Basilikahoito ruukussa ja puutarhassa – aromaattiset yrtit ympäri vuoden

Basilika on yksi ammattikokkien ja kotikokkien yleisimmin käytetyistä yrteistä. Sitä on saatavana supermarketeista sekä tuoreena että kuivattuna, ja sen herkät lehdet ovat olennainen osa melkein kaikkia italialaisia ​​ruokia. Erilaisen aromin ja maun lisäksi basilika on myös yllättävän terveellistä. Tämä yrtti sisältää monia välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja, mukaan lukien K-, A-, C-, mangaani-, rauta-, kalsium-, magnesium- ja omega-3-rasvahapot. Parasta basilikassa on, että sitä on erittäin helppo kasvattaa keittiössä, parvekkeella tai puutarhassa. Basilikan hoito on helppoa!

Vaatimattoman luonteensa vuoksi se on täydellinen aloituskasvi omaan yrttitarhaan. Vaikka nykyään on noin 150 basilikalajiketta, joilla kaikilla on erilaiset ominaisuudet ja käyttötarkoitukset, niiden hoitovaatimukset ovat pitkälti samanlaiset. Yleisimmät lajikkeet ovat makea, punainen ja genovalainen basilika, jonka siemeniä löytyy mistä tahansa puutarhakeskuksesta. Seuraavilla riveillä esittelemme basilikanhoidon perusteet ja annamme sinulle hyödyllisiä ammatillisia vinkkejä.

Basilikan hoito on hyvin yksinkertaista, ja se sopii harrastuspuutarhureille, joilla on vähän kokemusta

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden helppo yrttihoito lapsille

Punainen basilika näyttää erittäin houkuttelevalta eri ruokalajeissa

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden vihreät punaiset yrttilajikkeet

Viljely

Basilika on peräisin Aasian trooppisista ja subtrooppisista alueista. Sitä esiintyy pienenä villinä pensaana kaikkialla Itä -Aasiassa, mutta myös Afrikassa. Nykyään sitä kasvatetaan ja viljellään kaikkialla maailmassa. Eri lajikkeiden kehityksestä huolimatta basilika on edelleen lämpimästi rakastava ja kylmäherkkä.

Siemenet alkavat itää vasta 12-15 asteen lämpötilassa. Optimaalinen lämpötila on 20 ja 22 asteen välillä. Nuoret kasvit voivat selviytyä 10 asteen lämpötilassa, mutta vain lyhyen aikaa. 0 asteen lämpötilassa tai alle ne kuolevat lähes välittömästi. Basilikaa voidaan kasvattaa menestyksekkäästi vain kostealla, humuspitoisella maaperällä, jolla on hyvä vedenpoisto ja pH 6-7.

Suojaa kaikki kasvit kylmiltä jaloilta

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden

Riippumatta siitä, missä aiot kasvattaa basilikaa, ruukussa tai ulkona, on parasta itää siemenet pienissä ruukuissa. Tällä tavalla voit hallita niiden kasvua paljon paremmin ja voit käyttää vahvimpia kasveja vasta itämisen jälkeen. Useamman kuin yhden siemenen laittaminen jokaiseen säiliöön lisää menestysmahdollisuuksiasi.

Käytä sopivaa siemenmaata ja ruiskuta ruukut hyvin haalealla vedellä. Peitä muovikelmulla ja laita lämpimään paikkaan. Ihanteellisissa olosuhteissa basilikan taimet erottuvat noin viikossa. Nyt voit poistaa muovikelmun, suihkuttaa uudelleen ja laittaa ruukut aurinkoiseen paikkaan. Heti kun taimilla on kolme tai useampia lehtiä, voit siirtää ne suurempiin ruukkuihin. Heti kun ulkolämpötila saavuttaa vakion 20 astetta tai enemmän, voit helposti viedä kasvit ulos joko kasvattamaan niitä isoissa astioissa parvekkeella tai istuttaa yrttitarhaan.

Nämä yrtit ovat erittäin monipuolisia ja voivat toimia hyvin melkein missä tahansa astiassa

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattisia yrttejä ympäri vuoden yrttien hoitoon

Luonnolliset huoneen tuoksut oman puutarhan yrteillä

Basilikahoito ruukuissa ja puutarhassa - käytä aromaattisia yrttejä keittiössä ympäri vuoden

Sijainti ja lämpötilat

Basilika tarvitsee paljon valoa ja lämpöä voidakseen kasvaa hyvin ja korjata sen onnistuneesti. Se menestyy parhaiten, kun se saa vähintään 6-8 tuntia suoraa aurinkoa joka päivä. Jos lämpöä ja valoa ei ole riittävästi, kasvi ei tuota sille ominaista aromia. Ruukkujen basilikan ylläpitoon itäsuuntainen ikkuna on yleensä ihanteellinen.

