Hogyan kezeljük a carpalis alagút szindrómát a terhesség alatt

A terhesség alatt minden kellemetlen, leszámítva azt az érzést, hogy hamarosan anya lesz. A hányinger, a reggeli rosszullét, a hányás, a székrekedés, a különböző fájdalmak és a test fájdalmai irritálják és kényelmetlenné teszik a kismamát. Még egy dolog, ami kiegészíti a listát, a Carpal tunnel syndroma (CTS). Ez a kellemetlen érzés, amelyet zsibbadásnak is neveznek a kezekben, a terhesség későbbi szakaszaiban, azaz az utolsó trimeszterben kezdődik. Néhány nő a terhesség korai szakaszában tapasztalja ezt a szindrómát. Egy tanulmány becslése szerint a CTS a terhes nők 31-62 százalékában fordult elő. Szakértők szerint a CTS terhes nőknél elsősorban a bokában és az ujjakban lévő folyadék visszatartása miatt alakul ki, ami a kezek duzzadását eredményezi.

A carpalis alagút szindróma terhesség alatt

Mi az a carpalis alagút szindróma? Gyakori a terhesség alatt:

Testünknek egy középső idege van, amely a nyaktól a vállig és az ujjakig tart. A középső ideg felelős az ujjak érzéseiért. Kezünknek van egy kicsi keskeny átjárója, amely apró karpális csontokból áll, az úgynevezett carpal tunnel. A középső ideg ezen a carpalis alagúton halad át. Ha ezt az alagutat a duzzanat miatt beszűkítik, a középső ideg összenyomódik, ami fájdalomhoz és zsibbadáshoz vezet a kézben. Ezt hívják Carpal tunnel szindrómának. Amint azt korábban említettük, a terhes nők több mint 50 százaléka tapasztalja ezt a kellemetlenséget, és ezért elmondható, hogy ez gyakori jelenség a terhesség alatt.

A carpalis alagút szindróma okai a terhesség alatt:

A carpalis alagút szindróma (CTS) gyakori probléma, amely a terhességi időszak 2. vagy 3. trimeszterében jelentkezik terhes nőknél. Ennek néhány vezető oka

 • A középső ideg összenyomódik a carpalis alagútban, ami fájdalomhoz vagy zsibbadáshoz vezet.
 • A terhesség alatt a testben lévő felesleges folyadék a kezek duzzanatát eredményezi, ami nyomást gyakorol a carpal csontokra és a középső idegre.
 • Ha kevesebbet mozgatja a kezét, csökken a vérkeringés és a folyadékkeringés. A folyadékvisszatartás a kezekben duzzanatot és beesést okoz CTS -t.
 • Ha előző terhességében volt CTS, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy ebbe a terhességbe kerül.
 • A CTS előfordulása meglehetősen magas, ha a család bármely tagja, például apa, anya, testvér vagy nővér rendelkezik ezzel a szindrómával.

A carpalis alagút szindróma tünetei a terhesség alatt:

A carpalis alagút szindróma (CTS) nem egyszerre jelenik meg. Vannak bizonyos tünetei. A CTS néhány gyakori tünete

 1. Semmit sem fog érezni az ujjakban, azaz teljes zsibbadást az ujjakban, a csuklóban és a kezekben. A zsibbadás fokozódik az éjszaka folyamán.
 2. Bizsergő hatás, akárcsak a tűkkel és tűkkel való piszkálás az ujjaiban.
 3. Néha az ujjak megduzzadnak.
 4. Lüktető érzés a kézben, az ujjakban és a csuklóban.
 5. Nehéz felvenni a kis súlyokat és még a kisebb tárgyakat is.
 6. Problémákkal kell szembenéznie a kiváló motorikus készségek végrehajtásakor, mint például az ing levétele vagy a könyvben való lapozás, a toll felvétele stb..
 7. Nehéz kézfogás másokkal, néha nehézségekbe ütközhet a saját kezének felemelésében.

A carpalis alagút szindróma diagnosztizálása terhesség alatt:

A carpalis alagút szindrómát az orvos gyakran diagnosztizálja az Ön által leírt tünetek alapján.

 • A kezek fizikai vizsgálata, ha kis tollat ​​szúr a sérült területre, segít az orvosnak a CTS előzetes megerősítésében.
 • A kiterjedt fizikális vizsgálat magában foglalja az elektrodiagnosztikai teszteket. Ebben a vizsgálatban vékony tűket vagy elektródákat használnak a középideg jeleinek rögzítésére. Az elektromos jelek elzáródása vagy lassulása azt jelzi, hogy a középideg sérült.
 • Tinel jele egy másik fizikai vizsgálat, amelyet a kezeken végeznek. Ebben a vizsgálatban az orvos enyhén megérinti az érintett területet egy kis orvosi kalapáccsal. A bizsergő érzés azt jelzi, hogy a középső ideg megsérült.

