Søvnløshed Symptomer, årsager og forebyggelsestip

Hvad er søvnløshed?

Når vi sover og vågner om morgenen uden at føle os udhvilet, så kan dette kaldes søvnløshed. Det er en søvnforstyrrelse og kræver behandling. Enhver form for søvnløshed, hvor der er svært ved at forblive i søvn, eller hvor der er forstyrret søvn, forårsager på grund af hyppig vågning, så kan dette også kaldes søvnløshed. Mennesker med søvnløshed har følgende symptomer, såsom vanskeligheder med at falde i søvn, vågne ofte om natten og have problemer med at falde i søvn igen. Definitionen af ​​de ofte stillede spørgsmål diskuteres nedenfor.

Symptomer på søvnløshed

Hvad er akut søvnløshed?

Akut søvnløshed afhænger af antallet af gange, det forekommer, og også af det antal timer, vi er i stand til at sove. Dette kan forekomme enten i en eller to nætter, eller også kan det være i et par uger.

Hvad er kronisk søvnløshed?

Kronisk søvnløshed er, når søvnløshed kan vare i lang tid. Der kan endda være tidspunkter, hvor der ikke er søvnproblemer. Det er kronisk søvnløshed, når søvnløshed forbliver i mindst tre nætter om ugen eller i en måned og længere.

Årsager til søvnløshed:

Søvnløshed forårsager måske et resultat af psykologiske såvel som medicinske årsager:

1. Angst:

Når man er stresset og ængstelig, kan det være en af ​​hovedårsagerne til søvnløshed. At være angst kan hæmme kvaliteten af ​​ens søvn. Stress spiller også en vigtig rolle i at ødelægge en persons søvn.

2. Stress:

Der kan være stressende begivenheder, der kan forårsage midlertidig søvnløshed. Denne form for søvnløshed på grund af stress er langvarig og kan føre til kronisk søvnløshed. Dette kan opstå, når du ikke har en regelmæssig søvnplan. Det påvirker især dem, der skifter skift på arbejde eller rejser, hvilket kan forstyrre søvn-vågne-cyklussen.

3. Allergi:

Allergiske symptomer kan også være årsag til søvnmangel om natten og kan resultere i betydelig søvnighed og træthed i dagtimerne. Søvnproblemer findes hos mennesker, der lider af allergisk rhinitis. En undersøgelse viser, at søvn er svækket af allergiske symptomer, og graden af ​​svækkelse er relateret til sværhedsgraden af ​​de allergiske symptomer.

4. Depression:

Søvnløshed forårsaget af depression kan normalt føre til søvnproblemer. Disse problemer med ikke at sove godt og hele natten kan også føre til andre problemer som depressive lidelser. Det er således muligt, at søvnløshed også kan føre til depression.

5. Kan jernmangel forårsage søvnløshed?

Mennesker, der har jernmangel, kan nogle gange ende med ikke at have en ordentlig søvn om natten. På grund af tilstrækkelig søvn vågner disse mennesker trætte og har en følelse af træthed hele dagen.

6. Hormonelle ændringer:

Under perimenopause og efter ses det, at overgangsalderen kan forårsage søvnløshed. En kvindes æggestokke reducerer langsomt produktionen af ​​østrogen og progesteron, der er et søvnfremmende hormon. Dette kan være ganske foruroligende og kan til tider være årsagerne til søvnløshed hos kvinder og bidrage til manglende evne til at falde i søvn.

7. Mad:

Visse madvalg kan være almindelige årsager til søvnløshed i løbet af dagen påvirkede søvn såsom koffein, natskygger (kartofler, tomater, peberfrugter, aubergine og goji, alkohol, sukker, raffinerede kulhydrater, mel osv. (1)

8. Rygning og alkohol:

Nikotin er også en af ​​årsagerne til søvnløshed. Når man ryger nærmer sig sengetid, så bliver det svært at falde i søvn. Alkohol kan også forstyrre din søvn og få dig til at have forstyrret søvn.

9. Koffein:

Blandt årsagerne til søvnløshed hos voksne vil en kop eller to kaffe om morgenen ikke påvirke de fleste mennesker, men koffein senere på dagen kan forstyrre søvn. (2) Nogle mennesker har en tendens til ikke kun at opleve søvnløshed, men også ende med at have haft koffein -bivirkninger som mave -tarm -forstyrrelse og nervøsitet.

