Alsó hátfájás a terhesség alatt: okok és tippek

A terhesség alatt, hányingerrel, hányással, fáradtsággal, duzzadt lábakkal együtt a legtöbb terhes nő valamikor az alsó hátfájást tapasztalja. Ez a hát alsó része a legtöbb panasz, amelyet terhes nőktől fogunk hallani. Ez a hátfájás oka lehet a súlygyarapodás, a test súlypontjának eltolódása, a szervezetben bekövetkező hormonális változások stb. Míg a legtöbb derékfájás teljesen normális, és gyakran nem okoz gondot, de csak bizonyos esetekben ez krónikussá válhat, kiterjesztve a fájdalmat a hát alsó részéről lefelé a lábak és lábak felé, ami miatt a terhes hölgy nem tud felállni. Ebben a cikkben részletesen megvitatjuk az alsó hátfájás okait, a követendő megelőző intézkedéseket és néhány otthoni gyógymódot, amelyek enyhítik ezt a fájdalmat.

Oka a hát alsó részén a terhesség alatt

Mi az alsó hátfájás és gyakori a terhesség alatt:

A terhesség alatti alsó hátfájást lumbális fájdalomnak is nevezik. Ez a fájdalom általában a derék felett és felett található, a hát közepén. Ez a hátfájás az enyhe (az esetek többségében) és a súlyos, sőt bizonyos esetekben krónikus is lehet. A lábszárba sugárzó krónikus derékfájást isiásznak nevezik. Annak ellenére, hogy a legtöbb terhes nő panaszkodik, hogy ez a fájdalom erős, az alsó hátfájás teljesen természetes. Nagyon kevés terhes hölgy tapasztal elviselhetetlen fájdalmat a hasizom elválasztása miatt. Az alsó hátfájás a terhességi időszak bármely pontján kezdődik. Egyes nők ezt a fájdalmat az első trimeszterben tapasztalják, míg mások a második trimeszterben tapasztalják, hogy a szülésig tart. Néhány nő szülés utáni hátfájásban is szenved.

Az alsó hátfájás okai a terhesség alatt:

Ez a fájdalom az egyik leggyakoribb fájdalom, amelyet egy terhes nő tapasztal a terhessége alatt. Ennek a fájdalomnak az okait az alábbiakban soroljuk fel.

1. Hormonális növekedés:

A Relaxin a terhesség alatt felszabaduló hormon. Ez a hormon lágyítja és lazítja a medencei ízületeket és szalagokat. Ez segíti a baba születését a későbbi szakaszokban. Ez a hormon nemcsak ellazítja a kismedencei szöveteket, hanem az egész test ízületeit is. Emiatt a fájdalom a hát alsó részén a terhesség alatt kezdődik.

2. A súlypont eltolása:

A terhesség előrehaladtával a has mérete nő. Emiatt a terhes nő testének súlypontja eltolódik. A súlypont eltolódása az ülés, a járás stb. Helytelen testtartásához vezet, ami fájdalomhoz vezet az alsó hátsó régióban.

3. Túlsúlygyarapodás:

A terhesség alatt a test súlyának növekedésével az izmok a szokásosnál jobban megfeszülnek. A túlzott súlygyarapodás miatti helytelen testtartás hátfájáshoz vezethet.

4. Izomleválasztás:

A has közepén két párhuzamos izomcsík van. Ezek az izmok stabilizálják a gerincet és támogatják a deréket. A terhesség alatt, a hasméret növekedésével ezek az izmok nyúlni kezdenek, és bizonyos esetekben akár elválnak. Emiatt a háttámla szétesik, és egy kis nyomás a háton súlyos hátfájást eredményez, és ezt diastasis recti -nek nevezik.

alsó hátfájás terhesség alatt 8

Otthoni gyógymódok az alsó hátfájáshoz a terhesség alatt:

A terhesség alatti derékfájdalom gyakran elviselhető, de bizonyos esetekben ez elviselhetetlenné válik a terhes nők számára. Az orvosok azt javasolják, hogy kövessenek bizonyos otthoni jogorvoslatokat, hogy elkerüljék és kezeljék a hátfájást a terhesség alatt. A jogorvoslatok egy része

1. Prenatális masszázs:

Aki nem szereti a hátmasszázst. A tökéletes hátmasszázs enyhíti a hátfájást. A masszázs javítja a hát körüli vérkeringést, ami azonnali mentességet biztosít a hátfájástól.

2. Meleg víz és borogatás:

Meleg vizet használnak a hőmérséklet növelésére, amely kezelheti a hátfájást. A hőmérséklet emelkedésével a véráramlás is növekszik az egész testben. A melegség csökkentheti az ízületek merevségét és az izomgörcsöket. Házi borogatást készíthet úgy, hogy egy tiszta törülközőt forró vízbe áztat, és az átitatott törülközőt a hát alsó részén masszírozza. Ügyeljen arra, hogy ne használja ezt a kompresszort a gyomorra. A meleg vízben való fürdés enyhíti a hátfájást is. Fontolja meg az Epsom -sók hozzáadását a meleg vízhez a megfeszült izmok felszabadítása érdekében.

3. Fájdalomcsillapítók:

Alapvetően a gyakorlatok a legjobb gyógymódok az alsó hátfájásokra. A gyakorlatokon túl a derékfájás enyhülése a fájdalomcsillapítók használatával jön létre. Ezeket a fájdalomcsillapítókat csak orvosával folytatott konzultációt követően használja.

