9 híres templom Odishában, amelyeket csodálatos meglátogatni

Ha azt tervezi, hogy meglátogatja India legépítészebb templomait, akkor érdemes meglátogatni Odisha templomait. Az Odishan -templomokban látható építészeti munkákat a világ minden tájáról ismerik a turisták. Emberek ezrei jönnek Orissába, hogy meglátogassák az orissa -i templomokat, csak hogy felfedezzék a szobrokat és a templomokon végzett szép építészeti munkákat. Odisha államban sok gyönyörű templom található.

Vessünk egy pillantást az Odisha legjobb 9 templomára, részletekkel:

1. Jagannath templom Puri városában, Lord Jagannath, Lord Balabhadra és Subhadra istennő:

templomok Odisában

A Char Dham zarándokhelyek nagyon fontosak és jelentősek a hindu bhakták számára. Sri Jagannath templom Puriis tengerparti városában található, egyike a 12. században épült négy Char Dham foltnak. Lord Jagannath, Lord Balabhadra és istennő Subhadra a templom vezető istenségei. Lord Jagannath az Úr Visnu egy formája. A híres szekérfesztivál vagy a RathYatra a templom legkiemelkedőbb fesztiválja, és rendkívül népszerű. A templom híres éves Rath Yathrájáról, amelyben a három fő templomi istenséget templomkocsik díszítik. Lord Jagannath fából készült alakját felváltja néhány ijedt fa, amelyet az eredeti pontos másolataként faragtak.

 • Templom időpontok: Minden nap 5.00 és 11.00 óra között tart nyitva.
 • Templom címe: Jagannath templom, Puri Taluk, Puri kerület, Orissa – 752001.
 • Kötelező viselet: Nincs ilyen öltözködési kód a Jagannath Temple Puri, Odisha belépéséhez.
 • Hogyan lehet elérni: Vonattal szálljon le a Puri vasútállomáson, és onnan 7 km -re a templomhoz. Ha közúton érkezik, akkor a Vöröskereszt úton keresztül érkezzen 3,1 km -re. Légutakkal le kell szállnia a Bhubaneshwar repülőtéren, és utaznia kell.
 • A legjobb idő a látogatásra: A Sri Jagannath templomban tartott éves Rath Yatra a legjobb alkalom a látogatásra.
 • Legközelebbi látnivaló: Narendra Sarovara, Chilika vadaspark, Puri strand, Sudarshan kézműves múzeum.

2. Maa Tara Tarini templom Brahmapur város közelében:

templomok Odisában

A Maa Tara Tarini templom az Anyaistennő egyik legrégebbi zarándokhelye, és egyike a négy fő Shakti Peethának Indiában. A Kumari -dombokon, a Rushikulya folyó partján található, Ganjam kerület Brahmapur városának közelében. Úgy gondolják, hogy Sati Devi mellei itt estek le a templomban, és a szentélyt Maa Tara Devi néven emlegetik. A Chaitra Mela vagy a Yatra a legszélesebb körben ünnepelt fesztivál. A történelemen kívül bizonyos rejtélyek alakultak ki e templom körül. Ez a hely nagyon fontos a hindu emberek számára, mivel úgy gondolják, hogy Maa Tara Tarini minden kívánságát teljesíti, ha szívükből imádkoznak.

 • Templom időpontok: 5.00–12.35, 14.15–21.45, az éjszakai időpontok változhatnak.
 • Templom címe: Temple Road, Rushikulya folyó közelében, Raipur, Odisha 761018.
 • Kötelező viselet: Nincs konkrét öltözködési kód a Maa Tara Tarini templom meglátogatásához.
 • Hogyan lehet elérni: Légi úton szálljon le a Bhubaneshwar repülőtéren (174 km-re), vonattal álljon meg a 32 km-re lévő Berhampur-on és közúton, szálljon közvetlen busszal Berhampurból a Tara Tarini csomópontba (32 km)..
 • A legjobb idő a látogatásra: A Chaitra Mela a legjobb alkalom, hogy meglátogassa ezt a templomot.
 • Legközelebbi látnivaló: Gopalpur strand, Jiranga kolostor.

