Miksi haukotat? Onko oikeasti tieteellistä selitystä?

Pelkkä haukottelu voi saada sinut haukottelemaan. Se on jotain, mitä kaikki tekevät. Eikä vain me ihmiset, vaan myös eläimet haukottele. Sinun ei pitäisi yrittää tukahduttaa sitä, koska jos haukotat, se tarkoittaa, että kehosi tarvitsee sitä. Se on yksi tarttuvimmista, hallitsemattomista teoista, joita ihmiskeho tekee. Mutta miksi sinä haukotat??

Miksi haukotat? Onko tieteellistä selitystä?

Miksi haukot tieteellisiä syitä

Älä vain haukota ihmisiä

Miksi haukottelet haukottelevaa kissaa

Miksi sinä haukotat?

On monia teorioita siitä, miksi ihmiset haukottelevat. Suosittu teoria on, että haukottelu auttaa kehoa toimittamaan sille hieman enemmän happea. Mutta tämä ei ole ainoa tieteellinen selitys, miksi haukotellaan.

Haukotus on tahaton refleksi, jossa suu avataan leveästi ja keuhkot imevät paljon ilmaa. Ilma hengitetään sitten hitaasti ulos. Tänä aikana tärykalvot venyvät ja silmät voivat sulkeutua tiukasti, jolloin ne vuotavat.

Haukottelua pidetään merkkinä tylsyydestä tai uneliaisuudesta

Miksi haukottelet naista haukottaessasi

Sen ei tarvitse olla ajatus tai erityinen teko haukottelun provosoimiseksi. Prosessi on samanlainen kaikille. Haukottelu tapahtuu yleensä joko ennen nukkumista tai sen jälkeen, joten sitä pidetään yleensä väsymyksen merkkinä. Haukottelu on yleistä myös ihmisten keskuudessa, jotka tekevät tylsää tai väsyttävää.

Haukotteluun liittyy myös sosiaalinen puoli. Haukottelu näyttää tarttuvan ihmisiin ja joihinkin eläimiin, ja tämä tarttuvuus on hyvin dokumentoitu, mutta huonosti ymmärretty.

Haukottelu on luonnollinen refleksi

Miksi sinä haukotat vauvaa vakavasti

Perustietoja haukottelusta:

  • Tyypillisesti haukottelu on reaktio väsymykseen tai stimulaation puutteeseen.
  • Vauvat voivat haukotella jopa kohdussa.
  • Haukottelu on tarttuvaa osana ihmisen luonnollista empaattista reaktiota.

Kehosi valmistautuu nukkumaan

Miksi haukot nukkuessasi?

Miksi haukotat? – mahdolliset syyt

Haukottelua pidetään yleisesti uneliaisuuden tai tylsyyden merkkinä, vaikka näin ei aina ole. Vielä ei ole lopullista tieteellistä selitystä sille, miksi haukotellaan. Monet ehdotetut teoriat ovat syntyneet ja tutkittuja, ja ne tarjoavat joitain mahdollisia syitä.

  • Ennen nukkumaanmenoa: Haukottelu voidaan pitää merkkinä siitä, että keho valmistautuu nukkumaan.
  • Tylsistyneenä: Haukottelu tylsän tehtävän suorittamisen aikana voi olla merkki siitä, että aivot ovat siirtymässä korkeasta alempaan herätystilaan.
  • Harjoittelun tai harjoittelun jälkeen: Haukottelu voimakkaan harjoittelun jälkeen voi olla merkki aivojen siirtymisestä suuresta energiasta matalaan energiaan.

Väsymyksen, tylsyyden ja stressin tunteet saavat ihmiset haukottelemaan todennäköisemmin

Miksi haukotat aamukahvia Väsynyt tylsyys

Hengitystoiminto

Haukottelu voi olla hengityksen tehtävä. Haukottelu tapahtuu todennäköisemmin, kun veri tarvitsee happea. Haukottelu aiheuttaa suuren ilmansyötön ja nopeamman sykkeen. Haukottelu voi siis yksinkertaisesti poistaa myrkkyjä verestä ja mahdollistaa uuden hapen saannin.

Aivojen jäähdyttämiseksi

Haukottelu voi jäähdyttää aivot. Haukottelu saa leuan laajentumaan ja lisäämään verenkiertoa kasvoihin ja kaulaan. Kun aivojen lämpötila nousee liian pitkälle normin yläpuolelle, hengitysilma voi auttaa jäähdyttämään sitä.

Kommunikointivälineenä

Jotkut tutkijat uskovat, että syy ihmisten haukotteluun liittyy enemmän evoluutioon. Ennen kuin ihminen pystyi kommunikoimaan äänellä, hän saattoi käyttää haukottelua viestin välittämiseen.

Haukottelu on ehdottomasti tarttuvaa

Miksi haukottelet Haukottelu on tarttuvaa

Haukottele myös eläimet?

Ihmiset ja simpanssit eivät ole ainoita haukottavia eläimiä. Kaikki selkärankaiset haukottelevat, kaloista ja linnuista susiin ja hevosiin. Ihmisten lisäksi on kuitenkin vain kaksi eläinlajia, jotka haukovat tarttuvasti. Nämä ovat simpansseja sekä susien ja koirien perhe.

Tarttuvan haukottelun koko syytä ei kuitenkaan tiedetä.

Koirilla haukottelu on myös tarttuvaa

Miksi haukot syistä koira tarttuva

Voitko haukotella liikaa??

Haukottelu on yleensä vaaratonta, mutta on mahdollista haukotella liikaa. Liiallinen haukottelu voi johtua useista sairauksista, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Miten voit lopettaa haukottelun?

Yritä hengittää syvään

Jos sinusta tuntuu haukottavan liikaa, yritä hengittää syvään nenän kautta. Kehosi saattaa tarvita enemmän happea.

Liikkua

Rutiinin rikkominen voi myös stimuloida aivojasi. Väsymyksen, tylsyyden ja stressin tunteet saavat ihmiset haukottelemaan todennäköisemmin.

Jäähdytä

Voit myös yrittää kävellä ulkona tai mennä huoneeseen, jossa on alhainen lämpötila.

Tylsyys työpaikalla?

Miksi haukottelet tylsyyttä toimisto

On monia teorioita, jotka vastaavat kysymykseen “Miksi haukotat?” Viimeaikaiset tutkimukset ja tutkimukset osoittavat, että näin keho säätelee aivojen lämpötilaa. Se voi myös tarkoittaa haukottelua, vaikka olisit väsynyt tai kyllästynyt.

Kissat voivat myös kyllästyä?

Miksi kissat haukovat haukotellen?