Melyek a leggyakoribb étvágy a terhesség alatt?

„Nincs nagyobb jó az egész világon, mint az anyaság. Az anya befolyása a gyermekei életébe kiszámíthatatlan. ”

A terhesség gyönyörű utazás. Az a tény, hogy egy nő hamarosan újszülöttet fogad ezen a világon, lenyűgöző. De a fázis és az utazás nem könnyű – számos hullámvölgy, fájdalom és boldogság társul hozzá. Az egyik ilyen ismert tény a terhesség alatti étvágy. Legtöbbünk pozitív dolognak tartja az ízletes és finom ételek iránti vágyat ebben az időben. De vajon ez a helyzet?

Legyen az elegendő étrend hiánya vagy terhességi hormonok, vágyakozás terhesség alatt, bár ez általános forgatókönyv, elengedhetetlen, hogy ismerjük ennek egészséges és egészségtelen vagy kockázatos oldalát. Ma azért vagyunk itt, hogy tájékoztassuk és figyelmeztessük Önt a vágyak típusaira és tippekre, amelyekkel kontrollálhatja őket. Minek várni, menjünk bele ebbe!

Étkezési vágy a terhesség alatt

Mik a vágyak a terhesség alatt:

Ha különféle ételeket szeretne enni, amelyeket általában nem szeret vagy nem fogyaszt, akkor ezek a terhességi vágyak. A terhességi sóvárgás általában nyolc hét és 12 hét között kezdődik, és reggeli betegséggel is jár. Elég gyakori, hogy ilyen étvágyat és vágyat észlelnek, és tanulmányok szerint az Egyesült Államokban a nők több mint 50-90% -a tapasztalja ugyanezt. De vajon biztonságban lehet -e engedni magukat? Találjuk ki!

Mi okozza a terhességi vágyat?

Ebben az időszakban gyakori a vágy egy vagy több ételkombináció után, amely tetszhet vagy nem. Ha a kismama olyan ételre vágyik, amelyet általában szeret, vagy kedvenc konyhái közé tartozik, akkor nincs szokatlanság. Másrészt azonban kevés olyan esetet regisztráltak, amikor a nők étkezési zavarokkal és szokatlan vágyakozással rendelkeznek. Az orvosok nem tudják pontosan megmondani a pontos okot. Van azonban egy bizonyos tényező, amely sóvárgást okozhat.

A terhesség utáni sóvárgás okainak magyarázatai közül néhány a hormon alapú eltolódást jelenti a terhesség alatt, a cukorbetegség problémáját, az elégtelen étrend hiányát vagy az egészséges, kiegyensúlyozott ásványi anyag- és fehérjebevitelt, vagy az íz tulajdonságainak és érzékenységének megváltozását..

Mikor kezdődik a terhességi vágy??

A legtöbb nőnél észrevehető, hogy a vágyakozás a terhesség első trimeszterében kezdődik. A második trimeszterben azonban növekszik, és a harmadik trimeszterben többnyire csökkennek, vagy visszatérnek a normális szintre. Itt mindennapos az éhségvágy.

A leggyakoribb étvágy a terhesség alatt:

Vessünk egy pillantást a leggyakoribb és legnépszerűbb terhességi vágyak listájára, amely ekkor történik, és miért. A leggyakrabban jelentett vágyak,

1. Jég:

Étkezési vágy a terhesség alatt

Ami számunkra meglehetősen furcsának tűnhet, a terhes nők szeretnek ásni a jégkockákon. Bár nincs tudományos alapja az ilyen vágyakozásnak, általánosan úgy vélik, hogy a terhes nők rövid szakaszban vérszegénységben szenvednek. Az anaemia gyakori tünete a száj és a nyelv gyulladása. A jég megkönnyíti a gyulladást. Ezenkívül kevés olyan tanulmány is létezik, amelyek azt mutatják, hogy az alacsony kalcium- és vascink -szint jégvágyat és hasonló termékeket, például kukoricakeményítőt stb..

2. Csokoládé és egyéb édességek:

Csokoládé és egyéb édességek

Mindannyian szeretünk csokoládét fogyasztani! De furcsa, amikor azt látja, hogy egy várandós hölgy több csokoládéra vágyik, mint egy -két ember. A terhesség alatt a női test hormonális egyensúlyhiánynak van kitéve. A csokoládé fogyasztása „dopamin” hormonokat szabadít fel a szervezetben, némileg semlegesítve az egyenlőtlenség hatását. A csokoládé és hasonló ételek a terhesség alatti leggyakoribb vágyak közé tartoznak, és általában a szénhidrát- és kalóriahiányhoz kapcsolódnak.

3. Fűszeres ételek:

Fűszeres ételek

A fűszerekkel fűszerezett ételek, amelyek kiűzhetik a lelket az egészséges egyénből, izgatják a kismamát. Az idegstimuláló kapszaicin jelenléte miatt ezek az ételek egy pillanat alatt növelik a szervezet adrenalin tartalmát. A terhesség alatt ilyen fűszeres indiai étel iránti vágy meglehetősen ésszerű a nők számára még nyugaton is.

