Malaria symptomer, årsager, komplikationer og mere

Hvad er malaria?

Malaria skyldes hverken en bakterie eller en virus. Det er forårsaget af Plasmodium, en protozoisk parasit, der forårsager malaria. Find ud af mere om symptomerne og årsagerne og også at lære om malaria -medicin sammen med forebyggende malariabehandling.

Malaria årsager og symptomer

Fakta om malaria:

 • Flere spændende videnskabelige udfordringer er at opnå måder at præsentere os for en malariafri verden samt robuste sundhedsmæssige og økonomiske fordele-Global Technical Strategy og 21 lande og WHO fastlægger ambitiøse mål og har til formål at eliminere malaria inden 2020. Ansvaret for at hæve malariakureringsfrekvens og for at nå disse mål bør fejres. (1)
 • Tilfældene registreret i Indien var tæt på 1,1 millioner, sagsbelastningen har vist en faldende tendens til malariainfektioner om året siden 2002. Betydelige dele af det indiske folk er fortsat sårbare over for sygdommen.
 • Verdens malariadag huskes den 25. april hvert år for at give folk en chance for at lære og fremme den enorme indsats, der er gjort for at forhindre og reducere malarias indvirkning over hele verden. Fremragende sundhedsydelser er afgørende for at forebygge og behandle sygdomme som malaria. Denne dag skal øge bevidstheden om den globale indsats for at kontrollere og i sidste ende udrydde malaria.

Årsager til malaria:

De fem arter af plasmodium er følgende,

Plasmodium Vivax:

Inkubationstiden er 12-18 dage for P. vivax. Det er den dødeligste af de 5 menneskelige malariaparasitter. Denne malariainfektion kan ende med alvorlig sygdom og død, hvilket ofte skyldes splenomegali.

Plasmodium Falciparum:

I dette overfører Plasmodium -parasitten gennem bid af kvindens myg, Anopheles, og forårsager den farligste form kaldet falciparum malaria. Det replikerer meget hurtigt i blodet. Det får formen til at ændre sig og gør dem “klæbrige”. Efter at en person får malaria fra bid af en inficeret myg, injicerer myggen en umoden form for Plasmodium -parasitter i værtslegemet, bevæger sig gennem personens blodstrøm til lever og vokser derefter til moden form; denne type malaria er ansvarlig for næsten 50% af malariatilfældene. Inkubationstiden varierer generelt fra 9-14 dage for Plasmodium falciparum. Dette er mere virulent, og denne alvorlige malaria rammer hovedsageligt børn og gravide. Patologierne er cerebral malaria, alvorlig anæmi og akut åndedrætsbesvær.

Plasmodium Malariae:

P.Malariae forårsager den såkaldte “godartede malaria” og er ikke nær så farlig som de andre. Det inkluderer tegn som feber, der har tendens til at gentage sig med tre dages mellemrum. Det kan inficere flere mygarter, og det kan forårsage malaria hos mennesker. Plasmodium malariae forårsager kronisk infektion og kan i nogle tilfælde ende med at vare livet ud. En anden funktion at bemærke ved Plasmodium malariae er, at febermanifestationer af denne parasit er mere moderate og kuldegysninger og kvalme ledsager feber.

Plasmodium Knowlesi:

Plasmodium knowlesi, en parasit, der forårsager malaria hos mennesker. Inficerede mennesker udvikler alvorlig malaria, der ligner den, som Plasmodium falciparum kan forårsage. Det kan være både alvorlig og ukompliceret malaria hos mennesker. Efter at den inficerede myg har bidt en person, begynder symptomerne typisk omkring 11 dage. Parasitterne ses i blodet efter infektion mellem 10 – 12 dage. Mennesker med ukompliceret P. knowlesi malaria oplever ofte hovedpine, ledsmerter, utilpashed og tab af appetit. I modsætning til andre menneskelige malariaer har Plasmodium knowlesi malaria tendens til at have feber, der stiger hver 24. time og derfor ofte kaldes daglig malaria. Efterhånden som sygdommen skrider frem, udvikles hyperparasitæmi og forårsager sandsynligvis akut nyreskade, gulsot, chok og åndedrætsbesvær.

