Utazás terhesség alatt: Teljes útmutató

A terhesség lehet az egyik legpróbálóbb időszak az életedben, de az eredménye megér minden fájdalmat! A test törékeny és dinamikus. Manapság a nők többsége dolgozik, és el kell utazniuk az irodájukba. De biztonságos utazni a terhesség alatt? Ez egy fontos kérdés, amely minden nő fejében felmerül. Lesznek vészhelyzetek, amikor légi úton, tengeren vagy vonattal kell utaznia. Biztonságosak ezek a szállítási módok a nők számára a terhesség alatt? Mindezekről többet fogunk tudni ebben a cikkben.

utazás a terhesség alatt

Biztonságos az utazás a terhesség alatt?

Ez az első és legfontosabb kérdés egy terhes nő számára. Igen, biztonságos utazni a terhesség alatt, feltéve, hogy nem a szülés utolsó napjaiban van. De amennyire csak lehetséges, korlátozza utazását a terhesség 30-32 hetére. 32 hét után is biztonságos utazni, de az orvosok azt javasolják, hogy ne utazzanak, mert előfordulhat koraszülés vagy néha vetélés esélye. Ha az első vagy utolsó trimeszterében van, kerülje az utazást, amennyire csak lehetséges, mert nagy az esélye a vetélésnek az utazás miatt.

Utazás különböző trimeszterben:

1. Az első trimeszterben:

Ez az a trimeszter, amikor kezdetben nem is tudja, hogy terhes. A korai terhesség tünetei közé tartozik a gyakori vizelés, hányinger, fejfájás és fáradtság. A korai terhesség az az időszak, amikor a nők valószínűleg a terhességgel kapcsolatos problémákat tapasztalják, amelyek kellemetlenné tehetik az utazást, például hányingert és fáradtságot. Általában a terhesség első trimeszterében fokozott a vetélés vagy a méhen kívüli terhesség kockázata is. Az első 3 hónap az organogenezis időszaka, vagyis a baba összes szervének fejlődési időszaka. Ennek a fontos folyamatnak bármilyen külső vagy belső zavara születési rendellenességekhez vezethet. Ez az oka annak, hogy az orvosok azt javasolják a terhes nőknek, hogy ebben a trimeszterben ne utazzanak hosszú távolságokat semmilyen közlekedési módon keresztül.

2. A második trimeszterben:

Általában azt mondják, hogy a második trimeszter a három trimeszter közül a legjobb idő a terhes nők utazására, feltéve, hogy megtesz bizonyos szükséges óvintézkedéseket. A 13-28 hét a második trimeszter, valószínűleg a legjobban fogja érezni magát, és a legkisebb veszélyben lesz a vetélés vagy a méhen kívüli terhesség és a koraszülés. Ez az az időszak, amikor az ebben a trimeszterben történő utazás a legbiztonságosabb, feltéve, hogy nem zavarja sokat a születendő baba otthonát. Mielőtt hosszú túrákra indulna, amelyek sok időt igényelnek, jobb, ha konzultál orvosával, és megteszi a szükséges óvintézkedéseket.

3. A harmadik trimeszterben:

Ez az az idő, amikor a dudor mérete fokozatosan növekszik. Ennek a növekedésnek köszönhetően sokat fogsz hízni, és a tested nehéz és lomha lesz. Az utazás elkerülése ebben a trimeszterben a legjobb javaslat. De az orvosok azt mondják, hogy csak akkor biztonságos utazni a terhesség 34. hetéig, ha elég óvatos az utazás során. Ez az a trimeszter, amikor a baba illeszkedése rögzül a méhben. Az utazás ebben a trimeszterben koraszüléshez vezethet, mivel a baba koronája lefelé csúszhat, vagy a folyamatos utazás miatt vízszünet léphet fel az anyaméhben. Ha ilyesmi történik az utazás során (közúton, vasúton, tengeren vagy légi úton), az nagyon veszélyes mind az anyára, mind a babára. Ezért ebben a trimeszterben lehetőleg kerülni kell az utazást.

