Légszomj (nehézlégzés) Otthoni gyógymódok, gyakorlatok, okok és tünetek

Légszomjat érez? Milyen gyógymódokat szedtek rá az angol gyógyszereken kívül? Nos, itt van néhány otthoni gyógyszer a légszomj ellen, amelyeket feltétlenül meg kell próbálnia. Ezek enyhítenek, és nem kell megijedni, amikor legközelebb ilyet tapasztal.

Mi a légszomj?

Egyszerűen megmagyarázva, a légszomj olyan állapot, amikor egy személy súlyos légzési vagy légzési nehézségeket tapasztal. Az ilyen állapot orvosi kifejezését nehézlégzésnek nevezik. Ennek intenzitása az akut légszomjtól a krónikus légszomjig változhat.

Légszomj (nehézlégzés) Otthoni gyógymódok

A légszomj okai?

Szóval, vajon mik a légszomj okai? Íme néhány, amelyet Önnek ajánlottak fel.

 1. A légszomj gyakori okai közül néhány a túlsúlyból ered.
 2. Ha Ön láncdohányos, a légszomj mindig az Ön oldalán állhat.
 3. A légszomj gyakori okai közé tartozik a szorongás, a levegőben lévő szennyeződések, néhány megerőltető testmozgás.
 4. Néhány mögöttes állapot légszomjat is kiválthat. Például az asztma, a vérszegénység, a tüdőrák és más tüdőbetegségek, például a tuberkulózis légszomjat okozhatnak.
 5. Ha krónikus légszomjat tapasztal, annak oka asztma, tüdőbetegség vagy a szív rendellenes működése.

A légszomj tünetei: Légszomj jelei és tünetei

Amikor a tested valami nem normálisat tapasztal, íme néhány tünet, amire figyelned kell, ha biztos lehetsz benne, hogy légszomj. Feltétlenül keresse fel orvosát, ha a gyakori légszomjat az alábbiak bármelyike ​​követi.

 1. Előfordulhat, hogy az ajkak és az ujjhegyek kék színűvé válnak.
 2. Leggyakrabban néhány ember légzési nehézségeket tapasztal, amikor laposan fekszik.
 3. Légzéskor nyilvánvalóvá válik a stridor nevű magas hang.
 4. Duzzanat a bokában és a lábakban.
 5. A köhögés és a magas láz a légszomj tünete is lehet.

Hogyan kezeljük a légszomjat?

A nehézlégzés kezelésének módja általában a probléma kiváltó okától függ.

A túlterhelés a légszomj egyik oka. Ez magától megszűnik, ha az ember jócskán pihen. Az állandó vagy súlyos légszomjat kiegészítő oxigénnel kezelik. Az asztmás betegeket szükség esetén hörgőtágítóval kezelik.

Ha a nehézlégzés asztmához kapcsolódik, a hörgőtágító és a szteroidok nagyon jól reagálnak az állapotra. Az antibiotikumok akkor segítenek, ha a légszomj bármilyen fertőzés miatt következik be.

Hogyan lehet megszabadulni a légszomjtól?

A légszomj gyors enyhítése számos forrásból származik. A légszomj otthoni gyógymódjai nagyon hasznosak.

1. Fekete kávé

A koffein és a légszomj összefüggésben vannak. A kávé segít csökkenteni a légúti izmok fáradtságát. Kutatás (1) azt is kimutatta, hogy a koffein hatása javíthatja a légutak működését a szervezetben. A koffein megnyithatja a tüdő levegő útjait, segítve az asztma tüneteinek enyhítését is. Figyeljen azonban a kávéfogyasztásra. Ellenkező esetben a túlzott fogyasztás megnövelheti a szívverést.

