Kuinka voit syödä kumquatia ja kuinka terveellistä eksoottinen hedelmä todella on?

Kumquat on merkittävä sitrushedelmä, joka maistuu makealta ja hapanta ja jota kutsutaan kääpiöoranssiksi. Sillä on myös monia terveysvaikutuksia, ja sitä voidaan syödä moninaisina lajikkeina. Täällä kanssamme tänään voit selvittää, miksi eksoottiset hedelmät ovat olleet viime aikoina trendikkäitä ja miksi ne ovat niin terveellisiä. Ehkä mietit, voitko istuttaa ja hoitaa kumkvatteja itse? Vastaus tähän kysymykseen löytyy myös alta.

Ensi silmäyksellä voit myös vaihtaa kumquatin mandariiniksi

puu kumquat

Kumquat – alkuperä ja käyttö

Pienet kääpiö -appelsiinit liittyvät todellakin appelsiiniin, mutta tarkemmin sanottuna ne kuuluvat timanttiperheeseen (Rutaceae). Ne ovat alun perin Kiinasta ja Japanista. Mutta ne ovat jo yleisiä Etelä -Afrikassa, Pohjois- ja Etelä -Amerikassa, Etelä -Euroopassa ja Israelissa.

Erityisesti syksy- ja talvikuukausina kumkvatteilla on sesonkiaika, ja niitä voi ostaa supermarketeistamme. Sinun on oltava varovainen, että hedelmillä on kiinteä, sileä ja kiiltävä kuori. Tämä tarkoittaa, että ne ovat vielä tuoreita ja hyviä syödä. Voit säilyttää tuoreet hedelmät jääkaapin vihannesosastossa vähintään 2 viikkoa. Ne ovat kuitenkin hieman vähemmän kestäviä sitruunoihin ja appelsiineihin verrattuna. 

Kumkvattien kuorta ei yleensä ruiskuteta

leikkaa kumquat -hedelmiä

Kumkvatteja voi syödä useilla tavoilla. Näiden hedelmien hieno asia on, että myös siemenet ja kuoret ovat syötäviä. Massa maistuu hieman makealta ja hapanta ja iho hieman hapokas. Siksi, jos haluat vain syödä hedelmiä raakana, sinun on pestävä ne hyvin ja pyöritettävä käsiesi välissä. Jälkeenpäin ne ovat paljon aromaattisempia ja makeampia. Muussa tapauksessa voit käyttää kääpiö -appelsiineja eksoottisena ainesosana salaateissa ja kastikkeissa, valmistaa niiden kanssa herkullisia patoja tai lisukkeita, valmistaa hilloa tai sekoittaa smoothieita ja cocktaileja. Erittäin alkuperäinen ja tuoksuva idea on jäädyttää kumkvatit ja käyttää niitä jääpalan korvikkeena.

Voit myös valmistaa terveellistä detox -vettä hedelmien kanssa

Valmista detox -vesi kumquatilla

Kumquatin terveysvaikutukset

Pienet sitrushedelmät ovat ennen kaikkea runsaasti C -vitamiinia. Tämä tekee kumquatista hyvän immuunivahvistimen. Vain 300 g sitä voi täysin kattaa päivittäisen C -vitamiinitarpeesi. Ja kuten luultavasti jo tiedätte, elintärkeät vitamiinit eivät ole vain perustavanlaatuisia immuunijärjestelmälle, vaan ne toimivat myös antioksidanttina kehossa. Se sitoo ja neutraloi vapaita radikaaleja ja suojaa siten kehon soluja. C -vitamiini osallistuu myös aktiivisesti kollageenin muodostumiseen ja samalla vahvistaa sidekudosta.

Pieni mutta mahtava!

kumquat -hedelmiä puussa

Vähemmän tärkeä on korkea kalium-, kalsium-, natrium- ja magnesiumpitoisuus. Nämä mineraalit ovat välttämättömiä kaikkien kehon toimintojen moitteettoman toiminnan kannalta. Kalium säätelee veren hyytymistä, kalsium ja magnesium vahvistavat luita, jänteitä ja lihaksia, natrium vastaa kehon nesteiden tasapainosta. E-vitamiini, B3 ja beetakaroteeni sekä rauta ja kupari sisältyvät myös kumkvatteihin ja täydentävät niiden terveyttä edistävää profiilia.

Jotta voisit hyötyä täysimääräisesti terveellisistä ainesosista, syö hedelmät mahdollisimman tuoreina ja raakina

Kumquat pajukorissa

Kasvaa kumquat itse

Eksoottinen ei valitettavasti ole kestävä täällä Saksassa. Siksi on suositeltavaa istuttaa kukkaruukkuun eikä suoraan maahan. Se on samanlainen kuin sitruunapuun hoito. Kasvi rakastaa suojaisia, kevyitä ja lämpimiä paikkoja. Etelään päin olevat parvekkeet ja terassit ovat erityisen sopivia tähän.

Kasvi voi menestyä vain ulkona lämpimillä eteläisillä alueilla

kumquat -puun puutarhan suunnittelu

Jos sinulla ei ole kiire sadon kanssa ja voit odottaa pari vuotta, istuta kumkvatit siemenistä. Muussa tapauksessa se on paljon nopeampaa ja helpompaa pensaalla, joka on jo vedetty puutarhakeskuksesta. Periaatteessa kääpiö-appelsiinit pitävät ravinteikkaista, hyvin valutetuista, kalkkipitoisista maaperistä. Kastele ja lannoita säännöllisesti, mutta vältä veden vuotamista. Veden tapauksessa sinun on kiinnitettävä huomiota myös kalkkipitoisuuteen. Vesijohtovesi, jossa on vähän kalkkia ja sadevettä, on parasta. Olisi ihanteellinen istuttaa kasvi kolmen vuoden välein keväällä.

Asianmukaisella hoidolla kumquat -pensas kiittää sinua runsaalla sadolla

kumquat -kasvien vinkit

Ja entä talvehtiminen? Sinun pitäisi antaa kasvin lepotilassa kotona marraskuun alusta viimeistään jäänpyhiin. Huoneet, jotka ovat valoisia ja lämmittämättömiä, kuten talvipuutarhat, portaikot tai autotallit, sopivat parhaiten. Sammuta lannoitus kokonaan ja kastelkaa vain vähän aikaa.

Kypsää hedelmää voi odottaa jo ensi vuonna

kumquat -hedelmät terveitä

Hyödynnä kiehtovaa kumquatia terveellisellä ja herkullisella tavalla. Yllätä rakkaasi runsaalla lisukkeella, eksoottisella, rapealla salaatilla tai herkullisella jälkiruoalla.

Entä esimerkiksi tuore lehtisalaatti?

lehtisalaatti kumkvatilla

Tai pikemminkin pörröisen smoothien kanssa?

kumquat mango smoothie

Runsas hedelmä maistuu myös hyvältä chia -vanukkaan kanssa

Chia -vanukasparfait ja kumquat

Ja ehkä pidät kumkvatista mehuna?

kumquat -tuorepuristettua mehua

Tällainen lämmittävä, terveellinen hillo on erityisen suosittu talvella

kumquat -hilloa

kumquat -hedelmämehu

poimitut kumquat -hedelmät

kumquat -hedelmiä

kumquat hillo kvarkilla

kumquat -reseptejä laventelin ja hunajan kanssa

kumquat -hedelmien terveelliset hyödyt