Utazás különböző közlekedési módokon:

A). Autóval:

Az autóval utazó terhes nők biztonságosabbak, ha nem vezet. Alapvetően egy autóutazás nagyszerű nyaralás lehet terhesen, hogy ellenőrizze a hangulatingadozásokat. Egy kellemes utazás egy terhes nő számára felfrissíti az elmét és ellazítja a testét. Mielőtt azonban ezt megtenné, bizonyos óvintézkedéseket be kell tartania. Az alábbiakban felsoroltunk néhány óvintézkedést és követendő tippet:

 1. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt autóval utazik.
 2. Ügyeljen arra, hogy a második trimeszterben tervezze meg utazását.
 3. Sok vizet kell inni, hogy ne legyen túl gyakran kiszáradva.
 4. Vegyen be további gyógyszereket és kiegészítőket, mert az út hosszabb lehet, mint az eredetileg várt.
 5. Egy fontos dolog, ha terhes vagy sem. Használd a biztonsági övet.
 6. Lépjen ki, és gyakran nyújtson legalább két óránként, hogy a vér a test alsó részébe áramoljon, hogy elkerülje a szövődményeket, például a mélyvénás trombózist (DVT).

B). Vonattal:

A vonatos utazást a legbiztonságosabbnak tekintik a terhes nők közlekedési rendszerei közül. Ez azért van, mert a vonatok gyengéd ringató mozgásukkal a legjobbak az anya és a benne lévő baba számára. Javasoljuk azonban, hogy az utazás megkezdése előtt konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával. Vonatút, bár biztonságos utazni, néha bonyolult; ezért meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket utazás előtt. Íme néhány tipp és óvintézkedés.

 1. Mielőtt útnak indulna, fogadja meg orvosa tanácsát.
 2. Mindig válassza ki a legmegfelelőbb rekeszeket/utazási osztályokat, lehetőleg AC3 vagy AC2 rétegű kocsikat az alsó fekhelyekkel együtt. Ennek oka az, hogy a terhesség későbbi szakaszaiban a rángatózás és a hirtelen mozdulatok nem tesznek jót az anya és a gyermek egészségének.
 3. Ügyeljen arra, hogy ne egyedül utazzon. Ügyeljen arra, hogy útitársa legyen magával. Ez segít elkerülni a poggyász hordozását.
 4. Győződjön meg róla, hogy jóval az idő előtt eléri az állomást, hogy elkerülje az utolsó pillanatban történő rohanást.
 5. Kerülje az ételeket az állomás járdáiról vagy a hawkerekből; azonban vonzónak tűnhetnek. Vigyen magával és vásároljon csomagolt vizespalackokat, hogy hidratálja magát.
 6. Ügyeljen arra, hogy ülése kényelmes testtartásban legyen. Sétáljon egyet a rekeszben. Ez javítja a vérkeringést.
 7. Tartson magánál extra gyógyszereket és kiegészítőket, mert lehet, hogy nem ismeri a vonatkéséseket.

C). Busszal:

A busszal való utazás szinte mindenki számára a szokásos közlekedési mód. A terhes nők busszal utaznak az irodába gyakorlatilag elkerülhetetlen. Hosszú utazások esetén kerülje a buszos utakat, mivel a buszokban nincs mellékhelyiség. A vasúttól eltérően az utak nem követik az egységes lejtőket és egyeneseket. A dudorok az utakon nagyon veszélyesek az anya és a születendő baba számára. Az elég folyosó hiánya a terhes nők buszos utazásának egyik hátránya is. Ha azonban elkerülhetetlen busszal utazni, bizonyos óvintézkedéseket be kell tartani.

 1. Mindig tájékoztassa a buszvezetőt vagy utasait, hogy terhes, hogy megóvja magát attól, hogy zsúfolt buszokban tolják..
 2. Hosszú utazások esetén tájékoztassa buszszolgáltatóját a terhességéről, hogy gondoskodhassanak egy jó ülésről és extra támogatásról, hogy kevésbé fárasztó és kockázatos legyen az utazás.
 3. Ülőhelyzet esetén jobb, ha a folyosón lévő ülést választja, hogy túl nagy erőfeszítéssel kimozdulhasson a helyéről anélkül, hogy átmászna.
 4. Tartsa kéznél a papírzacskókat mozgásszervi betegségek esetén, mivel a buszok általában nem állnak meg véletlenszerű helyeken.
 5. Minden alkalommal, amikor a busz megáll szünetekre, használja a lehetőséget, hogy használja a mellékhelyiségeket, nyújtsa ki a lábát, és sétáljon egy kicsit a megfelelő vérkeringés érdekében.

