Visszér a terhesség alatt: Teljes tájékoztató útmutató!

Mik a visszerek, és gyakoriak -e a visszerek a terhesség alatt? A visszerek duzzadtak, nagy kék vagy lila erek, amelyek a lábak vagy a test alsó részén találhatók. A bőr felszínén jelennek meg, és a legtöbb kismamát érinti ez az állapot.

De aggasztó -e a visszér terhességi ideje? Hogyan kell gondosan ápolni, és milyen eljárást kell követni ezen duzzadt felületek kezelésére? Mindent elmondunk róla. Tudjunk meg mindent a varikózus vénákra vonatkozó tudományos és orvosi tényekről a terhesség alatt, mi okozhatja őket, hogyan kell kezelni őket és így tovább!

visszér terhesség

Mik a visszerek?

Mielőtt belevágnánk ennek az állapotnak a részleteibe, tudassa velünk pontosan, hogy milyen visszérről beszélünk. Ezek a vénák rendellenesen duzzadtak és nehézkék vagy zöld, lila erek, amelyek kötélszerűen jelennek meg a test alsó része közelében. A leggyakoribb megjelenés a lábak, a medencei területek, a fenék és máshol észlelhető.

A visszeres vagy vulális varikózisok állapota a terhesség alatt meglehetősen gyakori a nők körében. Egy tanulmány szerint a nők körülbelül 20 % -át észlelték varikózisban a terhesség alatt (1). De azt kell megvizsgálni, hogy ha az állapot adott fázisa várható, amelyet általában lehet kezelni, vagy rosszabbodik.

A varikózis okai a terhesség alatt?

A terhesség alatt, amikor a nők méhe nő, nő a test alsó részén lévő vénákra nehezedő nyomás. Ezek a vénák visszatérnek és segítik a vér áramlását a szívedbe, és amikor a terhesség alatt megnő a rájuk nehezedő nyomás, előfordulhat a visszér állapota. Míg az állapot terhes és nem terhes nőknél fordulhat elő, a legtöbb esetben azonban csökkenthetik vagy eltűnhetnek a szülés után (2).

Egyéb okok lehetnek a progeszteronszint növekedése a terhesség alatt és a vérszint emelkedése, ami megnöveli a terhes nők vénáit (3).

A varikózis tünetei a terhesség alatt:

A legtöbb esetben a varikózus vénák nem láthatók, vagy nem észlelhetők nagyon korai stádiumban. Foltosak lesznek, ha nagyobbra nőnek és kidudorodnak. Az állapot gyakori tünetei a következők. (4)

 • Fájdalom a vénák és a lábak közelében, súlyos fájdalom és nehézség
 • Teltség a lábak és a test alsó része közelében
 • Fáradtság
 • Láthatóan duzzadt erek
 • Pigmentáció
 • Görcsök combok vagy borjak közelében
 • Viszkető
 • A lábak nyugtalansága

Tudni kell, hogy a tünetek személyenként eltérőek lehetnek. A leggyakoribb és rendszeres tünetek azonban a fájdalom és az erős fájdalom, a duzzadt vénák és a teltség.

Hogyan kell kezelni a visszér terhesség alatt?

Mielőtt megismerné a Vulvar Varicosities kezelést a terhesség alatt, szükséges vizsgálatokat és teszteket végeznek az állapot súlyosságának meghatározására. Megvizsgálják a véráramlást és a nyomást, duzzanatot, a testfelszín színének megváltozását stb. A diagnózis magában foglalja a családtörténet, a korábbi orvosi nyilvántartások, az aktivitási szintek, az ultrahang és a röntgensugarak ellenőrzését is.

A visszér standard kezelése a következőket tartalmazza: (5) (6) (7)

 1. Kompressziós harisnya viselése a nyomás és a duzzanat csökkentése érdekében. Ezek segítenek összenyomódni és illeszkedni a vérbe, hogy felfelé haladjanak a szívterület felé.
 2. Egyéb orvosi eljárások közé tartozik a phlebectomia és a szkleroterápia, az orvosok tanácsára és felügyelete mellett.

Otthoni jogorvoslatok a visszérre terhesség alatt:

 • Rendszeresen emelje fel a lábát, és emelje fel legalább tizenöt percig.
 • Az elhízás és a testsúly csökkentése enyhítheti a visszér terhesség alatt.
 • Az aktív és fitt formában maradás kulcsfontosságú a kezelési eljárásokban.
 • Sétáljon vagy ússzon egy rövid ideig minden nap, minden hiba nélkül.
 • Ha a lábát felfelé ülve, amennyire csak lehetséges, csökkentheti a fájdalmat és enyhülést érezhet a lábakban a visszér terhesség alatt.
 • Az orvosok és egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy ne üljenek vagy álljanak hosszabb ideig.

Ha az állapot nem bonyolult, és a legtöbb esetben a visszerek eltűnnek néhány hónappal a szülés után. Abban az esetben, ha egy évig nem tűnnek el, az orvosok műtétet javasolhatnak az érintett véna vagy vénák eltávolítására. Vannak esetek, amikor egyes nőknél a visszér állapota újra kialakulhat, és ebben az esetben a kezelést folytatni kell.

