövän riskiä. Lisäksi parsa auttaa myös taistelussa synnynnäisiä vammoja vastaan ​​- naisten on kulutettava paljon parsaa raskauden ensimmäisinä kuukausina: foolihapolla ja B -vitamiineilla on suuri merkitys solujen oikealle erottamiselle ihmiskehossa ja siksi myös DNA -synteesille.

Parsakausi – huhtikuun lopusta kesäkuun loppuun voit ostaa tuoretta parsaa markkinoilta

parsakausi vihreä parsa

Parsakausi – valkoinen parsa on kalliimpaa kuin vihreä, mutta sillä on myös suurempi ravintoarvo

parsa kausi valkoinen parsa

Violetti parsa on melko pieni verrattuna muihin lajikkeisiin

parsa -aika violetti herkullinen lisuke

Parsakausi – parsa on puhdistettava perusteellisesti ennen ruoanlaittoa

parsa puhdistaa ruoanlaitto ruokaa

Parsakeittoa tarjotaan kaikissa ravintoloissa parsakauden aikana

parsakausi parsa keitto kevät

Hollanninkastike ja ripaus sitruunamehua kulkee käsi kädessä parsan kanssa

Syö parsakauden kastike

Parsa -aika – kokeile reseptejä ja nauti erilaisia ​​herkullisia ruokia

parsakausi maukasta syödä

Parsa voidaan yhdistää täydellisesti lihan kanssa

herkullinen parsakausi

Parsakausi – kala ja parsa ovat myös ainutlaatuinen yhdistelmä

parsakausi syö kalaa

Parsakausi – kalaa ja parsaa sisältävät ruokia pidetään ensiluokkaisina elintarvikkeina

parsakauden lohi

Ja tietysti parsakauden klassikko – Wiener Schnitzel perunoilla ja parsalla

parsan aikainen leike

Parsaa voi paistaa uunissa perunoiden ja pekonin kanssa

parsauuni

… tai tarjoile jopa suolaisen muffinssin muodossa

Paista parsakausi

Parsa -aika – parsasalaatti on suosittu alkupala nuorille ja vanhoille

parsakauden salaatti

Kuka tahansa voi valmistaa spagettia parsan kanssa kotona

parsakauden spagetti

Parsa -aika – parsaa valmistettaessa kaikki riippuu vain henkilökohtaisesta maustasi

parsan paloja

Ota parsarullat töihin?!

parsa leipää