Plasmodium Ovale:

Plasmodium ovale er en parasitær protozoa, der forårsager tertian malaria hos mennesker. Det er sjældent sammenlignet med de to parasitter – Plasmodium falciparum og Plasmodium vivax og er også mindre farlig end Plasmodium falciparum. Symptomerne forekommer generelt 12 til 20 dage efter, at parasitten er kommet ind i blodet. Parasitens replikationscyklus varer cirka 49 timer, hvilket forårsager tertianfeber, som stiger omtrent hver 49. time. I nogle tilfælde kan tilbagefald forekomme op til 4 år efter infektion.

Symptomer på malaria:

Behandling af symptomer på malaria hos spædbørn under 12 måneder og nyfødte er meget udfordrende og kræver største omhu, da de er en af ​​de mest sårbare grupper, der er ramt af malaria. Under graviditeten kan malariainfektion hos en mor føre til lav fødselsvægt og nogle gange endda resultere i spædbarnsdød. Malariasymptomer forekommer typisk 6 til 30 dage efter infektion. Symptomer kan tage op til 12 måneder at vise. Tegn og symptomer på malaria hos børn under 5 år er:

 • Feber
 • Kuldegysninger
 • Hovedpine
 • Kvalme
 • Opkastning
 • Diarré
 • Ekstrem svaghed
 • Muskelsmerter
 • Malaria træthed
 • Hoste
 • Forvirring

Malaria hos gravide kvinder:

Malaria er et betydeligt sundhedsproblem under graviditeten. Årsagerne til malaria under graviditeten skyldes bid af en inficeret Anopheles -myg, og infektionen hos gravide er forbundet med store risici ikke kun for moderen, men også for det ufødte barn. Malaria-infektion under graviditet har negative virkninger på både mor og foster, herunder maternens anæmi, for tidlig fødsel, fostertab, intrauterin væksthæmning og levering af spædbørn med lav fødselsvægt, en risikofaktor for dødsfald. (2) Gravide kvinder har nedsat immunrespons og fjerner derfor mindre effektivt malariainfektioner. Desuden adskilles og replikeres malariaparasitter i moderkagen.

Gravide kvinder vil sandsynligvis opleve alvorlig sygdom end ikke-gravide. Kun Anopheles -myg kan overføre malaria. Malaria kan også overføres fra en mor til hendes ufødte barn før eller under fødslen som ved “medfødt” malaria. Medicin mod malaria kan tages sikkert under graviditeten, men kun under lægens råd. I begyndelsen af ​​graviditeten øges risikoen for abort, men med medicin mod malaria er risikoen relativt reduceret. Nogle af malariasygdomssymptomer er,

 • Opkastning.
 • Alvorlig hovedpine ved malaria.
 • Diarré.
 • Træt
 • Kropssmerter.
 • Nyresvigt.
 • Gul hud, som følge af tab af røde blodlegemer
 • Anfald.
 • Forvirring

Malaria hos voksne:

Malaria er en livstruende sygdom forårsaget af en inficeret Anopheles-myg. De myg, der er inficeret, bærer Plasmodium -parasitten. Når du bliver bidt af den inficerede myg, frigives parasitten i blodbanen. Nogle almindelige symptomer på malaria er,

 • Rystende kuldegysninger (moderat til svær)
 • Høj feber
 • Hovedpine
 • Kraftig svedtendens
 • Kvalme
 • Mavesmerter
 • Opkastning
 • Diarré
 • Muskelsmerter
 • Anæmi
 • Kramper
 • Blodige afføring
 • Koma

Komplikationer af malaria:

Cerebral malaria:

Cerebral malaria, infektionen er en neurologisk komplikation forbundet med Plasmodium falciparum malaria. Det er et klinisk syndrom præget af koma. Når denne sekvestrering af inficerede erytrocytter forekommer i hjernens kar, menes det at være en faktor for at forårsage alvorligt sygdomssyndrom kendt som cerebral malaria. Når parasitfyldte blodlegemer blokerer de små blodkar til din hjerne, kan der forekomme hævelse af hjernen eller endda hjerneskade. (3) Symptomerne på cerebral malaria er anfald og koma.

Anæmi:

Anæmi på grund af malaria har en tendens til at være multifaktoriel. Årsagerne omfatter accelereret ødelæggelse af ikke-parasiterede røde blodlegemer. Malaria er en vigtig bidragyder til anæmi. Knoglemarvsdysfunktion kan vedvare i flere uger med forkortet overlevelse af røde blodlegemer og øget miltclearance. Den væsentligste årsag til forholdet mellem malaria og anæmi er, at malariaparasitter når de kommer ind i blodet efter infektiøs myggestik inficerer røde blodlegemer. Dette sænker antallet af røde blodlegemer og kan forårsage alvorlig anæmi. (4)

Forebyggende foranstaltninger mod malaria:

1. Vaccine:

Der er gjort fremskridt inden for de sidste ti år med at udvikle malariavacciner, men der er i øjeblikket ingen licenseret malariavaccine på markedet. Et WHO-ledet implementeringsprogram var at styre vaccinen i tre lande med høj malaria i Afrika i 2019. Medicin mod malaria kan tages, men efter råd fra en læge.

