Ízületi fájdalmak a terhesség alatt: okok és kezelésük

A terhesség alatt a terhes hölgy minden bizonnyal különböző változásokat tapasztal a testben. Néhány változás, például a szájfekély kialakulása elviselhető, míg néhány elviselhetetlen. A fizikai változások, a testtömeg növekedése fájdalmat okozhat az ízületekben és az izmokban. A szervezetben bekövetkező hormonális változások ízületi fájdalmakat is eredményeznek; a szervezetben lévő túlzott folyadék néha kényelmetlenséget okozhat a kezekben, amit carpal tunnel szindrómának neveznek. A nagy dudor miatt a terhes hölgy helytelen testtartásban ülhet vagy aludhat, ami ízületi fájdalmat is okozhat. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk az ízületi fájdalmak okait és kezelését.

ízületi fájdalmak a terhesség alatt

Mi az ízületi fájdalom és gyakori a terhesség alatt:

Az ízületek a test azon részei, ahol két csont találkozik. Ezek az ízületek felelősek a test csontjainak mozgásáért. A váll, a csípő, a térd és a könyök a test ízületeinek része. Az ízületek fájdalma, merevsége vagy fájdalmai miatti fájdalom ízületi fájdalmaknak nevezhető. A fájó ízületek a terhesség alatt meglehetősen gyakoriak a súlygyarapodás és a szervezetben bekövetkező hormonális változások miatt. A terhesség alatti súlygyarapodás nyomást gyakorol a térdízületekre és a bokára, ami enyhe vagy súlyos ízületi fájdalmat okozhat.

Az ízületi fájdalmak okai a terhesség alatt:

Az ízületi fájdalmak nemcsak a terhes nők, hanem a nem terhes nők körében is gyakori problémává váltak. De ezeket a fájdalmakat viszonylag gyakoribbak a nők a terhesség alatt. Ezeknek az ízületi fájdalmaknak az okai fel vannak sorolva.

  1. Túlzott súlygyarapodás: A terhesség alatt a várandós hölgy testtömege nő a szokásosnál. A legfontosabb, hogy ez a súlygyarapodás a második trimeszter végén kezdődik. Emiatt nő a térdre és a bokára gyakorolt ​​nyomás, ami ízületi fájdalmakat okoz.
  2. Pajzsmirigy alulműködés (pajzsmirigy alulműködés): Ez egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigyek nem termelnek elegendő pajzsmirigyhormont, ami túlzott súlygyarapodást eredményez. És a túlzott súlygyarapodás miatt ízületi fájdalmak jelentkeznek.
  3. Carpalis alagút szindróma: A terhesség alatt a folyadék test nő, ami nyomást gyakorol a csuklóra, ami fájdalmat okoz mindkét kezében és a csuklójában.
  4. Helytelen testtartás: Az orvosok azt javasolják, hogy a terhes aludjon a test bal oldalán, hogy megfelelő párnát adjon a babának. Ha hosszabb ideig alszik ugyanazon az oldalon, a test megmerevedik, ízületi fájdalmat okoz, különösen a csípőben.
  5. A terhesség alatt a petefészek felszabadítja a relaxin nevű hormont, amely az inak nyújtásával és ellazításával előkészíti a medenceizmokat. Ennek a hormonnak a másik oldala az, hogy a relaxin fellazítja az ízületek körüli szalagokat, ami további terhelést jelent az ízületeknek, ami ízületi fájdalmakhoz vezethet.
  6. A sacroiliacalis ízületi fájdalom olyan típusú fájdalom, amelyet a méh és a baba súlya okoz, és amely derékfájást okoz.

Az ízületi fájdalmak típusai a terhesség alatt:

Tegyük fel, hogy a különböző típusú ízületi fájdalmak terhesek.

