Hvad er de almindelige øvre rygsmerter og deres symptomer

Øvre rygsmerter er normalt tegn på stress, skade eller forstuvning forårsaget af løft af tunge vægte. Det er dog vigtigt, at du ved, hvorfor du oplever smerter i øvre ryg i betragtning af, at smerterne er usædvanlige.

Statisk set er de fleste mennesker nødt til at opleve rygsmerter på et eller andet tidspunkt i deres liv. I de fleste tilfælde er smerter i øvre ryg, stedet under nakken, mellem skulderbladene eller mod et af skulderbladene forårsaget på grund af skade eller dårlig kropsholdning, der let kan behandles eller korrigeres. En omhyggelig undersøgelse af symptomerne på smerter i øvre ryg kan imidlertid føre os til årsagen, mindre eller større, hvilket gør behandlingen lettere.

Hvis du er sikker på god kropsholdning, ingen stress på sindet og mulig forstuvning, og du pludselig begynder at opleve ubehag, skal tegnene på smerter i øvre ryg tidligst analyseres for at undgå eventuelle sundhedsrisici, det kan forårsage.

Hvad er de almindelige øvre rygsmerter og deres symptomer

Myofacial smerte og dens symptomer:

 1. Myofacial smerte i øvre ryg er ikke så almindelig som rygskader eller anstrengte muskler. Det er dog en kronisk smerte, der kan vise sig at være en livslang udfordring.
 2. Myofacial smerte i øvre del af ryggen er ofte pludselig. Selvom årsagerne stort set er ukendte, tror ortopædiske specialister, at det er et biprodukt af belastninger eller skader på ledbånd, sener eller muskler i øvre del af ryggen.
 3. Myofacial smerte er kendetegnet ved vedvarende smerter, der kan variere fra mild til svær. Under sådanne omstændigheder er det ret almindeligt at have trykpunkter på den øvre del af ryggen, som er ømme ved berøring.
 4. Anvendelse af pres på disse punkter kan få smerterne til at intensivere, og musklerne kan være stramme og hårde på disse punkter.
 5. Andre symptomer på myofacial smerte i øvre del af ryggen kan omfatte let ondt, intens brændende eller sviende smerter. Svaghed i øvre del af ryggen er også ret almindelig.

Skoliose og dens symptomer:

 • Skoliose, men ikke særlig almindelig, er også en anden årsag til smerter i øvre ryg. Mens den gennemsnitlige rygmarv er lige og opretstående.
 • En rygmarv påvirket af skoliose vides at være S- eller C -formet. Skoliose er en generelt mild fødselsdefekt eller abnormitet forårsaget på grund af skade, men hvis den er alvorlig, kan den føre til intense smerter i øvre eller nedre del af ryggen ledsaget af vejrtrækningsbesvær.

Kyphosis og dens symptomer:

 • Kyphosis er kendetegnet ved en afrundet krumning af rygsøjlen, der ofte resulterer i en pukkelryg.
 • Det er stort set en fødselsdefekt, men det skyldes ofte osteoporose.
 • Almindelige symptomer på kyfose er kroniske smerter i øvre ryg, der ofte ledsages af åndedrætsbesvær.

Osteoporose og dets symptomer:

 • Selvom mænd ikke er helt udelukket, er kvinder mere tilbøjelige til at lide af knogleskørhed, når de bliver ældre.
 • Osteoporose er kendetegnet ved nedsat knoglestyrke, der får knoglerne til at blive sprøde og let brudte eller knækkede.
 • Osteoporose er kendt for at påvirke den øvre del af ryggen ved at forårsage kompressionsbrud i rygbenet.
 • Almindelige symptomer er en buet ryg eller en fornemmelse og en gradvist intensiverende ondt i ryggen, selvom tilstanden forværres med tiden.

Slidgigt og dens symptomer:

 • Mens slidgigt er kendt for at påvirke leddene over hele kroppen, påvirker det ofte brusk, der dæmper facets led i rygsøjlen og får dem til at bryde sammen. Dette får igen knoglerne til at slibe mod hinanden og forårsage intens smerte.
 • Slidgigt er en almindelig aldersrelateret lidelse meget ligesom osteoporose. Nogle af symptomerne på dem, der lider af smerter i øvre ryg på grund af slidgigt, er stivhed, især efter at have været i ro i en længere periode.
 • Smerten ledsages næsten altid af muskelsvaghed, deformerede led og manglende evne til at bevæge sig i ekstreme tilfælde og også revner og knirkende led.

Skade og dens symptomer:

 • Den mest almindelige årsag til smerter i øvre ryg er skader, der kan skyldes en række faktorer.
 • Symptomerne her er generelt pludselige smerter, der varer, indtil skaden er blevet behandlet og helet.

Hvornår skal man se en læge?

Her er når smerter i øvre ryg har brug for øjeblikkelig medicinsk indgriben

 • Skydning af smerter i øvre ryg, der udstråler til brystet eller maven, da det kan være et problem med galdeblæren.
 • Øvre rygsmerter, der udstråler til venstre hånd ledsaget af ubehag ved vejrtrækning. Dette kan være et hjerteanfald.
 • Øvre rygsmerter ledsaget af følelsesløshed og prikkende fornemmelse udstråler til bryst og arme kan være et problem med rygsøjlen.

Eventuelle øvre rygsmerter, der forårsager ubehag og afbryder dine daglige aktiviteter, har bestemt brug for en medicinsk intervention. Alt, der føles normal stressrelateret smerte, kan ignoreres.

Nu hvor du ved, hvornår du skal bekymre dig om dine smerter i ryggen, og når du bare kan købe lidt tid og prøve hjemmemedicin, skal du bare være rolig og slappe af.