Harangbénulás (arcbénulás): kezelés, okok, tünetek és diagnózis

Bell bénulásos betegségben szenved? Megértjük, milyen nehéz lehet. Ahhoz, hogy túllépjen a nehézségeken és jobban érezze magát, itt van egy lista az otthoni bell -kezelésről. Vessen egy pillantást a harangbénulás lehetséges tüneteire, jeleire és okaira.

Bells bénulás kezelése otthon

Mi az a Bell -bénulás?

Bell bénulását átmeneti arcbénulásnak tekintjük. Általában trauma vagy az arcizmok idegeinek károsodása okozza. Amikor ez megtörténik, az arcideg rendszeres működése megszakad az üzenetek eljuttatásával az agyba. Ez arcbénulást eredményez. Bell bénulását arcbénulásnak is nevezik.

A Bell -bénulásról:

Az arcidegek egyik fajtája, a Bell -bénulás hirtelen bénulásnak tekinthető az arc egyik oldalán. A bénulás a 7. koponyaideg rossz működésének eredménye. Ez a 7. koponyaideg az arcideg. Ez az ideg felelős az arc mozgásáért. Nem csak ez, a nyálmirigy és a könnymirigy stimulálása, valamint a nyelv egyes részeinek ellenőrzése az íz érzékelésére. A koponya 7 ezért elsősorban az arcideg és a fejbőr, az arc és a nyak idegeinek idegére vonatkozik.

Bell bénulásának pontos oka ismeretlen. Ez azonban bármely életkorban előfordulhat. A betegséget gyakran az ideg duzzanatának és gyulladásának nevezik, amely az arc egyik oldalát alkotó izom irányítása alatt áll. Van egy különleges ideg, amely az arcizmot irányítja. Ez az ideg vékony átjárón halad keresztül, miközben megpróbál az arc felé haladni. Ez az ideg meggyullad, ezáltal a csengő bénulását okozza.

Feltételezhető, hogy a vírusnak való kitettség okozza a harangbénulást. A vírus magában foglalja a herpesz és genitális herpesz, német kanyaró, mumpsz, influenza, bárányhimlő és övsömör.

Bell -bénulás okai:

Bár egyértelmű volt a harangbénulás okai, itt van néhány lehetséges oka annak különböző emberekben.

1. Felnőtteknél:

A vírusfertőzés elegendő a harang bénulásának kiváltásához. Általában a herpeszvírus megduzzaszthatja az ideget. A herpeszvírus okozza a herpesz és a genitális herpesz kialakulását. A 15 és 60 év közötti korosztályban nagyobb a kockázata annak, hogy elkapja a harang bénulását. A migrénben szenvedőknek is nagyobb a kockázata a fertőzésnek. Bell bénult torokfájása gyakran utal erre.

2. Gyermekeknél:

A harangbénulás oka gyermekeknél egy kis influenza lehet. B. A bárányhimlő és az övsömör a Bell bénulásának egyéb okai.

3. Terhes nőknél:

A terhesség harmadik trimeszterében lévő nők gyakrabban tapasztalják Bell bénulását. Ismeretes, hogy azok a nők, akik egy héttel korábban szülnek, bell -bénulásban szenvednek.

Bell -bénulás jelei és tünetei:

Általában a tünetek egy hét vagy tíz nap hideg, szem- vagy fülfertőzés után nyilvánvalóvá válnak. Lehet, hogy teljesen meglepetést okoznak neked, és néha nem is érted. Íme néhány jel és tünet, amelyekre figyelni kell.

 • Az evés és ivás nehézségei;
 • Izomrángások az arcon;
 • Nyáladzás;
 • A mosoly és a homlokráncolás nehézzé válik;
 • Bell bénulásos fejfájása gyakori tünet;
 • A szem irritációja az érintett oldalon;
 • Lógás a száj sarkaiból;
 • Száraz szem és szájszárazság;
 • Az érintett terület szemének kinyitásának nehézsége.

Szükséges orvos segítségével orvosolni a harang bénulását. Forduljon orvoshoz, hogy megértse és diagnosztizálja.

Harangbénulás diagnózis:

A diagnosztikai eljárás némelyike ​​magában foglalja;

1. Terápia:

Valószínűleg az első mechanizmus a fizikai terápia kipróbálása. Az állandó bénulások általában akkor fordulnak elő, amikor az arc bénult izmai összehúzódnak. A terapeuta elmond néhány hatékony módszert az idegek stimulálására és az összehúzódások megelőzésére.