4. Savanyú ételek:

Még a terhesség alatt is gyakori, hogy savanyú ételeket, például citromot kívánnak. Míg a citrom és hasonló citrusfélék iránti étvágyat szokatlan hallani, az emésztőrendszeri problémáknak köszönhető. Ha egy ilyen ételre vágyik, ne aggódjon, legyen mértékkel, ahogy mindig mondjuk!

5. Savanyúság:

Savanyúság

Bár az érvek a nátrium- és sóhiányos nők mellett szólnak, nincs bizonyíték arra, hogy miért vágynak a terhes nők savanyúságra. A legtöbben egyetértenek azzal, hogy a savanyúság csípős íze üdvözlendő változás azokban az ízlelőbimbókban, amelyek egyébként megszokták az „egészséges ételeket” ezekben a hónapokban. Ezenkívül a hormonális ingadozások a terhesség alatti savanyúság utáni sóvárgások gyakori okai közé tartoznak.

6. Fagylalt:

JÉGKRÉM

A cukrokkal és extra kalóriákkal megrakott gazdag és krémes fagylalt vezeti a terhes nő örömetáblázatát. Nem csoda, ha látná, hogy egy kismama órákon át vezet a legközelebbi fagyizóba, hogy megszerezze kedvenc vaníliás kúpját. Ez a gyakori fagylalt -vágy a terhesség alatt többnyire a szervezet alacsony kalciumszintje miatt következik be. Alternatív megoldásként a test kalóriaigénye is okozhatja ezeket a vágyakat.

7. Kávé:

Étkezési vágy a terhesség alatt

A kávé koffeint tartalmaz, egy másik idegstimulátort, amely felemeli a hangulatot és letargikus testet tölt fel. Bár az orvosok nem javasolják a kávé utáni vágyat a terhesség alatt, ki merné állni a kávé és a terhes nő között? Ennek ellenére a kávéfogyasztást szigorú felügyelet mellett kell végezni a terhesség alatt.

8. Szóda és pezsgőitalok:

A terhes nők gyakran panaszkodnak a kellemetlen érzésre, amikor reggel felébrednek. A szódabikarbóna ígéretet tesz arra, hogy a széndioxid erős jelenléte miatt rendezi a kellemetlenséget. Bár gyakori vágy a szénsavas italokra a terhesség alatt, a legjobb elkerülni őket! A koffeint tartalmazó szénsavas italokat azonban kerülni kell.

9. Tejtermékek:

Étkezési vágy a terhesség alatt

Nem meglepő, ha egy hamarosan szoptató anya olyan tejtermékekre vágyik, mint a tej, a sajt, a joghurt és a tisztított vaj (ghee). A tejtermékek gazdag kalcium- és fehérjeforrások, amelyek rendkívül fontosak a növekvő magzat és az anya számára. Azok a nők, akik kalciumhiányban szenvednek, többnyire vágynak az ilyen tejtermékekre. Terhesség alatt sajtra, tejre és joghurtra vágyni egyáltalán nem ritka.

10. Gyümölcs és gyümölcslevek:

Gyümölcs és gyümölcslevek

Gyümölcs utáni vágy a terhesség alatt? Az alacsony folsavszint általában arra készteti a nőket, hogy gyümölcsbevitelre vágyjanak. Terhesség alatt az egyik legegészségesebb ételvágy, a dió gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás. A gyümölcsre vágyó terhes nők elsősorban a citrusfélék ételeit, például a narancsot és a mangót fogyasztják. Más gyümölcsök, például görögdinnye, szőlő és alma fogyasztása egyaránt frissítő és előnyös a terhesség hónapjaiban. Ez egy lélegzetvétel a terhesség alatti mindenféle óriási étvágytól. Ez az egészséges megszállottság sokak számára furcsának tűnhet, ha korábban nem rajongott a gyümölcslevekért.

11. Só:

Só

Bár technikailag nem étel, de kit érdekel, ha egy terhes nő megfordítja a fejét az átlagosnál több sóbevitellel? Az alacsony nátriumszint a kismamák szervezetében teljes mértékben sós ételek iránti vágyat okozhat. A túlzott sófogyasztás azonban káros!

12. Hús:

Hús

A hús, különösen a vörös hús, az egyik leggyakoribb vágy a terhesség alatt. Gazdag fehérje-, kálium- és vasforrás. Tehát ha a szervezete ezek közül kevesebbet tartalmaz, nos, akkor vágyhat a húsra. Kerülje a húskonzervet, mivel terhesség alatt sós ételeket kíván, mivel a hús magas sótartalmú.

13. Tenger gyümölcsei:

Ha terhesség alatt túlságosan vágyik a halra és más tenger gyümölcseire, akkor talán a szervezet jelzi, hogy jó mennyiségű omega-3 savat kell fogyasztania. Ha hiányzik az omega-3 zsírsavakból, akkor gyakori ez a vágy.

