Miksi sinun pitäisi syödä lupiineja – tärkeitä syitä ja käytännön vinkkejä!

Upeat, värikkäät lupiinit, joita joskus kutsutaan myös viikuna- tai susi -pavuiksi, ovat yksi suosituimmista koristekasveista monissa Saksan puutarhoissa. Nämä ovat kuitenkin jo jonkin aikaa olleet myös todellinen superruoka, jolla on joidenkin ravitsemusasiantuntijoiden mukaan varsin lupaava tulevaisuus hyödyllisenä kasvina. Voit selvittää, miksi näin on, ja ennen kaikkea miksi meidän pitäisi syödä lupiineja useammin, alla. Selitämme myös olennaisen eron lupiinien, joita käytetään vain kukkakoristeina, ja makeiden lupiinien välillä, jotka ovat todellisia syötäviä lajikkeita.

Lupiinit hurmaavat runsailla kukkivilla kynttilöillään

syötävät lupiinit makeat lupiinit sininen

Varoitus! Kaikki lupiinit eivät ole tasa -arvoisia

Kaikki lupiinit kuuluvat laajaan palkokasvien perheeseen. Niitä kutsutaan myös palkokasveiksi. Mutta on erittäin tärkeää selventää etukäteen: sinun pitäisi syödä VAIN makeita lupiineja! Koska perinteiset puutarhalupiinit ovat myrkyllisiä ihmisille ja eläimille. Ne sisältävät myrkyllisiä katkeriaineita lupiinia ja sparteiinia.

Nämä ovat alkaloideja, jotka johtavat hengityshalvaukseen ja joilla voi olla kohtalokkaita seurauksia. Joten, ÄLÄ KOSKAAN syö lupiininsiemeniä tai muita kasvin osia, ellet ole varma, että ne ovat hyviä makeita lupiineja.

Voit syödä vain tiettyjä erityisesti kasvatettuja lupiineja!

lupiinit syövät siemeniä jauhoja terveenä

Syötäviä lupiineja kutsutaan myös syötäviksi lupiineiksi. Täällä Euroopassa valkoista (L. albus), sinistä (L.angustifolius) ja keltaista lupiinia (L. liteus) kasvatetaan pääasiassa hyödyllisinä kasveina. Toinen kulutukseen sopiva lajike on Andien lupiini (L. mutabilis). Mutta se kukoistaa pääasiassa Etelä -Amerikassa, joten nimi.

Mutta tämä ei tarkoita, että vain yksi kasvilaji riittää varmistamaan, että lupiinit ovat syötäviä. Kun ostat siemeniä tai kasveja, sinun on siksi kiinnitettävä huomiota siihen, ovatko ne todella makeita lupiineja.

Yleisimmät syötävät lupiinit (syötävät lupiinit)

Lupiinit syövät lupiinilajikkeiden siemeniä

Miksi makeat lupiinit ovat niin terveellisiä??

Kun lupiinit on kasvatettu syötäväksi, niitä suositellaan todella. Koska nämä eivät enää sisällä myrkyllisiä alkaloideja, vaan paljon terveellisiä elintärkeitä aineita – A -vitamiinia, B1 -vitamiinia, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sekä kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja fosforia. Korkealla proteiinipitoisuudellaan ne jopa ylittävät soijapavut ja ovat siksi tärkeimpiä vegaaniproteiinilähteitä.

Lupiininsiemenet sisältävät jopa 40% proteiinia

lupiinit syövät terveellistä proteiinin lähdettä

Makeat lupiinit sisältävät myös paljon kuitua, mikä edistää ruoansulatusta ja auttaa laihduttamaan terveellisesti. Lisäksi lupiinit ovat gluteenittomia ja kolesterolittomia, ja ne voivat olla varsin hyödyllisiä keliakiaa ja korkeaa kolesterolia sairastaville. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ns. Fytoestrogeeneja on havaittu myös kasvin proteiinipitoisissa siemenissä. Niitä löytyy myös soijasta ja muista palkokasveista, ja ne voivat auttaa ehkäisemään osteoporoosia, sydän- ja verisuonitauteja ja luultavasti jopa rinta- ja eturauhassyöpää. Joillekin kihtipotilaille tai ihmisille, joilla on tällainen taipumus, lupiinit voivat olla terveellinen lisä valikkoon, koska niissä on erittäin vähän puriinia.

