Upeat kynttilät – helposti hoidettavat pysyvät kukat puutarhassa

Upeasti kukkivat kynttilät (Gaura lindheimeri), joita kutsutaan myös preeriakynttilöiksi, ovat todellinen juhla silmille koko kesän. Tämän merkittävän monivuotisen kukan valkoiset, vaaleanpunaiset ja vaaleanpunaiset kukat muistuttavat pieniä perhosia ja viehättää kauniilla keveydellään ja iloisuudellaan. Ne sopivat täydellisesti puutarhaan sekä parvekkeelle tai aurinkoiselle terassille. Vaikka “perhonen kukka” on suhteellisen kestävä ja helppo hoitaa, sinun on tehtävä paljon varovaisuutta. Tänään löydät täältä kanssamme, mitkä ovat oikeat olosuhteet upeille kynttilöillesi ja mihin sinun tulee kiinnittää huomiota.

Upea kynttilä – todellinen auringonpalvoja, jolla on herkkä siluetti

loistavat kynttilät gaura lindheimeri

Alkuperä, kasvu ja sijainti

Kauniit kynttilät ovat alun perin Pohjois -Amerikan eteläisiltä preerioilta. Lajeja on yhteensä 20, ja ne kaikki eroavat toisistaan ​​paljon korkeuden, kukan värin ja pakkasenkestävyyden suhteen. Gaura lindheimeri voi kasvaa 40-150 cm: iin lajikkeesta riippuen. Pitkät korvat ovat koristeltu monilla perhosen kaltaisilla kukilla, joista kukin kukkii vain yhden päivän.

Preeria -kynttilät kukkivat täydessä loistossaan kesäkuusta lokakuuhun. Ne ovat täysin myrkyttömiä, mutta eivät silti ole yksi syötävistä kukista, joita lisäät salaatteihin ja muihin ruokiin. Lehdet ovat vehreän tummanpunaisia ​​ja niissä on pitkänomainen soikea muoto. Upeat kynttilät rakastavat kasvaa paahtavassa auringossa, mutta myös kuin puolivarjoiset paikat puutarhassa. On tärkeää, että ne on suojattu tuulelta mahdollisimman paljon. Esimerkiksi talon eteläpuoli tai etelään päin oleva parveke ovat täydellisiä paikkoja herkille kauneuksille.

Jos ympäristöolosuhteet ja hiekkapaikka ovat oikeat, kukat menestyvät ilman ongelmia 

valkoiset vaaleanpunaiset kukat gaura

Maaperä, kastelu ja lannoitus

Kuten kotimaassaan, loistavat kynttilät eivät pidä humusta sisältävistä ja raskaista maaperistä. Mutta päinvastoin. He pitävät parempana hiekkaista ja sorasta maaperää, joka on ravinteita ja hyvin valutettu. Joten kastuminen ei ole hyväksi kasveille, kun taas niillä ei ole ongelmia kalkin kanssa. Älä koskaan liioittele kastelua ja kastella vain monivuotista, jos ei ole satanut pitkään aikaan. Parveke- ja konttikasveissa on aina kaadettava hieman enemmän, kun ylempi maaperä kuivuu. Vältä kostuttamasta kukkia ja panikkeleita, koska tämä ei ole hyväksi niille. Varsinkin kun aurinko paistaa, se voi polttaa herkät, märät kukat. Jos maaperä on liian ravinteikas ja kivinen tai jos kasvit ovat ruukkukasveja, nestemäinen lannoite kerran kuukaudessa on täysin sopiva.

Upeat kynttilät kannattaa ehdottomasti jättää talveksi sisälle

kauniita kynttilöitä gaura kukkaruukussa

Istutus ja lisäys

Upeita kynttilöitä pidetään itse asiassa lyhytaikaisina, mutta ne voivat kylvää itsensä hyvin nopeasti. Voit tietysti levittää siemenet muualle käsin. Monivuotista on mahdotonta kertoa jakamalla se. Leviäminen toimii erittäin hyvin pistokkaiden kanssa. Tämä on parasta tehdä keväällä, jotta kasveilla on riittävästi aikaa seuraavaan talveen asti vahvojen juurien kehittämiseksi. Ota nuoret versot, joissa ei vielä ole panikkeleita ja kukkia, ja istuta ne lisäämällä kaivettuun onteloon hiekkaa, soraa tai laavarakeita. Kaada sitten riittävästi ja peitä maa leikkaamisen ympärillä kivillä tai hiekalla, jotta hyvä läpäisevyys ja riittävä lämpö varmistuvat.