14. Gyorsétterem:

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a nők még a magas zsírtartalmú és gyorséttermi változatokra is vágynak, hogy kielégítsék vágyukat a terhesség alatt. Bár ennek a forgatókönyvnek több oka is van, a legtöbb esetben a csökkent zsírsavhiány nagyon is ehhez a vágyhoz vezethet.

Egészséges táplálkozási alternatívák a terhesség utáni vágyakozáshoz:

Ha vágyik bizonyos egészségtelen ételekre, ne aggódjon, vannak egészséges lehetőségeink, amelyek arra várnak, hogy orvosolja vágyait a test hiányosságai alapján.

Étkezési vágy a terhesség alatt 11

A terhességi vágyak kockázatai:

Csak azért, mert vágyakozik, fontos megjegyezni, hogy nem szabad mindent fogyasztani, amit eszik. Káros mellékhatásokat és egészségkárosodást okozhatnak. Például a sóvágy nem azt jelenti, hogy túl sok sót fogyaszt, ami szintén hosszú távú születési rendellenességekhez vezethet.

Ezenkívül gyakran előfordulhatnak étvágytalanságok a gyakori vágyakozás miatt. A vágyakozáshoz hányinger és hányás is társul, valamint reggeli rosszullét. Ennek oka lehet a hormonális reakciók vagy az étvágytalan ételek. Továbbá az egészségtelen étel utáni vágyakozás és fogyasztás terhességi cukorbetegséghez, nagy súlygyarapodáshoz és más születési problémákhoz vezethet. Döntő fontosságú az egyensúly megteremtése a vágyakozással és az egészséges táplálkozási szükségletekkel, amelyek mind az anya, mind a gyermek számára szükségesek.

Tippek a vágyakozás ellenőrzéséhez:

Terhesen nem dolgozhat azon, hogy megállítsa a furcsa vágyakat. Tehát itt adunk néhány alternatívát és tanácsot ezek kezeléséhez,

  1. Készítsen a hűtőszekrényben egészséges ételeket a terhesség utáni vágyakozáshoz. Mindenképpen kerülje el a gyorsételeket.
  2. Találj ki egészséges helyettesítőt a vágyadnak. Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, és terhesen helyettesítse vágyát ezekkel az egészséges alternatívákkal.
  3. Fókuszáljon a megfelelő táplálkozásra. Időnként a csaló ételek megtennék, de nem szabad szokássá válniuk. A terhesség stresszes lehet, és ezt emlékezni kell.
  4. Egyél gyakran rendszeres időközönként, hogy a szervezeted stabilizálja a vércukorszintet, és a sóvárgás szabályozható legyen.
  5. Igyon sok vizet és maradjon hidratált.
  6. Legyen mértékkel. Tudja, mikor kell korlátozni és húzni egy vonalat, és mikor kell teljesen kihagyni.

Rendben van, hogy időnként kényeztetheti magát kedvenc ételeivel, de nem szokássá. A terhesség alatt az édességek, a só, a cukor és a savanyú ételek iránti vágyakozás meglehetősen gyakori, és az egyensúlyt kell kiegyensúlyozni. Remélem, hogy ez az átfogó útmutató bepillantást enged abba, hogy mit érdemes a legjobb fogyasztani és kerülni terhesség alatt. Ezért kulcsfontosságú, hogy ismerjük az egészséges alternatívákat, amelyeket ezen a ponton választhatunk.

Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával a legjobb tanácsokért és tippekért, hogy mit egyen és hagyjon ki az egészségügyi profilja alapján. A vágyak és a mennyiségi korlátok testenként és egészségi állapottól függően igen eltérőek lehetnek, és elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljon, mielőtt saját döntést hoz..

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Mikor konzultáljon orvosával a terhességi vágyakról?

Válasz: Egyes vágyak nagyon veszélyesek lehetnek. Ha úgy érzi, hogy talajt, szennyeződést, szappant vagy más nem élelmiszert szeretne enni, akkor itt az ideje, hogy siessen, és konzultáljon orvosával.

Q2. Mik az étkezési ellenszenv a terhesség alatt??

Válasz: A terhesség alatt étkezési ellenérzések történhetnek, legyen az korai szakaszban, az első trimeszter közelében, vagy akár a második trimeszter közepén. Ez nem gyakori helyzet, de a nők azt tapasztalják, hogy idegenkednek az ételtől, nem élelmiszereket akarnak enni, vagy megbetegszenek a szokásos vágyak miatt. Ebben az időben gyakori a hányás, hányinger és reggeli rosszullét.

Q3. Megjósolhatja -e a terhesség alatti étvágy a baba nemét??

Válasz: Vannak mítoszok, amelyek szerint az étel utáni vágyakozás meg tudja mondani és megjósolni, hogy melyik nemű baba lesz. Erre azonban nincs megalapozott tudományos bizonyíték.

Q4. Normális -e, hogy terhesség alatt nincs vagy furcsa étvágya van??

Válasz: Teljesen normális, hogy a terhesség alatt nincs vágy. Ne aggódjon az ügy miatt. Azonban, mint említettük, ha szokatlan vágya támad a nem élelmiszertermékek iránt, akkor orvoshoz kell fordulnia.