Hátfájás a terhesség alatt: okok, kezelés és tippek!

A terhesség alatti hátfájás meglehetősen gyakori számos terhes nő körében. A jó hír közeledtével ebben a fázisban is el kell viselni a kellemetlenségeket és a nyugtalanságot. Ez a helyzet meglehetősen jellemző a terhesség második trimeszterétől, és számos tényező okozza. Bár nagyon nehéz lépést tartani a fájdalommal, ne aggódjon! Ma elmondjuk a legjobb tippeket és kezelési módszereket, hogyan lehet a legjobban leküzdeni és megszabadulni a hátfájástól a terhesség alatt. Ezek könnyen elvégezhetők otthoni jogorvoslatok, amelyek legtöbbször azonnali enyhülést is okozhatnak! Lássunk neki!

hátfájás a terhesség alatt

Hátfájás terhesség alatt – mikor kezdődik és mikor fejeződik be?

Ha enyhe vagy súlyos hátfájást tapasztal terhesség alatt, ne aggódjon! Nem vagy egyedül. Azt mondják, hogy a terhes nők 50-70% -a tapasztalja ezt a gyakori állapotot. Míg néhány nő a terhesség kezdetétől tapasztalja ezt a fájdalmat, a legtöbbünk általában a második trimeszterben találkozik ezzel az állapottal. Vannak esetek, amikor már 8 hetes terhes nők is tapasztalják a hátfájást.

A hátfájásnak ez az állapota azonban normális a terhesség alatt, és természetes házi gyógymódokkal és gyógyszerekkel kezelhető orvosi szakember segítségével. Megszüntethető, vagy a megfelelő kezeléssel súlyosságával csökkenthető.

A hátfájás okai a terhesség alatt:

Minden nő szembesül a hátfájással a terhesség alatt. A hátfájás leggyakoribb típusai és tünetei enyhe vagy feltűnő fájdalom a várandós hölgy alsó és felső részén. Ezt számos tényező okozhatja, és elengedhetetlen, hogy először megismerje az okokat a kezelési módszerek és a megelőzési tippek megértéséhez. Íme néhány gyakori ok.

Első trimeszter:

A terhesség korai szakaszában a hátfájás leggyakoribb oka a következő.

1. Stressz:

Az érzelmi stressz izomfeszültséget okozhat a hátban, ami hátfájásként érezhető a hátgörcsök előtt. Előfordulhat, hogy terhessége stresszes időszakában hátfájást tapasztal. Próbáljon nyugodt maradni, és megdöbbenve láthatja a könnyedséget belülről.

2. Hormonváltozások:

A terhesség egész ideje alatt a szervezet hormonális változásai a medencei szalagok kilazulásához és az ízületek lazításához fordulnak a születési folyamat edzésében. Egy hasonló hormon a gerincet feltartó szalagok kilazulását okozhatja, ami bizonytalansághoz és fájdalomhoz vezethet. A hormonváltozások hátfájáshoz is vezethetnek a terhesség korai szakaszában.

Második és harmadik trimeszter:

Amikor a terhesség második és harmadik trimeszterébe érkezik, hátfájást okozhat,

1. Izomleválasztás:

A méh tágulásához hasonlóan két párhuzamos izomlemez (a végbél hasizma), amelyek a bordaívtől a szeméremcsontig futnak, elválhatnak a középső varrat mentén. Ez a felosztás súlyosbíthatja a hátfájást.

2. Súlygyarapodás:

Az egészséges terhesség alatt a nők általában 25 és 35 kiló közötti súlygyarapodást szenvednek. A gerincnek el kell viselnie ezt a súlyt. Ez hátfájást okozhat. A növekvő baba és a méh súlya szintén nyomást gyakorol a medence és a hát ereire és idegeire. Ez a terhesség alatti hátfájás egyik fő oka.

3. A testtartás változásai:

A terhesség megváltoztatja a súlypontot. Ennek eredményeként fokozatosan mozdulatlanná válhat anélkül, hogy észrevenné, és elkezdi beállítani a testtartását és az utat. Ez hátfájást vagy más módon feszülést okozhat. Az álló helyzet formája hátfájást okoz a terhesség korai szakaszában és azt követően.

