Ambrosia -kasvi – invasiivinen eksoottinen kasvi, joka aiheuttaa vakavia allergioita

Ambrosia -kasvi leviää yhä enemmän joka vuosi tässä maassa. Se näyttää hyvin nöyrältä ja tavalliselta, mutta se on suuri vaara ihmisten terveydelle. Koska valitettavasti ambrosia -kasvi on yksi vahvimmista ja aggressiivisimmista allergeeneista maailmassa. Tänään haluaisimme paljastaa sinulle, kuinka voit tunnistaa ambrosian ja mitä voit tehdä tällaisessa tapauksessa.

Kesällä ambrosian varret muuttuvat tummanpunaisiksi 

ambrosia -kasvien silmut

Ambrosia artemisiifolia – alkuperä, ulkonäkö ja jakelu

Tunnetaan myös nimellä ragweed tai ragweed, kasvi kuuluu suureen auringonkukan perheeseen. Heidän alkuperäinen kotinsa on Pohjois -Amerikka. 1800 -luvun puolivälissä ambrossiot kuitenkin tuotiin Eurooppaan, ja siitä lähtien se on edennyt nopeasti voittoon.

Ilmastonmuutoksen ja kansainvälisen kaupan vuoksi eksoottinen valloittaa yhä suurempia alueita, jopa enemmän pohjoiseen. Saksassa aggressiivisesta neofyytistä on toisinaan tullut todellinen haitta.

Vaikka ambrosia -kasvi sekoitetaan usein tavalliseen mukiin, se voidaan itse asiassa erottaa selvästi siitä. Itse asiassa sen lehdet ovat jo kaksikerroksisia ja rosoisia, mutta karvaisia ​​varren mukana. Mugwortilla ei sitä vastoin ole tällaista karvaisuutta ja sen lehdet ovat hopeanvihreitä alapuolella. Ambrosian kasvit kasvavat yleensä melko suuriksi, jopa 1,5 metriksi. Sen varret ovat paksuja ja sitkeitä ja kukat näyttävät hyvin ominaisilta. Jokaisella kasvilla on uros- ja naaraskukkia samanaikaisesti. Ensimmäiset sijaitsevat kukintojen kärjissä ja ovat kellertäviä. Ne näyttävät melkein rypäleiltä. Naaraat istuvat alempana, kasvin lehtiakselissa.

Ambrosia on jo vakiintunut Euroopassa 

ambrosia kasvi vaarallinen allergia

Ambrosia artemisiifolia on yksivuotinen kasvi, mutta siinä on erittäin säänkestäviä ja itäviä siemeniä, jotka sopivat lisääntymiseen jopa monien vuosien jälkeen. Joskus voidaan nähdä myös Ambrosia psilostachya, joka on monivuotinen ja voi levitä juurien läpi useita vuosia. Molempia Ambrosia -tyyppejä esiintyy pääasiassa rikkaruohoina pelloilla ja niityillä sekä tienvarsilla tai kesannoilla. Mutta ne kasvavat myös harvoin puutarhoissamme ja puistoissamme. Useimmiten niitä kuljettaa tuuli tai ne leviävät siemenillä rikastetulla lintujen siemenellä.

Tältä nuoret kasvit näyttävät 

ambrosian kasvi

Miksi ravikasvi on vaarallinen??

Samankaltaisia ​​kuin jättiläinen sika, ambrosia on otettava vakavasti. Koska se voi aiheuttaa vakavia valituksia meille ihmisille. Kyse on ambroosiallergiasta, jota kutsutaan edelleen “ragweed -heinänuhaksi”. Tämä johtuu kasvin siitepölystä. Ne ovat niin aggressiivisia, että jopa ihmiset, jotka eivät ole allergisia siitepölylle, voivat kärsiä niistä. Erikoistutkimusten mukaan tämä johtuu pääasiassa siitä, että siitepöly on hyvin pientä ja voi tunkeutua syvälle keuhkoputkiin. Verrattuna muiden ruohojen siitepölyyn, ambroosian siitepöly on viisi kertaa vahvempi.

Yksi puhuu loppukesän allergiasta 

allergia ambrosia kasvi

Ambrosia -kasvien kukinta -aika on yleensä heinäkuussa ja voi joskus kestää lokakuuhun asti. Tämä tarkoittaa, että pahin siitepölymäärä loppukesällä ja jopa syksyllä on todellinen haitta allergikoille. Ambrosia -siitepöly pystyy myös matkustamaan erittäin suuria matkoja ja voi lentää hyvin pitkiä ja erittäin korkeita ilmakehässä. Siksi ne voivat helposti ylittää rajat ja leviävät nopeasti monissa Euroopan maissa.

Mitä pitäisi tehdä ambrosialle??

Jotta me kaikki voisimme julistaa sodan vaarallisille rikkaruohoille, olisi järkevää pitää niitä silmällä. Joten jos löydät suuren määrän niitä jostain, sinun tulee ilmoittaa niistä välittömästi asianomaisille viranomaisille. Vaikka Saksassa ei vieläkään ole velvollisuutta ilmoittaa parratta, kuten Sveitsissä, raportointia pidetään tarkoituksenmukaisena. Tämä on ainoa tapa tuhota invasiiviset Ambrosia -kasvit kunnolla.

Asiantuntijat tietävät tarkalleen, mitä tehdä kasveille

tuhota ambrosia -kasvi

Jos huomaat puutarhassa tai muualla vain yhden kasvin, voit yrittää poistaa sen itse. Jos olet allerginen tai sinulla on akuutteja valituksia, jätä se mieluummin ja kutsu muita auttamaan. Muussa tapauksessa vedä kasvi ja sen juuret pois maasta. Laita ne pussiin ja hävitä talousjätteiden sekaan. Tee tämä aina naamarilla ja käsineillä. Koska siitepöly voi aiheuttaa heinänuhaa, kuivaa yskää ja päänsärkyä, mutta myös kosketusallergioita, jotka voivat johtaa ihottumaan ja epämiellyttäviin ihottumiin.

Sinun on oltava erityisen varovainen kukinnan aikana

ambrosia -kasvi siitepölyallergia

Jotkut naturopaatit käyttävät akupunktiota ambroosia vastaan 

akupunktio ambrosia -allergiaa vastaan

Kaikissa tapauksissa, jos huomaat puutarhassa ruskistetun kasvin, pysy valppaana ja varovaisena. Toimi edellä kuvatulla tavalla ja ole vastuullinen ja osoita solidaarisuutta muita kohtaan. Tehdään yhdessä kaikkemme tämän aggressiivisen rikkaruohon torjumiseksi. Tässä mielessä mukavaa loppukesää ja pysykää terveinä!

Kasvi ei ole niin vaikea nähdä 

vaarallinen ambrosia -kasvi

Vältä läheistä kosketusta, varsinkin jos olet allerginen

ambrosia -allergian oireet

Rukkasen siitepöly on paljon pahempaa kuin muut allergeenit 

Ambrosia -kasvien allergiavinkkejä

Älä aliarvioi vaaraa! 

Ambrosia kasvi vaarallinen

ambrosia kasvi jättää varren

Ambrosia -kasvien allergia

allerginen ambrosia kasvi kesä

ambrosia -kasvien lehdet

ambrosian kasvikenttä

ambrosia -kasvien varsi