Bordafájdalom a terhesség alatt: Okok és jogorvoslatok a megkönnyebbüléshez

Egy terhes hölgy terhessége alatt különféle változásokat tapasztal a testében a növekvő magzat és a hormonális változások miatt. Mivel ezek a módosítások/változások bekövetkeznek a testben, különböző fájdalmakban szenved a csípőben, a hátban és még a bordában is. A bordák fájdalma a terhesség alatt elsősorban a növekvő magzat és a kis fickó által az anyaméhben bekövetkező apró rúgások miatt tapasztalható. A legtöbb esetben ez a bordafájdalom teljesen normális, és gyakran nem vezet komplikációkhoz, de bizonyos esetekben, amikor a fájdalom a borda jobb oldalán jelentkezik, bizonyos szövődményekhez vezethet. Ilyen esetekben ajánlott orvoshoz fordulni.

Bordafájdalom terhesség alatt

Mi a bordafájdalom és gyakori a terhesség alatt:

Az emberi testben 24 bordacsont 12 található a test mindkét oldalán. Ezeknek a bordáknak az a feladata, hogy megvédjék a bordák alatt fekvő szerveket. Ha ezen szervek bármelyike ​​megduzzad, fertőzött vagy gyulladt, vagy ha repedés van a bordákban, akkor a személy elkezdi érezni a fájdalmat a bordákban. A terhesség alatt a magzat a második trimeszter végétől kezd növekedni. A bordákra nehezedő nyomás is nő, ami bordafájdalomhoz vezet, és ez a fájdalom a terhesség alatt a legtöbb esetben teljesen normális. Általában ez a fájdalom akkor kezdődik, amikor a baba belül egy adott helyzethez igazodik. Ez gyakran a terhesség 26. hetében történik.

A bordafájdalom okai a terhesség alatt:

A bordás fájdalom terhes nőknél általában a második trimeszter végén kezdődik. Ez a fájdalom a borda mindkét oldalán tapasztalható. Ha a fájdalom a bal oldalon jelentkezik, akkor ennek oka a növekvő méh, és ha a fájdalom a jobb oldalon van, annak sok oka van. Az alábbiakban felsoroljuk a bordafájdalom néhány okát.

1. A magzat nyomása:

A magzat a második trimeszterben kezd növekedni, és a méh felfelé tágul, hogy befogadja a benne lévő babát. Ennek a tágulásnak köszönhetően a bal bordák nyomása nőni kezd, ami bordafájdalomhoz vezet.

2. Relaxin:

Ez egy terhesség alatt felszabaduló hormon. Maga a szó kimondja, hogy ez a hormon ellazítja az izmokat és szöveteket, amelyek összekötik a csontokat a testben. Ez a hormon a medencei szalagokat és a medencét is ellazítja, hogy szélesen elterjedjen a zavartalan szállítás érdekében. Néhány esetben a borda körüli izmok és szalagok is ellazulnak, és amikor a test súlya nő, a bordákra nehezedő nyomás is növekedhet, ami bordafájdalomhoz vezethet.

3. Gyomorégés:

A Relaxin a nyelőcső egy részét is ellazítja. Ez a fő oka annak, hogy a terhes nők gyomorégést tapasztalnak a terhesség alatt. A gyomorégés néha bordafájdalomhoz vezethet.

4. epekövek:

A terhesség alatt nő az ösztrogén szintje a szervezetben, ami az epehólyag lassabb kiürüléséhez vezet. Ez viszont epeköveket okoz a hólyagban. Általában az epekő okozta fájdalom enyhe, de egyes esetekben a fájdalom a jobb has felső részén kezdődik, ami bordafájdalomhoz vezet.

5. Kerek szalagfájdalom:

A kerek szalagok szálas szövetszálak, amelyek összekötik a méhet az ágyék területével. Ahogy a méh megnagyobbodik, nyomást gyakorol ezekre a szalagokra, ami viszont éles fájdalmat okoz járás vagy mozgás közben.