A carpalis alagút szindróma kezelése:

Általában a carpalis alagút szindróma nem sokkal a szülés után magától gyógyul. De bizonyos esetekben ez a kellemetlen érzés a születés után is folytatódik. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy konzervatív módon kezeljék ezt a szindrómát. Az alábbiakban felsorolunk néhány kezelést.

1. Csukló töredék:

Viseljen merevítőt vagy sálat, amely a csuklóját épen és egyenesen tartja. Ez enyhíti a carpalis alagútra nehezedő nyomást. Előnyös, ha ezt a nadrágtartót egész éjszaka viseli.

2. Hidegterápia:

Ezt a kéz duzzanatának csökkentésére gyakorolják. A duzzanat csökkentése érdekében vigyen fel egy kockát jéggel csomagolt ruhával a csuklójára és a kezére körülbelül 15 percig. Ismételje meg az eljárást naponta többször.

3. Kontrasztfürdő:

A duzzadt kezét 2 percig hideg vízbe mártja, majd 2 percig meleg vízbe mártja. Ezt a folyamatot váltakoztassa 10 percig. Ez elősegíti a vér zavartalan keringését és a csuklóban visszatartott folyadékot.

Amennyire lehetséges, akadályozza meg azokat a tevékenységeket, amelyek fájdalmat okozhatnak a csuklóban. Kerülje továbbá, hogy elég gyakran hajlítsa meg a csuklóját.

4. Káposztalevél:

Nincs bizonyított bizonyíték arra, hogy a káposztalevél használata enyhítheti a duzzanatot. De nem árt a próbálkozás. A káposzta leveleit megtisztítjuk, és hűtőbe tesszük. Tekerje a hideg káposztaleveleket a csukló köré, hagyja őket, amíg a levelek nedvesek lesznek. Távolítsa el őket, és használjon friss leveleket.

5. Jóga és gyakorlatok:

A jóga a legjobb edzésforma, amely segít a test bármilyen fájdalmának enyhítésében – gyakorolja a kezekkel és csuklókkal kapcsolatos jógát a duzzanat enyhítésére.

6. Fizikoterápia:

A myofascial release terápia az egyik legjobb terápia, amelyet az orvosok javasolnak. Ez enyhíti a CTS -hez kapcsolódó fájdalmat és javítja a kéz működését.

7. Meleg olaj masszázs:

A meleg olajjal történő masszírozás az érintett területen enyhíti a CTS -hez kapcsolódó duzzanatot és fájdalmat. A masszázs növeli a vér áramlását a kezekben, és ezáltal javítja a kéz működését.

8. Az akupunktúra és az akupresszúra szintén segíthet a CTS -hez kapcsolódó fájdalom enyhítésében.

Gyógyszerek a carpalis alagút szindróma kezelésére terhesség alatt:

Néhány gyógyszert ki lehet próbálni a carpalis alagút szindróma kezelésére, de tanácsos a házi gyógyszereket keresni, mielőtt a vény nélkül kapható gyógyszereket szedné. Bizonyos fájdalomcsillapítók szedhetők a CTS -hez kapcsolódó fájdalom enyhítésére. Az acetaminofen (Tylenol) a legbiztonságosabb gyógyszer a terhesség alatt, amennyiben nem haladja meg a napi 3000 mg -ot. Kerülje az ibuprofen (Advil) szedését a terhesség alatt, hacsak orvosa nem javasolja.

A lényeg az, hogy a carpal tunnel szindróma meglehetősen gyakori a terhesség alatt. Ez elkerülhető, ha rendszeres kézgyakorlatokat végez a megfelelő vérkeringés érdekében. A kezek duzzanata elkerülhető a fent említett tippek követésével, a csuklón lévő merevítő vagy sín használata enyhítheti a CTS -hez kapcsolódó fájdalmat. Vény nélkül kapható olyan gyógyszerek, mint az acetaminofen, de orvosa felügyelete mellett.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Miért fordul elő a CTS a terhesség alatt??

Válasz: A carpalis alagút szindróma azért fordul elő, mert a nyakon át az ujjakig futó középideg összenyomódik a carpal csontok között, ami a kéz és a csukló zsibbadását eredményezi. A szervezetben a túlzott folyadékvisszatartás miatt a kezek megduzzadnak, nyomást gyakorolnak a carpal csontokra, ami a középső ideg összenyomódását eredményezi.

Q2. Melyik trimeszterben a terhes nő CTS -t tapasztal?

Válasz: A CTS -t általában a terhességi időszak utolsó trimeszterében tapasztalják. De bizonyos esetekben, amikor a terhes nőnek előzményei vannak, a terhesség korai szakaszában tapasztalhatja ezt a CTS -t.

Jogi nyilatkozat: Az ebben a cikkben kifejtett vélemények csak javaslatok, és a webhely semmilyen módon nem felelős az esetleges mellékhatásokért. Jobb konzultálni orvosával, mielőtt bármit tervez, különösen akkor, ha terhes.