Mundkræft Årsager, risikofaktorer, forebyggelse og behandling

Vores krop er et lager af celler med milliarder af celler, der udgør en integreret del af vores krop. Kræft opstår, når en helt sund celle mister fornuften ved at udvikle en unormal celletilstand. Disse unormale celler har et ganske ry for at sprede deres antal dobbelt så hurtigere end de normale celler, hvilket resulterer i, at disse unormale celler vokser hurtigere og større end nødvendigt, for eksempel mundkræft. I modsætning til normale celler modnes disse celler ikke fuldt ud, hvilket gør dem for tidlige til brug, men de dør ikke som de normale, hvilket gør situationen værre.

Ofte akkumuleres disse celler et bestemt sted, som med tiden danner en klump. Det kaldes i medicinsk henseende en tumor, som er en unormal vækst af celler. Disse tumorer eller kræft, hvis de er ondartede, for at udvide sin basiskilde og spredes derefter til forskellige kropsdele. Ofte bryder nogle få celler væk fra den primære tumor og gennem blodkarrene og lymfeknuderne rejser til andre dele af kroppen og forårsager dannelse af kræftceller der. På denne måde spredes kræft langsomt. Lad os lære detaljeret at vide om symptomerne, årsagerne og behandlingen af ​​oral kræft i denne artikel.

Mundkræft

Hvad er oral kræft?

Oral kræft, også populær som mundkræft, refererer til kræft, der udvikler sig i nogen af ​​de dele, der danner mundhulen fra læber, tandkød, tunge, kinder, tag og gulv i munden. Det har en rekord med at fratage sine patienter deres liv i enorme mængder. Statistik siger, at op til 5 mennesker dør hver time hver dag i Indien på grund af den dødelige sygdom ved hånden, og lad os ikke glemme at nævne de andre millioner, der lider af mundkræft. Denne sygdom er kendt for at påvirke omkring 20 pr. 100.000 indbyggere, hvilket tegner sig for næsten 30 % af alle kræftformer. (1)

Typer af oral kræft:

Mundkræfttypen afhænger af den type celler, tumoren hovedsageligt består af. Opført nedenfor er nogle af de vigtigste typer af oral kræft.

1. Læbekræft:

Læbekræft er den mest almindelige kræft i munden. Det kan udvikle sig som enten pladecellecarcinom fra de tynde flade celler, der beklæder læberne eller melanomet, som er mere aggressivt. Det opstår som blødning, et ikke-helende sår, klumper, smerter eller følelsesløshed i læberne.

2. Tandkødskræft:

Tandkødskræft begynder i det øvre eller nedre tandkød og forveksles ofte med tandkødsbetændelse. Det manifesterer sig normalt som tykt og blødende tandkød eller hvide og røde pletter på tandkødet. Det er meget helbredeligt, når det diagnosticeres tidligt.

3. Tungekræft:

Tungen består af 2 dele, basen (oropharynx) og mundtungen. Kræft i tungen kan udvikle sig i begge dele. Det forekommer som et øm, der ikke heler, smerter og besvær med at synke, blødninger, følelsesløshed og røde eller hvide pletter på tungen.

4. Hård ganekræft:

Det starter i den knoklede del af taget af munden og kan også spredes ind i næsehulen i avancerede stadier. Det mest almindelige tegn er ømhed eller sår på mundtaget. Blødning, synkebesvær, smerter, dårlig ånde eller klumper i nakken er andre symptomer.

5. Gulv i mundkræft:

Det begynder på mundgulvet (området under tungen) og forkastes ganske ofte for kræftsår. Det mest almindeligt forekommende symptom er ømhed i mundgulvet, der konstant vokser i størrelse. Andre symptomer omfatter klumper i nakken, hvide eller rødlige pletter i munden og smerter under tygning. Det er meget helbredeligt, når det diagnosticeres tidligt.

6. Buccal Mucosa Cancer:

Det begynder i den indre foring af kinderne kaldet buccal mucosa. Det kan vise sig som hvide eller røde pletter, blødninger, klumper, hævelse af kinden, dårligt tilpassede proteser, synkebesvær eller dårlig ånde (halitose).

