Kuinka vaarallista sikaruoho on ja kuinka voit suojautua siltä

Huono kaveri on myös nousussa tässä maassa – sika. Se on invasiivinen, myrkyllinen kasvi, joka kukkii juuri kesällä ja jolla on suuri haitallinen potentiaali ihmisille ja eläimille. On syytä erottaa ns. Jättiläinen sika sen melko vaarattomasta sukulaisesta, niitty-sikatusta. Koska toisessa ei ole tällaista vaaraa, kyse on jopa lääkekasvista. Alla voit selvittää, mitkä ovat tärkeimmät erottavat piirteet, miten voit suojautua vaaralliselta jättiläismäiseltä ja mitä sinun pitäisi tehdä ihokosketuksen sattuessa.

Jättiläinen sikarikko kärsii pahuudesta, etenkin kesällä

jättiläinen sikat kasvi vaarallinen

Tunnista jättiläinen sika

Ei ole turhaa, että laitosta kutsutaan niin. Se on todella valtava ja siinä on rosoisia lehtiä, jotka muistuttavat karhun tassuja. Jättiläinen hogweed (Heracleum mantegazzianum) on alunperin kotoisin Kaukasukselta. 1800 -luvulla se tuotiin Ranskaan koristekasvina.

Kohtalokas virhe, koska jättiläinen sika on erittäin myrkyllinen, myrkyllinen kasvi, joka leviää hyvin nopeasti ja invasiivisesti. Valitettavasti monissa Euroopan maissa, myös Saksassa, on nyt monia alueita, joilla tehdas on viihtynyt.

Erota invasiivinen myrkyllinen kasvi Lähi -idästä

jättiläinen sikat myrkyllisiä vinkkejä

Jättiläinen voi kasvaa jopa 4 metriä korkeaksi. Myrkyllisellä kasvilla on valtavat valkoiset kukkavarjot, jotka voivat olla jopa 50 cm leveitä. Ne kukkivat kesä- ja heinäkuussa ja muistuttavat päivänvarjoja. Myöhemmin näistä muodostuu valtava määrä siemeniä, jotka ovat vastuussa sikaruohon nopeasta leviämisestä. Kasvin varsi on hyvin ominainen. Se on hyvin paksu, karvainen ja peitetty punertavilla suonilla ja täplillä. Tämä on itse asiassa yksi vaarattoman niitty -sikatyypin tärkeimmistä tunnusmerkeistä yhdessä jättiläissillan kaikkien osien korkeuden ja koon kanssa.

Punertava varsi on yksi tärkeimmistä erottavista piirteistä

hogweed varsi

Miksi tämä invasiivinen kasvi on niin myrkyllinen??

Hercules -pensas, kuten jättiläinen sikatyyppi muuten tunnetaan, sisältää myrkyllistä mehua kaikissa osissaan. Tämä sisältää Furokumariini ja on erittäin valotoksinen. Tämä tarkoittaa sitä, että kun se joutuu kosketuksiin ihon kanssa, se muuttuu erittäin herkäksi valolle ja punoituksen ja turvotuksen lisäksi kehittyy nopeasti myös suuria rakkuloita ja vakavia palovammoja. Vaikeissa tapauksissa nämä voivat olla jopa toisen tai kolmannen asteen. Allergiset reaktiot voivat myös aiheuttaa hengenahdistusta ja vaarallisia verenkiertohäiriöitä. Kuten näette, tämä on melko myrkyllinen ja haitallinen ehdotus.

Äärimmäisissä tapauksissa sinun on soitettava välittömästi ensiapuun

Tunnista sika myrkylliseksi

Ja entä niitty -sikat??

