Ilmeikäs kirjoittaminen vapauttaa sielun ja vahvistaa immuunijärjestelmää

Ilmeikäs kirjoittaminen, jota kutsutaan myös emotionaaliseksi tai terapeuttiseksi kirjoitukseksi, on yksinkertainen ja hyväksi todettu tapa auttaa itseään. Näin kirjoitat sielusi tyhjäksi tai toisin sanoen tyhjennät kaiken raskaan valkoiselle paperiarkille. Muistot ja negatiiviset tunteet käsitellään kestävästi tällä tavalla ja tunnet pian olosi paljon kevyemmäksi ja rentoutuneemmaksi. Tulos: paljon mukavampi asenne elämään, enemmän avoimuutta sosiaalisiin kontakteihin ja vahvempi immuunijärjestelmä.

Ilmeikäs kirjoittaminen itsekorjaavana menetelmänä

ilmeikäs kirjoittaminen terveellistä

Milloin ja miten ilmeikäs kirjoittaminen toimii?

Ilmeikäs kirjoitus jälkeen James Pennebaker on ollut olemassa jo pitkään. Jopa ensimmäiset Pennebakerin ja Beallin (1986) opiskelijoiden kanssa tekemät tutkimukset osoittivat selvästi myönteisiä vaikutuksia. Siitä lähtien on tehty lukuisia tutkimuksia paitsi psykologiassa ja lääketieteessä myös monilla muilla aloilla.

Kaikki ovat toistuvasti vahvistaneet, että emotionaalisella, terapeuttisella kirjoittamisella on monissa tapauksissa myönteinen ja hyödyllinen vaikutus kehoon ja sieluun.

Milloin ilmeikäs kirjoittaminen on erityisen suositeltavaa??

  • traumaattisissa stressihäiriöissä
  • lievällä masennuksella
  • masennuksen ja psykosomaattisten sairauksien ehkäisyyn
  • koeahdistuksella tai lavapelolla
  • stressin ja sisäisen levottomuuden kanssa

Ilmeikäs kirjoittaminen muistuttaa päiväkirjan kirjoittamista

päiväkirja ilmeikäs kirjoittaminen vinkkejä päiväkirja

Miksi ilmeikäs kirjoittaminen on niin tehokasta?

Sinun tulee etukäteen olla tietoinen siitä, että tunteiden ja ajatusten tukahduttaminen, jos ne ovat stressaavia, vaikuttaa kielteisesti terveyteen. Jatkuva hautominen rasittaa psyykkää ja voi johtaa masennukseen tai erilaisiin psykosomaattisiin sairauksiin. Kaikki tämä heijastuu sitten kehoon. Seurauksena voi olla heikentynyt immuunijärjestelmä, lisääntynyt ärtyneisyys ja krooniset unihäiriöt.

Hengellisellä vapautumisella ilmeikkään kirjoittamisen avulla sitä kuitenkin hallitaan onnistuneesti. Tunteet ja ajatukset sekä traumaattiset kokemukset pukeutuvat sanoiksi ja siten jäsennellään tai käsitellään paremmin. Tämä prosessi vapauttaa ajattelua ja vapauttaa enemmän kognitiivisia resursseja, mikä tarkoittaa myös sitä, että sinulla on enemmän työmuistia. Tunnet olosi rennommaksi, keskittyneemmäksi ja tuottavammaksi. Sosiaalinen yhteenkuuluvuus toimii silloin paljon paremmin. Avaudut taas muille ja maailmalle.

Kirjoita itsesi terveeksi!

ilmeikäs kirjoitus pelkoa vastaan

Mitkä ovat ilmeikkään kirjoittamisen rajat??

Niin yksinkertainen ja tehokas kuin tämä menetelmä on, valitettavasti on myös tapauksia, joissa sillä ei ole vaikutusta tai se voi olla jopa haitallista. Ilmeistä kirjoittamista ei tule käyttää erityisesti vaikeissa fyysisissä ja psyykkisissä sairauksissa, kuten sydämen vajaatoiminnassa, psykoosissa tai vakavassa masennuksessa (Horn, Mehl ja Deters 2012). Sisään katsominen vaatii vakaampaa fyysistä ja henkistä tilaa, jotta se tunkeutuisi tehokkaammin.

Sinun on oltava erittäin tietoinen kirjoittaessasi

ilmeikäs kirjoittaminen päiväkirjaan

Ekspressiivisen kirjoittamisen pika -aloitusopas

Menetelmä on todella yksinkertainen. Etsit hiljaista paikkaa, jossa tunnet olosi mukavaksi ja pysyt häiritsemättä. Sammuta matkapuhelimesi ja kirjoita valitsemallesi aiheelle noin 15-20 minuuttia 3-5 päivän ajan. Tämän pitäisi olla emotionaalisesti ladattu aihe – ratkaisematon ongelma, tietty pelko, rakkaussairaus, parisuhteen ongelmat, avioero tai rakkaansa kuolema jne..

Asiantuntijat kuitenkin suosittelevat odottamaan vähintään kuukauden tai kaksi tietyn kokemuksen jälkeen ennen ilmeikkäiden kirjoittamisen aloittamista. Emotionaalinen varaus tässä menetelmässä on melko suuri ja se voi olla liian järkyttävää. Jos näin on, sinun on keskeytettävä kirjoittaminen ja jatkettava myöhemmin. Sinun ei pitäisi pakottaa mitään. Tunteellinen kirjoittaminen ei tietenkään korvaa vaadittua psykoterapiaa, ja jos ongelma jatkuu pitkään kirjoittamisesta huolimatta, ota yhteys asiantuntijaan.

Hiljaiset suosikkipaikat ovat parhaita ilmeikäs kirjoittamiseen

ilmeikäs kirjoittaminen auringonlasku meren rannalla

Johtopäätös:

Ilmeikäs kirjoittaminen on erittäin tehokas itsevalmennusväline jokapäiväisten kokemusten, traumojen ja stressin emotionaaliseen käsittelyyn. Tämä “tyhjentää” sielun ja johtaa kestävään onnen tunteeseen. Jatkuva hautominen on hillitty ja yksi on paljon tehokkaampi ja keskittynyt. Kirjoittaessa syntyy uusia hermoyhteyksiä sekä uutta tietoa ja energiavirtoja. Toinen looginen seuraus: immuunijärjestelmä vahvistuu ja elää paljon rennompaa ja tyydyttävämpää elämää.

Ota ilmeikäs kirjoittaminen osaksi jokapäiväistä elämääsi!

ilmeikäs kirjoittaminen päiväkirjaan terapeuttinen vaikutus

Voit myös kokeilla sitä kannettavalla tietokoneella

ilmeikäs kirjoitus kahvilan kannettavalla tietokoneella

Tee siitä erityinen kokemus

ilmeikäs kirjoitus ylellinen paperi ja muste

Arvokkaan paperitavaran lisäksi voit valmistaa esimerkiksi herkullista kahvia

ilmeikäs kirjoittaminen juomalla turkkilaista kahvia

Myöhempi meditaatio lisää kirjoittamisen hyödyllistä vaikutusta

ekspressiivinen kirjallinen meditaatio ja jooga

Lapsilla ilmeikäs kirjoittaminen voidaan korvata maalauksella

lastenhoito ilmeikäs kirjoittaminen ja maalaus pelejä