Valitusta lajikkeesta riippuen basilika kasvaa 15–60 cm korkeaksi. Siksi on parasta istuttaa yrtit vähintään 40 cm: n välein. Tämä ei ainoastaan ​​takaa optimaalista ja tervettä kasvua, vaan myös minimoi sieni -infektioiden ja tuholaisten hyökkäysten riskin.

Basilikan hoito ja sadon laatu riippuvat suuresti lämpimistä lämpötiloista ja runsaasta auringosta

Basilikahoito ruukussa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden parvekekasvit yrttiruukku

Lähes kaikki huonekasvit voivat olla ulkona 20 asteen lämpötilasta alkaen

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden hoitavat pieniä pensaita kauniisti puutarhassa

Vesi ja lannoite

Basilika tarvitsee paljon maaperän kosteutta, eikä se saa kuivua. Suuret istutuskoneet tarvitsevat yleensä vettä vain muutaman kerran viikossa, mutta pienet ruukut lämpimässä paikassa vaativat usein kastelua joka päivä. Kuumina kesäkuukausina kaikki yrtit on todennäköisesti kasteltava päivittäin. Paras aika päivä kastella basilikaa on aikaisin aamulla. Anna vettä aina kasvin pohjalla tai pannun läpi ja vältä lehtien kostuttamista. Puutarhan tiputusjärjestelmä on ihanteellinen ratkaisu pitämään basilikan kasvit onnellisina.

Lannoituksen kannalta basilikan kasvit tarvitsevat vain heikon nestemäisen lannoitteen kevyen levityksen kerran tai kahdesti kaudessa. Itse asiassa liika lannoite aiheuttaa syötäväksi kelpaamattoman kemiallisen maun lehdissä.

Vesi, lämpö ja valo ovat välttämättömiä edellytyksiä optimaaliselle basilikan hoidolle

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden ikkunalaudan yrttitarha

Kahvijauheet ovat erittäin happamia ja voivat usein tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä

Basilikahoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden, kahvijäämät lannoitteena

Sadonkorjuu ja varastointi

Kun basilikakasvit saavuttavat kuuden tai kahdeksan tuuman korkeuden, on tärkeää kerätä niiden lehdet säännöllisesti, vaikka et tällä hetkellä käytä niitä keittiössä. Poimi noin kolmasosa lehdistä joka kuukausi, ja on parasta tehdä se aikaisin aamulla, kun ne ovat mehukkaimpia. Tämä edistää uutta kasvua, mutta estää myös yrttisi kukinnan. Vaikka voit kerätä siemeniä kukinnan jälkeen, lehdet maistuvat hieman katkeilta.

Paras tapa säilyttää basilikan lehdet on jäädyttää. Näin yrtit eivät menetä makuaan ja tuoksuaan. Kääri vain kokonaiset lehdet ilmatiiviisiin, suljettaviin pusseihin ja laita ne pakastimeen. Voit myös laittaa hienonnetut lehdet jääpala -alustoihin, peittää oliiviöljyllä ja pakastaa myöhempää käyttöä varten keittiössä.

Toinen helppo tapa säilyttää basilika on kuivata se. Voit tehdä tämän järjestämällä kynittyjä lehtiä sanomalehtipaperille ja asettamalla ne hyvin ilmastoituun ja varjoisaan paikkaan. Kun ne muuttuvat mureneviksi ja ruskeiksi, säilytä ne ilmatiiviissä astioissa. Lisää menetelmiä eri yrttien kuivaamiseksi löydät täältä.

Suuremmille pensaille voit leikata kokonaisia ​​nippuja yksittäisten lehtien keräämisen sijaan

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattisten yrttien kerääminen ja leikkaaminen oikein ympäri vuoden

Suuria yrttipuutarhoja varten vedenkuivaaja on paras ystäväsi

Basilikahoito ruukussa ja puutarhassa - käytä aromaattisia yrttejä ympäri vuoden

Basilikan hoito on hyvin yksinkertaista ja vaatii vähän huomiota tai ennakkotietoa. Ponnistelusi palkitaan kuitenkin runsaasti. Nauti kotitekoisista italialaisista ruuista aidolla basilikalla omasta yrttitarhasta.

Basilikahoito ruukussa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden punainen basilika lila violetti

Onko sinulla jo kokemusta puutarhanhoidosta? Kokeile sitten erilaisia ​​eksoottisia lajikkeita basilikaa!

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit ympäri vuoden, yrttilajikkeet kauniisti aromaattisia

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - aromaattiset yrtit keräävät basilikaa ja muita yrttejä ympäri vuoden

Basilikan hoito ruukuissa ja puutarhassa - leikkaa aromaattisia yrttejä oikein ympäri vuoden