Miksi pitäisi liottaa pähkinöitä?

Mitä terveellinen syöminen merkitsee sinulle ja kuinka usein voit valmistaa terveellisiä aterioita itsellesi ja rakkaillesi? Onko tarpeeksi terveellistä, jos teemme ostoksia vain viikkomarkkinoilla ja terveysruokakaupoissa? Kestävä kulutuksemme tukee alueellista taloutta, mikä on erittäin kiitettävää. Mutta miten valmistamme luomuruokaa ja kuinka moni meistä tietää, että esimerkiksi pähkinät tulee liottaa ennen syömistä? Käytämme usein paljon rahaa hyvään ruokaan, mutta tuskin tiedämme, miten saamme ruoastamme kaiken irti.

Tietoinen ravitsemus sanoo, että sinun tulee liottaa pähkinät ennen niiden nauttimista

pähkinöiden liotus terveellinen syöminen aktivoitu ruoka

Yleensä kaikkien pähkinöiden voidaan sanoa olevan terveellisiä. On vain tiedettävä, missä määrin ja missä muodossa pähkinät ovat hyväksi terveydellemme ja yleiselle hyvinvoinnillemme. Pienissä ytimissä on niin paljon hyvää energiaa ja se halutaan toteuttaa oikein. Nyt haluamme jatkaa ja kertoa teille, kuinka liottaa tunnetut ja tuntemattomat ytimet ja pähkinät ja miksi tämä on tärkeä teko.

Hyödynnä tämä superruoka ja opi syömään pähkinöitä parhaiten

liota pähkinät kurpitsan ytimet

 Pähkinöiden liotus – miksi se on niin tärkeää??

Me kaikki tiedämme, kuinka terveellisiä raakapähkinät ovat. Ne täyttävät sinut ja sisältävät “hyviä rasvoja”, joihin pyrimme joka päivä, kun valitsemme ruokavaliomme. Mutta kuinka moni meistä on liottanut pähkinöitä ennen niiden syömistä? Monet viljat tai palkokasvit liotetaan ymmärrettävistä syistä ennen ruoanlaittoa. Tämä auttaa ruoansulatusta ja lisää nautintoa syömisestä. Mutta entä raakapähkinät ja miksi niiden pitäisi maata vedessä jonkin aikaa, vaikka et keitä mitään oikeita ruokia heidän kanssaan?

Aktivoi ydin ja ota hyvä ja terve kuorma

Liota pähkinöitä aktivoidaksesi mantelit terveellisesti

Terveellisten aineiden lisäksi pähkinät, ytimet, palkokasvit ja viljat sisältävät myös monia myrkyllisiä aineita. Myrkyt suojaavat ydintä tuholaisilta ja lisäävät kasvin mahdollisuuksia selviytyä. Se, mikä auttaa pähkinöitä, on haitallista kehollemme. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi sinun tulee liottaa pähkinät puhtaassa vedessä ennen niiden käyttöä. Pelkkä pesu ei riitä valmistamaan pähkinöitä oikeaan kulutukseen. Lisäksi pähkinät eroavat toisistaan ​​paitsi maun, myös liotusajan mukaan.

Liotetut ja kuivatut pähkinät helpottavat ruoansulatusta ja maistuvat vielä rapeammilta 

liota pähkinöitä mantelit terveenä0

Miten liotat pähkinöitä oikein??

Yhä useammat ihmiset havaitsevat raakaruuan hyvän puolen. Jotkut vaihtavat ruokailutottumuksensa täysin vegaaniseen ruokavalioon. Pyrkimys johonkin terveelliseen ei ole pitkään ollut trendi, vaan elämäntapa, josta on tullut normaali. Juuri tästä syystä on entistä tärkeämpää tietää, miten voimme saada parhaan hyödyn kehollemme ruoan avulla.

Pähkinöiden lisäksi voit liottaa jyviä, palkokasveja ja siemeniä

Liota pähkinät pähkinäherneet

Ripaus korkealaatuista suolaa ja pieni etikka vedessä tekevät pähkinöistä vieläkin sileämpiä 

Pähkinöiden liotuksen edut 0

Riippumatta siitä, haluatko syödä pähkinöitä raakana vai valmistaa niiden kanssa herkullisia jälkiruokia, sinun tulee liottaa pähkinöitä vedessä muutaman tunnin ajan ennen kulutusta. Sen lisäksi, että pähkinässä vapautuu myrkkyjä ja vesi pesee ne pois, liotuksen aikana tapahtuu jotain muuta, jonka pitäisi kiinnostaa meitä suuresti. Kun se joutuu kosketuksiin veden kanssa, ydin alkaa elää kunnolla. Sanotaan jopa, että pähkinät tai ytimet “aktivoidaan”.