3. Konark Nap templom az Úr Nap Konarkjában:

templomok Odisában

A Konarkban található Konark Sun templom egy 13. századi Naptemplom, amelyet 1250 körül építettek. Bár a szerkezet nagy része ma már romokban hever, gigantikus szekér alakú, kövekkel kerekekkel, falakkal és oszlopokkal. A Napistennek, Suryának szentelték. A templom kerekei napórák, amelyekkel kiszámítható az idő. A Konark Naptemplom fekete gránitból készült, ezért „Fekete Pagoda” néven ismert. A gyönyörű kőfaragásokról és építészetéről ismert Konark Sun templom az egyik legzsúfoltabb Odisha templom. Napi fény- és hangbemutató várja a turistákat, amely 19:00 órakor kezdődik és 20:00 órakor ér véget.

 • Templom időpontok: 6.00–20.00
 • Templom címe: Konark, Odisha 752111
 • Kötelező viselet: Nincs konkrét öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: Légi úton, csepp a 64 km -re lévő Bhubaneshwar repülőtéren. Vonattal a Puri pályaudvaron, amely 31 km -re van, és közúton, álljon meg a Puri buszmegállónál, amely 35 km -re van.
 • A legjobb idő a látogatásra: A 19:00 és 20:00 közötti idő nagyszerű alkalom arra, hogy látogassa meg a Konark Sun templomot, hogy megnézze a fény- és hangbemutatót.
 • Legközelebbi látnivaló: A Chandra bhaga tengerpart mindössze 3 km -re található

4. Ram Mandir Bhubaneshwarban:

templomok Odisában

A Bhubaneshwar szívében található templomkomplexum Ram Mandir, amely Lord Rama, Lord Lakshman és Sita istennő képeit tartalmazza. A templomban szentélyek is vannak, amelyeket Lord Shivának, Hanumanának szenteltek más istenekkel és istennőkkel együtt. Ram Mandir számos hindu fesztivált ünnepel, amelyek közül a legnépszerűbbek Ram Navami, Vivaha Panchami, Dussehra, Janmashtami, Shiva Ratri és Pana Sankranti. A templom évente vásárt tart a Raksha Bandhan -on, amely sok embert vonz. A templom időzítése hétfőn, kedden és szerdán változhat, de a többi nap szokásos időzítése 6.00 és 21.30 között van. A templom másik kiemelkedő jellemzője, hogy van egy különleges aarathi, amelyet reggel és este kínálnak, és amelyre sok turista érkezik, hogy megnézze az ország minden részéből.

 • Templom időpontok: 6.00 – 21.30
 • Templom címe: Naka Gate Chowk, Khandagiri, Bhubaneswar, Odisha 751030
 • Kötelező viselet: nincs konkrét öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: Busszal szálljon be a 333 -as buszba, és álljon meg a Naka Gate megállónál. Vagy szálljon be a 405 -ös, 423 -as buszba, és szálljon le a világ megállójában.
 • A legjobb idő a látogatásra: Dussehra, Janmashtami, Ram Navami, Pana Sankranti, Shiv Ratri és Vivah Panchami a legjobb alkalom, hogy meglátogassák ezt a várost.
 • Legközelebbi látnivaló: Isckon templom, Orissa modern művészeti galéria, trtibál művészetek és műtárgyak portugálja, Biju Patnaik park, Udayagiri barlangok, nandankai állatkert.

5. Dhabaleswar templom Cuttackban:

templomok Odisában

A Dhabaleswar templom 37 km -re található Cuttacktól, Dhabaleswar gyönyörű szigetén, és Lord Shiva tiszteletére szentelték. A templom a Mahanadi folyó partján található, és kőfaragásokkal rendelkezik, amelyek a 10. és 11. század elejéről származnak. Az itt ünnepelt fő fesztiválok a Shiva Ratri, a Shukla Paksha Chaturdashi, a Pausha Purnima, a Dol Purnima és a Kartika Purnima vásár. A Dhabaleswar templom az egyik legrégebbi Odisha templom.

