Mitä ovat auringon myrskyt? Ota selvää avaruussäästä!

Sijainnistamme maan päällä aurinko näyttää muuttumattomalta pallolta. Mutta todellisuudessa auringon pinta on jatkuvasti liikkeessä ja tämä voi aiheuttaa valtavia aurinkomyrskyjä. Nämä voivat myös vaikuttaa elämään maan päällä. Kerromme siitä lisää alla …

Mitä tiedät auringon myrskyistä??

Aurinkomyrsky seuraa auringonpurkauksia

Auringon pinta liikkuu jatkuvasti

Mitkä ovat auringon myrskyjen seuraukset auringonpurkauksista?

Elämä maan päällä liittyy suoraan aurinkoon

Maan ja koronaalisen massan poisto, kuva

Mitä ovat auringon myrskyt ja miten ne syntyvät?

Magneettiset toiminnot voivat aiheuttaa tiheitä varautuneen, ylikuumentuneen kaasun pilviä – enimmäkseen vetyä ja heliumia – ns. Plasmaa, nousemaan auringon pinnan yläpuolelle. Joskus nämä auringonnousut tai auringon myrskyt voivat puhjeta ja muodostaa silmukoita ja pylväitä, jotka voivat helposti saavuttaa useiden päällekkäin asetettujen maiden korkeuden.

Myrsky on peräisin auringon ilmakehästä

Mitä ovat auringon myrskyt, auringonpurkaukset, auringonpilkut

Auringon myrskyisä pinta voidaan myös pilkkoa auringonpilkuilla – tummilla, planeettakokoisilla pisteillä, jotka edustavat voimakkaan magneettisen aktiivisuuden solmuja. Auringonpilkut voivat kestää päiviä tai kuukausia. Ne laajenevat ja supistuvat siirtyessään ryhmissä auringon pinnan yli. 1800 -luvulla auringon tähtitieteilijät havaitsivat, että auringonpilkkujen määrä kasvoi ja väheni ennustettavissa olevassa kuvassa, jota kutsutaan aurinkokierrokseksi. Tätä sykliä ohjaa Auringon magneettisen pohjois- ja etelänavan kääntyminen. Tämä on siis tapahtuma, joka tapahtuu noin 11 vuoden välein. Kautta, jolla on suurin auringonpilkkuaktiivisuus, kutsutaan auringonmaksimiksi, kun taas vähiten aktiivista ajanjaksoa kutsutaan aurinkominimiksi.

Geomagneettista myrskyä kutsutaan myös aurinkomyrskyksi

Mitä ovat aurinkomyrskyt, auringonpurkaukset, auringon myrskyn syyt

Auringonpilkut ovat lähtökohtana räjähtäville purkauksille, joita kutsutaan auringonpurkauksiksi ja jättimäisesti varautuneiksi hiukkaspurskeiksi, joita kutsutaan koronaalisiksi massanpoistoiksi (CME). Vaikka auringonpurkaukset ja CME: t ovat usein rinnakkain, tutkijat uskovat niiden olevan kaksi eri ilmiötä.

NASAn mukaan aurinkomyrskyt ovat “lukuisia massa- ja energiapurkauksia auringon pinnalla”.

Kuinka vaarattomia ovat aurinkomyrskyn auringonpurkaukset

Auringonpurkaukset ovat äkillisiä säteilynpurkauksia, jotka tapahtuvat aivan auringon pinnan yläpuolella. Elektronit ja varautuneet atomit heitetään avaruuteen. Nämä loistavat purkaukset laukaistaan ​​pysäytetyn magneettisen energian nopeasta vapautumisesta, ja ne tapahtuvat tyypillisesti lähellä auringonpilkkuja, koska auringon magneettikenttälinjat todennäköisesti romahtavat. Auringonpurkaukset luokitellaan yleensä luokkiin A, B, C, M tai X, ja luokka X on tehokkain.

Ulkonemat, auringonpilkut ja koronaaliset massanpoistot ovat syitä aurinkomyrskyille

Mitä ovat aurinkomyrskyt, auringonpurkaukset, avaruus

Sitä vastoin koronaaliset massamuutokset ovat valtavia ladattuja hiukkaspilviä, jotka tulevat ulos auringon yläilmakehän läpi miljoonia kilometrejä tunnissa. Yksi CME sisältää miljardeja tonneja varautuneita hiukkasia ja voi kasvaa suuremmiksi kuin aurinko.

Aurinkomyrskyn aikana varastoitu magneettinen energia vapautuu yhtäkkiä auringosta

Mitkä ovat aurinkomyrskyjen tieteellinen selitys

Mitä seurauksia aurinkomyrskyillä voi olla maapallolle??

Sekä auringonvalot että CME: t voivat vaikuttaa maahan. Purkaus voi tunkeutua maan yläilmakehään voimakkaalla säteilyllä ja varautuneilla hiukkasilla. Tämä johtaa voimakkaisiin aurinkokuoressa jopa geomagneettisiin myrskyihin (aurinkomyrskyihin), jotka voivat vahingoittaa satelliitteja. Polttimen säteily voi myös vaarantaa kiertoradalla olevia astronauteja.

Auringon myrskyt ovat olleet luonnollinen ilmiö miljardeja vuosia

Mitä ovat auringon myrskyt

CME: t voivat olla vieläkin häiritsevämpiä. Kun CME on suunnattu maahan, sitä edeltävä iskuaalto osuu Maan magneettikilpeen, magnetosfääriin ja vääristää sitä. Tämä voi aiheuttaa virtapiikkejä, jotka häiritsevät kiertoradalla olevia satelliitteja ja jopa halvaavat sähköverkot maan pinnalla.

Auringon myrskyt voi vaikuttaa joihinkin maanpäällisiin tekniikoihin, kuten sähköverkkoihin ja kiertoradalla oleviin satelliitteihin

Tilaa maa aurinko myrsky aurinko soihdut

Teknologia ei ole ainoa asia, jota auringon aktiivisuus uhkaa. On myös todisteita siitä, että elämä maan päällä voi vaikuttaa auringon tapahtumiin. Esimerkiksi epätavallisen alhainen auringonpilkkujakso vuodesta 1645 vuoteen 1715, joka tunnetaan nimellä Maunder Minimum, on sama kuin Euroopan pieni jääkausi, jolle oli ominaista kylmempi sää, raskaammat lumisateet ja suurten vesistöjen, kuten Thamesin, jäätyminen Isossa -Britanniassa ja Itämerellä.

Jotkut voimakkaat auringon myrskyt voivat aiheuttaa suuren kaaoksen

Auringonpurkaukset, koronaaliset massanpoistot

Kuinka aurinkomyrskyt voivat tuhota sivilisaation