A legjobb 9 templom Észak -Indiában érdekes tényekkel

India északi része olyan államokból áll, mint Uttarakhand, UP, Delhi, Jammu & Kasmír és Haryana. Ez az indiai szubkontinens lazán meghatározott északi része, amely az Indo-Gangesz síksággal és a fenséges Himalájával büszkélkedhet. Vadon élő állatok szentélyei, csillogó gleccserek, történelmi erődök és gazdag paloták-Ön nevezi, és ebben a régióban minden benne van, így ez egy gyönyörű felfedezésre váró terület, és az úti célok listájának első helye. A régió különböző kultúráinak színes keveréke még varázslatosabbá teszi az utazást – gondoljon Rajasthan környékének fűszeres ételeire és csillogóan díszített ruháira és élénk üvegkarkötőire a Himachal egyszerű öltözékében és túraútvonalaiban..

Buja zöld völgyek, hegycsúcsok, amelyeket fehér gyapjú boríték borít, frissítő vízesések és kis patakok folynak… mi több? Észak -Indiát nemcsak feltétlenül meg kell látogatni páratlan szépsége és gazdag tipográfiája miatt. Valójában ez az ország egyik legjelentősebb területe azok számára, akik igazán szellemi utazást keresnek és az istenit keresik. A régióban sok hitet, istenet és istennőt imádnak, de ez a legnépszerűbb (nemcsak Indiában, hanem világszerte is) zarándokhelyek közé tartozik, ahol a bhakták évről évre vonzódnak e történelmi templomok kapuihoz közelebb kerülhetünk ősi múltunkhoz és általában India örökségéhez.

A világhírű Arany Templomtól, Badrinath-tól és Amarnath-tól a Vaishno Devi-ig-ezeket a neveket nem kell bemutatni, és mindegyik díszíti az ország ezen áldott vidékét. Készen áll egy lélegzetelállítóan gyönyörű zarándokútra? Itt válogatunk Önt ezzel az átgondolt listával Észak -India 9 legjelentősebb templomáról, amelyekhez el kell kezdenie a látogatás tervezését!

1. Birla Mandir Jaipurban, Rajasthanban:

észak -indiai templomok

A Birla Mandir egy emelkedett talajon található, a Moti Dungari domb alján, Dzsaipurban, Rajasthanban. A Birla Group of Industries által 1988 -ban épített, meglehetősen új építmény pompásan néz ki, ha éjszaka erősen világít. A templomot Vishnu Úrnak és Lakshmi istennőnek szentelik. A templomnak három lenyűgöző hatalmas kupolája van. A márványszerkezet finoman szólva is nagyszerű. A pazar zöld kertek veszik körül, és élvezheti a természet látványát a környező színes virágokkal. A falak tele vannak faragványokkal és a nagy költők írásaival és hasonlókkal. Ez valóban Jaipur város egyik fő nevezetessége, és a vallási zarándokok és turisták számára is kötelező látogatás..

 • Cím: Jawahar Lal Nehru Marg, Tilak Nagar, Jaipur, Rajasthan 302004
 • Időpontok: 8: 00-12: 00 és 16: 00-20: 00
 • Kötelező viselet: Ezen a területen a templomoknál nem javasolnak öltözködési szabályokat, de tiszteletteljes öltözéket. A könnyű pamutviselet ideális a nyári melegben, vagy valami melegebb és gyapjúból, ha téli szezonban látogat.
 • Kb. Látogatás időtartama: 30 perc – 1 óra
 • Hogyan lehet elérni: Maga Jaipur városában található. Tömegközlekedéssel (taxival vagy autóval) érheti el ezt a templomot a város bármely részéről.
 • A legjobb idő a látogatásra: Reggeli és esti aarti idő hétköznap (a rohanás elkerülése érdekében). A Diwali napot gyönyörűen ünneplik itt, és varázslatos élmény, amelyet nem szabad kihagyni.
 • Egyéb látnivalók: Ez a templom egyedülálló, mivel elősegíti a szeretetet és az elfogadást minden vallás számára. A három kupola valójában azt a három vallást képviseli, amelyek először jelentek meg az országban. A komplexum nagyszerű vásárlási lehetőséget kínál csecsebecsék vásárlására, valamint múzeumot, ahol a Birla család ősi műtárgyai és ruhái láthatók. A Birla Mandir után felkeresheti a Ganesh Mandirt, a Jantar Mantar -t és a Hawa Mahal -t.