1. Ujjízületi fájdalom a terhesség alatt:

A vízgyarapodás a súlygyarapodás mellett növeli a lábak, csípő, térd és bokák merevségét. Megnövekedett nyomáshoz vezet a csuklón, és a kezek és az ujjak óriási fájdalmat okoznak, ami az ujjak ízületi fájdalmaihoz vezet a terhesség alatt. Még az ujjak bizsergését vagy a kezek és lábak zsibbadását is tapasztalhatja folyadékgyarapodás miatt. A terhesség alatt ujjízületi fájdalmat tapasztaló nőknek orvosukkal kell konzultálniuk a mögöttes problémák azonosítása és gyógyítása érdekében; és azt is fontosnak tartja, hogy értesítse őket a kezek vagy az arc, vagy különösen a lábak hirtelen duzzanatáról vagy víztömeg -gyarapodásáról.

2. Szakroiláris ízületi fájdalom terhesség alatt:

A sacroiliacalis ízületi fájdalmat terhesség alatt is okozzák, a sacroiliacalis ízületek a hát alsó részén található ízületek a 2 gödröcskénél.

A terhesség alatti sacroiliacális fájdalom a hát egyik vagy mindkét oldalán jelentkezhet, és gyakran mély fájdalom. Kevés terhes nő tapasztal óriási fájdalmat, amely a csípőig sugárzik, és lenyúlik a comb hátsó részén. A keresztcsont -fájdalom bármely trimeszterben elkezdődhet, de általában a második trimeszterben kezdődik, és a harmadik trimeszter végére fokozódik.

A sacroiliacalis fájdalom általában a szülés után 3 hónapon belül megszűnik, kivéve néhány esetet, amikor krónikus és fogyatékossá válhat. A legtöbb nő a csípőízületi fájdalom terhességét tapasztalja a második vagy harmadik trimeszterben. Általában a szalagok meglazulása okozza a sacroiliacális ízületeket, amelyek összekötik a gerincet a medencével.

3. Kismedencei fájdalom terhesség alatt:

A kényelmetlenség vagy fájdalom a kismedencei régióban szintén gyakori a terhesség alatt. Gyakori jelenség, mivel a medencei régió szalagjai megnyúlnak, miközben a hormonszint változik, és a környező szervek elmozdulnak, hogy helyet teremtsenek a növekvő méh számára.

4. Csípőízületi fájdalom a terhesség alatt:

Csípőízületi fájdalom terhesség is tapasztalható, mert; általában a harmadik trimeszter végére a relaxin nevű hormon hatására a medence meglazul, különösen a szeméremcsontnál. Ez azért történik, mert a szervezet felkészül a baba születésére. Ritka esetekben azonban ez a folyamat eltúlozódik, és a nők a terhesség végére vagy a szülés utáni időszakra rendkívüli fájdalmat tapasztalnak.

Otthoni jogorvoslatok az ízületi fájdalmakra terhesség alatt:

Általában az ízületi fájdalmak néhány egyszerű gyakorlattal csökkenthetők, de a terhesség alatt ezek a gyakorlatok nem működnek. Ezért van néhány otthoni jogorvoslat a fájó sérülések és ízületi fájdalmak kezelésére.

1. Masszázs:

A problémás terület masszírozása az egyik legjobb módszer az ízületi fájdalmak enyhítésére. A masszázs segít csökkenteni a merevséget, megkönnyíti a mozgást, és fokozza az ízületek véráramlását.

2. Meleg és hideg terápia:

Vegyen egy forró zuhanyt, vagy masszírozza a problémás területet forró csomagokkal. Alternatív megoldásként jégcsomagokat is használhat azon a helyen, ahol ízületi fájdalmat tapasztal.

3. Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket:

Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása megakadályozhatja az ízületi fájdalmakat a terhesség alatt. Néhány étel hal, tojás, dió, joghurt stb.

4. Gyógynövény -kiegészítők:

Bizonyos gyógynövény -kiegészítők, például a gyömbér kivonatok használhatók, amelyek enyhíthetik az ízületi fájdalmakat. Erre nincs tudományos megerősítés, de a terhesség alatt a legtöbb nő követi ezt a jogorvoslatot.

