Dohányzás a terhesség alatt és hatása a babára

A dohányzás általában véve veszélyes az egészségre. De csak néha elengedjük ezt a gondolatot, hogy bűntudat nélkül dohányozzunk. Elgondolkodtál már azon, hogy az ilyen pillanatok milyen következményekkel járhatnak, különösen akkor, ha terhes anya vagy? Nos, a terhesség alatti dohányzás soha nem ajánlott. A veszélyek sokrétűek. A cikk mindent elárul, amit tudnia kell.

dohányzás a terhesség alatt

A nőket figyelmeztetik, hogy a terhesség előtt, alatt vagy után ne dohányozzon annak érdekében, hogy jó egészséget biztosítson neki és gyermekének. Bár a terhesség alatti dohányzásnak számos káros hatása van, egy 2011 -es tanulmány kimutatta, hogy a vizsgálatban résztvevő nők 10% -a dohányzott, amikor terhes volt.

Ha Ön függő, akkor a legjobb, amit tehet, ha jelentősen csökkenti a naponta elszívott cigaretták számát. A terhesség egy olyan szakasz, amikor komolyan kell venni az egészségét.

A dohányzás hatása a terhességre: mellékhatások

Sok tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatti dohányzás veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra. Ez néhány a sok kockázati tényező közül, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az anya és a baba életét. Vessen egy pillantást, hogy tisztában legyen néhány veszéllyel.

1. Koraszülés:

A terhesség alatti dohányzás első kockázata a baba koraszülése. A terhesség alatti dohányzás a membránok idő előtti repedését okozza, ami a csecsemő teljes kifejlődése előtti szülést okozna. Ez a baba mentális vagy fizikai betegségéhez is vezethet későbbi életében vagy korai szakaszában.

2. Placenta -elzáródás:

A terhesség alatti dohányzás azt eredményezheti, hogy a méhlepény elválik a kötődési helytől, ebben az esetben a magzat stressz alatt van, és a magzat halálát okozhatja. Ha a méhlepény a születés előtt leválik a magzatról, akkor ez nagyon kritikus helyzet lesz a baba és az anya számára is. Az anya sok vérveszteséget is tapasztalhat.

3. Császármetszés:

A dohányzás miatt a méhlepény eltakarja a méhnyakot, ami nagymértékben csökkenti a természetes születés esélyét, ami hosszabb gyógyulási időt és stresszt okoz az anyának. Nincs is jobb, mint egy egészséges csecsemő, akit rendesen egészséges és egészséges anyától szült.

4. A köldökzsinór sérülése:

A terhesség alatti dohányzás egyik legjelentősebb hatása a magzat magzatának korlátozott oxigén- és vérellátása a köldökzsinóron keresztül. Ez nagyon fájdalmasnak bizonyulhat, és vérveszteséget okozhat a terhesség alatt.

5. Alacsony születési súly:

A terhes dohányosoknak szembe kell nézniük egy kisebb súlyú babával, mint egy normális egészséges baba. Ez hatással lesz a baba egészségére az első néhány hónapban, vagy talán későbbi életében. Egy 2004 -es tanulmány kimutatta, hogy a csökkent súlyú csecsemők 11,6% -a dohányzó anyának született. Az alacsony súlyú csecsemők gyakrabban vannak egészségügyi problémáknak kitéve.

6. Hirtelen csecsemőhalál -szindróma:

A terhesség alatti dohányzás egy másik lehangoló hatása. Azok a csecsemők, akik a terhesség alatt vagy azt követően a cigaretta nikotinnak vannak kitéve, SIDS -t tapasztalhatnak. A gyermek halála ezekben az esetekben megmagyarázhatatlan.

7. Jövőbeli elhízás:

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy azoknak a tinédzsereknek, akiknek a terhesség alatt dohányzó anyjuk volt, 33% -kal több testzsírjuk volt, mint más tinédzsereknek, ami elhízottá tette őket.

A terhesség alatti dohányzás veszélyei nemcsak akkor szűnnek meg, amikor a baba az anyában van. Ezenkívül hosszú távon hatást gyakorol a fiára vagy a lányára. Íme néhány kockázat, amelyek a születés után is folytatódnak.

a. A jövőbeni dohányzási szokások:

Egy másik tanulmány szerint a gyermekek korai életkorban kezdenek el dohányozni, ha terhesség alatt dohányzó anyák születtek. Ez az öröklődési helyzet elkerülhető, ha az anya a baba tervezése előtt sokat leszokik a dohányzásról.

b. Dohányzás szülés után:

A veszély nemcsak a terhesség alatt, hanem a terhesség utáni dohányzásban is rejlik. A szoptatáson keresztül történő nikotin -expozíció sok kárt okozhat a csecsemőknek. A szoptatás alatt dohányzó anyák szintén nyitottak számos tüdővel kapcsolatos szövődményre. Az olyan betegségek, mint a tüdőrák vagy az emlőrák, bejuthatnak a nőkbe, és kárt okozhatnak nekik és gyermeküknek.

c. Passzív dohányzás:

A legnagyobb veszély a passzív dohányzás. Ön itt nem dohányzik, de a körülöttünk élő emberek dohányoznak, és belélegzik a levegőt, ezáltal passzív dohányzást. A csecsemők körüli dohányzás károsíthatja gyengéd légzőrendszerét, ami tüdőfertőzéshez és asztmához vezethet. Bizonyos esetekben csecsemőknél hirtelen halál szindrómát okozhat. A csecsemők nem képesek belélegezni ilyen nehéz nikotinnal töltött füstöt, ami káros betegségeket vagy légúti megbetegedéseket okoz bennük életük korai szakaszában.

Tippek és módszerek a dohányzás abbahagyására terhesség alatt:

Íme néhány tipp a dohányzás abbahagyásához terhesség alatt, amelyek hasznosak lehetnek, ha úgy dönt, hogy leszokik a dohányzásról.

1. Az első dolog, amit elemezned kell, hogy melyik idő a legnehezebb számodra. Tudnia kell, hogy mikor érzi magát nyugtalannak, és mi váltja ki a dohányzást. Néha figyelmeztetést kaphat, ha mások dohányoznak körülötted. A legjobb dolog ilyen esetekben az, ha valóban megpróbál valami mást csinálni, ami megköveteli a figyelmét. Megpróbálhat megoldani egy rejtvényt, vagy megtisztíthat stb. Mindent, ami teljes odafigyelést igényel. Ez az első eltérítés.

2. Változtass egy kicsit a rutinodon. Próbálja meg elkerülni azokat a dolgokat, amelyek miatt cigarettára vágyik.

3. A leszokás első hetei stresszt okoznak. Azok a napok a legnehezebbek! De meg kell találnia a módját, hogy lépjen túl rajta. Próbáljon beszélni az emberekkel, és vonja be a vitát néhány vitába.

4. Beszéljen orvosával, és kérje tanácsát. Ez nagyon előnyös lesz.

Bár mindezek a lépések egyszerűnek tűnhetnek, a valóság nagyon más lesz. Figyelmeztetni szeretnénk továbbá, hogy ezek egyike sem segít, ha nem gyakorol bizonyos szintű ellenőrzést. Azonban a legjobb, amit tehet, ha kapaszkodik és erőlteti magát, hogy erősebben próbálkozzon és gátolja a kísértést. A beszélgetés és a figyelem elterelése nagymértékben segít. Mint mondtuk, a terhesség alatti másodlagos dohányzás is veszélyes lehet. Vigyázz magadra.