Muranon lasi – hienostunutta eleganssia muinaisista ajoista

muranon lasipolttouuni perinteinen taide

Missä on Muranon lasin salaisuus??

Hauras ja herkkä, mutta vertaansa vailla tyylikäs ja siro – Muranon lasi. Nykyään salamannopean tuotannon ja pysäyttämättömän kulutuksen aikoina tämän materiaalin käyttö on vieläkin välttämättömämpää kuin ennen, varsinkin kun on kyse kestävyydestä ja puhtaasta ympäristöstä.

Ei ole enää salaisuus, että maailman hallitsija – muovi – vahingoittaa merkittävästi sekä ihmisten että eläinten terveyttä. Etenkin kun on kyse elintarvikkeiden astioista, kiitos Jumalalle, on olemassa muita vaihtoehtoja. Yksi terveellisimmistä on lasi.

Tänään keskitymme yhteen hienoimmista ja kalleimmista lasityypeistä, joka on peräisin muinaisista ajoista – Muranon lasista. Se on nimetty Muranon saarikaupungin mukaan, joka ulottuu yli seitsemälle pienelle saarelle ja on hyvin lähellä Venetsiaa.

Nostalginen panoraama Muranosta

muranon lasi pienet saaret kaupunki venetsia

Vuonna 1291 kaikki Venetsian lasinvalmistajat kutsuttiin Muranoon, koska viranomaiset pelkäsivät suuria tulipaloja. Joten pikkukaupungista tuli hitaasti hyvin kuuluisa ja animoitu. Aluksi siellä valmistettiin pääasiassa lasihelmiä ja peilejä. Myöhemmin Muranolle valmistettiin kauniita kattokruunuja, joista tuli suosittuja ja rakastettuja kaikkialla Euroopassa. Muranon lasinvalmistajilla oli vuosisatojen ajan lasintuotannon monopoli. Kuolemanrangaistuksen vaarasta huolimatta osa lasinvalmistajista muutti 1500 -luvun lopussa ja näin lasintuotannon salaisuus tuli tunnetuksi myös muissa Euroopan maissa. Venetsian tasavalta on menettänyt lasimonopolinsa ja sen myötä myös tulot ovat pienentyneet.

Taitavaa käsityötä ja huomiota yksityiskohtiin

muranon lasin venetsialainen perinne

Siitä huolimatta vanhat lasintekniikat ja -menetelmät ovat säilyneet hyvin ja nykypäivän lasinvalmistajat toimivat täsmälleen samoin kuin satoja vuosia sitten. Muranon lasin päätyypit ovat optisesti kirkas lasi, lasitettu lasi (smalto), lasi, jossa on kultalangat (aventuriini), monivärinen lasi (millefiori), maitolasi (lattimo) ja lasi, joka jäljittelee jalokiviä.

Lasin käsittely vaatii paljon kärsivällisyyttä ja sitoutumista

muranon lasitaidemaljakoiden valmistus

 Murano -lasi koostuu 70% kvartsihiekasta ja 30% muista aineista, joita kutsutaan flukseiksi ja stabilointiaineiksi. Virtaus varmistaa, että lasi voidaan muotoilla alemmassa lämpötilassa, ja vakaajat ovat vastuussa siitä, että lasi ei liukene veteen. Periaatteessa Muranon lasi on läpinäkyvää. Kauniit värit saadaan aikaan lisäämällä mineraaleja, oksideja ja erilaisia ​​kemikaaleja.

Usein sanotaan, että Muranon lasin kauneus on piilotettu Muranon taikuuteen

murano lasi koristeellinen seinälevy seinäkoriste

Jos menet koskaan Muranoon, älä missaa vierailua Lasimuseossa. Se sijaitsee Palazzo Giustinianissa ja siinä on runsas kokoelma monia esineitä lasinvalmistuksen historiasta.

Muranosta löydät joitakin lasin tunnetuimpia tuotemerkkejä – yrityksiä, kuten Venini, Ferro Murano, Barovier & Toso, Simone Cenedese ja Seguso. Niissä kaikissa on Muranon lasin erityispiirre, jonka tarkoituksena on säilyttää tämän lasin aitous.

Joten kun näet aitoa Muranon lasin merkkiä haluamassasi tavaroissa, voit myös olla varma, että sinulla on pala vuosisatoja vanhaa historiaa ja perinteitä käsissäsi.

Löydä ainutlaatuinen kappaleesi ja hämmästy!

Muinaiset menetelmät – ajaton kauneus

muranon lasipolttouuni perinteinen taide

Lasimassasta muotoillaan kauniita paloja rakkaudella

muranon lasin pitkät perinteet

Pienetkin yksityiskohdat ovat hienoja

Murano -lasi perinteinen käsityön yksityiskohta

Hauras värien festivaali

muranon lasitaideteoksia maljakoita perinteinen venetsia

Mielikuvituksellasi ja luovuudellasi ei ole rajoja

muranon lasitaideteos käsintehty maljakko

Näet tällaisia ​​antiikkia Muranon lasimuseossa

muranon lasimuseo antiikkilasitaidetta

Maailmankuulut Muranon lasiset kattokruunut

muranon lasi perinteinen kattokruunu venetsia

Ja niiden nykyinen tulkinta

muranon lasista valmistettu moderni kattokruunu vetrilamppu

Mielikuvituksellinen luominen hienosta lasista

murano lasi venetsialainen taide

Muranolla valmistetaan lukuisia koruja

muranolaseja venetsialaisen taiteen kaulakoruja koruja

Anais Mela – moderni valaistusidea Voltolinalta

murano lasi modernit valot anais mela voltolina