10. Medicin:

Der er medicin, der forårsager søvnløshed, såsom antidepressiva, medicin mod Parkinsons sygdom, antikonvulsiva, decongestanter, kolde lægemidler, steroider, psykostimulerende midler og amfetamin.

11. Magnesiummangel:

Magnesium, der forårsager søvnløshed, er en årsag, der fører til dårlig søvn hos mennesker med denne mangel. De vågner ofte og er urolige hele natten.

12. På grund af aldring:

Årsagerne til søvnløshed hos ældre kan skyldes ældningsproblemer. Når vi bliver ældre, har vi svært ved at falde i søvn, og selvom vi gør det, er det hyppigt at vågne om natten. Der er også tidspunkter, hvor vi opdager, at med alderen har folk en tendens til at stå tidligt op om morgenen.

13. Sygdomme, der forårsager søvnløshed:

Det siges, at når vi lider af visse underliggende sygdomstilstande, så bliver søvn påvirket. Vi sover enten ikke, eller også bliver søvnen forstyrret, hvilket fører til, at vi vågner trætte og trætte om morgenen.

Symptomer på søvnløshed:

1. Tidlig opvågning Søvnløshed:

Dette ses almindeligt blandt ældre, der ikke sover om natten. Nogle ældre ender med at vågne ofte om natten, og der er nogle, der vågner meget tidligt om morgenen.

2. For meget at vågne op:

Søvnløshed forårsager hyppig vågning om natten, og der er tilfælde, hvor der kan være symptomer som problemer med at falde i søvn eller endda vågne flere gange i løbet af natten eller tidligt om morgenen. Søvnløshed kan opstå på grund af flere årsager som stress, depression, angst, dårlige søvnvaner og at tage visse lægemidler.

3. Søvnbesvær på grund af søvnløshed:

Flere årsager kan få os til at holde os vågne i længere perioder om natten som angst, depression, nogle gange endda følelsesmæssige og psykologiske udløsere som vrede, sorg, bekymring, bipolar lidelse og traumer holder os vågne.

4. Træt, ikke opdateret:

Normalt bør en god nats søvn få dig til at føle dig forynget, men flere grunde kan få dig til at vågne træt op. Årsager som dehydrering, for meget koffein forårsager søvnløshed, depression, angst, kostmangel, anæmi, skjoldbruskkirtelproblem osv. Kan alle forårsage overdreven søvnighed i dagtimerne.

5. Søvnløshed og hjertebanken:

Der er lejligheder, hvor vi ligger og sover; vi oplever hjertebanken, og vi får følelsen af ​​en stabil puls i brystet, hovedet eller nakken. Disse søvnløshedssymptomer opstår, når vi sover på siden, og vi er mere modtagelige for hjertebanken på grund af den måde, hvorpå kroppen bøjer og trykket opbygges internt.

6. Hyperaktiv hjernesøvnløshed:

Dette sker, når hjernen ikke er i stand til at stoppe med at være vågen. Kemiske reaktioner har en tendens til at påvirke søvn. Der er neurotransmittere i hjernen, der er forbundet med søvn og vågenhed. Når den ene er slukket, tændes den anden; når denne cyklus forstyrres, så ender den med søvnløshed.

7. Hovedpine på grund af søvnløshed:

Det er generelt kendt, at mangel på søvn har tendens til at udløse migræne og hovedpine hos nogle mennesker. Nogle søvnforstyrrelser som søvnløshed, søvnapnø og døgnrytmeforstyrrelse observeres hos mennesker med hovedpine -diagnoser.

8. Søvnløshed Træthed:

Træthed er en velkendt oplevelse, som de fleste søvnløshed oplever og kender. De er berøvet søvn og føler sig trætte hele tiden. Mangel på ordentlig søvn får dem til at føle sig trætte, og der er overdreven søvnighed i dagtimerne.

9. Irriteret, depression og angst:

Mennesker, der er stressede og lider af angst, mangler søvn. Deres problemer gør det svært for dem at få en god søvn. Undersøgelser har også vist, at angst også kan skyldes søvnmangel. (3)

Sådan forebygges søvnløshed – forebyggelsesteknikker:

Der er flere måder at forhindre søvnløshed på:

Vågn på samme tid:

Prøv at vågne på samme tid hver dag, selvom det er fristende at stå sent op i weekenden.