 • Templom időpontok: 5: 00-12: 30 és 13: 00-21: 00
 • Templom címe: Canal Rd, Ranihat Colony, Cuttack, Odisha 753007
 • Kötelező viselet: Nincs külön öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: ha busszal érkezik, ejtse le Cuttackot, amely 37 km -re van a templomtól. Légi úton a legközelebbi repülőtér a Bhubaneshwar, amely 14 km -re található a templomtól. Vonattal a legközelebbi helyi állomás a Kapilas út (52 km), a legközelebbi postaállomás pedig Cuttack (38 km)
 • A legjobb idő a látogatásra: Dol Purnima, Kartik Purnima, Pausha Purnima, Shiv ratri és Shukla Paksha Chaturdashi a legjobb alkalom, hogy meglátogassák ezt a templomot.
 • Legközelebbi látnivaló: Odisha Tengerészeti Múzeum, Nandankanan állatkert, Barabati erőd és Cuttack szarvaspark.

6. Mukteshvara templom Lord Shiva Bhubaneshwar -ban:

templomok Odisában

A Mukteshvara templom szintén Odisha, Bhubaneshwar fővárosában található. Ez a hindu templom a 10. században épült, és Lord Shivának és Mukteshvara -nak szentelték, ami azt jelenti: „a szabadság istene”. A templomkomplexum külső falain hindu istenek és istennők vannak, például Saraswati, Ganesha és Lakulisha istennő. A helyiségekben évente háromnapos táncfesztivált szerveznek Mukteshvar Dance Festival néven. A templom 35 méter magasan található, ezért fontos mérföldkőnek tekintik az Orissa -templomok történelmének és építészetének tanulmányozásában. A templom belsejét finom építészeti alkotások és szobrok faragták. Bár ez a templom kicsi, sok ember látogat el minden nap Mukteswara templomba, mivel úgy gondolják, hogy minden vágyunk valóra válik, ha szívünkből imádkozunk.

 • Templom időpontok: Minden nap 6.30 és 19.30 között
 • Templom címe: Bhubhaneswar, Odisha
 • Kötelező viselet: nincs konkrét öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: Könnyen elérheti Lord Siva Mukteswara templomát, ha bármilyen busszal vagy taxival eljut Bhubaneswarból.
 • A legjobb idő a látogatásra: Az éves Mukteshwar táncfesztivál jó alkalom arra, hogy meglátogassa ezt a templomot.
 • Legközelebbi látnivaló: Ekamra örökségi séták, Lingaraja templom, törzsi művészetek és leletek múzeuma és Dhauli giri dombok.

7. Lingaraja templom Bhubaneshwarban:

templomok Odisában

Odisha egyik legrégebbi temploma, a Lingaraja templom Bhubaneshwarban található. Ez egy hindu templom, amelyet Lord Harihara -nak, Lord Shiva megtestesülésének szenteltek. A templom Kalinga építészeti stílusban épült. A templom Deula stílusú felépítése négy összetevőből áll, amelyek a Vimana, a Jagamohana, a Natamandira és a Bhoga-mandapa. Úgy gondolják, hogy a Bindusagar tartály vize gyógyítja a lelki és fizikai betegségeket, ezért a zarándokok megmártóznak a folyóban a fesztiválok alatt. A templom fő fesztiváljai Shiva Ratri és RathaYatra. A legjobb idő a Bhubaneswar -i Lingaraja templom meglátogatására a Sivaratri ünnepségek idején. A Lingaraja templom egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy a lingamról azt hitték, hogy saját eredetű. Ezért Swayambhu néven is ismert, ezért az istenséget Lord Vishnu és Shiva néven imádják.

 • Templom időpontok: nyitva minden nap 5.00-21.00
 • Templom címe: Rath Rd, Lingaraj Nagar, Óváros, Bhubaneswar, Odisha 751002
 • Kötelező viselet: nincs konkrét öltözködési kód

 • Hogyan lehet elérni: Ha repülővel érkezik, szálljon le a Biju Patnaik repülőtéren. Közúton számos busz közlekedik a Mukteswara templomhoz. Ha vasúton érkezik, szálljon le a Bhubhaneswar állomáson.
 • A legjobb idő a látogatásra: Shivratri és hétfő a legjobb alkalom, hogy meglátogassák ezt a templomot.
 • Legközelebbi látnivaló: Dhauli giri dombok, Ekamra örökség falai, Ratnagiri buddhista ásatás és Ashokan rock edikt.