2. Gyömbér

A következő dolog, amire futhatsz, a gyömbér. A légszomj gyógyítása gyömbérrel egyszerű. Adjon hozzá zúzott gyömbért a csésze teához vagy forró vízhez. A légúti megbetegedések egyik oka az RSV vírus, és a gyömbérnek megvan az a tulajdonsága, hogy harcoljon ellene. A gyömbér lebonthatja a nyálkát, és ez elősegítheti a levegő kiürítését a testből. Ezt a gyógyító gyökeret az ókor óta használják. A gyömbér tehát javítja a tüdő keringését és csökkenti a gyulladást is. (2)

3. Alvó helyzet

A megfelelő alvási helyzet megtalálása rendkívül fontos a légszomj kezelésére, különösen akkor, ha a légszomjat túlterhelés vagy szorongás okozza. Az oldalán fekvés segíthet egy kicsit. Ezenkívül emelje fel a fejét, miközben párnát helyez a lábai közé.

4. Támogató pozíció

Az is fontos, hogy tudja, hogyan kell ülni. Itt egy gyors útmutató.

 • Támassza a fejét az asztalra, és üljön előre a székre.
 • Hajoljon úgy, hogy ülve támassza meg a hátát.
 • Vegye le súlyát a padlóról úgy, hogy kezét az asztalra támasztja.

5. Belélegezni a gőzt

A légszomj enyhítése az orrjárat kitisztításával enyhíthető. Lélegezzen be gőzt, hogy eltömítse az orrjáratot. Itt van, hogyan kell csinálni.

 • Töltsön fel egy kádat forró vízzel.
 • Adjon hozzá csepp illóolajat.
 • A tálnak az arcod felé kell néznie, hogy a gőz az arcodra mozogjon. Fedje le a fejét egy törülközővel, miközben a gőzt az arcára irányítja.
 • Belélegezni a gőzt.

A legjobb gyakorlat a légszomj ellen

Íme néhány gyors gyakorlat, amelyeket otthon is kipróbálhat.

1. Feszített ajak légzés:

 • Ehhez kezdje azzal, hogy egyenesen ül egy széken. Lazítsa el a vállát.
 • Most nyomja össze az ajkát úgy, hogy rést tart a kettő között. Lélegezzen be az orrán keresztül körülbelül 2 másodpercig.
 • Most lassan lélegezzen ki 4 -ig.
 • Folytassa ezt 10 percig minden nap.

A legjobb eredmény érdekében minden nap légzőgyakorlatokat kell végezni a légszomj ellen. Ez hasznos lehet, ha szorongást tapasztal, és ha ez légszomjat okoz.

2. Mély légzés:

A mély légzési gyakorlatokat is naponta kell gyakorolni.

 • Kezdje azzal, hogy lefekvéskor a kezét a hasra teszi.
 • Lélegezzen be mélyen az orron keresztül. Belégzés közben bontsa ki a hasat, és most engedje el.
 • Tartsa vissza a lélegzetét körülbelül 2 másodpercig, és lélegezzen ki a szájon keresztül. Ismételje meg ezt 10 percig, hogy jó eredményeket érjen el.

Haszon:

A mély légzés megakadályozza, hogy a test a levegőbe kerüljön a tüdőben. A tüdőben rekedt levegő egy másik fő oka annak, hogy gyakran légszomjat tapasztalnak.

3. Membrános légzés

Alvás közben légszomj is előfordulhat. Itt van mit kipróbálni.

 • Üljön le egy székre a válla laza módjában. A térdek most hajlított helyzetben lesznek.
 • Kezét a hasára kell helyezni, és lassan belélegezni az orrán keresztül. És a hasad most mozogni fog, amikor belélegzel.
 • Feszítse meg az izmait kilégzéskor. A hasa most befelé fog mozogni. Lélegezzen ki a szájon keresztül, és összeszorított ajkakkal.
 • Ismételje meg ezt 5 percig. Fordítson nagyobb figyelmet a kilégzésre.

Haszon:

A diafragmatikus légzés a tüdő végén lévő kupola alakú izom gyakorlására szolgál. A rekeszizomlégzés során elegendő hely áll rendelkezésre a tüdő belégzés közbeni bővítésére. Ennek az ellenkezője történik kilégzéskor, és ezzel egyensúlyt teremt.