D). Levegővel:

A terhes nők számára a második legjobb közlekedési mód a légi utazás. Ez azért van, mert sok időt takarít meg. Sokkal korábban érheti el célját, mint más közlekedési eszközök. A légi közlekedésnek azonban bizonyos korlátai vannak. A legtöbb légitársaság nem engedélyezi az utazást a 35. hét után, és csak akkor engedélyezi, ha rendelkezik orvosi igazolással az utazáshoz és megfelelő orvosi dokumentációt kell kitölteni. A repülés fő hátrányai a következők

 • A repülőgép kabinokban általában alacsony a páratartalom, ami kiszáradást okoz.
 • A középső levegőben magas a nyomás, ami hatással lehet az anyára és a babára, ha az anya nem egészséges.
 • A repülőterek az elsődleges források az új betegségek terjedésében, mivel sok különböző országból származó utazó utazik. A terhes nők könnyen hajlamosak az új fertőzésekre.
Kötelező helyzetekben történő utazás óvintézkedései:

Lesz azonban olyan helyzet, amikor a terhes nők számára kötelező a légi utazás. Íme néhány óvintézkedés és tipp, amelyeket be kell tartani, ha repülővel utazik.

 1. Próbáljon a folyosón helyet foglalni a fal közelében, amely elválasztja az első osztályt a busztól vagy a kijárattól, hogy maximális teret és kényelmet biztosítson. A zökkenőmentes menet érdekében előnyben részesítheti az ülést a szárny helyett a középsík területén.
 2. Sima repülések során próbáljon félóránként gyalogolni. A lábak gyakori hajlítása és nyújtása szintén segít elkerülni a duzzanatot. Támogató harisnya viselése is segíthet.
 3. Viselje a biztonsági övet a hasa alatt, lehetőleg segítséggel, amikor az ülésén tartózkodik.
 4. Viseljen megfelelő rétegű ruházatot, mert a kabinban a hőmérséklet folyamatosan változhat a repülés során.
 5. Igyon sok folyadékot. A repülőgépben a levegő száraz lehet.
 6. Egyél apró adagokat, hogy elkerüld a légúti megbetegedéseket. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a szénsavas italokat. Ha étkezést szeretne a repülőgépen, általában előre lefoglalhatja.
 7. Csak csomagolt ivóvizet igyon.
 8. A kompressziós zokni lehet az új legjobb barátod. A vérkeringés folyamatosan változik a terhesség alatt, ami duzzanathoz és fejfájáshoz vezethet. A kompressziós zokni vagy a „tömlő” segít fenntartani a vér áramlását, valamint csökkenti a terhességgel kapcsolatos egyéb kellemetlenségeket, például a nyugtalan láb szindrómát.

E). Hajóval:

Terhes nők számára általában nem előnyös a tengeri utazás. A legtöbb ember tengeri betegségben szenved, ha hajóval vagy hajóval utazik. Ennek oka a tenger hulláma. A hullámok meglendítik a hajót vagy a hajót, ami hányingert és fáradtságot eredményez. Mindazonáltal a hajókázás terhesen a végső relaxációnak tűnhet, de ha még soha nem voltál, a terhesség az ideális alkalom arra, hogy kipróbáld. A terhes nők gyakran hányingert éreznek, és a tengeribetegség tovább súlyosbíthatja ezt a kellemetlenséget. Vannak gyógyszerek hányingerre tengeribetegség ellen, de károsíthatják a magzatot. Gyakran érkeznek hírek gyomorvírus terjedéséről a hajóutakon, amelyek nagyon veszélyesek. Ha azonban a tengeren való utazás elkerülhetetlen, itt követnie kell néhány óvintézkedést.

 1. Győződjön meg arról, hogy olyan hajóútra foglal, amely kevésbé hullámzó.
 2. Mindig vigye magával az ivóvizet.
 3. Győződjön meg arról, hogy elegendő készlete van a gyógyszerekből és kiegészítőkből.
 4. A mozgásbetegség megelőzése érdekében próbálja ki az akupresszúrás karszalagokat.
 5. A körutazáson az orvosi szolgáltatások minimálisak. Az utazás előtt rendelkezésre álló egészségügyi létesítményekről érdeklődjön a hajóutaknál.

Nemzetközi utazás a terhesség alatt:

Nemzetközi utazás előtt beszéljen erről az egészségügyi szolgáltatóval, hogy megtudja, biztonságos -e az Ön számára. Fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden szükséges felvételt elkészített azokhoz az országokhoz, amelyeket meg kíván látogatni. Bizonyos oltásokat és oltásokat nem lehet kismamának adni.

Ellenőrizze egészségbiztosítójával, hogy az Ön egészségbiztosítása érvényes -e külföldön. Ellenőrizze, hogy a házirend kiterjed -e az újszülöttre, ha utazás közben szeretne szülni.

Különösen ügyeljen arra, hogy mit eszik azokban az országokban, ahol az utazók hasmenése problémát okozhat. A hasmenés kiszáradást okozhat, és csökkentheti a méhlepény és a baba véráramlását.