2. Arany templom Amritsarban, Punjab:

templomok Észak -Indiában

Az egyik leghíresebb templom Észak -Indiában, a Harmandir Sahib templomot népszerű nevén Arany Templomnak nevezik (festői megjelenése és aranybevonata miatt ismert). Igen, a templom felső szintjét valójában arany borítja. Ez azonban nemcsak gazdag megjelenése miatt nem jelentős, hanem valójában a világ legszentebb szikh Gurudwara -jának tekinthető. Minden szikh arra vágyik, és többnyire eljön ide legalább egyszer életében. Székhelye: Amritsar, Punjab. A negyedik szikh guru, Guru Ram Das alapította 1574 -ben. Az Arany templom négy bejárati ajtóval rendelkezik, ami azt jelzi, hogy minden embert és vallást szívesen látnak bent. Guru Granth Sahib, a szikhizmus legszentebb szövege jelen van a Gurudwarában nappal. Ingyenes közösségi konyhája és étkezése van, vagy Langar, amely minden nap 100 000 embert vonz. Így a templom a világ legnagyobb ingyenes konyhájaként is ismert. Felépítése teljesen elbűvölő, és a hindu és a muszlim stílus tökéletes harmóniáját ábrázolja

az építkezés összejön, hogy ragyogjon és varázslatot hozzon létre.

 • Cím: Golden Temple Rd, Atta Mandi, Katra Ahluwalia, Amritsar, Punjab 143006
 • Időpontok: 8: 00-19: 00
 • Kötelező viselet: Nincs szigorú öltözködési szabály, de bizonyos irányelveket, például a vállát le kell fedni (tehát ne viseljen ujjatlanot), és kerülje a rövidnadrágot vagy ruhát, amely a térdszintje felett van. Be kell fednie a fejét, amikor belép a templomba, így sálat/zsebkendőt és chunrist kell hordania.
 • Kb. Látogatás időtartama: 3 óra
 • Hogyan lehet elérni: A tömegközlekedés kényelmesen használható, például taxik és autók a templom eléréséhez. Vannak, akik személygépkocsikat is bérelnek ehhez. A templomi bizalom ingyenes buszjáratokat is biztosított az Amritsar pályaudvarról.
 • Templom honlapja: http://sgpc.net/sri-harmandir-sahib/
 • A legjobb idő a látogatásra: Vaisakhi (április második hete) a fő fesztivál itt. Guru Nanak Jayanti -t is nagyszerűen ünneplik. Látogasson el a Diwali -ra, ahol még jobban megvilágított szépség és tűzijáték látható.
 • Egyéb látnivalók: A templom a misztikus Amrit Sarovar központjában épült, amelyről Amritsar városa nevet kapta. Ez a tartály a templom körül világszerte híres gyógyító erejéről. Csatlakozzon a világ minden tájáról érkező milliókhoz, akik idejönnek, hogy megmártózzanak ezekben a szent vizekben. Megtekintheti a szent szikh fegyverek gyűjteményét a helyiségben, és van egy szikh múzeum is, ahol bepillantást nyerhet a szikhek kínzásába a mogulok kezében..