2. Sebészet:

A plasztikai sebészetet az arc szimmetriájának fokozására és a megfelelő formába hozására használják. Ez azonban nem gyógyítja meg teljesen az idegproblémát.

3. Botox:

Botox injekciókat adnak a betegnek, hogy ellazítsák az arcizmokat és ezáltal megkönnyebbülést biztosítsanak. Ez segít csökkenteni az izomösszehúzódást is.

Természetes kezelések Bell -bénuláshoz otthon:

A harang bénulásainak egy része otthoni gyógymódokat tartalmaz. Ez nem gyümölcs vagy zöldség formájában, hanem sokkal kisebb gyakorlatok formájában történik. Íme néhány hatékony jogorvoslat.

1. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók:

Az aszpirin, az ibuprofen és az acetaminofen bizonyos mértékig segít enyhíteni a fájdalmat. Mindazonáltal elengedhetetlen, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen öndiagnosztikát kipróbálna. (1)

2. A szem védelme:

Amikor a harang bénulása bekövetkezik, előfordulhat, hogy nem tudja becsukni az érintett oldal szemét. Gyakori Bell bénulásos szemfájdalma. Ezért a legjobb módja annak, hogy segítsen magának, ha kenő szemcseppeket, sőt szemkenőcsöket is használ, amelyek segítenek éjszaka is nedvesen tartani a szemét. A szemüveg és a szemüveg, a szemtapasz néhány módja annak, hogy megvédje szemét a veszélyektől.

3. Akupunktúra:

Más módszerek, amelyek segíthetnek önmagának, az akupunktúra kipróbálása. Ily módon speciális tűket helyeznek az izmokba és idegekbe, amelyek megkönnyebbülést nyújthatnak.

4. Arcmasszázs:

Ez egy másik kiváló módja annak, hogy enyhüljön a Bell -bénulás. Bár nem gyógyítható, az arcmasszázs bizonyos mértékig enyhíti a fájdalmat és a nehézségeket.

Gyakorlatok, amelyeket otthon kipróbálhat Bell -bénulás kezelésére:

Van néhány gyakorlat is, amelyeket kipróbálhat.

5. Terápiás gyakorlatok:

A fizikoterápiás gyakorlatok egy másik megmentő lehet. Kérje orvosa tanácsát a hatékony szem- és arcmasszázstornázáshoz. Ezek a gyakorlatok segítenek ellazítani az arc izmait, ezáltal enyhítve a fájdalmat.

6. Arc edzés:

itt egy gyors módja annak:

 • Kezdje azzal, hogy ül a tükör előtt, és maradjon nyugodt. Emelje fel a szemöldökét, és húzza le őket, és vonja össze a szemöldökét.
 • Lassan ráncolja az orrot. Használja a kezét, ha szükséges.
 • Belélegezni és fellángolni az orrlyukakat. Óvatosan próbálja kifelé mozgatni a szája sarkát.
 • Húzza a szája egyik oldalát felfelé. Most húzza a következőt, hogy mosolyt csaljon.

7. Szemzárás:

A szem becsukásához itt egy kis gyakorlat az Ön számára.

 • Tartsa mozdulatlanul a fejét, és próbálja lefelé nézni a szemével.
 • Helyezze a mutatóujját az egyik szemhéjra úgy, hogy az lezárható legyen.
 • Húzza fel a másik szemöldökét a homlokvonal mentén történő masszírozással.
 • Most próbálja meg összenyomni a szemhéjakat, anélkül, hogy kezét használná.
 • Tartsa a szemét félig nyitott helyzetben.

Vitaminok és kiegészítők a harangbénulás kezelésére:

Azok számára, akik hatékony otthoni jogorvoslatokat keresnek, íme néhány javaslatunk.

1. B6 -vitamin:

A B6 -vitamin fontos az, hogy jótékony hatással van a szem és az idegrendszer egészségére. A csicseriborsó, burgonya, avokádó, banán, napraforgó és szezámmag a B6 -vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik.

2. Ricinusolaj:

A ricinusolaj javíthatja a nyirokrendszert azáltal, hogy javítja a keringést és megakadályozza a baktériumok szaporodását. Vigyen fel langyos ricinusolajat az arcára. Finoman masszírozza az érintett területet, és fedje le arcát enyhe, nedves ruhával körülbelül 20 percig. Ezzel a masszázskezeléssel enyhítheti az izomrángásokat az arcon az otthoni harangbénulás miatt.

3. Cink:

A cink megtalálható a spenótban, a babban, a lenmagban és a tökmagban. Lehetőség van sebek gyógyítására és az immunrendszer erősítésére. Adja hozzá ezeket a cinkben gazdag ételeket a napi étrendhez.

