Nézze meg a gomba táplálkozási tényeit a terhesség alatt

A gombák, az ehetőek az a húsos gomba, amely a földből, a talajon, a csapszegtől a gombfázisig kicsivel nagyobbra nő ki. Teljesen vegán. Néhány gomba rákkeltő is. Vannak, akik rendszeresen kívánnak gombát enni, legyen az leves vagy pizza, vagy akár a főtt. A terhes nőknél a terhesség alatt bizarr vágyak támadnak. A vágyak olyan furcsaak, hogy el sem tudjuk képzelni. Az egyik vágy a gombák fogyasztása. A gombák fogyasztása a terhesség alatt egyáltalán nem káros. Valójában a gomba terhesség alatt táplálkozása az anyának és a születendő babának is. Különféle gombák vannak jelen a világon. Csak azokat a gombákat szabad enni, amelyek ehetők, frissek és nem rákkeltőek.

gomba a terhesség alatt

Biztonságos a gomba fogyasztása terhesség alatt?

Igen, nagyon biztonságos enni gombát terhesség alatt, feltéve, hogy megfelelő típusú gombát fogyaszt, azaz friss, főtt és nem rákkeltő gombát. A gombák fantasztikus táplálkozási előnyöket nyújtanak az anyának és a születendő babának. Tanulmány szerint a gombát megfelelően főzve nagyon biztonságos enni a terhesség alatt. A nyers gomba nagyon veszélyes, mert maga a gomba a földből kihajtó gomba, amely méreganyagokat, nehézfémeket és káros vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek halálos kimenetelhez vezethetnek.

Különféle gombákat fogyaszthatunk a terhesség alatt:

Különféle gombák vannak. Néhányat az alábbiakban sorolunk fel.

A) Fehér gombás gombák:

Ezek mindenütt gyakori fajták. Halványfehér, foltos tetejű hajtásukról ismerhetjük fel őket. A teteje ízletes, és ízletes ételek készítésére használható, például levesek, pizzák stb.

B) Shiitake gomba:

Ezek feketék és leveles textúrájúak. Népszerűek a kínai ételekben.

C) vargánya gomba:

Ezek arany színűek és nagyon ízletesek. Ezek a legdrágábbak, és az olasz konyhában használják.

D) Valódi gomba (Morchella):

Ezek vadgombák, és ehető törzsük van, amely üreges szárral rendelkezik. Győződjön meg róla, hogy megfelelően tisztítja és főzi őket, mivel ezek a gombák valószínűleg allergiás reakciókat okozhatnak.

E) Gesztenye gomba (Agaricus bisporus):

Hasonlóak a fehér gombás gombákhoz, de barna kupakjuk és rózsaszín vagy sötétbarna kopoltyújuk van.

F) Varázsgomba:

Pszilocibint tartalmaz, egy vegyi anyagot, amely megváltoztatja az agyi aktivitást és hatással van a növekvő magzatra. Ezeket nem szabad fogyasztani.

További ehető gombák, amelyeket terhesség alatt lehet enni, a King Oysters/Eringi, Enoki, Buna-Shimeji.

Táplálkozási tények a gomba terhesség alatt:

 • A gomba kiváló B-vitamin forrás, különösen a niacin és a riboflavin. Szüksége van a B -vitaminra, hogy elősegítse az egészséges bőrt, idegeket és emésztést, valamint felhasználja az elfogyasztott ételekből származó energiát. Egy csésze gomba a napi ajánlott niacin 21% -át és a napi ajánlott riboflavin körülbelül 8% -át biztosítja.
 • A D-vitamin ugyanolyan fontos a terhesség alatt, mivel elősegíti a kalcium felszívódását a magzat csontjainak fejlődéséhez. Egy csésze gomba 12,6 nemzetközi egység D-vitamint tartalmaz.
 • A vér mennyisége nő a terhesség alatt, ezért több hemoglobinra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek több vasra van szüksége. Ehhez napi 25 mg vasat kell fogyasztania. Egy csésze morel gomba körülbelül 8 mg vasat képes előállítani.
 • A gombák antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A szelén, a C-vitamin és a klór a gomba antioxidánsai.
 • A gombában található élelmi rost segít a székrekedés leküzdésében.

A gombák egészségügyi előnyei a terhesség alatt:

 1. A gombák B-vitamin összetevői közé tartozik a riboflavin, amely erősíti a születendő baba csontjait és erősíti az izmokat.
 2. A gombák csökkentik a fáradtságot, ami nagyon gyakori a terhesség alatt.
 3. A gombák patogén savakban gazdagok, amelyek megakadályozzák a székrekedést és az emésztési rendellenességeket, amelyekkel a terhes nők rendszeresen szembesülnek.
 4. A gombában lévő niacin és tiamin erősíti az anya és a születendő baba központi idegrendszerét.
 5. A táplálkozási tények szerint a gombák gazdagok D-vitaminban, ami elősegíti a születendő baba csontjainak növekedését. A baba fejlődése elsősorban az anya által elfogyasztott ételtől függ. A csontok fejlődéséhez megfelelően főtt gombát kell fogyasztani.
 6. A gombák bőséges mennyiségű vasat tartalmaznak, ami nagyon fontos a terhes nő számára a vér hemoglobin -százalékának növeléséhez.
 7. A gombák cinket, káliumot és szelént is tartalmaznak, amelyek segítik a baba növekedését és fejlődését.