3. Amarnath templom Anantnagban, Jammu & Kasmír:

templomok Észak -Indiában

Az Amarnath templom körülbelül 3888 méter magasan és 45 km -re fekszik a Kasmír -i Pahalgamtól, és elsősorban a Shiva Linga hóból való természetes kialakulása miatt népszerű. A 130 láb magas Amarnath -barlangban a vízcseppek befagyása miatt keletkezett sztalagmitot a hinduk Shiva Linga -nak tekintik. Ez az egyik ősi templom Észak -Indiában. A szent Amarnath -barlangból áll, amelyet a hinduizmus egyik legszentebb szentélyének tartanak. Az emberek azt hiszik, hogy Lord Shiva otthona a földön. A legenda szerint Shiva Parvatival lépett be a barlangba, hogy megosszák vele a teremtés és a halhatatlanság titkát. Bhakták tömeges tömegei engedik meg magukat az éves szent Amarnath yatrának júniusban és augusztusban. A zarándokok a világ minden tájáról ellátogatnak erre a helyre, hogy imádják a Shiva Linga-t a Shravan Mela 45 napos szezonjában július-augusztusban. Úgy tartják, hogy Lord Shiva felszólítja bhaktáit, hogy jöjjenek el meglátogatni ezt a jámbor hóval borított barlangot, ahol szeretetével és áldásaival eláraszthatja őket. A környező havas hegyek gyönyörű környezetében a nyugalom és az isteni boldogság fokozott érintése marad. Ne feledje azonban, hogy az ide való túrázás nem teljesen problémamentes, és jól felszerelt és felkészültnek kell lennie a szélsőséges időjárási körülményekhez és a domborzathoz.

 • Cím: Baltal Amarnath Trek, Forest Block, Anantnag, Pahalgam, Jammu és Kashmir 192230
 • Időpontok: 9–17
 • Kötelező viselet: A kényelmes gyapjúruhák elengedhetetlenek, amikor ideutaznak, és mindig hideg van. A majomsapka, esőkabát, kesztyű stb kötelező.
 • Kb. Látogatás időtartama: >3 óra
 • Hogyan lehet elérni: Két útvonal van, az egyik Baltal és a Pahalgam. Baltal mindössze 14 km -re fekszik a barlangtól, amelyet közúton és helikopterrel lehet lefedni. Pahalgam 47 km -re fekszik a barlangtól és a túra kiindulópontjától. Mindkét kiindulópont jól kapcsolódik Srinagarhoz. Srinagar a legközelebbi repülőtér, Jammu pedig a legközelebbi vasútállomás.
 • Templom honlapja: http://www.shriamarnathjishrine.com/
 • A legjobb idő a látogatásra: Az Amarnath Yatra csak júliusban és augusztusban kerül megrendezésre. Javasoljuk, hogy hagyja ki a yatra első hetét, amely június végén kezdődhet és zavarosabb lehet.
 • Egyéb látnivalók: Pahalgam egy felfedezésre váró festői város, amely elbűvöl. A Shri Shankar Acharya templom szintén viszonylag közel van.

4. Vaishno Devi a Trikuta -hegységben, Jammu & Kasmír:

templomok Észak -Indiában

Vaishno Devi templom a Jammu Trikuta -hegységben & Kasmír Mahalakshmi istennőnek van szentelve. A szentélyt évente több mint 10 millió ember látogatja. Mahalakshmi bálványa tigrisen lovagol, és három karjában háromszögletes, íjat, nyilat, lótuszt, buzogányt és kardot tart. A nyolckaros abhaya gesztusában van. A barlang 5200 láb tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a yatris pedig a katrai alaptáborból indul a barlangba, amely 14,5 km -re található. Az ismertebb nevén „Moonh Maangi Muradein Poori Karne Wali Mata” biztosan segít elérni mindazt, amire vágysz. Nem volt biztos, hogy mikor kezdődtek a zarándoklatok erre a helyre. Magukat a sziklabarlangokat azonban körülbelül egymillió évesnek tanulmányozták.