Valkoiset lupiniat ovat erittäin suosittuja Euroopassa

Syö terveellisiä proteiinilupiineja

Varo allergioita! Kun käytät lupiineja, maapähkinöille allergisten ihmisten on oltava varovaisia, koska palkokasvit sisältävät lektiiniä. Nämä monimutkaiset proteiiniyhdisteet ovat epäedullisia joillekin allergikoille ja niillä voi olla vakavia seurauksia. Jotkut ristiallergiat ovat myös mahdollisia lupiinien kanssa.

Kuten jo alussa mainittiin, makeat lupiinit ovat erittäin tulevaisuuden kestävä soijavaihtoehto. Ei vain terveyden kannalta, geenitekniikan puutteen vuoksi, vaan myös ympäristön suhteen ”pohjoisen soijapavut” ovat osoittautuneet erittäin tuottaviksi ja erittäin lupaaviksi. Lisäksi ne vaikuttavat valtavasti maaperän laadun parantamiseen rikastamalla maata typellä ja samalla löysentämällä sen syvempiä juuria. Tämä tarkoittaa, että pellot eivät tarvitse lannoitusta eivätkä maaperä saastu.

Lupiinit ovat suosittuja mehiläisten laitumia

lupiinit syövät makeita sinisiä lupiineja

Kuinka voit syödä lupiineja?

Makeat lupiinit, puhtaina tai jauhoina, maistuvat itse asiassa suhteellisen neutraalilta, mutta niillä on silti hieman pähkinäinen maku. Kuten kaikki muut palkokasvit – pavut, linssit, kikherneet jne. – lupiinit liotetaan vedessä yön yli ennen niiden nauttimista. Liotusvesi kaadetaan ulos ja lupiinipavut keitetään noin kaksi tuntia. Tämän perusvalmistelun jälkeen voit suolata lupiinit ja käyttää niistä herkullisia salaatteja, pääruokia, patoja tai levitteitä. Hieno idea on esimerkiksi proteiinipitoinen lupiini-hummus, joka voidaan maustaa millä tahansa yrtillä. Lupiinijauhoilla voit tietysti toteuttaa myös useita leivontareseptejä – pannukakkuja, muffinsseja, keksejä jne. On jopa mahdollista nauttia lupiinikahvia ja jopa lupiinista valmistettua munaa, joka voidaan valmistaa eristetyllä proteiinijauheella.

Lupiinijauhoissa on vähän gluteenia, runsaasti proteiinia ja helposti sulavia

lupiinit syövät lupiinijauhoja

Kun ostat ja kulutat, kiinnitä aina huomiota riittäviin kuvauksiin ja korkeaan laatuun. Siksi osta aina vakiintuneista luomuliikkeistä, terveysruokakaupoista ja erikoistuneista verkkokaupoista.

Kokeile erilaisia, terveellisiä reseptejä!

Syö terveitä beilaga -lupiineja

Syö terveellistä lupiinisalaattia

Suolatut lupiinipavut ovat suosittuja alkupaloja Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa

lupiinit syövät terveellistä salaattia

Anna luovuutesi vauhdittaa lupiinilevyillä!

humus lupiinista terve

Älä anna kasvin kauneuden hämätä sinua …

sinikukat terveet siemenet Lupinus angustifolius

… ja erottele aina makeat lupiinit niistä, jotka ovat vain ihailtavia!  

puutarhakasvit lupiinit syövät terveellisesti      lupiinit syövät terveellisesti

lupiinit syövät terveellisiä ruokia

lupiinit syövät terveellisiä proteiineja

lupiinit syövät terveellisiä siemeniä

kauniit puutarhakasvit lupiinit syövät terveellisesti