 • Kerülje a kezeletlen víz ivását.
 • Ne vásároljon italt és ételt az utcai árusoktól.
 • Kerülje a nyers vagy részben főtt halak fogyasztását, beleértve az olyan ételeket, mint a ceviche.
 • A palackozott víz jég és szénsavas üdítők és víz nélkül általában biztonságos.
 • Feltétlenül igyon pasztőrözött tejet. Kerülje a nyers tejtermékeket.
 • Kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját, hogy milyen gyógyszereket lehet biztonságosan szedni, ha terhesség alatt hasmenése van.

Mikor kerülje az utazást a terhesség alatt:

 • Az orvosok szerint lehetőleg kerülni kell a hosszú utazásokat.
 • Kerülje továbbá az utazást a terhesség első és harmadik trimeszterében.
 • Kerülje a buszokkal való utazást hosszú utak során, mivel a buszok nem rendelkeznek mellékhelyiséggel.
 • Kerülje az utazást hajóúton, mert nincs elegendő orvosi létesítmény.
 • Kérjük, kerülje az egyedül történő utazást. Ettől nagyon könnyen megijedsz.
 • Kerülje a zsúfolt buszokon vagy vonatokon való utazást, ami nagyon veszélyes.

Az utazás hatásai és kockázatai a terhesség alatt:

 1. Ha hosszú ideig nem mozog utazás közben, növeli a vérrögképződés kockázatát a láb mély vénáiban, amelyet mélyvénás trombózisnak (DVT) neveznek..
 2. Az utazás olyan méhnyakproblémákat okozhat, mint a nem megfelelő méhnyak.
 3. A túlzott közúti utazás, amely dudorokkal jár, előzetes méhen kívüli terhességet okozhat.
 4. A vetélés veszélye fennáll, ha az első vagy harmadik trimeszterben utazik.
 5. Nemzetközi utazások esetén fennáll az új fertőző betegségek, például az influenza, a malária stb. Veszélye, amely káros a baba számára.
 6. Az orvosok bizonyos védőoltást javasolnak a nemzetközi utazás előtt. Ezen oltások egy része káros a gyermekre.

Biztonsági tippek a terhesség alatti utazáshoz:

 1. Győződjön meg arról, hogy az utazást a második trimeszterben tervezi, ha ez elkerülhetetlen.
 2. Sok vizet kell inni, hogy ne legyen túl gyakran kiszáradva.
 3. Vegyen be további gyógyszereket és kiegészítőket, mert az út hosszabb lehet, mint az eredetileg várt.
 4. Lépjen ki, és gyakran nyújtson legalább két óránként, hogy a vér a test alsó részébe áramoljon, hogy elkerülje a szövődményeket, például a mélyvénás trombózist (DVT).
 5. Kerülje a külső járdákról vagy hawkerekből származó ételek fogyasztását; azonban vonzónak tűnhetnek. Vigyen magával és vásároljon csomagolt vizespalackokat, hogy hidratálja magát.
 6. Ügyeljen arra, hogy ne egyedül utazzon. Mindig legyen társa az utazás során.
 7. Mindig legyen kéznél családtagjainak elérhetősége, orvos, amely segíthet vészhelyzetekben.

Terhesnek lenni nem azt jelenti, hogy otthon kell ragadnia. Ha üzleti útra indul, vagy nyaralni készül, van néhány módja annak, hogy egészséges és biztonságos maradjon a terhesség alatt, miközben betart néhány alapvető óvintézkedést. Ha Ön utazási rajongó, és nem akarja felégetni utazási vágyait, gondolja át ezt a terhesség alatt, és mindig vegye meg orvosa tanácsát, mielőtt útnak indul. Végül is nem csak te vagy biztonságban; van benned egy, aki várja ezt a világot.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

Q1. Melyik a legjobb idő utazni a terhesség alatt??

Válasz: A terhesség alatt a második trimeszter a legjobb utazás.

Q2. Meddig lehet utazni a terhesség alatt??

Válasz: Utazni a terhesség 35. hetéig lehet.

Q3. Hova ne utazzon a terhesség alatt?

Válasz: Kerülje azokat a helyeket, ahol túl meleg van, mert a terhes nő sokkal gyorsabban kiszárad. Kerülje továbbá azokat a helyeket, ahol bármiféle vírus kitörhet.

Q4. Mit kell tenni a vajúdásokért az utazás során?

Válasz: Ha szülés közben fájdalmat érez a terhesség alatt, azonnal menjen a legközelebbi kórházba. Közben próbálja megnyugtatni magát nyugodt zene hallgatásával.