 • Cím: Katra-Reasi Rd, Bhavan, Katra, Jammu és Kashmir 182301
 • Időpontok: 5: 00-12: 00 és 16: 00-21: 00
 • Kötelező viselet: nyárra könnyű gyapjúruhát, télen pedig vastag gyapjúruhát javasolnak. Viseljen vászoncipőt, és kerülje a divatos lábbelit, különösen, ha gyalog ér hozzá.
 • Kb. Látogatás időtartama: >3 óra
 • Hogyan lehet elérni: A Jammu repülőtér 50 km -re található. Vonattal Udhampur vasútállomása van a legközelebb, közúton pedig J & K -buszok viszik oda -vissza Katrából.
 • Templom honlapja: https://www.maavaishnodevi.org/introduction.aspx
 • A legjobb idő a látogatásra: A Chaitra és Navratra fesztivál rendkívül népszerű és nagyon kedvező időszak, ha extrém órákra vár sorba (mivel a tömeg ilyenkor őrült). Ha kényelmesebb darshanra vágyik, próbáljon télen tervezni (hagyja el a monszunokat és az új éveket), hogy elkerülje a tömeget.
 • Egyéb látnivalók: Az Ardh Kuwari -barlang és a Bhairavnath -templom mindenképpen meglátogatható, ha már itt van. A környék utcai vásárlása néhány ajándéktárgyat hozhat magával a barátok és a család számára.

5. Jwalamukhi Devi templom a Kangra kerületben, Himachal Pradesh:

templomok Észak -Indiában

A Himachal Pradesh Kangra kerületében található Jwalamukhi Devi templom Jwalamukhi istennőnek, a lángoló száj istenségének szentelt. Az istenséget lángok formájában imádják, amelyek a szikla réseiből származnak. Durga Mata egyik formájának tekintik. A gödörben lévő szent lángoknak általában tejet és vizet kínálnak, az istenségnek bhogot vagy rabrit. A Havan és az Aarti előadásokat naponta végzik, és a Durga Saptasati részeit szavalják. A templomot Raja Bhumi Chand Katoch építette. Az 52 Shakti Peetha egyike és egy jelentős is. Mi több? Elhelyezkedése gyönyörűen festői, a Dhauladha -dombok bámulnak rá.

 • Cím: Jawala Ji Temple Road, Jawalamukhi, Himachal Pradesh 176031
 • Időpontok: 6: 00–17: 00
 • Kötelező viselet: Nincs öltözködési kód.
 • Kb. Látogatás időtartama: 12 óra
 • Hogyan lehet elérni: A legközelebbi repülőtér a Gaggal (50 km). A legközelebbi állomás 20 km. Tömegközlekedéssel, például közvetlen buszokkal és taxikkal lehet eljutni a templomba Dharamshala, Gaggal stb..
 • Templom honlapja: https://jawalaji.in/
 • A legjobb idő a látogatásra: A Jwalamukhi mela alatt (színes vásárok rengeteg szórakozással és vallási buzgalommal)
 • Egyéb látnivalók: A Gyuto kolostor 2,8 km -re található.

6. Lótusz templom Új -Delhiben:

templomok Észak -Indiában

A Bahai templom, más néven Lótusz templom, Delhi egyik legszebb és egyedülálló temploma. Ez a templom a lótuszvirág alakja, és ragyogóan néz ki, amikor éjszaka megvilágítják. A templomot körülvevő kert is elég festői, és remek hely a piknikekhez. Építése óriási 10 millió dollárba került. Ez a lenyűgöző építészeti darab lótuszvirág alakjában az indiai szubkontinens anyatemplomaként szolgál. Ez egy bahá’í istentiszteleti ház, ami azt jelenti, hogy mindenki számára nyitott, vallástól függetlenül. A bahá’í törvények szerint az emberek csak a bahá’í hit vagy más vallás szent írásait énekelhetik. A templomon belül semmilyen rituális gyakorlatot nem lehet végezni. A világ egyik leglátogatottabb istentiszteleti helyévé vált, naponta 8000–10 000 bhaktával. A modern észak-indiai templomépítészet kötelező példája.