5. Cipő:

A megfelelő lábbeli viselése szintén enyhítheti az ízületi fájdalmakat. Kerülje a sarok viselését a terhesség alatt. Egyes üzletek speciális lábbelit biztosítanak a terhes nők számára az ízületi fájdalmakra.

6. Gyakorlat:

A terhesség alatt bármilyen formában végzett testmozgás nagyon előnyös a terhes hölgy és a születendő baba számára. A könnyű gyakorlatok javíthatják az izmok mozgását és az ízületek rugalmasságát. Az úszást a terhesség alatti ízületi fájdalmak egyik legjobb gyakorlataként tartják számon.

7. Emelje fel a lábát alvás közben:

A jó alvás elengedhetetlen egy terhes hölgy számára. Egy jól kipihent test csillapíthatja az éjszakai testfájdalmakat. Ezenkívül, ha súlyos ízületi fájdalmai vannak, emelje fel a lábakat, és tegyen párnákat a lábak alá a megfelelő véráramlás érdekében. Alvás közben is használhat terhességi párnákat, például „U” vagy „C” alakú párnákat.

8. Használjon néhány sálat a kezén és a térdén, hogy enyhítse az ízületi fájdalmakat. Ezenkívül kipróbálhat térdtámaszt, ha súlyos ízületi fájdalmat tapasztal.

Hogyan lehet elkerülni az ízületi fájdalmakat terhesség alatt:

Számos multivitamin és egészségügyi termék érhető el online és offline, amelyek segítenek megfelelő tápanyagok biztosításában a szervezetnek, valamint segítenek az ízületi fájdalmak kezelésében. Ezek a termékek segítenek elkerülni, sőt nagymértékben csökkenteni az ízületi fájdalmakat, de mindig jobb, ha konzultál egy szakemberrel és végez egy kis kutatást az ügyben, hogy meggyőződhessen a vállalat jóindulatáról a piacon, mielőtt termékeit használja..

Az ízületi fájdalmak kezelésének legjobb módja az, ha már az első trimeszterben elkezdünk egészségesebb ételeket fogyasztani. Ha már az első trimeszterben elkezdi az egészséges táplálkozást, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megkapja a szükséges táplálékot, amely ahhoz szükséges, hogy mozogjon és erős maradjon a teljes második trimeszterben, valamint a harmadik trimeszterben. Bár sokkal több időre és odafigyelésre van szükség a dolgok ilyen módon való kezeléséhez, sokkal biztonságosabb és kifizetődőbb, és segít az egészség megőrzésében.

Számos módszer segít az otthoni ízületi fájdalmak sikeres kezelésében. Az alábbiakban felsorolunk néhány módszert.

Tej:

Terhesség alatt az ízületi fájdalmak elkerülése - tej

Ha sok tejet iszik a terhesség alatt, akkor a szervezetnek elegendő kalciumot kell adnia a csontok erősítéséhez. Sárgarépát és almát is fogyaszthat, amelyek segítenek ugyanebben a kalciumszintben. A tejfogyasztás segít stabilizálni a szervezet kalciumszintjét, lehetővé téve a csontok erős és egészséges megőrzését, csökkentve ezzel az ízületi fájdalmak esélyét. A legjobb eredmény érdekében vegye be ezt a szokását a terhesség korai szakaszában, így könnyen orvosolhatja az ízületi fájdalmakat terhesség alatt.

Zöldek:

A sok zöldségfogyasztás nemcsak egészségesebb módja a dolgoknak, hanem segít abban is, hogy megkapja a szükséges táplálékot ahhoz, hogy minden testi funkciója erősebb legyen, mint valaha. Próbálja meg időnként belehúzni egy nagy salátába, vagy illessze be a napi étrendjébe a legjobb eredmény érdekében, így a terhesség alatti ízületi fájdalom jelentéktelen dolog.

Jóga:

Az ízületi fájdalmak elkerülése a terhesség alatt Jóga

A jóga nagyszerű módja annak, hogy távol tartsuk az ízületi fájdalmakat. Terhességbiztos tanúsítvánnyal rendelkezik, így könnyen elvégezhető otthonának luxusában. Bármilyen fizikai gyakorlat megkezdése előtt tanácsos szakember segítségét és véleményét igénybe venni.