Chia-, kvitteni- ja pellavansiementen sanotaan “erittävän limaa” liotettaessa

Pähkinöiden liottaminen terveellisiksi0

Pähkinät pestään ensin ja vasta sitten liotetaan puhtaaseen veteen

Liota pähkinöitä Liota saksanpähkinöitä0

Liota pähkinät – mennään!

Suunnittele keskimäärin puoli päivää etukäteen, jos sinulla on jotain erityistä tekemistä pähkinöiden kanssa. Ota haluttu määrä pähkinöitä ja liota iso lasi- tai keraaminen astia. Huuhtele pähkinät hyvin juoksevan veden alla! Laita pähkinät astiaan ja täytä se sitten puhtaalla vedellä. Vielä paremman tuloksen saat lisäämällä veteen ripauksen korkealaatuista suolaa ja hieman omenaviinietikkaa. Kun liotusaika on kulunut, pese pähkinät useita kertoja ja nauti sitten.

Suunnittele syödä pähkinöitä noin 1 päivä etukäteen

Liota pähkinät pähkinän auringonkukansiemenet

Paljon enemmän mineraaleja kehollemme

Jos liotat pähkinöitä ennen niiden nauttimista, saat paljon enemmän niiden terveellisiä ominaisuuksia. Keho voi nyt imeä tärkeitä mineraaleja, kuten magnesiumia, rautaa, kalsiumia tai sinkkiä. Jos et liota ja syö pähkinöitä, tapahtuu seuraavaa: Fytiinihappo (joka on hyvä pähkinöille, mutta huono meille) suojaa ydintä, mutta estää edellä mainittujen mineraalien imeytymisen ja ne erittyvät vartalo käyttämätön.

Liota haluttu määrä pähkinöitä ja jätä ne veteen niin kauan kuin on ilmoitettu 

Liota pähkinöitä lasissa

Liotusajat eri pähkinöille

Mitä useammin syöt pähkinöitä, sitä huolellisemmin sinun tulee valmistaa ne kulutukseen. Jos nautit pähkinöitä vain satunnaisesti, voit jättää liottamisen turvallisesti huomiotta. “Annos yksin tarkoittaa, että asia ei ole myrkkyä”

Pähkinät ja ytimet ovat eri kovuuksia ja tarvitsevat eri liotusajat. Esimerkiksi madeln- tai hasselpähkinöiden liotus kestää kauemmin kuin cashew- tai saksanpähkinät.

Anna pähkinöiden kuivua liotusajan jälkeen

pähkinöiden liotus terveellisen ruoan kuivaus

Eksoottisia makeisia varten voit liottaa kaikki pähkinät ja kuivatut hedelmät yhdessä 

liota pähkinät kuivattuina

Paremman yleiskuvan saamiseksi luetteloimme lyhyesti alla olevat erilaiset pähkinät ja ytimet sekä niitä vastaavat liotusajat:

Mantelit 8-12 tuntia

Hasselpähkinät 6-8 tuntia

Saksanpähkinät 6-8 tuntia

Pekaanipähkinät 6-8 tuntia

Makadamiapähkinöitä 8-12 tuntia

Cashew pähkinät 4-6 tuntia

Pistaasipähkinät 8h

Kurpitsansiemenet 6-8 tuntia

Auringonkukansiemenet 2-6 tuntia

pellavansiemenet 8-12 tuntia

Chian siemenet 8-12 tuntia

seesami 4-6 tuntia

Mantelin kuori voidaan irrottaa miedomman maun saamiseksi 

pähkinöiden liotus terveellinen ruoka mantelit0

Liotetuista saksanpähkinöistä voidaan valmistaa itämaisia ​​herkkuja 

liota pähkinät pähkinä

On parempi noudattaa ilmoitettuja aikoja. Jos jätät ytimet ja pähkinät veteen hieman pidemmäksi aikaa, voi olla, että jotkut niistä ovat jo itäviä ja syövät todennäköisemmin ituja.

Liian pitkät liotusajat johtavat itämiseen ja sitten voit valmistaa herkullisen salaatin itujen kanssa 

Liota pähkinöiden ituja0

Huuhtele kaikki jyvät ja siemenet huolellisesti ja liota ne, jos mahdollista 

pähkinöiden liotus terveellinen syöminen hirssi0

Seuraavan kerran opit valmistamaan vegaanista pähkinämaitoa ja voita ja mitä arvokkaita ravintoarvoja keho voi imeä.

Siihen asti kaikkea hyvää ja nähdään pian!

Voit valmistaa herkullista maitoa pähkinöistä ja ytimistä

Liota pähkinöitä cashew

Voit myös valmistaa mantelimaitoa itse ja resepti tulee pian

liota pähkinöitä mantelimaitoa

liota pähkinöitä, tee mendelmaito itse0

Liota pähkinöitä ja tee oma pähkinävoi0