Eliminering af koffein & Alkohol:

Koffein har en varig effekt i flere timer. Det forårsager vanskeligheder med ikke kun at starte søvn, men forårsager også hyppig opvågning. Alkohol kan efterlade en beroligende effekt i et par timer efter indtagelse, men kan føre til hyppige opstigninger og forhindre afslappende søvn.

Undgå store måltider:

At spise et stort måltid lige inden du går i seng kan aktivere fordøjelseskanalen og holde os vågne.

Komfortabelt sovemiljø:

Bevar afslappende omgivelser ved at holde kontrol over lyd, lys og stuetemperatur.

Undgå stress:

Følg afslapning og dyb vejrtrækningsteknikker, som hjælper dig med at falde i søvn komfortabelt.

Regelmæssig motion:

Træning især blandt midaldrende kvinder hjælper med at forbedre søvnkvaliteten. (4)

Hvornår skal man konsultere en læge:

Når symptomerne på søvnløshed varer i mere end fire uger eller begynder at forstyrre dagligdagens aktiviteter, og hvis man vågner ofte om natten og kæmper for at trække vejret, er det bedre at søge råd fra en læge. Nogle symptomer som depression, mangel på energi kan være underliggende symptomer på noget større. Andre symptomer, såsom en ny medicin, der forstyrrer din søvn, mangel på appetit, overdreven halsbrand, humørsvingninger berettiger alle til et besøg hos lægen.

I de senere år er offentlighedens bevidsthed om søvnløshedssymptomer og årsager vokset. Der er søvnforstyrrelsesklinikker, som kan hjælpe dig med at diagnosticere dit problem og finde en løsning ved at foretage tilstrækkelige livsstilsændringer. Der er barndoms søvnløshedssymptomer, der påvirker børn. Det menes, at receptpligtig medicin og adfærdsterapi er mere effektive frem for søvnhjælpemidler til søvnløshed!

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel er ikke beregnet til at behandle søvnløshed medicinsk, men for at skabe opmærksomhed omkring det. Der kan være flere underliggende årsager til søvnløshed. Man skal altid konsultere en læge for eventuelle problemer vedrørende dårlig søvn, der påvirker dagliglivets aktiviteter.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Er søvnløshed farlig?

Selvom søvnløshed er meget almindeligt blandt mennesker med travle, hektiske skemaer, bør det alligevel ikke tages flippende. Folk skal konsultere deres læger, da nogle undersøgelser tyder på, at søvnløshed kan være relateret til forhøjet blodtryk, diabetes osv. Det er sikrere at henvende sig til en læge, hvis der ofte forekommer dårlig søvn om natten.

2. Hvad er de negative virkninger af søvnløshed?

Der er flere negative virkninger i form af træthed, irritabilitet, vægtøgning, ofte at blive syg på grund af et svagt immunsystem, forhøjet blodtryk, der kan føre til sygdomme som diabetes og hjertesygdomme. Mangel på søvn kan forværre psykisk sygdom, herunder angst og depression. Det reducerer koncentrationen og fører til dårlig produktivitet på arbejdet. Folk har generelt brug for 7-9 timers søvn, og der er ikke noget heroisk ved at prale af, at færre timers søvn er tilstrækkelig.

3. Er det rigtigt, at kvinder lider af søvnløshed mere end mænd?

Kvinder siges at lide mere af søvnløshed frem for mænd. Der er flere årsager til søvnløshed hos kvinder, og den vigtigste synder for dette er hormoner. (5) Hormonelle ændringer opleves af kvinder i løbet af deres menstruationscyklus, og overgangsalderen påvirker deres søvn. Kvinder har nattesved og hedeture i løbet af overgangsalderen, der forstyrrer deres søvn. En anden forstyrrende faktor er en graviditet, hvor hormonelle og følelsesmæssige ændringer påvirker søvnkvaliteten. Hyppig opvågning om natten på grund af fysisk ubehag og behovet for at urinere ofte kan få kvinder til at vågne flere gange om natten.