Hogyan kezeljük az ízületi fájdalmakat terhesség alatt:

Bizonyos esetekben a természetes otthoni gyógymódok nem enyhítik az ízületi fájdalmakat. Ilyen esetekben az allopátiás kezelés megkönnyíti az ízületi fájdalmakat. Az acetaminofen egy lehetséges gyógyszer, amelyet enyhe ízületi fájdalmakra lehet kipróbálni. Ne feledje, hogy a terhesség alatt korlátozni kell a gyógyszer adagját, mivel ez befolyásolhatja a májat. Továbbá, egy terhes nő terhessége alatt legalább 2-3 tablettát vesz be a vitaminok és az immunitás érdekében. Az ízületi fájdalomcsillapítók fogyasztása szokásos tablettákkal reagálhat, komplikációkhoz vezethet. Ezért konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen ízületi fájdalomcsillapító gyógyszert szed. Megpróbálhatja fájdalomcsillapító kenőcsöket is használni az ízületi fájdalmakra.

Mikor forduljon orvoshoz:

Néhány napon az ízületi fájdalom enyhenek tűnhet, máskor a fájdalom drasztikusan fokozódhat a terhesség alatt. Amikor ízületi fájdalmat érez, lassan kezdje el néhány otthoni gyógymódot 2-3 napig. Az ízületi fájdalmak nem múlnak el egyik napról a másikra, és legalább három napig tart a fájdalomcsillapítás. Próbáljon ki otthoni gyógymódokat, például masszázst, hideg -meleg terápiát és akupunktúrát. Még három nap elteltével is, ha továbbra is azonnal tapasztalja a fájdalmat, rohanjon orvosához a fejlett kezelésért.

A lényeg az, hogy a terhesség alatti ízületi fájdalmak teljesen természetesek, mivel a testben súlygyarapodás történik. Nem kell pánikba esnie az enyhe ízületi fájdalmak miatt, ehelyett próbálja ki a cikkben említett otthoni gyógymódokat. Ezenkívül ne stresszelje túlságosan a testét egész nap. Gyakoroljon rendszeresen és fogyasszon egészséges étrendet. Forduljon orvoshoz, ha a fájdalom négy napon belül nem szűnik meg. Mielőtt kipróbálná az otthoni gyógymódokat, előzetesen konzultáljon orvosával, hogy megkapja a szükséges tanácsokat.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Miért jelentkeznek ízületi fájdalmak a terhesség alatt??

Válasz: Az ízületi fájdalmak gyakori jelenségek a terhesség alatt. Ennek oka a súlygyarapodás, a hormonális változások a szervezetben. Azok a dolgozó nők, akik túl sokat stresszelnek a munkahelyen, nagyon gyakran szenvednek ízületi fájdalmaktól.

Q2. Melyik trimeszterben a terhes nő ízületi fájdalmat tapasztal?

Válasz: Az ízületi fájdalmak általában a második trimeszter végén kezdődnek. Ekkor a baba dudor növekedni kezd, és a terhes hölgy elkezd hízni. Ettől eltekintve a várandós hölgy enyhe ízületi fájdalmakat tapasztalhat a terhesség alatt a szervezetben bekövetkező hormonális változások miatt.

Q3. Milyen gyakorlatok jók az ízületi fájdalmakra?

Válasz: Az úszást az egyik legjobb gyakorlatnak tekintik az ízületi fájdalmak enyhítésére. De nem minden terhes hölgy szereti az úszást. Ezért a gyaloglás rendszeresen végezhető, és néhány alapvető nyújtó gyakorlat enyhítheti az ízületi fájdalmakat.

Jogi nyilatkozat: Az ebben a cikkben kifejtett vélemények csak javaslatok, és a webhely semmilyen módon nem felelős az esetleges mellékhatásokért. Jobb konzultálni orvosával, mielőtt bármit tervez, különösen akkor, ha terhes.