6. Húgyúti fertőzés:

A terhesség alatt a nőknél nagyobb a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata. Emiatt nehéz lesz a hólyag kiürítése. A növekvő magzat a kiürült hólyaggal együtt a szokásosnál nagyobb nyomást gyakorol a bordákra, súlyos bordafájdalmat okozva. Ezenkívül az UTI fájdalmat okozhat a vesékben, ami bordafájdalomhoz vezethet.

7. Daganatok:

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a terhesség elősegítheti a rákos máj növekedését. A máj növekedése megfelel a daganat kialakulásának a májban. Ez a daganat nyomást gyakorol a bordára, fájdalmat okozva.

8. Egyéb komplikációk:

További szövődmények, amelyek bordafájdalmat okozhatnak, a preeclampsia és a HELLP -szindróma. Ezek a szövődmények fájdalmat okoznak a has jobb felső negyedében, általában májfájdalomnak nevezik. A preeklampszia és a HELLP-szindróma életveszélyes szövődmények, és azonnali orvosi ellátást igényel. Ha a terhesség alatt fájdalmat érez a borda jobb oldala alatt, azonnal diagnosztizálja a preeklampsziát, a HELLP -szindrómát vagy a májrákot..

A bordafájdalom megelőzése a terhesség alatt:

Van egy szép közmondásunk, miszerint a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Láttuk a bordafájdalom okait terhesség alatt, a bordafájdalom megelőzése a fájdalom okainak elkerülésével érhető el.

  • A terhesség alatti rendszeres testmozgás segíthet a baba megfelelő elhelyezésében az anyaméhben, ami csökkentheti a fájó bordák nyomását.
  • 15 naponként ellenőrizze a súlygyarapodást, mivel tudjuk, hogy a relaxin hormon ellazítja a test izmait és inait. A túlsúly növelheti a bordák nyomását.
  • Mindig fogyasszon egészséges étrendet az epekő kialakulásának megelőzése érdekében.
  • Alvás közben használjon párnákat. A piacon speciális U és C alakú terhességi párnák kaphatók, amelyek alvás közben is használhatók.

Otthoni jogorvoslatok a bordák fájdalmára a terhesség alatt:

A test minden fájdalmának van valamilyen gyógymódja a gyógyulásra. Ugyanez a helyzet a bordafájdalommal; Íme néhány otthoni jogorvoslat, amelyeket ki lehet próbálni.

1. Masszázs:

Bármilyen fájdalom esetén a masszázs a legjobb orvosság vagy kezelés, amit el lehet végezni. Masszírozza be a részt meleg olajjal vagy az orvos által felírt kenőccsel, hogy enyhítse a borda fájdalmát.

2. Meleg víz és borogatás:

Meleg vizet használnak a hőmérséklet növelésére, amely kezelheti a borda fájdalmát. A hőmérséklet emelkedésével a véráramlás is növekszik a borda közelében. A melegség csökkentheti az ízületek merevségét és az izomgörcsöket. Házi borogatást végezhet úgy, hogy egy tiszta törülközőt forró vízbe áztat, és 10-15 percig a bordakeret közelében masszírozza. Ügyeljen arra, hogy ne használja ezt a kompresszort a gyomorra. Fürdés meleg vízben szintén enyhíti a bordafájdalmakat. Fontolja meg az Epsom -sók hozzáadását a meleg vízhez a megfeszült izmok felszabadítása érdekében.

3. Csontkovács tanácsok:

Beszéljen egy csontkováttal, aki jól ismert a terhesség alatti ízületi fájdalmakról. A test helyzetétől, a fájdalom típusától és intenzitásától függően javasolhatnak néhány gyakorlatot és testtartási változást, amelyek újraélhetik a borda fájdalmát.

4. Gyakorlólabdák:

Ha gyakorlatokat végez a labdával, megnyújthatja az izmokat a bordakeret közelében, ami enyhíti a fájdalmat. Dőljön a labda ellen, és végezzen néhány tekercset a bordaizmok nyújtásához. Győződjön meg arról, hogy helyesen hajtja végre ezeket a tekercseket.