Hátfájás terhesség alatt

4. A súlypont:

A terhesség alatti hátfájás egyik alapvető oka a súlypont megváltozása. A növekvő hasi dudorral észre fogja venni, hogy a tömegközéppontnak előre kell haladnia. Ezt szem előtt tartani és ennek megfelelően dolgozni a testtartásán a helyes dolog.

Leggyakrabban azonban előfordul, hogy ennyire tudatossá válik a baba biztonsága, és megfeledkezik a helyzetről. Ez folyamatosan növeli az izomfeszültséget, és végül növekvő hátfájáshoz vezet, amelyet nehéz csökkenteni a terhesség alatt.

5. A Sacroiliac ízület meghibásodása:

Az ízületnek jelentős szerepe van a terhesség alatt, és működési zavara az egyik leggyakoribb oka a helyzetének. Ez az ízület alkotja a medencét – nos, a legtöbbet egyébként. Ez az ízület, amely lehetővé teszi az alternatív mozgást járás közben. Most a terhességgel a szalagok megfeszülnek, és az ízületben instabilitás van, ami minden fájdalomhoz vezet.

Fájdalmas lehet, de a jó hír az, hogy ez a terhességi hátfájás oka nagyon jól kezelhető speciális kezelésekkel. A legjobb, ami ebből származik, egy jobb szállítási ígéret a babának. Ez gyakori oka a hátfájásnak a terhesség 9. és utolsó hónapjában.

6. Megerőltető munka:

Bármilyen megerőltető munka a terhesség későbbi hónapjaiban, mint például a lehajlás, hogy felvegyen egy vödröt, szörnyű hátfájáshoz vezethet, és ágyhoz köthet. Biztosan nem akarja hagyni, hogy ez átvegye a hatalmat, majd megkérdőjelezi magát, hogy miért fáj a hátán a terhesség alatt. A terhesség késői hónapjaiban, azaz a harmadik trimeszter beköszöntével korlátozza a napló minden tevékenységét, és koncentráljon a többi részre, és próbálja kihozni a legtöbbet.

7. Ruha és divat:

Amikor a kismamaruhák mindent megtesznek, miért választana bármi mást terhességi öltözékének, még akkor is, ha tud valamit rugalmasról, akkor fájni fog a nap hátralévő részében? A hasa nehezen tudja kezelni a méhben és alatta bekövetkező változásokat. A növekvő méretnek köszönhetően figyelnie kell a sarkára, mivel ez nehezebbé teszi a súlypont beállítását. Ezután jön a ruha, amelyet kiválaszt, hogy kilépjen. Teljesen kerülje az öveket és a rugalmas anyagokat.

A kismama ruhák a barátod, és van ok arra, hogy az anyák tartsák be ezeket. Itt az ideje vásárolni. Különben hamarosan úgy találja, hogy ezek a cipők az alsó hátfájás okává válnak az általuk okozott szalagfeszültség miatt.

A terhesség alatti hátfájás enyhítése:

A várandós anyáknak a hátfájástól való megszabadulását célzó enyhítési és kezelési módszerek nem mindig igényesek, mint azt feltételezheti. Számos kezelési lehetőség közül lehet választani, az orvos javaslatától és a hátfájás súlyosságától függően. Ide tartoznak az otthoni jogorvoslatok, a gyógyszeres kezelés, a jóga és a testmozgás, a masszázsok és a fizioterápiás módszerek a terhesség alatti hátfájás csökkentésére.

Otthoni gyógymódok és életmódbeli változások:

Nincs semmi könnyű és egyszerű otthoni jogorvoslat a hátfájás kezelésére a terhesség alatt. Íme néhány vezető.

1. Tartson szünetet:

Séta egyébként állva plusz nyújtás óránként legalább egyszer. A túl hosszú munkamenet még jobban fájhat a hátán. Próbáljon meg sem állni túl sokáig. Bizonytalan, lábon dolgozik; próbálja egyik lábát alacsony székletre helyezni, hogy nyomás nehezedjen a hátára.