8. Rajarani templom Bhubaneshwarban:

templomok Odisában

A Bhubaneshwar helyiek által említett „szerelmi templom” a Rajarani templom. Helyi nevét a templomban lévő nők és párok erotikus faragványairól kapta. A templomot a fülkék alapján a saiviták közé sorolják, de nem szentelték isteneknek vagy istennőknek. A templomot állítólag valamikor a 11. és a 12. század környékén építették. A templomban minden évben háromnapos Rajarani Zenei Fesztivált szerveznek, amely elsősorban a klasszikus, hindusztáni, karnevikus és odissi zenére összpontosít.

 • Templom időpontok: Nyitva minden nap – 6.30-19.00
 • Templom címe: Tankapani Rd, Near BOI ATM, Bhubaneswar, Odisha 751002
 • Kötelező viselet: Nincs konkrét öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: Vonattal érkezve szálljon le a mesterétteremben, és ha légutakon érkezik, szálljon le a Biju Patnaik repülőtéren.
 • A legjobb idő a látogatásra: A 3 napig tartó Rajarani Fesztivál jó alkalom a Rajarani Templom látogatására.
 • Legközelebbi látnivaló: Dhauligiri Shanti sztúpa, Isckon templom, Udaygiri barlangok, Vaital deul templom és Ekamra Kanan.

9. Gundicha templom Puri az Úr Visnu:

templomok Odisában

A Puriban található Gundicha templom többnyire egész évben üresen áll, de az évenkénti Puri RathaYatra idején ez a jelentős célpont. A szekérfesztivál 9 napján Jagannath, Balabhadra és Subhadra istenségek képei láthatók. A templomot Jagannath kerti házaként ismerik, és Kalinga stílusú építészetben épült. A templom világos szürke homokkőből készült. Ennek a templomnak a fő vonzereje a hatalmas és gyönyörű kert, amely a templom körül terül el. Ezért a Gundicha templom Jagannath kertházaként is ismert.

 • Templom időpontok: Nyitva minden nap 6.00-22.00 óráig
 • Templom címe: Puri, Odisha 752002
 • Kötelező viselet: nincs konkrét öltözködési kód
 • Hogyan lehet elérni: légi úton a legközelebbi repülőtér a Bhubaneswar, amely 60 km -re található a templomtól. Vasúton a legközelebbi állomás Puri.
 • A legjobb idő a látogatásra: A kilenc napos szekérfesztivál, más néven Rath Yatra, jó alkalom arra, hogy meglátogassa ezt a templomot.
 • Legközelebbi látnivaló: Chilika vadaspark, Puri strand, Jagannath templom és Vimala templom.

Ha unja az elfoglaltságot, és szeretne egy pillantást vetni ókori történelmünkre és szobrainkra, akkor az Odisha templomlátogatása a legjobb választás. Mindezek a templomok, amelyeket felsoroltak, ismertek kiváló építészeti munkáiról és kőfaragásairól. Ha már járt itt a fenti templomok bármelyikében, ossza meg értékes visszajelzéseit. Osszuk meg tapasztalatainkat, hogy mindenki tájékozódhasson szuper történelmi templomainkról.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

1. Milyen messze van a Gundicha templom a legközelebbi nagyobb vasútállomástól?

Válasz: Ez közel 1 km. A vasútállomásról.

2. Melyik lenne a legolcsóbb látogatási hely Odishában?

Válasz: Minden templomot nagyon olcsón lehet meglátogatni, nincs belépési díj az olyan templomokba, mint a Konkan sun temple, Jagannath Temple Lingaraja Temple. Szinte az összes fent említett templom szabadon beléphet.

3. Melyik szezonban lenne a legjobb meglátogatni?

Válasz: Orissa nyáron párás éghajlatú, télen közepes hideg van, így a tél a megfelelő szezon.