Hogyan lehet megelőzni a varikózus vénákat a terhesség alatt?

A visszerek állapota nem teljesen megelőzhető. Lehet, hogy kíváncsi vagy arra, hogyan előzheted meg a visszereket a terhesség alatt! A feltétel elkerülése nem biztos, hogy teljesen lehetséges. Vannak azonban bizonyos óvintézkedések, amelyeket rendszeresen megtehet és követhet, hogy elkerülje, valamint enyhülést kérjen duzzanat esetén. (8)

 • Ne üljön és maradjon hosszabb ideig egy helyen. Mindig mozogjon és maradjon aktív.
 • Viseljen támogató tömlőt, ha nagy testsúlyú vagy támaszra van szüksége. Ne hanyagolja el vagy hagyja figyelmen kívül a lábak közelében lévő fájdalmakat és duzzanatokat.
 • Ne viseljen túl szoros ruhát a test alsó része körül, különösen a derék és a medence területén.
 • Semmilyen áron ne viseljen sarkú cipőt vagy megemelt lábbelit.
 • Fogyasszon egészséges és megfelelő étrendet – fogyasszon jó rosttartalmú ételeket. Fogyasszon rendszeresen folyadékot és gyümölcsöt. Kerülje a szemetet, és fogyasszon jó fehérjetartalmú ételeket.

A fent felsorolt ​​megelőzési tippek csak elővigyázatosságból lehetnek. Mindazonáltal nem garantálják teljes mértékben az állapot elkerülését.

Mikor forduljak orvoshoz a visszérről a terhesség alatt??

A visszér súlyossága személyenként és esetenként eltérő lehet. Azonnal forduljon orvosához vagy bármilyen orvosi segítségért,

 1. Súlyos fájdalmakat és elviselhetetlen fájdalmat tapasztaljon a lábak vagy a test alsó része közelében.
 2. Fejlődjön sebek a lábak közelében.
 3. Vörösödés vagy erős duzzanat jelentkezik görcsökkel együtt.
 4. Ha a bőr súlyosan megváltoztatja színét.
 5. Ha azt észleli vagy tapasztalja, hogy az állapot napról napra rosszabbodik.

A varikózis súlyos?

Ha gondolkodik, vannak -e szövődményei a visszereknek a terhesség alatt, ne aggódjon! A duzzadt vagy visszerek állapota kényelmetlenséget vagy viszketést okozhat. A legtöbb esetben azonban nem lehetnek súlyosak. A legtöbb kezelési lehetőség magában foglalja az otthoni terápiákat és eljárásokat, és az állapot akár a szülés után is eltűnhet.

Azonban néhány esetben vérrögképződés, fájdalom, görcsök és bőrpír fordulhat elő. Ebben az esetben azonnali odafigyelésre van szükség. A vénák közelében kialakuló súlyos vérrög súlyos szövődményekhez vezethet, de nem ez a tipikus eset. Ezért javasoljuk, hogy rendszeresen vegye észre duzzadt vénáinak állapotát.

Reméljük, hogy elegendő információt adott Önnek a terhesség alatti visszér állapotáról, tüneteiről, okairól és kezelési lehetőségeiről. Tudassa velünk, mit gondol! Minden gyógyszer alkalmazása előtt feltétlenül konzultáljon orvosával.

GYIK:

1. Milyen ételeket kell kerülni, ha visszérbetegségben szenved?

Válasz: Azok, akiknek visszérük van, kerüljék az alábbi ételeket a tiszta és egészséges táplálkozás érdekében.

 • Sült ételek, rántott ételek és olajos ételek
 • Nehéz és finomított szénhidrátok
 • Hozzáadott cukrok és finomított cukrok
 • Alkohol és dohányzás
 • Só és erős nátriumbevitel

2. Melyik trimeszterben a visszér általában érintheti a terhes nőket?

Válasz: Míg a visszerek egy gyakori és normális állapot, amelyet a nők a terhesség alatt tapasztalnak, úgy gondolják, hogy a legtöbb a duzzanatot és a fájdalmat a terhesség második trimeszterében tapasztalja.

3. Mely vizsgálatot vagy orvosi eljárást követik általában a visszérbetegség kimutatására?

Válasz: Az egészségügyi szakemberek többnyire megvizsgálják a lábadat, a duzzadt részt, és ultrahangot végeznek a véráramlás állapotának ellenőrzésére. Ez segíthet megérteni a test duzzanatának súlyosságát vagy állapotát.

Jogi nyilatkozat:

A visszér terhesség alatti állapotára vonatkozó információk és útmutatók csak ismeretterjesztő jellegűek. Javasolt, hogy ne dolgozzon öngyógyításon, és azonnal forduljon egészségügyi szolgáltatójához vagy orvosához további tanácsok, diagnózis és kezelés céljából.