Årsager og symptomer på mundkræft:

Symptomer på mundkræft:

1. Sår:

Ofte er der i tilfælde af mundkræft sår næsten det samme som kræftsår, som er kødfulde og hvide eller rødlige. Disse sår kan være smertefulde og kan fortsætte i længere tid end nødvendigt på trods af behandling.

2. Smerter i halsen:

Hvis kræftcellerne har målrettet din hals, får du ondt i halsen. I første omgang kan man tage fejl af det for noget velkendt, men senere hvis dette ondt i halsen vedvarer længe og stiger, måske med tiden, skal du sørge for at få foretaget en hurtig kontrol.

3. Stemmemodulation:

Oral kræft kan vise tidlige symptomer i form af en grov, ru stemme, som er anderledes end din originale lyd. Synkebesvær eller smerter sammen med det er også et dårligt tegn.

4. Kæbesmerter og stivhed:

Besvær med at synke eller tale kan blive bemærket på grund af stivhed i kæben og smerter. Det forekommer normalt i avancerede stadier af kræft, når det har spredt sig lokalt.

5. Røde og hvide pletter i halsen og munden:

Bortset fra ømhed er røde og hvide pletter i munden et af de mest almindelige symptomer på mundkræft. De kan forekomme overalt i mundhulen, fra tungen til mundhinden.

6. Sår:

Mundsår er også nogle af de almindelige kræftsygdomme. Et sår, der nægter at helbrede trods tilstrækkelig behandling, bør kontrolleres for kræfttegn.

7. Blødning, smerter eller følelsesløshed i munden:

Blødning og smerte uden tilsyneladende årsag, følelsesløshed i munden eller ændringer i smagsfornemmelse er alle symptomer på mundkræft.

8. Klumper i nakken:

Et offer for mundkræft vil sandsynligvis lide af klumper i nakken, som ikke er andet end spredt til lymfeknuderne i nakken. Dette er almindeligt for både gamle såvel som unge.

9. Løsning af tænder og dårligt passende tandproteser:

Hvis du har kræft i munden, kan du blive udsat for, at tænderne løsnes uden nogen åbenbar grund. Tilbagevendende besøg hos tandlægen for dårligt tilpassede proteser er også en grund til bekymring.

10. Vægttab:

Vægttab er et meget uspecifikt symptom på kræft. Hvis en person mister omkring 5% af sin kropsvægt i løbet af 1-3 måneder, så er det signifikant og kan være et symptom på oral kræft.

11. En klump i munden hvor som helst eller fortykkelse af mundens foring:

Du kan vise et eller flere af symptomerne ovenfor, som måske ikke er relateret til kræft i munden, men det er altid tilrådeligt at konsultere din læge.

Årsager til oral kræft: (2)

1. Overdreven rygning eller drikke:

Normalt er de største personer i risiko for at lide mundkræft storrygere eller en person, der er indviklet i forbindelse med alkohol. Hvis du er mere tilbøjelig til at indtage både alkohol og røg, er chancerne for, at du sandsynligvis er på toplisten over de, der skal være patienter. Ifølge NIH står nikotin og alkohol inde for omkring 80% af mundkræft hos mænd og 65% hos kvinder.

2. Tyggegutka eller betelnød:

Folk, der tygger gutka, har en øget risiko for kræft i mundkræft, normalt mere set i asiatiske lande.

3. Arbejdsfare:

Hvis du bor eller bor i et område, der er tæt på meget kemisk luft og stråling, er der stor chance for, at du måske vil genoverveje månedlige kontroller for at sikre, at du ikke kommer ned med kræft i mundhulen. Disse er meget mere dødelige i indhold, såsom svovlsyre eller formaldehyd.

4. køn:

Forekomsten af ​​mundkræft er næsten dobbelt så høj hos mænd end kvinder. Det kan tilskrives mænds højere brug af tobak og alkohol.

5. Kost:

Ikke mange mennesker ved, men din kost eller livsstil kan få dig til at lide af kræft i munden. Overdreven brug af forarbejdede fødevarer og kød og en diæt, der er lav i vitaminer og mineraler, kan bidrage til kræft i mundhulen.

