Vinkkejä banaanikasvien hoitoon ja triviaa – näin voit tuoda eksoottista kotiisi

Banaanit ovat yksi suosituimmista hedelmälajeista. Sitä kasvatetaan vuosittain noin 150 miljoonaa tonnia yli 150 maassa ja jaetaan kaikkialle maailmaan. Kasvi itsessään on yksi ensimmäisistä ihmisen tuntemista lajikkeista. Ei ihme myöskään! Banaanit ovat herkullisen makeita ja monipuolisia. Tieteellisesti ottaen nämä hedelmät sisältävät runsaasti kaliumia, magnesiumia, kuparia, mangaania, kuitua, B6- ja C -vitamiineja. Nykyään banaanikasvia ei kuitenkaan enää kasvateta pelkästään sen herkullisien hedelmien vuoksi. Viime vuosina se on saavuttanut suosiota myös koristeellisena huonekasvina. Ihanteellisissa olosuhteissa banaani kasvaa nopeasti vaikuttavaan kokoon. Se on visuaalisesti houkutteleva ja voi muuttaa minkä tahansa huoneen todelliseksi trooppiseksi paratiisiksi. Jos haluat oppia lisää banaanikasvien hoidosta, lue vain. Annamme sinulle joitain perusvinkkejä ja hauskoja faktoja tästä eksoottisesta kauneudesta.

Banaanikasvien hoito on yllättävän helppoa, eikä sen pitäisi pelotella sinua

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisen kotiisi banaanin suurlehtinen kasvihuone

Kesällä banaani voi myös sisustaa parvekkeen, terassin tai verannan

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisuutta kotiisi parvekkeelle

Mielenkiintoisia faktoja banaanikasvista

Tavalliset keltaiset banaanit, joita voimme ostaa supermarketista, ovat kaikki samaa lajiketta – Cavendish -banaani. Itse asiassa on arvioitu, että maailmassa on yli 1000 eri lajiketta. Ne kaikki kehitettiin kolmesta suvusta, joissa oli 91 lajia, jotka puolestaan ​​kuuluvat Musaceae -perheeseen.

Ensi silmäyksellä banaanikasvi muistuttaa puuta tai palmuja ja kasvaa nopeasti poikkeuksellisiin kokoihin. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin petollisia. Todellisuudessa se on jättimäinen nurmikasvi, jolla on erittäin paksu lehtivarret, kasvitieteellisesti tunnettu pseudostem.

Jokainen laitos tarvitsee hieman vihreää eksoottisuutta

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisia kotiisi huonekasvi banaanikääpiö

Nämä hauskat faktat on hyvä tietää, koska kaikki 91 banaanityyppiä eivät sovi hyvin koristetarkoituksiin. Jotta kasvi voi menestyä kotona, sen on oltava vankka, mukautuva ja suhteellisen pieni. Nämä ovat suosituimpia kantoja, joita kannattaa varoa vieraillessasi paikallisessa puutarhakeskuksessa:

Musa basjoo: Tämä banaanikasvi on yllättävän kylmäkestävä ja saavuttaa jopa 5 metrin korkeuden. Vaikka se ei kanna hedelmää, sitä on kasvatettu Japanin Ryukyun saarella tekstiilien ja paperin valmistukseen 1200 -luvulta lähtien. Musa basjoo voi siis menestyä sekä kotona että aurinkoisella paikalla puutarhassa.

Tämä japanilainen banaanilaji kestää helposti pakkasen lämpötiloja

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisuutta kotibanaanillesi talvella

Musa velutina: Kuten nimestä voi päätellä, vaaleanpunaista kääpiöbanaania kasvatetaan pienistä, koristeellisista, vaaleanpunaisista punaisista hedelmistä. Se nousee vain noin 2 metriä ja on siksi ihanteellinen kotiin.

Vaikka nämä pienet hedelmät eivät ole syötäviä, ne ovat erittäin koristeellisia

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisuutta kotiisi vaaleanpunainen hedelmä kääpiöbanaani

Musella lasiocarpa: Kiinalainen kääpiöbanaani, joka tunnetaan myös nimellä kultainen lootubanaani, kasvaa noin 1,5 metrin korkeuteen ja on yhtä suosittu ruukkien koristekasvina kuin kaksi ensimmäistä. Se kantaa suurta, keltaista hedelmää, joka muistuttaa artisokkaa tai lootuskukkaa.