Toisin kuin sen suurempi sukulainen, Heracleum sphondylium on melko vaaraton ja sitä on pidetty lääkekasvina vuosisatojen ajan. Tämä on paljon pienempi, siinä on pienemmät kukkavarjot ja vihreä varsi, jossa ei ole punertavaa väriä. Se sisältää myös furokumariineja, mutta hyvin pieninä määrinä. Jos joudut kosketuksiin ihon kanssa, et yleensä saa ärsytystä tai turvotusta. Kasvi sisältää myös paljon magnesiumia ja kalsiumia sekä C -vitamiinia. Vaihtoehtoiset lääkärit suosittelevat sitä vilustumiseen, yskään ja korkeaan verenpaineeseen. Varovaisuutta kuitenkin suositellaan täälläkin. Luota vain hyviin asiantuntijoihin, joilla on kokemusta tällä alalla, äläkä valmista itse teetä tai muita lääkkeitä niitty -sikat.

On olemassa suhteellisen suuri sekaannusvaara jättiläisen sikaruohon kanssa 

sika heracleum kasvi myrkyllinen

Mitä voit tehdä, jos joudut kosketuksiin jättiläisen sikatyypin kanssa??

Parasta on pitää etäisyys välittömästi ja mieluiten ilmoittaa kasvipopulaation sijainti paikallisille viranomaisille. Joissakin Saksan yhteisöissä on jopa erityisiä raportointipisteitä jättiläisille. Ja vaikka raportointivelvollisuutta ei säännellä lailla, sinun pitäisi osoittaa solidaarisuutta muita ihmisiä ja lemmikkejäsi kohtaan ja tehdä asialle jotain.

Puistoissa ja julkisissa puutarhoissa ongelma ratkaistaan ​​usein paikallisella tasolla

jättiläinen sikatyyppi varoitus myrkyllinen

Erittäin suurten kasvien tapauksessa asiantuntijat voivat käyttää myös erityisiä rikkakasvien torjunta -aineita

Taistele sikoja vastaan

Ja jos valitettavasti on jo ollut ihokosketusta myrkyllisen kasvin kanssa, sinun on toimittava nopeasti. On parasta mennä lääkäriin ensimmäisten punoitusten tai turvotusten yhteydessä saadaksesi ammattiapua. Jos tämä ei ole mahdollista heti, pese altistuneet alueet huolellisesti vedellä ja miedolla saippualla. Kompressit haalealla vedellä voivat helpottaa tilannetta. Erittäin tärkeää: vältä joka tapauksessa aurinkoa, muuten muodostuu epämiellyttäviä ja tuskallisia rakkuloita.

Hogweed on erityisen vaarallinen lapsille, lemmikeille ja allergikoille

sikat tunnistavat vaaran

Kuinka voit poistaa jättiläismäisen puutarhan??

Jos tämä kutsumaton vieras on saapunut luoksesi puutarhassa, sinun on toimittava seuraavasti:

  • Käytä paksuja suojavaatteita, kenkiä, käsineitä, hattua ja suojalaseja;
  • valitse pilvinen päivä kasvien poistamiseksi tai, mikä parasta, toimi illalla;
  • Laita muovipussit kartioiden päälle, leikkaa ne pois ja heitä roskiin;
  • älä heitä kasvien osia kompostiin tai orgaaniseen jätteeseen;
  • Leikkaa ja hävitä varret samalla tavalla;
  • kaivaa ja poista juuret vähintään 10-20 cm maan pinnan alapuolella;
  • pese ja puhdista sitten kaikki käytetyt astiat perusteellisesti;
  • Pese suojavaatetus pesukoneessa.

Joten ole erittäin varovainen, jos epäilet nähneesi jättiläisen sikat. Jos mahdollista, pidä etäisyyttä ja ilmoita asiasta välittömästi toimivaltaisille viranomaisille. Pysy terveenä ja suojele läheisiäsi ja itseäsi!

Koristekasvi, jolla on suuri myrkytysriski 

kesän sikariskin riski

Koirat voivat myös saada vakavia palovammoja

kuinka myrkyllisiä ovat sikat

Jotkut yksilöt saavuttavat lähes 4-5 metrin korkeuden 

jättiläinen sika vaarallinen

sikat kasvi myrkyllinen

hogweed lehdet

tunnistaa niityt tai jättiläiset sikat