5. Jóga és testmozgás:

Ez az egyik legjobb edzésforma bármilyen fájdalom esetén. A jóga nemcsak a terhes nőknek, hanem mindenkinek hasznos. Tudományosan bebizonyosodott, hogy a jóga nyújtás segít meglazítani azokat az izmokat, amelyek enyhíthetik a fájdalmakat, a hát- vagy bordafájdalmakat. Hasonlóképpen, a rendszeres testmozgás enyhítheti a borda fájdalmát is.

6. Állítsa be a testtartást:

A terhesség későbbi szakaszaiban a terhes hölgy nehezen viseli a test súlyát. Hajlamos arra, hogy állandóan lehajoljon vagy hajoljon. Emiatt a bordák fájdalma fokozódhat. Ezért tartsa függőlegesen a testét, és ülve dőljön hátra.

bordás fájdalom a terhesség alatt

Tippek a bordafájdalom enyhítésére a terhesség alatt:

Az otthoni jogorvoslatokon kívül a terhes hölgy bizonyos tippek követésével megelőzheti a borda fájdalmát.

  • A terhesség alatt mindig viseljen laza ruhát. A szűk ruhák nyomást gyakorolhatnak a testre, ami fájdalmat okozhat a bordákban.
  • Alvás közben használjon U vagy C alakú terhességi párnát. Ez elősegíti a test helyes testtartását alvás közben.
  • Próbáljon gyakran aludni a test bal oldalán támasztópárnákkal, hogy megelőzze a borda fájdalmát.
  • Aludjon a légmatracon. Tanulmányok bebizonyították, hogy a légmatracon alvás enyhíti a borda fájdalmát.
  • A jégcsomagok használata egy napra enyhülést is okozhat a fájó bordákon.

Mikor forduljon orvoshoz:

A terhesség alatti bordafájdalom meglehetősen gyakori, és nem kell sokat aggódnia emiatt. Általában ez a fájdalom hamar megszűnik a szülés után. Ha a fájdalom a test bal oldalán tapasztalható, akkor ez nem sok aggodalomra ad okot, de ha a fájdalom a test jobb oldalán jelentkezik, ennek sok oka lehet. A fájdalom oka lehet epekő, májrák, preeklampszia vagy néha HELLP -szindróma. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvoshoz a kezeléshez.

Mint sok más fájdalom, a bordafájdalom is normális, és a legtöbb esetben nem okoz nagy aggodalmat. A bordafájdalom oka lehet az anyaméhben jelen lévő kis baba apró rúgása. Ez a fájdalom megelőzhető a fent említett tippek követésével. Sőt, a fent felsorolt ​​otthoni jogorvoslatok szintén enyhítenek a bordafájdalomtól. De ha súlyos fájdalmat tapasztal a borda jobb oldala alatt, akkor jobb, ha orvoshoz fordul, hogy megelőzze a szövődményeket.

Jogi nyilatkozat: Az ebben a cikkben kifejtett vélemények csak javaslatok, és a webhely semmilyen módon nem felelős az esetleges mellékhatásokért. Jobb konzultálni orvosával, mielőtt bármit tervez, különösen akkor, ha terhes.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. A bordafájdalom a terhesség jele??

Válasz: A borda fájdalmát a bordákra gyakorolt ​​nyomás okozza. Ez a nyomás a bordaív alatti szervek duzzanatának, fertőzésének vagy gyulladásának köszönhető. A bordafájdalom nem a terhesség jele, mert terhes nőknél ez a fájdalom a harmadik trimeszter elején kezdődik.

Q2. A bordafájdalom súlyos szövődményekhez vezethet a terhesség alatt?

Válasz: A legtöbb esetben a bordafájdalom normális, ha a test bal oldalán jelentkezik. De ha a test jobb oldalán tapasztalja, akkor komoly szövődmények valószínűsége áll fenn. Ilyen esetekben forduljon orvoshoz a további diagnózishoz.