6. HPV:

HPV- eller human papillomavirus (seksuelt overført) infektion kan være årsag til din mundkræft.

7. Snusepulver i tobak:

Ifølge den analyse, der er foretaget på de undersøgelser, der er udført vedrørende tobak, har det været set, at mennesker, der snuser tobak med deres næse, også har en øget risiko for mundkræft. Det svarer lidt til rygning.

8. Ultraviolet lys:

Læbekræft er mere almindelig hos mennesker, der tilbringer mere tid i solen. Solarier er også en øget risiko for oral kræft.

9. Alder:

Oral kræft er mere almindelig hos ældre mennesker, normalt over 40. Den gennemsnitlige diagnosealder er 60.

10. Oral hygiejne:

Hvis du har at gøre med dårlig ånde på grund af dårlig mundhygiejne, skal du ikke ignorere det. Dette kan føre til mundkræft, hvis det ikke bliver korrigeret. På samme måde kan en skarp tand eller en brudt tand med en skarp kant føre til slimhindeirritation og, hvis den ikke behandles, også føre til kræft.

11. Der er ikke fundet beviser for alkoholbaserede mundskylninger, der forårsager kræft i munden. Tværtimod kan dårlig tandhygiejne føre til øget risiko eller mundkræft.

12. Andre mindre almindelige risikofaktorer omfatter et svækket immunsystem, transplantat versus værtsygdom, lichen planus, Fanconis anæmi og medfødt dyskeratose.

Diagnose og behandling af oral kræft:

Diagnose:

 1. Fysisk undersøgelse – Tandlæger finder ofte abnormiteter i mundhulen under rutinemæssige kontrolbesøg såsom irritationsområder, pletter (leukoplaki), sår osv..
 2. HPV -test: Det kan gøres på en prøve af tumoren fjernet under biopsien, da den er blevet forbundet med en højere forekomst af kræft. Det hjælper med at bestemme behandlingsformen.
 3. Oral børste biopsi: Dette er en enkel metode, der bruges til at opdage oral kræft i rutinemæssige undersøgelser. En lille børste bruges til at samle celler fra mistænkelige læsioner i munden og sendes til laboratoriet for bekræftelse.
 4. Endoskopi: Denne procedure gør det muligt for lægen at visualisere mundhulen og halsen i detaljer og tage en biopsi, hvis der mistænkes mistænkelige områder.
 5. Røntgen: Det kan være nyttigt at bekræfte eventuelle unormale fund i mund- eller nakkeområderne.
 6. CT-scanning: Det kan være yderst nyttigt at opdage spredning af tumoren og iscenesætte den. Det hjælper også med at bestemme behandlingsmåden for tumoren baseret på dens størrelse og spredning.
 7. MR: En MR er især nyttig til at bestemme tumorens forlængelse af blødt væv.
 8. PET Scan: Dette hjælper med at bestemme den samlede spredning af kræft i kroppen.

Behandling:

Behandlingen af ​​mundkræft afhænger af forskellige faktorer som f.eks

 • Kræftens art og stadium
 • Kræftens placering
 • Status for den enkeltes helbred
 • Tilgængelighed af tumoren

De forskellige behandlingsmetoder, der anvendes til oral cancer, er som følger:

1. Kirurgi:

kan udføres til forskellige formål afhængigt af iscenesættelse og spredning af kræft

Sådan fjernes tumoren: Små og lokale tumorer, der endnu ikke har spredt sig, helbredes fuldstændigt ved fjernelse ved kirurgi. Tumoren og nogle omgivende væv resekteres for at sikre fuldstændig fjernelse af tumoren. Afhængigt af tumorens størrelse og placering foretages mindre eller omfattende procedurer.

Sådan fjernes lymfeknuder: Hvis kræftcellerne har spredt sig til lymfeknuderne i nakken, skal halsdissektion udføres. Det er også nyttigt at afgøre, om strålebehandling eller kemoterapi er nødvendig, yderligere eller ej.

