Istutuksesta tulppaanikimpuun – miten hoidat tulppaanit oikein?

“Tällä kukalla ei ole hajua, aivan kuten riikinkukolla ei ole laulua. Tulppaani on kuuluisa ennen kaikkea kauniista väreistään, aivan kuten riikinkukko upeasta höyhenpeitteestään. ” 

Mistä tulppaanikimpun tulppaanit tulevat??

Vaikka tulppaania pidetään nykyään Alankomaiden kansallisena kukkana, sen todellinen alkuperä löytyy Aasiasta. Hänen nimensä on peräisin persialaisesta sanasta “dulband ” ja tarkoittaa kirjaimellisesti “turbaania”. Ihana kevätkukka saapui Persiasta Turkkiin, missä siitä tuli nopeasti islamilaisten hallitsijoiden suosikkikasvi. Monet vaikuttavat, värikkäät kukkamatot aurinkoisessa palatsipuutarhassa ilahduttivat sulttaanin silmiä. He toimivat katseenvangitsijoina hänen lukemattomilla gourmet-aterioillaan tässä henkeäsalpaavassa ilmapiirissä. Tulppaani teki nimensä Euroopassa vasta 1500 -luvun jälkipuoliskolla, jolloin Itävallan ottomaanien valtakunnan suurlähettiläs toi tulppaanisipulit ensin länteen.

Korkean hinnan vuoksi kasvi muuttui vähitellen vaurauden ja jalojen alkuperän symboliksi. Tulppaanien kasvatusta pidettiin yksinomaan aristokratian etuoikeutena. Kuningas Louis XVIII isännöi vuosittain Versailles’n tulppaanifestivaalia, jossa kuuluisimmat puutarhurit esittelivät kiitollisia kukiaan.

International Tulip Festival järjestetään Istanbulissa huhtikuussa

vieraile tulppaani -festivaalilla Istanbulissa

Tulppaanien istuttaminen ja niiden asianmukainen hoito

Tulppaanit on haudattava syksyllä – lämpötilan tulisi mieluiten olla 10–15 astetta, joten lokakuun loppu olisi täydellinen istutusaika. Alkuperäisen kaivamisen jälkeen maaperään on lisättävä orgaanista lannoitetta, turvesammalia tai muita humusrikkaita aineita 30-40 cm syvälle, kaivettava uudelleen ja kasteltava.

Tulppaanit eivät kuitenkaan siedä vettä, joten maaperän on oltava läpäisevä! Istutussyvyyden tulisi olla 10-20 cm, yksittäisten tulppaanisipulien välisen etäisyyden on oltava vähintään 10 cm. Kukka tarvitsee aurinkoisen tai osittain varjostetun paikan, ja sitä on kasteltava runsaasti kasvukauden aikana.

Kukinnan jälkeen hedelmäklusterit on erotettava ja vain varret ja lehdet on jätettävä. Tulppaanien lajikkeesta riippuen voit joko jättää sipulit maahan kukinnan jälkeen ja peittää ne oljilla talveksi. Tai kaivaa ylös ja säilytä pimeässä, kuivassa ja viileässä paikassa.

Kevätkukat on istutettava lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, koska ne tarvitsevat viileän ilmaston

Tulppaanien istutus syksyllä

Istuta tulppaanit ja jätä tilaa niiden väliin

Tulppaanikimppu – pidä leikkokukat tuoreina pidempään

  • Ennen kuin laitat tulppaanit maljakkoon, sinun on leikattava niiden varret suoraan terävällä veitsellä ja lyhennettävä niitä noin 2 senttimetriä – tässä tapauksessa sakset eivät olisi erityisen hyvä vaihtoehto, koska ne puristavat varret ja siten täyttävät kukan elintärkeä vesi on vaikeaa.
  • Poista alemmat lehdet, jotta vesi pysyy raikkaana ja puhtaana mahdollisimman pitkään ja kasvi voi keskittää kaiken energiansa kukkaan. On parasta valita lasimaljakko, täyttää kolmasosa siitä kylmällä vedellä ja vaihtaa vesi muutaman päivän kuluttua tarvittaessa.

Sido tuore kimppu tulppaanit rakkaudella ja kärsivällisyydellä

Poista lehdet varresta ja leikkaa tulppaanit

  • Yhdistä eri värikkäisiin kukkiin, kuten pajun oksiin, kirsikoihin tai japanilaiseen kvitteniin. Älä missään tapauksessa laita tulppaaneja ja narsisseja yhteen, sillä narsissien varret erittävät erityistä limaa, joka vaikuttaa kielteisesti muihin kukkiin!

Pillupajut sopivat erinomaisesti tulppaanikimpuun

yhdistä pajun oksat tulppaanien kanssa

  • Jos keität veden etukäteen, anna sen jäähtyä ja lisää lopuksi 2-3 rkl sokeria ja 1-2 tippaa sitruunahappoa tai etikkaa, voit nauttia leikkokukkien loistosta useita päiviä. Tätä menettelyä suositellaan myös narsissille, neilikalle ja gladiolille. Tässä tapauksessa sokeri toimii lannoitteena, kun taas sitruunahappo estää bakteerien kehittymisen ja leviämisen.
  • Tulppaanikimppu voisi säilyttää tuoreutensa seitsemän ja kymmenen päivän välillä. Koska kukat voivat avata täyden loistonsa vain viileässä, varjoisassa paikassa, joka on suojattu luonnoksilta, sinun on asetettava ne illalla lämmittämättömään huoneeseen tai käärittävä sanomalehti varren ympärille!

 Ainutlaatuinen yhdistelmä kirkkaita värejä, jotka tuovat taloon paljon tunnelmaa ja ilahduttavat nuoria ja vanhoja pääsiäisenä

kukkakimppu tulppaanit lasimaljakoossa

Tulppaanikimppu – vettä on lisättävä tai vaihdettava säännöllisesti, koska tulppaanit ovat melko janoisia

kimppu tulppaaneja miellyttää talon silmiä

Anna kevään kukoistaa kotonasi!

lasimaljakko leikkokukille pitää tulppaanit tuoreina pidempään

Tulppaanikimppu on luonnon uudestisyntymisen symboli

Säilytä leikkokukat-pidempään-tuoreet-vinkit ja ideat

Nauti kauniista ja mielenkiintoisista tulppaanikimpuista galleriassamme!

kimppu tulppaaneja vedessä lasimaljakassa

kevätkimppu tulppaanien leikkokukilla pitää tulppaanit hoidossa pidempään

Yhdistä kukat ja laita ne kotiin

värikkäitä tulppaaneja kukkakaupassa

yhdistyvät keltainen ja punainen

violetit tulppaanit valkoisilla kukilla

tulppaanit korissa viihtyisässä kodissa

Pidä tulppaanit tuoreina vaaleissa vaaleanpunaisissa leikkokukissa

säilytä tulppaanit pidempään, pidä leikkokukat tuoreina

Huolehdi tulppaaneista ja nauti niistä pidempään

tulppaanit ja kahvi yllätyksenä

yhdistää eri kukkia

luovuttaa kukkakimpun pääsiäisenä

Tulppaanikimpun hoito ja nauttiminen oikein

leikkokukat säilyttävät tuoreita ideoita