Tämän lajikkeen hedelmät tuskin muistuttavat banaania

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisia kotiisi kiinalainen kääpiö banaanilootokukka

Banaanikasvien hoito: sijainti ja lämpötila

Yllättäen näillä trooppisilla kauneuksilla on hyvin yksinkertaiset hoitovaatimukset, jotka eivät vaadi liikaa puutarhanhoitoa, kokemusta tai erikoislaitteita. Ensinnäkin, kuten mikä tahansa muu eksoottista alkuperää oleva kasvi, banaani tarvitsee paljon lämpöä, kosteutta ja suoraa auringonvaloa pysyäkseen terveenä. Huoneen lämpötila 20-25 astetta, noin 50% kosteus ja vähintään 6-8 tuntia auringonvaloa päivässä tekevät kasvistasi onnellisen. Kuumina kesäkuukausina sekä myöhään keväällä ja alkusyksystä voit viedä banaanikasvin ulos. Sinun on kuitenkin suojattava heitä vedolta, voimakkaalta tuulelta ja kylmältä.

Suurin banaanivalikoima on Musa Ingens, joka kasvaa yli 15 metriä korkeaksi

Banaanikasvien hoito ja mielenkiintoisia faktoja - näin voit tuoda eksoottisia kotiisi banaanitalvipuutarhaideoita

Banaanikasveja on viljelty yli 8000 vuotta 

Banaanikasvien hoito ja mielenkiintoisia faktoja - näin voit tuoda eksoottista kotiisi

Vesi ja lannoite

Banaanikasvit tarvitsevat paljon vettä valtaville lehdilleen. Tarkista siis kukkaruukun maaperä usein sormellasi äläkä anna sen kuivua kokonaan. Sen tulisi pysyä hieman kosteana koko ajan, myös talvella, kun monet muut kasvit ovat lepotilassa. Samaan aikaan banaanikasvi ei saa koskaan istua kuoreen vedellä, mikä voi nopeasti johtaa juuren mätänemiseen.

Kasvavan ympäristön kosteuden lisäämiseksi ruiskuta lehdet ja pöly säännöllisesti kostealla liinalla. Tämä pitää ne myös pölyttöminä, mikä optimoi tämän suurlehtisen koristekasvin ilmanpuhdistusominaisuudet.

Banaanikasvi odottaa myös, että sinua ruokitaan säännöllisesti. Banaani tarvitsee kuukausittaista lannoitusta, varsinkin aktiivisen kasvuvaiheen aikana kesällä. Nestemäinen lannoite, jolla on korkea kalium-, typpi- ja fosforipitoisuus, on ihanteellinen tähän. Tällainen lannoite voidaan helposti valmistaa banaaninkuoresta. Voit oppia lisää siitä tässä lukea.

Kuumina kesäpäivinä banaanikasveja on usein kasteltava joka päivä

Banaanikasvien hoito ja trivia - tällä tavalla voit tuoda eksoottisia kotiisi valtavia koriste -banaaneja kotona

Maaperä ja istutus

Jotta banaanikasvi pysyisi terveenä ja onnellisena monta vuotta, se on istutettava joka kevät. Tämä eksoottinen koristekasvi vaatii hyvin valutettua, humusta sisältävää, savimaista substraattia, jonka pH on 5,5-7,0. Voit käyttää valmiita maaperän seoksia kaktuksille ja mehikasveille tai palmuille.

Huolimatta niiden eksoottisesta alkuperästä vaadittu banaanikasvien hoito ei ole liian monimutkaista. Sinun ei tarvitse olla puutarhanhoidon ammattilainen tai suuri viherhuone, jotta voit nauttia näiden koristekasvien kauneudesta.

Laita kasvi aina suurempaan astiaan aina, kun istutat sitä uudelleen

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisen kotiisi banaanin kotitrendin

Tällaisen kukinnan näkeminen voi kestää useita vuosia

Banaanikasvien hoito ja trivia - näin voit tuoda eksoottisuutta kotiisi vaaleanpunaisen kukkivan banaanin kanssa

Valitse banaanikasvillesi valoisa huone, jossa on korkea katto

Banaanikasvien hoito ja mielenkiintoisia faktoja - näin voit tuoda eksoottisuutta kotiisi olohuoneeseen banaaniideoita deco

Suurlehtiset huonekasvit tarjoavat erinomaisen suojan auringolta ja yksityiseltä kotona

Banaanikasvien hoito -vinkkejä ja triviaa - näin voit tuoda eksoottisen kotiisi lukunurkka -aurinkosuojan

Banaanikasvi sopii täydellisesti mihin tahansa eksoottiseen boho -tyylikkääseen sisustukseen

Vinkkejä banaanikasvien hoitoon ja triviaa - näin voit tuoda eksoottista kotiisi

Banaanikasvien hoito -vinkkejä ja triviaa - näin voit tuoda eksoottisen kotiisi suuren aurinkoisen sisäkasvin