Terveellinen elämä – sisustusvinkkejä ja käytännön temppuja kotisi hyvinvointiin

Yleensä missään emme vietä niin paljon aikaa jokapäiväisessä elämässämme kuin omissa neljässä muurissamme. Siksi optimaalinen sisäilma on myös ratkaisevan tärkeä fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnillemme. Ja mitä korkeampi se on, sitä parempi on elämänlaatu. Seuraavilla riveillä annamme sinulle muutamia tärkeitä sisustusvinkkejä ja käytännön neuvoja terveellisestä elämästä, jotka auttavat sinua tulemaan mukavammaksi ja viihtyisämmäksi. Katso nämä ja mieti, miltä se näyttää kotonasi. Missä on alijäämiä ja heikkoja kohtia ja mitä muita mukavuuden kriteerejä on vielä noudatettava.

Terveellistä elämää koko perheelle

terveellistä elämää koko perheelle

Parantaa sisäilman laatua

Ilma on elämämme tärkein asia, koska ilman sitä emme kestä yli 1-2 minuuttia. Siksi sisäilman laatu on myös yksi tärkeimmistä asumismukavuuden kriteereistä. Tämä tarkoittaa: puhdasta ilmaa, joka on mahdollisimman runsaasti happea ja vapaa haitallisista bakteereista, sienistä ja viruksista. Tietty kosteusaste ei ole merkityksetön, samoin kuin miellyttävä ilman lämpötila, jota ei voida vain objektiivisesti mitata, vaan jokainen havaitsee sen myös subjektiivisesti. Ja vaikka kaikki nämä näkökohdat ovat hieman monimutkaisempia, yksinkertaista menetelmää voidaan käyttää hallitsemaan niitä suhteellisen hyvin ja pitämään ne hyvässä kunnossa. Tätä menetelmää kutsutaan säännölliseksi purskeilmaksi.

Asiantuntijat suosittelevat huoneilman vaihtamista vähintään kahden tunnin välein tuulettamalla sitä voimakkaasti. Muuten CO2 -raja -arvot ylittyvät ja päänsärky, väsymys ja ajon puute ovat väistämättömiä. Ajoittainen ilmanvaihto on erityisen tehokas kylmänä vuodenaikana, koska se säästää toisaalta energiaa ja estää homeen muodostumisen. Esimerkiksi ilmanvaihto 10 minuutin ajan nousun tai suihkun jälkeen on jopa pakollista, jos todella arvostat kotisi ilmanlaatua. Tällä tavoin tuoretta, happipitoista ilmaa tulee sisään, mutta myös ylimääräinen kosteus poistuu samanaikaisesti.

Ajoittainen ilmanvaihto parantaa huoneen ilmaa ja estää homehtumista

terveellinen elämä tuuleta säännöllisesti

Lisävinkki: Kun olet tuuletanut kylpyhuoneen, lämmitä se hetken ajan uudelleen, jotta seinät kuivuvat paremmin. Älä koskaan jätä ikkunoita auki, varsinkin kun ulkona on kylmä. Koska on olemassa kondensaation vaara, joka voi johtaa homeen muodostumiseen.

Toinen optimaaliseksi osoittautunut ilmanvaihtomenetelmä on keskitetty tai hajautettu asuintilan ilmanvaihto, joka on varustettu lämmönvaihtimella. Tämä säätää automaattisesti ilmanvaihtoa tiloissa. Nykyään älykkäät sisäilma -anturit ovat myös innovatiivinen ja erittäin tehokas ratkaisu täydelliseen sisäilmaan.

Ilmaisessa e-kirjassa: "Sisäilma ja terveellinen elämä" löydät vielä enemmän käytännön vinkkejä kokeneilta asiantuntijoilta, mitä mukavuuden kriteerejä on noudatettava asuessa ja sisustettaessa. Käytännön tarkistuslistat ja yhteenvedot auttavat myös tekemään kodistasi kodikkaan ja harmonisen.

Sisäkasvit voivat olla missä tahansa talossa, paitsi makuuhuoneessa

terveitä eläviä sisäkasveja

Kiinnitä huomiota vähäiseen saastumiseen

Toinen erittäin tärkeä hyvänolon tekijä, jolla on suora vaikutus terveyteemme, on saastuminen. Valitettavasti tätä ei voida täysin estää, koska myös rakennuskankaalla, sijainnilla ja ulkoilmalla on tässä tärkeä rooli. Kuitenkin voit minimoida huonekalujen ja asumisen epäpuhtaudet kiinnittämällä huomiota laadukkaisiin lattiapäällysteisiin, seinämateriaaleihin, huonekaluihin, tekstiileihin ja kodin tarvikkeisiin. Siksi on parempi luottaa luonnonmateriaaleihin, kuten kookoskuituihin, korkkiin, puuhun, sisaliin, pellavaan ja puuvillaan, ja etsiä riittävä sertifiointi – Blue Angel, Natureplus, TÜV -merkintä ja ÖkoTex Standard 100 tekstiileille. Tällä tavalla pelaat turvallisesti ja varmistat vähäisen saastumisen kotona.

Lisävinkki: Huonokalusteet, maalit ja materiaalit voivat saastuttaa huoneilmaa haitallisilla formaldehydihöyryillä ja aiheuttaa allergioita ja muita valituksia. Ole myös varovainen, kun valitset maaleja, öljyjä, kyllästysaineita ja puhdistusaineita.

Luota laatuun, älä määrään

terveellinen elämä koristele makuuhuoneen sävy sävyllä

Oikea värisuunnittelu ja optimaalinen valaistus

Tietenkin aistimme ovat myös aktiivisesti mukana huoneilman ja tunnelman havaitsemisessa. Ennen kaikkea värit ja valo vaikuttavat tässä yhteydessä eniten ja ovat usein ratkaisevia mielialallemme ja hyvinvoinnillemme. Ei ole turhaa, että asiantuntijat puhuvat värien psykologiasta ja antavat vinkkejä siitä, mitkä värisävyt sopivat paremmin mihin huoneeseen. Esimerkiksi punainen signaali ei välttämättä sovi makuuhuoneeseesi, jossa suositellaan maanläheisiä, mykistettyjä värejä. Ja vaikka oma maku ja henkilökohtaiset mieltymykset ovat viime kädessä ratkaisevia värisuunnittelussa, olisi järkevää käsitellä väritehosteiden perusteet etukäteen.

Lämpimät, pehmeät värit luovat turvallisuuden tunteen ja iloisen tunnelman

terveellistä elämäntapaa koskevien värien filosofia

Se on samanlainen kuin kodin valaistus. Sinun tulee myös seurata omia yksilöllisiä tarpeitasi ja tunteitasi. On kuitenkin olemassa perussääntöjä, joista voi olla hyötyä vain sinulle. Sitten voit suunnata esimerkiksi sen, mikä valon väri on optimaalinen kullekin yksittäiselle alueelle ja huoneelle tai mitkä eri valonlähteet on parasta yhdistää toisiinsa.

Luo hyvinvoinnin keidas monilla valonlähteillä

terveellinen elämä suunnittele oikea valaistus