Upeita kynttilöitä voidaan yhdistää melkein minkä tahansa kasvin kanssa 

upeita kynttilöitä puutarhan suunnitteluvinkkejä

Leikkaus ja talvehtiminen

Voit leikata upeat kynttilät sekä varhain keväällä että syksyllä niiden haalistumisen jälkeen. Leikkaus noin 10 cm maanpinnan yläpuolelle olisi ihanteellinen. Jos teet tämän syksyllä, on parempi peittää juurilevy lehdillä, kuusen lehdillä, oljilla tai puutarhafleeceillä. Tällä tavalla kasvit selviävät talvesta turvallisesti. Nämä pysyvät kukinnat ovat suhteellisen kestäviä. Mutta jos lämpötilat pysyvät erittäin alhaisina pitkällä aikavälillä, ne tarvitsevat silti tukea. Jos sinulla on loistokynttilöitä säiliökasveina, siirrä ne paremmin talvikauden aikana.

Lisävinkki: Leikkaa karsiessa vain teräviä ja hyvin desinfioituja oksasaksia. Preeriakynttiläsi ovat paremmin suojattuja bakteereilta ja rajapinnat paranevat paljon nopeammin.

Oikealla leikkauksella pysyvät kukinnat antavat sinulle upeita kukkia pitkälle syksyyn

loistavia kynttilöitä monivuotisten hoitovinkkejä

Taudit ja tuholaiset

Jos kaikki ympäristö- ja hoito -olosuhteet ovat kunnossa, loistavat kynttilät osoittautuvat melko vastustuskykyisiksi ärsyttäville sairauksille ja tuholaisille. Liiallisella kosteudella putrefaktiiviset bakteerit voivat heikentää juuria tai kirvat voivat hyökätä kauniisiin rinteisiin ja lehtiin. Etanat laittavat joskus upeita kynttilöitä päivän ruokalistaansa ja rakastavat syödä vihreitä lehtiä ja herkkiä varret. Jos huomaat niitä, on parasta kerätä ne käsin välittömästi. Kirvoja ja muita kutsumattomia tuholaisia ​​vastaan ​​voimakkaasti tuoksuvat yrtit, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä, kuten timjamia, laventelia tai salviaa, auttavat usein. Voit kasvattaa niitä lähellä preeriakynttilöitäsi.

Tällainen etupiha kutsuu kaikkia jauhemaisilla väreillä ja taivaallisilla tuoksuilla

puutarhan etupihan suunnittelu gaura upeita kynttilöitä

Lisäksi upeat kynttilät ovat erinomainen, pitkäaikainen laidun mehiläisille 

loistavat kynttilät gaura mehiläisystävällisiä kasveja

Sopii erinomaisesti erityisesti kivi- ja preeriapuutarhoihin sekä muihin luonnonläheisiin puutarhamaisemiin 

Istuta gaura -kynttilöitä puutarhaan

Lajikkeesta riippuen kasvit eroavat kukkien väristä ja korkeudesta 

upeita kynttilöitä puutarhakasvien vinkkejägaura -kynttilät puutarhakasvit kauniita kynttilöitä gaura kukkiiHuolehdi upeista kynttilöistä oikein kauniita kynttilöitä gaura lindheimeri pinkkikauniita kynttilöitä valkoinen lajike gaura loistavat kynttilät gaura kauniit vaaleanpunaiset kukatvalkoinen kukinta gaura upeita kynttilöitä vaaleanpunaiset kukkivat kynttilätupeita kynttilöitä kauniita kukkia