 • Cím: Lotus Temple Rd, Bahapur, Shambhu Dayal Bagh, Kalkaji, Új -Delhi, Delhi 110019
 • Időpontok: 9: 00-17: 30 télen és 9: 00-19: 00 nyáron. Hétfőn zárva.
 • Kötelező viselet: Nincs öltözködési kód.
 • Kb. Látogatás időtartama: 1 – 1: 30 óra
 • Hogyan lehet elérni: Legközelebbi metróállomás: Kalkaji Mandir
 • Templom honlapja: http://www.bahaihouseofworship.in/
 • A legjobb idő a látogatásra: Télen, hogy elkerülje a perzselő delhi forróságot.
 • Egyéb látnivalók: Az előadótermek a vallásos és a bahai hitről szóló filmeket is bemutatnak. Itt koncerteket is tartanak. Fedezze fel a nyüzsgő Nehru helyvidéket, vagy látogassa meg a közeli ISKON templomot.

7. Mansa Devi templom Haridwarban, Uttarakhand:

templomok Észak -Indiában

A Mansa Devi templom a Bilwa Parvat tetején található, a Sivalik -dombokon, Haridwar szent városában, Uttarakhandban. Ez az öt zarándokút egyike Haridwaron belül. A templom Manasa szent lakhelye, és egy Siddh Peetha, amely az istentiszteleti helyeket jelenti, ahol a vágyak teljesülnek. Az észak -indiai templomból gyönyörű kilátás nyílik a Gangeszre. A templomot leginkább Navratra és Kumbh Mela idején látogatják. Kezdetben, hogy elérje a templomot, az egyetlen lehetőség volt, hogy a lépcsősoron keresztül menjen felfelé. A közelmúltban azonban kötélpályát hoztak létre, hogy a látogatókat ide -oda vigyék a templomból. A kötélpálya fizetős, de ennek a tiszta helynek az erdeiben és hegyei között való csúszás lenyűgözi az elmét és a lelket. Miért Manasa? A templom állítólag jelen van a bölcs Kashyap gondolkodása és elméje miatt, ezért így nevezik.

 • Cím: Haridwar, Uttarakhand 249401
 • Időpontok: 8.00–17.00.
 • Kötelező viselet: Tiszteletteljes öltözék javasolt.
 • Kb. Látogatás időtartama: 2 óra
 • Hogyan lehet elérni: A legközelebbi repülőtér a Dehradun (körülbelül 50 km), és onnan könnyen elérhetők a taxik. Ha vonatra száll, szálljon le a Haridwar állomáson, mindössze 2 km -re a templomtól. Közvetlen buszok is elérhetők Delhiből stb. Ha a régióban vagyunk, felvonóval felmehetünk a templomba.
 • Templom honlapja: https://haridwar.nic.in/
 • A legjobb idő a látogatásra: A Navaratri a legnagyobb fesztivál itt, és a Kumbha Mela Haridwar idő természetesen egy életre szóló élmény.
 • Egyéb látnivalók: A turisták kedvezőnek tartják vágyaik teljesítését. Köshet egy szálat, amely egy kívánságot jelent, és később feloldhatja, ha teljesül. Fedezze fel Haridwar szent városát gyalog, és ne csak a legjobb templomokat kínálja, hanem az ajkaknak szánt utcai ételeket is. A Maya Devi templom szintén a közelben található.