Rekonstruktionskirurgi: Dette hjælper med rekonstruktionen af ​​mundhulen efter fjernelse af kræft for at genvinde evnen til at spise og tale. Forskellige typer hud og væv bruges til at rekonstruere kæben og mundhulen.

2. Strålebehandling:

Strålebehandling bruger stråler med høj energi til at dræbe kræftceller. Det er af 2 typer baseret på kilden – ekstern stråleudstråling leveres fra en maskine, mens brachyterapi kommer fra kilder placeret nær din kræft.

Det bruges ofte af sig selv i små kræftformer eller i forbindelse med kirurgi og kemoterapi for bedre helbredelseshastigheder. Denne kombination øger effektiviteten, men kan også øge de observerede bivirkninger. I tilfælde af fremskreden mundkræft kan det bruges i palliativ pleje til at reducere smerter og spredning.

Bivirkningerne omfatter tørhed i munden, huller i tænderne og skader på kæbebenet.

3. Kemoterapi:

Det er en behandling, der bruger kemikalier til at dræbe kræftceller. Det kan bruges alene eller ud over kirurgi og strålebehandling til fuldstændig fjernelse af tumoren.

De anvendte kemikalier og bivirkninger af kemoterapi afhænger af de anvendte lægemidler. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, opkastning og hårtab.

4. Målrettet lægemiddelterapi:

Denne behandlingsform ændrer visse kræftceller, der er nødvendige for deres vækst. Cetuximab er et sådant lægemiddel, der bruges til behandling af mundkræft.

Andre lægemidler kan overvejes, men standardmedicinerne er ikke effektive.

5. Immunterapi:

Denne behandlingsform bruges normalt til mennesker med avancerede stadier af sygdommen, der ikke reagerer på konventionel behandling. Det virker ved at styrke immunsystemet til at bekæmpe kræft. Kræftceller producerer visse proteiner, der blinder kroppens immunsystem. Immunterapi ændrer denne proces.

Forebyggelse af mundkræft:

 1. Moderér mængden af ​​alkohol- eller tobaksforbrug om dagen. Endnu bedre, lad være!!
 2. Beskyt dig selv mod HPV -infektion ved at dyrke sikker sex.
 3. Beskyt dig selv mod UV -stråler og soleksponering i længere perioder og begræns brugen af ​​solarier.
 4. Øv ordentlig mundhygiejne.
 5. Oprethold en ordentlig kost med alle de nødvendige næringsstoffer.
 6. Få regelmæssig tandkontrol.

Kræft er ikke altid terminal. Kureringsraterne er usædvanligt høje, når de opdages tidligt.

At klare kræftens usikkerhed kan være en vanskelig proces, men det hjælper at håndtere det på en informeret måde.

Lær mere om typen og stadiet af kræft, du har, og hvad der kan have forårsaget, at det var klogt at træffe beslutninger om behandlingen.

Tøv ikke med at søge støtte fra venner og familie.

Tal med andre mundkræftoverlevende.

Vigtigst er det ikke at gå i panik. Undgå at gøre ting, der forværrer dine symptomer og vedtage en sund livsstil. Enhver kræft kan overvindes med den rigtige tankegang og informerede behandling, så vær altid positiv!!

Ansvarsfraskrivelse: Oplysningerne i denne artikel er ikke beregnet og skal ikke opfattes som lægehjælp. Det er ikke en erstatning for professionel ekspertise og behandling. Hvis du har en medicinsk bekymring, skal du straks søge læge.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvor længe kan du leve med mundkræft?

Samlet set har 60% af oral kræftpatienter en femårig overlevelsesrate. Jo tidligere din kræft er diagnosticeret og behandlet, jo større er chancerne for at overleve. Fase 1 kræftpatienter har en 80-90% overlevelse, når de opdages tidligt.

2. Hvordan ser tidlig mundkræft ud?

Tidlige symptomer omfatter ikke-helbredende sår, blødninger, hvide eller røde pletter i munden eller unormale klumper i mundhulen.

3. Hvilken læge skal jeg konsultere, hvis jeg er i tvivl om mundkræft?

Du bør konsultere enten en ENT -specialist eller en onkolog, hvis du har symptomer vedrørende oral kræft.