4. Előre ülés

A következő dolog, amit meg kell próbálnia, az üléshelyzet megváltoztatása.

 • Hajtsa a mellkasát előre, amikor a székben ül. Lábának laposnak kell lennie a padlón, pihennie kell.
 • Nyújtsa könyökét az utcára, és támassza meg állát a kezével. A nyak és a váll izmait ekkor lazítani kell.

Haszon:

Ha előrehajol, a derék is vele együtt mozog, így a membrán könnyen mozoghat. Ez lehetővé teszi a levegő könnyű feltöltődését a tüdőben, ezáltal elősegítve a jobb légzési mintát.

5. Támogatott hát

 • Támassza csípőjét a falra, és álljon a fal közelében, szembe.
 • A lábadnak kissé távol kell lennie egymástól. Tegye a kezét a combokra.
 • Hajoljon kissé előre, és lógassa előre a karját.

Haszon:

Amikor az emberek hosszabb ideig ülnek, a mellkas környéke megfeszül, ezáltal megnehezítve a légzést. Tehát, amikor a pózot a megtámasztott hátsó helyzetbe állítja, a teste és a légutak ellazulnak, hogy megkönnyítsék a könnyű légzést.

Az életmód megváltoztatása:

Az életmód megváltoztatása vagy megváltoztatása szintén segíthet a légzési problémák megoldásában.

 • Hagyja abba a dohányzást, a légszomj jelentősen csökken.
 • Próbálja korlátozni az allergéneknek és szennyező anyagoknak való kitettségét. Otthoni jogorvoslatok az allergia miatti légszomjra sok. Próbálja ki javasolt gyakorlatainkat.
 • Kerülje az erőlködést nagy magasságban.
 • A légszomj és a fáradtság összefügg. Megterhelik a testet és az izmokat, ezáltal megnehezítve a légzést. Próbáljon meg nyugodtan aludni.
 • Az egészséges táplálkozás egy másik módja annak, hogy megszabaduljon a légszomjtól.

Mikor forduljon orvoshoz?

Orvoshoz kell fordulni, amikor először tapasztalja. Kezelőorvosa lesz a szakértő, aki megmondja, mennyire enyhe vagy súlyos. Ha azonban egy személy hirtelen és súlyos légszomjat tapasztal, és szorító fájdalmat érez a mellkasában, akkor jobb, ha azonnal orvoshoz fordul.

A gyakori légszomj nem jó jel, és azt jelzi, hogy azonnali orvosi ellátásra lehet szüksége. Néha az egyetlen megmentő az azonnali gyógyszer. Beszéljen orvosával, és értse meg, hol áll az intenzitásban.

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Gyakori -e a légszomj a terhesség korai szakaszában?

A terhesség alatt gyakori a nehézlégzés enyhe tünete. Ez azért történik, mert egy terhes nő hajlamos megváltoztatni légzési képességét. Terhesség alatt nő, a tüdő térfogatának csökkenésével.

2. Mi a paroxizmális éjszakai légszomj?

Ezt általában alvás közbeni légszomjnak nevezik. Általában a személy hirtelen légszomjjal ébred fel, ami nehézséget okoz a belélegzésben. Ezt az orvos tudomására kell hozni.

3. Vannak -e gyógynövények a légszomj miatt?

A szárított borostyánlevelet érdemes kipróbálni. Néhány csepp borostyánlevél segített az asztmás légszomjban szenvedőknek. A ginkgo biloba egy másik kivonat, amelyet ki lehet próbálni. A Gingko PFA-t vagy vérlemezke-aktiváló faktort tartalmaz. Fontos szerepe van az asztma kiváltásában. Napi háromszor 3 ml asztma gyógyítja a légszomjat.

Jogi nyilatkozat: Ne felejtse el figyelembe venni orvosa javaslatát is. Ne vegye természetesnek a légszomjat, és beszéljen orvosával, hogy megértse a probléma összetettségét. Az otthoni jogorvoslatok nem az egyetlen gyógymód. Az állapot bizonyos esetekben komoly orvosi ellátást is igényel.