Maaginen vauvan uni – vinkkejä ja temppuja kuinka vauva voi nukkua tarpeidensa mukaan

Harvoin on niin kuumasti keskusteltuja aiheita kuin vastasyntyneiden unet. Olipa Internet -foorumeilla tai ryömintäryhmissä – kaikki pyörii niiden uusien ihmisten hyvinvoinnin ympärillä, jotka olivat äitinsä kohdussa vain muutama viikko sitten. 

Mutta kun on kyse vauvan unesta, uusilla vanhemmilla on hyvin erilaisia ​​mielipiteitä. Joillekin imeväisille oma huone, jossa on kaikki tarvikkeet ja pinnasänky, on jo saatavilla syntymän jälkeen, toiset vauvat nukkuvat vanhempiensa makuuhuoneessa, usein lisävuoteessa tai vanhempiensa sängyssä. 

isaac quesada vauva nukkua unsplash

Kuva: Isaac Quesada päällä Poista roiskeet

Lastenvaunut ja kelat kukoistavat

Päivän aikana vauvat asetetaan usein kehtoon tai yksinkertaisesti nukkumaan äidin tai kantolaukun päällä. Vauvat haluavat tuntea olonsa täysin turvallisiksi ja tarvitsevat paljon fyysistä kontaktia. Siksi kantolaukut ja kaikenlaiset apuvälineet kukoistavat, mikä tekee siitä erityisen kodikkaan ja mukavan vauvoille ja tyydyttää heidän läheistarpeensa. Etenkin kevätkelat Moonboon ovat loistava kumppani vauvoille, koska he voivat tuntea olonsa suojatuksi ja turvalliseksi. 

Kanto- ja jousitelineet ovat myös ergonomisia vauvoille. Kantolaitteessa sinun tulee aina varmistaa, että vauva on levitetyssä kyykkyasennossa jaloillaan. Toisaalta jousiteline mukauttaa vauvat heidän luonnolliseen makuualustaansa ja antaa pikkulasten rentoutua siinä – ja tietysti myös heidän vanhempansa. Koska terve vauvan uni tarkoittaa myös sitä, että vanhemmat saavat vähän aikaa itselleen. Nyt on olemassa jopa moottori, joka säätelee kehdon lempeitä liikkeitä. 

peter oslanec vauva nukkua unsplash

Kuva: Peter Oslanec päällä Poista roiskeet

Monien fyysisten kontaktien ja vanhempien läheisyyden lisäksi, mikä syntyy myös esimerkiksi imetyksen kautta, sidos on erittäin tärkeä lapsen ensimmäisinä elinkuukausina. Sidonta tapahtuu vauvan ja äidin sekä vauvan ja isän välillä. Kiertäminen on myös sidoksen muoto. Tämä on erityinen kääntötekniikka, jossa vauvat kääritaan tiukasti kankaaseen etenkin elämänsä alussa. Se muistuttaa vauvaa suojatusta tunteesta äidin kohdussa. 

garrett jackson vauvan huivi unsplash

Kuva: Garrett Jackson päällä Poista roiskeet

Älä koskaan anna vauvan itkeä ja rakastavien nukkukavereiden 

Kun on kyse vauvan unesta, yksi asia on erityisen tärkeä riippumatta siitä, tuleeko vauva lepäämään sängyssä, kantolaukussa vai kehdossa: vauvan ei saa koskaan antaa huutaa, jos se ei heti nukahda. Turvallinen ja tarpeisiin suuntautunut vauvan uni tarkoittaa aina sitä, että lasta halataan ja rauhoitetaan heti, kun se itkee eikä voi nukahtaa. 

Rakastava unikumppani eli viipyminen lapsen vieressä, kunnes se nukahtaa, edistää terveellistä ja turvallista unta. Tietenkin sinun pitäisi myös tuntea yhteiset varotoimenpiteet vauvan turvallisen unen saamiseksi, joista uusille vanhemmille kerrotaan lastenlääkärille heti syntymän jälkeen.

kelly sikkema lasten tuoli unsplash

Kuva: Kelly Sikkema päällä Poista roiskeet

aditya romansa vauva nukkua unsplash

Kuva: Aditya Romansa päällä Poista roiskeet