2. Használjon szilárd matracot:

Ebben az állapotban dönthet úgy, hogy a terhesség ideje alatt szilárd matracot használ. A testpárna (legalább 5 láb hosszú) szintén segíthet a stressz-minimalizáló alvási pozíciók megtalálásában.

3. Heat Plus Cold:

Hő és hideg használata a hátán segíthet. Az egészségügyi szolgáltató bizonytalanul egyetért ezzel; készítsen úgy, hogy naponta többször 20 percre hideg borogatást (például egy zacskó jégzsákot, különben fagyasztott zöldséget törölközőbe csomagolva) tesz a pályázati területre. Később, mint két egyébként három nap, váltson hőre – tegyen melegítőpárnát, különben melegvizes palackot a fájó területre. Vigyázzon, hogy terhesség alatt ne kapcsolja a meleget a hasához.

4. Kismama öv:

Könnyedén vásárolhat kismama öveket online, vagy bármely olyan bevásárlóvonalat, amely ugyanebben a szakmában jártas. Lényegében alátámasztó alsónemű, amely a hasát tartja a helyén, és gondoskodik arról, hogy a medenceöv ne legyen megfeszítve. Tehát ha a hasa most kimondja az előrehaladást, megengedheti, hogy az öv jól helyettesítse a has izmait.

5. Tápláló étrend:

Ha egészséges terhességet szeretne, kivéve ezt a fájdalmat, meg kell győződnie arról, hogy az étrend helyén van -e, és minden szénhidrát, zsír és fehérje gyümölcsök és zöldségek felhasználásával halmozódik fel. Kizárja a koffeint, mivel ez az egyik leginkább hozzájáruló tényező a hátfájáshoz a terhesség alatt.

6. Helyezze vissza a testtartását:

Az elernyedés megterheli a gerincét. Használjon megfelelő testtartást munka közben, üljön, különben az alvás kiváló lépés. Például, ha az oldalán alszik egy párnánál, amely a térdek közé szorult, megszabadul a stressztől. Amikor egy kis asztalnál ül, tegyen feltekercselt törülközőt a hátának végére a tartáshoz; lazítsa el a lábát egy rakás könyven, különben székletben, és üljön fel egyenes nélkül, a válla hátra.

Hátfájás terhesség alatt

7. Masszázs:

A gyengéd masszázs enyhítheti a hátfájást, azonban a hatások átmeneti jellegűek. Ha partnere masszázst kínál Önnek, intenzíven masszírozza a mélyedéseket a gerinc alsó oldalán. Ezek azok az akupunktúrás pontok, amelyek összehúzódásokat okozhatnak.

8. Gyakorlat és jóga:

A jóga jó nyújtó gyakorlat, amely növeli a rugalmasságot, és lehetővé teszi a gyors és egyszerű szállítást. A születés előtti jóga, a Kegel -gyakorlatok és a nyújtás a jó választás. A fájó háztól kezdve az izomfeszültség kiépítéséig mindez rövid időn belül felszabadul. Tehát ne hagyja, hogy a növekvő has hátrányai legyőzzenek, hanem válassza ki, hogy aktív és egészséges legyen ezekkel a terhességi hátfájdalmas gyakorlatokkal.

Íme néhány tipp a gyengéd testmozgáshoz, amelyek sokat segíthetnek,

 • Dolgozzon a prenatális jóga és aqua natal órákon, hogy segítsen az izmok építésében és a hát jobb támogatásában.
 • Üljön le egy dobozban, térdével a csípője alatt, kezével a váll alatt, és a gyomorizmaival felfelé, a hátát egyenesen tartva. Emelje vissza a mennyezet közelébe, és hagyja, hogy a bum finoman ellazuljon. Lassan térjen vissza a doboz helyzetébe. Tedd ezt lassan, hogy az izmok ellazuljanak.
9. Segítség az orvostól:

Orvosnál is igénybe veheti a gyógykezelést. Ide tartozhatnak a szájon át szedett gyógyszerek és a terhesség alatti hátfájás fizioterápiája, amint azt egy minősített egészségügyi szakember javasolja.

