Nanohiukkaset – innovatiivinen siunaus tai vaara ympäristölle ja terveydelle?

Nanohiukkasten ja nanoteknologian osalta mielipiteet vaihtelevat usein. Se on ehdottomasti vallankumouksellinen innovaatio, joka on jo osoittautunut erittäin tärkeäksi monilla elämän, liiketoiminnan ja lääketieteen aloilla. Epäilemättä “nanolla” on myös monissa tapauksissa huomattavia etuja. Kuitenkin edelleen riittämätön pitkän aikavälin vaikutusten tutkimus aiheuttaa myös epäilyksiä ja pelkoa. Ovatko uudenlaiset nanohiukkaset turvallisia tai haitallisia terveydellemme? Mitä nanotuotteiden kanssa kannattaa varoa? Mitä ympäristölle tapahtuu? Olemme tutkineet ja käsitelleet tässä suhteessa tärkeimpiä kysymyksiä.

Jopa tavanomaisilla mikroskoopeilla nanopartikkeleita ei voi nähdä

nanohiukkaset kosmetiikka ruoka

Mitä ovat nanohiukkaset?

Sana “nano” tulee itse asiassa kreikasta ja tarkoittaa kääpiötä. Ei ihme, että näitä pieniä hiukkasia kutsutaan nanohiukkasiksi kaikessa. Koska ne ovat pienempiä kuin 100 nanometriä. Tämä tarkoittaa, että jopa hiusten halkaisija on paljon suurempi kuin nanohiukkaset.

Nämä uskomattoman pienet hiukkaset ovat sekä luonnossa, esimerkiksi tulivuoren tuhkassa, että syntyneet keinotekoisesti. Erilaiset aineet, kuten jalometallit tai muovi, jaetaan pienimpiin molekyyleihin erityisellä tavalla innovatiivisen tekniikan avulla. Tämä muuttaa sitten aineen tavanomaisia ​​ominaisuuksia. Tästä voi tulla paljon läpinäkyvämpää, paljon kovempaa ja kestävämpää. Nanohiukkaset vaikuttavat myös erittäin paljon materiaalin lämmönjohtavuuteen tai valon heijastumiseen. Ei ihme, että nanohiukkaset ovat erittäin suosittuja monien innovatiivisten pintojen valmistuksessa.

Nanohiukkasilla on laaja käyttöalue 

Nanohiukkasten ymmärtäminen

Mistä nanohiukkaset löytyvät??

Niitä löytyy nykyään käytännössä kaikkialta. Monissa elintarvikkeissa, kuten suklaapatukoissa, pikakeittoissa, suolassa ja kastikkeissa, hiukkaset ovat jo pitkään olleet sallittuja lisäaineita. Nanohiukkasia käytetään myös laajalti lääkkeissä ja ne auttavat kuljettamaan vaikuttavaa ainetta nopeammin. Hopeananohiukkasia käytetään hyvin usein sairaaloissa tehokkaina antibakteerisina aineina, ja niitä pidetään usein steriileinä pintoina. Kosmeettiset tuotteet eivät tietenkään ole poikkeus nanoteknologian suhteen. Mutta päinvastoin. Tässä käytetään nanohiukkasia erityisen laajalti. Niitä on saatavana monissa hiuslakkeissa, ripsiväreissä ja Co: ssa sekä aurinkovoiteissa.

Useimmissa tapauksissa perinteinen poskipuna sisältää myös nanohiukkasia 

mekaaniset nanohiukkaset

Ovatko aurinkovoiteen nanohiukkaset vaarallisia??

Puhuttaessa aurinkovoiteesta, jossa on nanohiukkasia, tässä tapauksessa se on yleensä titaanidioksidi tai sinkkioksidi. Vuodesta 2013 lähtien valmistajilla on ollut laillinen velvollisuus merkitä nanohiukkaset pakkauksiin. Joten jos luet aurinkovoiteen ainesosaluettelon, näet varmasti, onko niitä olemassa. Periaatteessa titaanidioksidia ja sinkkioksidia sisältävät aurinkovoiteet toimivat ns. Mekaanisena suojana ja kuuluvat mineraalille eivätkä kemiallisille aineille. Ne takaavat hyvän UV -suojan iholle muodostamalla siihen suojakalvon ja heijastamalla aurinkoa. Asiantuntijat suosittelevat mineraalisia aurinkovoiteita paremmaksi keinoksi suojautua auringonpolttamilta verrattuna kemiallisiin.

Suojaa ihoasi järkevästi auringon säteiltä kesällä

valitse aurinkovoide ilman nanohiukkasia

Mutta kun nanohiukkaset tulevat peliin, kaikki eivät ole samaa mieltä. Tutkimusten mukaan pienet hiukkaset pääsevät ihmiskehon luonnollisten esteiden, kuten limakalvojen tai suolen seinämien, läpi verenkiertoon. Sieltä ne saavuttavat kaikki sisäelimet ja voivat kerääntyä sinne ajan myötä. Jotkut tutkijat pelkäävät, että tämä voi johtaa moniin odottamattomiin kielteisiin seurauksiin, kuten geneettisen rakenteen muutoksiin, tulehduksiin ja jopa syöpään.

On kuitenkin jo osoitettu, että nanohiukkaset eivät voi tunkeutua terveen ihon läpi. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee olla varovainen voidetta levitettäessä, jos sinulla on vammoja tai jos olet jo saanut auringonpolttaman. Turvallisuuden vuoksi saattaa olla parempi käyttää mineraalisia aurinkovoiteita ilman nanohiukkasia tai luottaa yksinomaan luonnonkosmetiikkaan.

Sama koskee päivittäistä kasvohoitoa

kosmeettisia tuotteita, joissa on nanohiukkasia

Ja entä ympäristö?

Myöskään tältä osin ei ole pitkäaikaista tutkimusta, eikä nanohiukkasten mahdollisia vaikutuksia ympäristöön ole selvitetty. Yksi asia on kuitenkin täysin varma: nanohiukkaset pääsevät kaikkiin ekosysteemeihin jäteveden kautta, koska jätevedenpuhdistamot eivät pysty suodattamaan niitä. Ympäristönsuojelijat varoittavat, että pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa valtaviin muutoksiin eläin- ja kasvilajeissa, joita ei voida tällä hetkellä arvioida. Vain tulevaisuus näyttää, mitä todella voi tapahtua. Meidän kuluttajina on vain olla mahdollisimman tietoisia ja toimia vastuullisesti. Tässä mielessä tee lisätutkimuksia ja ole valpas ostaessasi päivittäistavaroita, kosmetiikkaa, puhdistusaineita ja vastaavia.

Myös nanoteknologia ja maatalous ovat kulkeneet käsi kädessä pitkään

nanohiukkasia maaseudulla

Jos epäilet, lue tuotteiden ainesosat 

Elintarvikkeissa olevat nanohiukkaset ovat haitallisia tai eivät

Monet makeiset sisältävät nanohiukkasia 

nanohiukkasia karkkeissa

nanohiukkasia elintarvikkeissa

Niitä esiintyy yhtä usein tavanomaisissa puhdistusaineissa 

pesuaineet kosmetiikan nanohiukkaset

nanohiukkasia

Suositellaan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ilman nanohiukkasia 

luonnonkosmetiikkaa ilman nanohiukkasia makeisia, joissa on nanohiukkasia

nanohiukkasten ympäristöongelmat