A gombák hátrányai a terhesség alatt:

Az előnyökön kívül a terhesség alatti gombák fogyasztásának vannak hátrányai is. Itt van néhány közülük.

 • Mint korábban említettük, különböző típusú gombák léteznek: ehető gombák és néhány vadon élő. A vadgombák ízletesek lehetnek, de tartalmaznak mérgeket és káros vegyi anyagokat, amelyek halálos problémákat okozhatnak.
 • A varázsgombák pszilocibint tartalmaznak, amely vegyi anyag megváltoztatja az agyi aktivitást és hatással van a növekvő magzatra. Ezeket még szoptatás alatt sem szabad fogyasztani.
 • A gombák túlzott bevitele szintén problémás, mivel megváltoztatja az anyagcserét, ami viszont hatással van a magzatra.

Terhesség alatt az étrendbe való beépítés:

A gombák fogyasztása előtt az első és legfontosabb dolog, hogy alaposan megmossuk és megtisztítjuk őket, hogy eltávolítsuk a talajrészecskéket vagy -szemcséket, valamint az esetleges peszticideket. Ha szükséges, vágja le a szárak végét. Használhat egészben felszeletelt vagy kockára vágott gombát.

 1. Bármilyen gomba pirítása hagymával a gyors, ízletes körethez.
 2. Hozzáadhat gombát a sült krumplihoz.
 3. A saláta tetejét nyers, szeletelt cremini vagy fehér gombával.
 4. Portobello gombák tölteléke és sütése.
 5. A szeletelt gombát hozzáadjuk az omletthez, a reggeli összeturmixolja a pizzát és a quichet.
 6. A shiitake gombát pároljuk olívaolajban vagy húslevesben az egészséges körethez.
 7. A portobello gombák szárának eltávolítása, a sapkák olívaolaj, hagyma, fokhagyma és ecet keverékében 1 órán át pácolása, majd grillezés 10 percig.
 8. Portobello gombák hozzáadása szendvicsekhez vagy pakolásokhoz.

Óvintézkedések a gombásodáshoz terhesség alatt:

 • Ügyeljen arra, hogy olyan friss gombát vásároljon, amely nem rendelkezik bomló foltokkal és zúzódásokkal.
 • Ügyeljen a feldolgozott gombák lejárati idejére. Sőt, amennyire csak lehetséges, tartózkodjon a feldolgozott gombától.
 • Soha ne fogyasszon nyers gombát. Tisztítsa meg, forralja fel és fogyassza el.
 • Jobb ellenőrizni az esetleges allergiás reakciókat, kis mennyiségben bevenni, mielőtt egész sok gombát fogyaszt.
 • Kerülje a varázsgomba fogyasztását bármi áron.
 • Friss gombák vásárlásakor olyanokat válasszon, amelyek szilárdak, szárazak és nem sérültek. Kerülje a nyálkásnak vagy elszáradtnak látszó gombát.

A gomba tápláló és nagyszerű étel a benned lévő születendő babának. Feltétlenül vegye fel őket étrendjébe a maximális előny elérése érdekében. Finomak és könnyen főzhetők. Érdekes receptek találhatók az interneten. Élvezze a gombák ízét, miközben a születendő gyermeke tápértékéből részesül. Ne felejtse el mindig konzultálni orvosával, ha kérdése van. Végtére is, a terhesség egy olyan szakasz, amikor élvezheti és fogyaszthatja kedvenc ételeit (a szükséges óvintézkedések betartásával)…. Élvezze, amíg tart!

Jogi nyilatkozat: A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és ezt nem szabad orvosi tanácsnak tekinteni. Kérjük, konzultáljon orvosával vagy nőgyógyászával, mielőtt bármilyen változtatást végez az étrendjén, különösen akkor, ha valóban érdeklődik és vágyik a gombára..

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Biztonságos a konzerv gombák fogyasztása a terhesség alatt?

Válasz: Nem. Mivel a konzerv gomba tartósítószert tartalmazhat. Próbálja elkerülni őket. Ha nincs más lehetőség, vásárlás előtt ellenőrizze a lejárati dátumot.

Q2. A gombák fogyasztása szoptatás alatt biztonságos vagy sem?

Válasz: Igen, teljesen biztonságos és nagyon jó enni gombát szoptatás alatt. A gombákban található alapvető tápanyagok erősítik az immunrendszert.

Q3. Ehetek -e gombát a terhesség elején?

Válasz: Igen, a terhesség korai szakaszában ehet gombát. A székrekedés és az emésztési zavarok a leggyakoribb problémák, amelyekkel a terhesség korai szakaszában szembesülnek; a gombákban lévő rosttartalom segíthet az ilyen problémák kezelésében.

Q4. Igaz -e, hogy a gombavágyás megmondja a baba nemét??

Válasz: Hamis. Ez csak egy mítosz az öregasszonyok mondásairól. Ez nem