10. Akupunktúra:

Az akupunktúra a kínai orvoslás egyik fajtája, mivel vékony tűket helyeznek a bőrébe meghatározott helyeken. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatékonyan enyhíti a derékfájást a terhesség alatt. Erősítse meg orvosával, ha aggódik a kipróbálás miatt.

11. Fizioterápia:

Az orvos azt is javasolhatja, hogy erős fájdalom esetén fizikoterápiás foglalkozásokra menjen. Ne dolgozzon ezen saját maga szakképzett szakember nélkül.

Tippek a hátfájáshoz a terhesség alatt:

Az okok és a jogorvoslatok ismerete mellett meg kell jegyeznünk néhány tippet is, amelyek segíthetnek megelőzni a hátfájást!

 1. Ne viseljen sarkú cipőt. Csak kiváló cipőt hordjon,
 2. Ne hajoljon teljesen derékból, hogy felvegye a dolgokat. Guggoljon, hajlítsa meg a térdét, és ügyeljen arra, hogy a háta egyenesen maradjon.
 3. Ülj egyenesen a székeken. Mindig tartson párnát a hát alsó részének megtámasztására.
 4. Amikor alszik, próbálja lefeküdni az oldalára, és párnákat helyezni a has alá, hogy támogassa.
 5. Csak szilárd matracot használjon. Ez segíthet abban, hogy kiváló támogatást nyújtson a hátnak a terhesség alatt.
 6. Ellenőrizze, hogyan áll, mozog és ül. Ne legyen hajlított helyzetben.

Mikor forduljon orvoshoz hátfájás esetén terhesen:

Itt kell beszélni és orvoshoz fordulni, ha terhesség alatt súlyos hátgörcsökben szenved,

 • Ha erős a hátfájása, és a második vagy harmadik trimeszterben van.
 • Önnek láza és vérzése van a hüvelyből, fájdalommal a vizelés során.
 • Ha fáj az oldalai (bordák alatt).
 • Elveszít minden érzést vagy érzést a lábában vagy a bummjában.

A terhesség alatti hátfájás szenvedése meglehetősen ijesztő feladat lehet, és ezekkel a tippekkel és gyógymódokkal reméljük, hogy nyugodt terhessége lesz. Ügyeljen arra, hogy ezeken az otthoni tippeken kívül mindig tartsa a kapcsolatot háziorvosa rendszeres ellenőrzésével.

Soha ne kezelje a hátfájást egyedül. Ez az útmutató csak bepillantást nyújt az általános helyzetbe és abba, hogyan lehet leküzdeni a hátfájást terhesség alatt. A legjobb tippek és kezelés érdekében feltétlenül konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. A hátfájás a terhesség korai jele??

Válasz: A hátfájást gyakran észlelik a terhesség végén, mint a korai időszakban. Ezért ez nem a fő és jelentős jele a terhességnek a kezdeti szakaszban.

Q2. Biztonságos a terhességi öv használata hátfájás esetén?

Válasz: Az anyasági segítség csökkentheti az alsó hátfájás problémáit, amelyeket általában a rossz testtartás okoz. Azonban csak néhány órát kell viselni a nap folyamán, és nem egész nap. Olyan eseteket is rögzítettek, amelyek szerint az öv megnövelheti a súlyt, és több hátfájást okozhat. Forduljon orvosához a legjobb tanácsért, testalkatának megfelelően.

Q3. Hogyan lehet megbirkózni a hátfájással alvás közben a terhesség alatt?

Válasz: Az erős hátfájás gyakori eset sok kismamánál, különösen alvás közben. Mindig ügyeljen arra, hogy szilárd és széles matracot használjon csak alvás közben. Ezenkívül párnát helyezhet mindkét lábához és a has alá, hogy csökkentse a hátfájást, miközben oldalt alszik.