8. Sthaneshwar Mahadeva templom Thanesarban, Haryana:

templomok Észak -Indiában

Ez rendkívül fontos, mivel ősi legendás kapcsolatban áll a hindu kultúrával és mitológiával. Valójában körülbelül 5000 éves! A legenda szerint Brahma isten itt helyezte el először a Shiv Lingamot. Így azt mondják, hogy Shivát először ezen a szent helyen imádták. Ez az a templom is, ahol a Pandavák Krisnával együtt imádkoztak Lord Shivához, miután megnyerték a Mahabharata csatát. Így gazdagítja az észak -indiai templomok történetét, és egy újabb szintre emeli. Thanesar szent városában található, Haryana Kurukshetra kerületében. A közhiedelmek szerint a templomhoz csatlakozó tartály vize szent. Sthaneswar templom Lord Shiva lakhelye.

 • Cím: Kuber Colony, Thanesar, Haryana 136118
 • Időpontok: 6.00–20.00.
 • Kötelező viselet: Nem öltözködési kódex, hanem konzervatív ruházat javasolt.
 • Kb. Látogatás időtartama: 2-3 óra
 • Hogyan lehet elérni: A legközelebbi repülőtér Delhi (160 km) és Chandigarh (90 km). a legközelebbi repülőterek Delhiben (160 km) és Chandigarhban (90 km) találhatók. Taxi, busz és vonat érhető el Kurukshetra Delhiből & Chandigarh. Ha vonattal utazik, a Kurukshetra csomópont mindössze 3,5 km -re található a templomtól. Használhat személygépkocsit, buszt vagy taxit is, ha UP -ról érkezik közúton.
 • Templom honlapja: N/A
 • A legjobb idő a látogatásra: A Shivratrit itt a legnagyobb hévvel ünneplik
 • Egyéb látnivalók: A templom fény- és hangbemutatója kiegészítő látványosság. Ezenkívül a környező vizek (templomi tartály) rendkívül kedvezőnek tekinthetők.

9. Badrinath templom Badrinathban, Uttarakhand:

templomok Észak -Indiában

A Badrinath templom Uttarakhand a négy Char Dhams egyike. A templomot Lord Vishnu -nak szentelik, akit Badrinath néven imádnak. Az Alakananda folyó partján található, és India egyik leglátogatottabb zarándokhelye. A Vishnu fekete kőszobra 3,3 láb magas, és a nyolc swayamvyaktakshetra egyike. A legkiemelkedőbb itt ünnepelt fesztivál a Mata MurtiKa Mela. A templom minden évben csak 6 hónapig tart nyitva (április-november). Himalája fekvése miatt a szélsőséges időjárási körülmények a többi hónapban nem teszik lehetővé, hogy mindig működőképes legyen. A templom végül is 3133 m tengerszint feletti magasságban van. A feljegyzések szerint az egyik legnagyobb látogatás a többi zarándokhely között.

 • Cím: Badri – Mata Murti út, Badrinath, Uttarakhand 246422
 • Időpontok: 7.30–13.00 és 16.00–21.00
 • Kötelező viselet: Ideális a téli viselet és a kényelmes cipő.
 • Kb. Látogatás időtartama: 3 óra – fél nap
 • Hogyan lehet elérni: oda -vissza buszok a legközelebbi állomásra (Narayan Palace Road) 1 km -re találhatók. Sokan személygépkocsikat is bérelnek a templom eléréséhez. Taxik is rendelkezésre állnak, de ha egyszer a városban van, próbálja meg gyalogosan felfedezni annak szépségét. Dehradunból helikopterrel is eljuthat ide.
 • Templom honlapja: http://uttaranchaltourism.org/
 • A legjobb idő a látogatásra: Mata Murti Ka Mela idő.
 • Egyéb látnivalók: merüljön el a Tapt Kundban és. A kalandfüggők festői kirándulást tehetnek Neelkanth, Satopanth és Charanpaduka Mountains alaptáborokba.

Írjon nekünk beszámolót arról, hogy mennyire szeretett bejárni a fent vázolt templomokban és általában Észak -Indiában. Remélem, hogy ez a lista segít a jövőbeli zarándoklat megtervezésében, és örömmel fogadjuk az ezzel kapcsolatos visszajelzéseket. Boldog utazást, és az isteni mindig veled legyen.