2. Undgå vandstagnation:

Myg yngler i stillestående og stille vand for at lægge deres æg. Det er vigtigt, at vi regelmæssigt tømmer alle spande, gamle dæk, tomme blomsterpotter osv. Vi skal passe på myggelarver. De er alle myggener, hvor Anopheles -mygene kan yngle. Anopheles har en tendens til kun at yngle i rent og friskt vand. Dette er årsagen til, at malaria er almindelig, især efter regn.

3. Afskrækningsmidler:

Påfør insektafvisende midler på huden, og der er dråber til rådighed for tøj. Sprayer, der indeholder DEET, kan bruges på huden, og spray, der indeholder permethrin, kan bruges sikkert på tøj.

4. Net:

Vær forsigtig og sov under et net. Insekticidbehandlede sengenet kan bruges, og de giver tilstrækkelig beskyttelse. Disse hjælper med at forhindre myggestik, mens du sover. Myggenet giver beskyttelse mod inficerede myggestik.

5. Lotioner:

Der er andre muligheder bortset fra de almindelige sprayer og afskrækningsmidler i form af insektafvisende lotioner. De er mere sikre at bruge, og nogle er endda ikke-fedtede, hvilket gør det let at bruge dem.

Hvornår skal man konsultere en læge

I betragtning af at malaria symptomer hurtigt kan blive livstruende, er det vigtigt at søge lægehjælp så hurtigt som muligt. Gravide kvinder og små børn og spædbørn har stor risiko for alvorlige tilfælde af malaria. Tøv ikke med at se en læge, især hvis der er høj feber, mens du rejser til et område med malaria.

Malaria er en febersygdom, og jo før man søger behandling er sikrere og gavnlig for både voksne og børn. Nogle af de andre former for komplikationer, der kan opstå på grund af malaria, er gulsot og leversvigt, et pludseligt fald i blodtryk og lungeødem, akut respiratorisk nødsyndrom osv. Selv når du rejser til steder, der er kendt for malaria, er det mere sikkert at tage profylaktisk medicin, hvor du, selvom du ikke har den egentlige sygdom, alligevel tager skridt til at beskytte dig selv mod den!

Ansvarsfraskrivelse: Medicin er et felt for videnskab, der hele tiden ændrer sig. Vi har taget den største omhu med denne artikel for at vise dig måder at identificere de symptomer og forholdsregler, der kan træffes for at beskytte dig og din familie. Kontakt venligst en læge og søg råd og begynd behandling, da oplysningerne her kun er rettet mod at skabe opmærksomhed.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Er der nogen sammenhæng mellem hævede lymfeknuder og malaria?

Malaria hævede lymfeknuder er ofte et tegn på, at kroppen forsøger at bekæmpe en infektion. De hævede lymfeknuder er til tider bestemt observeret hos malariapatienter. De almindelige symptomer på malariainfektioner er forbundet med andre symptomer såsom feber, kulderystelser, kvalme og smerter. Hvis dine lymfeknuder er hævede uden grund eller udløsende faktor, så er det altid mere sikkert at se en læge, især hvis de føler sig hårde og har været til stede i to til fire uger.

2. Gør anti-malaria medicin have bivirkninger?

De har almindelige bivirkninger som mavesmerter, kvalme, opkastning, hovedpine, søvnløshed, svimmelhed osv. Det er altid tilrådeligt at tage medicin ordineret af din læge.

3. Hvilken kost skal en malariapatient følge?

Følgende fødevarer skal undgås, f.eks. Fødevarer med højt fiberindhold og fuldkornsprodukter. Inkluder i stedet bælgfrugter, frugt, da de tilføjer tilstrækkelig ernæring. Undgå forarbejdet, stegt og fed mad, da det kan forværre kvalme og påvirke fordøjelsesprocessen. Indtagelse af to til tre glas frisk appelsinsaft ville være yderst gavnligt, da C -vitamin øger immuniteten. Gryderetter, supper, dalvand og kokosvand er også yderst hjælpsomme.