4. Jóga:

A jóga az egyik legjobb mozgásforma bármilyen fájdalom esetén. A jóga segít az izmok nyújtásában, ezáltal megkönnyebbülést nyújtva a hát alsó részének. Ezenkívül a jógában végzett meditáció csökkentheti a stresszt és boldoggá tesz egész nap.

5. Gyakorlat:

alsó hátfájás terhesség alatt 7

A nyújtó gyakorlatok segíthetnek enyhíteni az alsó hátfájást. A gyaloglást is az egyik legjobb gyakorlási formának tekintik a hátfájás enyhítésére.

6. Alvó helyzetek:

alsó hátfájás terhesség alatt 2

Az alvó testtartás enyhítheti a hátfájást is. Tegyen egy párnát az összehajtott lábak közé a has alatt, ez támogathatja a hasat, ezáltal csökkentve a hátra nehezedő nyomást. Az ágyéki párna használata ülve segíthet enyhíteni a hátfájást.

7. Egyéb kezelések:

Alternatív megoldásként olyan gyógyszerek, mint az akupunktúra és a kiropraktika segíthetnek csökkenteni a derékfájást a terhesség alatt.

Akupunktúra:

alsó hátfájás terhesség alatt 6

Az ősi kínai művészet a fájdalmak és csomók gyógyítására a testében éles tűk formájában jött létre, amelyek a testének bizonyos csomós területére böktek. A szúrás szó nagy szerepet játszik az akupunktúrában, ahol az orvosok vagy professzionális akupunktúrások tűket szúrnak be a hátadba. Ha ezeket a csomókat akupunktúrával megnyitja, azonnali megkönnyebbülést nyújt. Ez a legjobb kezelés a hátfájásra.

Kismama öv:

Ezek az övek terhes nők számára optimális támogatást nyújtanak a növekvő hasának és a hát alsó részének. Eltávolítja a háton lévő feszültséget azáltal, hogy szilárdabb támaszt nyújt, és javítja a testtartást. Naponta csak néhány órát viselheti ezt az övet. Ezek az övek különböző méretekben kaphatók, amelyek több csecsemőt szállító nők ellátását szolgálják. A kismamaövek online és kismamaboltokban kaphatók.

Tippek az alsó hátfájás megelőzésére és elkerülésére a terhesség alatt:

Néhány általános tipp, amelyek követhetők a derékfájás megelőzésére a terhesség alatt

  • Ellenőrizze a súlynövekedést. Próbálja meg fenntartani az egészséges testsúlyt a terhesség alatt.
  • A terhesség alatt nem ajánlott súlyokat emelni.
  • A hosszabb ideig tartó állás nyomást gyakorolhat a hátára. Ezért kerülje a túl sokáig tartó állást.
  • A terhesség alatt mindig viseljen laza ruhát.
  • Viseljen megfelelő cipőt, amely tökéletesen támogatja a testet a terhesség alatt.
  • A síkágyas alvás enyhítheti a hátfájást, sőt megelőzheti a hátfájást.
  • Végezzen gyengéd nyújtó gyakorlatokat naponta a terhesség alatt.
  • Kerülje a késő esti munkát ülve. Tartson szünetet a közepén, és sétáljon legalább 5 percig.
  • Kövesse a megfelelő étrendet. Kerülje azokat az ételeket, amelyek növelhetik a hátfájást.

Mikor forduljon orvoshoz:

A hátfájás meglehetősen gyakori a terhes nőknél a terhesség alatt. Az enyhe hátfájás otthoni gyógymódokkal kezelhető. A terhes nőknek orvoshoz kell fordulniuk, ha súlyos hátfájást, húgyúti fertőzést, hüvelyi vérzést, lázat, végtagok bizsergését, szabálytalan hüvelyváladékot tapasztalnak. Néha a fájdalom túl erős lehet, hogy a lábig sugárzik, ami isiászhoz vezet. Ilyen esetekben konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával a további kezelés érdekében.

Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatti esetek többségében széles körben elterjedt az alsó hátfájás. Csak bizonyos esetekben ez a fájdalom súlyosbodhat, és az isiászhoz vezethet. Kövesse a fent említett megelőző intézkedéseket és tippeket, hogy elkerülje a derékfájást a terhesség alatt. Ezenkívül próbálja ki az otthoni jogorvoslatokat, amelyek enyhítik a derékfájást, és ossza meg velünk tapasztalatait.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Az alsó hátfájás a terhesség jele?

Válasz: Minden hátfájás nem a terhesség jele. Bizonyos esetekben azonban az alsó hátfájás a korai terhesség tünete. Néhány terhes nő a terhesség korai szakaszában fájdalmat érez a hát alsó részén.

Q2. A derékfájás a vajúdás jele?

Válasz: A szülés általában a harmadik trimeszter végén kezdődik. Néha a derékfájás az utolsó trimeszterben a vajúdás jele lehet. Ha súlyos hátfájást tapasztal a harmadik trimeszter elején, konzultáljon orvosával, hogy ellenőrizze a baba állapotát a koraszülés miatt..

Jogi nyilatkozat: Az ebben a cikkben kifejtett vélemények csak javaslatok, és a webhely semmilyen módon nem felelős az esetleges mellékhatásokért. Jobb konzultálni orvosával, mielőtt bármit tervez, különösen akkor, ha terhes.