Ravintolisien käyttö: hyvät ja huonot puolet!

Ravintolisät ovat olleet kirjaimellisesti kaikkien huulilla pitkään, koska lähes joka neljäs aikuinen tässä maassa käyttää niitä aivan liian usein. Ei ihme, koska pysyäksemme terveinä ja vahvana immuunijärjestelmänä tarvitsemme kaikki oikeat ravintoaineet, jotka antavat meille riittävästi elintärkeää energiaa. Tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet, hivenaineet ja rasvahapot ovat meille yksinkertaisesti välttämättömiä. Mutta tarvitsemmeko todella ravintolisiä ja jos tarvitaan, milloin tarkalleen? Mitkä ovat näiden tablettien, kapseleiden tai jauheen muodossa olevien tiivistettyjen lisäravinteiden edut ja haitat? Saat lisätietoja tästä seuraavilla riveillä.

Mitä ovat ravintolisät ?

Näitä löytyy nyt lähes kaikkialta – apteekeista ja supermarketeista, luomuliikkeistä, markkinoilta ja tietysti verkossa. Ravintolisät ovat erityisiä tuotteita, jotka sisältävät välttämättömiä aineita ja joita myydään suurina annoksina. Valmistajat vannovat, että heillä on oikea lääke melkein kaikkiin organismin ravitsemuksellisiin puutteisiin. Ei yksinkertaisesti ole mitään, mitä ei olisi! Valitettavasti kuluttaja kohtaa houkuttelevan haasteen hyvin nopeasti, mikä usein ei vain rasita pussia vaan voi myös vaarantaa terveyden.

Ravintolisät eivät voi korvata tasapainoista ruokavaliota!

tasapainoinen ruokavalio hedelmät vihannekset ravintolisät

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ravintolisiä ei suositella sinänsä. Mutta päinvastoin! Jotkut niistä ovat jopa lähes korvaamattomia joissakin elämäntilanteissa ja olosuhteissa, kuten foolihappo raskauden alkuvaiheessa, probiootit antibioottien tai B12 -vitamiinin ottamisen yhteydessä vegaaneille. Periaatteessa sinun pitäisi kuitenkin olla hyvin perillä ennen ravintolisien ottamista ja mieluiten pyytää tarkkoja neuvoja lääkäriltäsi tai apteekista.

Ravintolisät: plussat ja miinukset

Periaatteessa sinun ei pitäisi ajatella lääkkeitä, koska ravintolisät eivät ole. Ne ovat vain olemassa terveellisen lisäyksen päivittäiseen ruokavalioon tarvittaessa. Se on pikemminkin epätavallinen ruokamuoto, joka on täynnä tärkeitä hivenravinteita ja joita kulutamme terveytemme edistämiseksi. Ei pidä unohtaa, että terve organismi, jolla on tasapainoinen ruokavalio ja riittävä liikunta, ei käytännössä tarvitse lisäravinteita. Tässä vaiheessa haluamme luetella ravintolisien tärkeimmät edut ja haitat.

Tuoreet hedelmät ja vihannekset, pähkinät ja siemenet terveelliseen ruokavalioon

ravintolisä terveellinen syöminen chia -siemenet vihannekset manteli granaattiomenat

 Edut:

 • helposti saatavilla ja helppo ottaa mukaan
 • runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, rasvahappoja, kuitua ja antioksidantteja
 • pitkä säilyvyys ja siirrettävyys
 • tehokas tarjonnan puutteisiin ja puutteen oireisiin
 • sopii allergikoille, jotka eivät saa syödä tiettyjä ruokia
 • antaa aktiivisille urheilijoille tärkeitä ravintoaineita

Haitta:

 • ei virallista hyväksyntämenettelyä kuin lääkkeiden kohdalla
 • harvoin epärealistisia terveyslupauksia
 • mainitsemattomat yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa (myös selittämättömän annoksen vuoksi)
 • yli 90% kaikista markkinoilla olevista ravintolisistä valmistetaan synteettisesti
 • Hypervitaminoosin ja myrkyllisyyden vaara vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostuksella

Syö tuoreita hedelmiä ja vihanneksia joka päivä

ravintolisät mehut aamiaisen valmistamiseen

Paranna aineenvaihduntaa riittävällä liikunnalla ja harjoittele ulkona

lenkkeilyharjoitukset ravintolisät

Lisävinkkejä: 

Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun on kyse ravintolisistä, jotka edistävät urheilullista suorituskykyä, nopeaa laihtumista tai tehon parantamista. Koska näillä alueilla kuluttajien kiinnostus on erittäin suuri ja monet valmistajat ovat houkuttaneet väärinkäytöksiin.

Euroopan ulkopuolisista maista tuotavien yrttituotteiden suhteen on oltava erittäin varovainen, koska ne ovat usein saastuneita ja raskasmetalleja.

Johtopäätös

Pyri tasapainoon aivan kuten luontokin! Yritä sen sijaan muuttaa omia ruokailutottumuksiasi ja elämäntapasi pitkällä aikavälillä ja kestävästi, äläkä mielivaltaisesti käyttää ravintolisiä. Älä unohda, että tämä ei millään tavalla korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota, vaan voi tukea elimistöäsi vain tietyissä tapauksissa. On hyvin mahdollista olla hoikka ja terve ilman tabletteja ja ruokavaliota. Ennen kaikkea motivaatio ja itseluottamus sekä objektiivinen ja kokenut asiantuntijalausunto ovat tärkeitä. Kuluttajaneuvontakeskukset ja terveysblogit, kuten terve onneton.de, tukee sinua ja antaa sinulle arvokasta tietoa.

Pysähdy mahdollisimman usein ja pysy terveenä!

joogameditaatio nainen rannalla ravintolisät