4. bodza:

A bodza magas vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a tulajdonság segít a betegségek és gyulladások leküzdésében. Fogyaszthatja tabletták vagy tea formájában is.

5. Echinacea:

Ez egy gyógynövényes gyógyszer harangbénulás ellen. A gyógynövény növelheti a szervezet immunrendszerét, javítva annak funkcionalitását. Ezenkívül csökkentheti a gyulladást. Beszéljen orvosával a megfelelő dózis és minőség kiválasztásához.

6. Forró sajtó:

Melegítse fel tiszta törülközőjét langyos vízben. Dörzsölje le az arcot, hogy megkönnyebbüljön. A hatásfok növelése érdekében illóolajokat is hozzáadhat.

Bell -bénulás helyreállítási tünetei:

A harang bénulásának gyógyulási ideje egyénenként eltérő. Leggyakrabban az emberek spontán gyógyulnak, és néha még a teljes kezelés nélkül is. Bell bénulási tünete a diagnózis körülbelül két -három hetében csökken. Ha azonban a beteg 60 évnél idősebb, az idegkárosodás ilyenkor általában súlyos. A már meglévő állapotok, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás, terhesek a harangbénulás kezdetén, súlyos idegromláshoz is vezethetnek.

A Bell -bénulás kockázati tényezői:

A harangbénulás kockázata a következő körülmények között nő.

 • Ha cukorbeteg, nagyobb a kockázata a harangbénulásnak.
 • A terhes nőket Bell bénulásának veszélye fenyegeti.
 • Azoknak, akiknek tüdőfertőzésük van, óvatosnak kell lenniük.
 • Az állapot családtörténete szintén egy másik oka a harangbénulás előfordulásának.

A kérdéses arcideg összetettsége miatt számos probléma merül fel.

1. Szinkinézis:

Az arcideg újbóli helyreállítása miatt a gyógyszerek után az új ideg regenerálódni kezd. Ez az idegimpulzusok keresztkötését eredményezheti. Ez szükségtelen és akaratlan izommozgáshoz vezet. Ilyen esetekben általában az történik, hogy a beteg szeme csukódik, vagy ömlik, amikor mosolyog, beszél vagy ha eszik..

2. Kontraktúra:

A feszesség érzése az arc izombénulása következtében jelentkezik. Az arcizom rövidülése miatt észre fogja venni, hogy az arc egyik oldala kissé magasabbnak tűnik, mint a másik.

3. Pszichológiai zavarok:

A harang bénulásának mellékterméke a mentális egészségre gyakorolt ​​hatása. Ide tartozik a szorongás, a depresszió és még az alacsony önbecsülés is.

4. Szemszárazság:

Ez egy másik komplikáció vagy kockázati tényező.

Bel bénulás vírusa nem fertőző. Ezért fontos, hogy támogassa és vegyen részt olyan emberekben, akik Bell bénulásában szenvednek. Ez növeli önbecsülésüket és jobb mentális egészséget biztosít számukra. A mentális egészség az óra igénye!

Gyakran Ismételt Kérdések:

1. A Bell -bénulás fertőző betegség?

Bár Bell bénulása önmagában nem fertőző, ha a vírus, mint a herpesz, a Ramsay Hunt -szindróma okozza a bell bénulását, akkor fertőző lehet. Gyakran az alapbetegség miatt válik fertőzővé. Más esetekben nem fertőző.

2. A Bell bénulása A stroke?

Bell bénulását az arc vagy az arcizmok átmeneti bénulásának tekintik. Ez hajlamos a pattanások kialakulására az arc egyik oldalán. Ezért gyakran összetévesztik az agyvérzéssel. Mivel csak egyetlen ideget támad meg, ami az arcideg, a tünetek hajlamosak megegyezni a stroke tüneteivel.

3. Vannak -e gyógynövény -gyógymódok Bell bénulására?

Nem, nincsenek pontos gyógyszerek Bell bénulására. A megkönnyebbülés legjobb módja az arcgyakorlatok elvégzése, az orvossal konzultálva, vagy más alternatív eljárások keresése, például plasztikai sebészet vagy akupunktúra.

Jogi nyilatkozat: Az orvos javaslata mindig szakértői vélemény. Beszélnie kell orvosával. Az öndiagnosztika nem megoldás, és néha veszélybe sodorhatja Önt. Bár a gyakorlatok hatékonyak, az állapot intenzitása személyenként eltérő, ezért a jobb ellátás érdekében beszélnie kell orvosával..